Leert goede schrijvers de laatste 20%

Blogpro. Geen doorsnee cursus.

Dus jij wil belachelijk goed leren schrijven?

blogcursus voor gevorderden

Doen we.
Maar eerst even dit.

De Blogpro cursus is niet voor amateurs.

 • Hij is voor tekstschrijvers en copywriters die beter willen schrijven (maakt niet uit waar: op een blog, op Twitter, in een jaarverslag)
 • Voor goed schrijvende ondernemers die een professionele schrijfstijl willen
 • En voor schrijftrainers die inspiratie zoeken

Het is een snelcursus zakelijk bloggen oftewel copywriting voor gevorderden. Met 8 weken lang intensieve feed back: woord voor woord. Elke dag. Bij elke opdracht.

Niet op jou, maar op je teksten.

Kortom: de Blogpro cursus is een crash course beter schrijven voor professionals. Hij leert je in 8 weken waar andere cursussen maanden voor nemen

De meeste blogcursussen en blogtrainingen zijn voor beginners. Ze leren je zelden meer dan de eerste 80%. De Blogpro cursus is een finishing course. Hier leer je de laatste 20%.

You are one hell of a teacher.  Ik heb meer geleerd in 10 weken Blogpro dan in alle eerdere schrijftrainingen en mijn journalistieke opleiding samen.

Save

Save

renee bekkers 200

Save

Renee Bekkers, gemeente Maastricht

Save

Save

‘En wie ben jij?’

intensieve schrijfcursus verhalen vertellen

Voorheen: journalist (NRC) en docent journalistiek (Rijksuniversiteit Groningen, School voor de Journalistiek). Sinds 2011: de Blogacademie. Nog tot zomer 2025.

Waarom kan ik je snel beter leren schrijven?

Bij echt goed schrijven gaat het om drie dingen: inhoud, creativiteit en analytisch vermogen. De inhoud lever jij. Wat creativiteit en analytisch vermogen betreft: er zit een wereld van verschil tussen beide.

Creativiteit is spelen. Dat lukt als je goed in je vel zit. De analyse is er om de creativiteit in toom te houden. Een beetje associëren is leuk, maar het moet nog wel ergens op slaan.

Ben jij creatief of analytisch?
Denk je strak en zakelijk-rechtuit, maar heb je moeite met humor? Ben je waanzinnig associatief maar begin je te rillen bij het woord structuur? De meeste mensen zitten uitgesproken rechts of links tussen die twee punten.

toptraining bloggen zorgt dat je snel naar het midden van de schrijfweegschaal opschuift

Behalve geoefende schrijvers. Bij hen zijn ratio en creativiteit in balans: ze associëren zonder moeite en brengen tegelijkertijd structuur aan.

Ik zorg dat je in 8 weken járen inhaalt
Ik lees je werk en schat in waar jij staat qua inhoud, creativiteit en analytisch vermogen. Als ik denk dat jij een goede schrijver bent, die nog beter kan structureren, of die creatiever kan zijn, dan is de cursus geschikt voor jou. Ik leer je in acht weken waar andere opleidingen maanden voor nemen. Volgens mijn eigen, praktische methode. Zodat je veel sneller opschuift naar het midden van de schaal.

Wat leer je in de Blogpro cursus?

Goed zakelijk bloggen is copywriting: zó schrijven dat je je lezers overtuigt. We vullen het aan met journalistieke fact-checking en bronvermelding. Maar écht mooi leren schrijven kan pas als je de basisvaardigheden beheerst.

Breng simpel structuur aan
Onder een perfect stuk ligt een glasheldere structuur. In de cursus zorgen we dus dat dat eerst in orde is.

 • Hoe breng je simpel een structuur aan (die altijd werkt)?
 • Hoe kom je op nieuwe blogonderwerpen – en hoe diep je ze uit?
 • Hoe zorg je dat je lezer jouw gedachtenlijn altijd kan volgen?

Voer het leestempo op
Lezers op internet zijn ongeduldig. Daarom gelden allerlei ouderwetse regels op internet niet. Een van de belangrijkste doelen van de schrijftraining is: het leestempo opvoeren.

 • Hoe zorgt een aanpassing van je layout ervoor dat je lezer je stuk leest? (Het antwoord is lachwekkend simpel)
 • Wat moeten bijna alle niet-professionele schrijvers afleren om effectieve schrijvers te worden?
 • Hoe belangrijk zijn leestekens en interpunctie nou echt?
 • Waarom helpt oma’s appelmoestruc om lastige babies te voeren ook jóúw lezers?
 • De kracht van het minimalisme (en hoe het je helpt om indringender te schrijven)

Raak je lezer
Alleen een lezer die zich begrepen voelt komt bij je terug. En je moet hem ook nog raken. De psychologie van het schrijven, en van hoe je lezer denkt, loopt door alle lessen:

 • Hoe zorg je ervoor dat je lezer je gelooft (yep, dat is een techniek)?
 • Welke 4 dingen zoekt een lezer in je blog – en hoe geef je hem die?
 • Waarom zijn de eerste zinnen van je blogpost als een eerste afspraakje? (en hoe die kans niet te verpesten)
 • Hoe neem je de leiding over wat er gebeurt in je tekst – en waarom is dat nodig?
 • Waarom hebben mensen in de film meer goddelijke sex dan jij, en hoe pas je hetzelfde principe toe in je blog?
 • Hoe hou je de aandacht van je lezer vast – en laat je hem smeken om méér?
 • Welke typen blogposts moet je afwisselen?
 • Welke koppen werken nou echt – en waarom?

Vind je eigen stijl – of scherp hem aan
En vanaf les 1 gaat het natuurlijk over stijl. Vooral over jouw eigen schrijfstijl. Ik help je om je online identiteit te vinden. Wat past bij jou? Hoe kan het sterker?

Het is bijna griezelig, hoe goed Kitty ziet wat iemand nodig heeft.

Save

Save

Alenxandra Kleijn deed de blogtraining in 2017

Save

Alexandra Kleijn, Buurtaal.de

Save

Save

Ja, stop maar, ik wil me opgeven!

Save

Prijs: €2995,- excl. BTW
Je krijgt mijn boek Stijl (niet meer in de handel)

Gespreide betaling mogelijk, in overleg.
De kosten voor de cursus zijn aftrekbaar als studiekosten.
Als je werkzaam bent in de creatieve sector kom je mogelijk in aanmerking voor €1000 WerktuigPPO-subsidie.

Ik selecteer cursisten op basis van eerder geschreven werk. Kom je door de selectie? Dan kun je je definitief aanmelden.

Save

Je zit nog nergens aan vast

Hoe werkt de blogtraining precies?

We werken snel: 8 weken (+ introductieweek + pauzeweek)
Als zelfstandige kun je geen maanden uittrekken om beter te leren schrijven. Daarom is de cursus compact. Hij zit vol informatie, maar zo gestructureerd dat je zo effectief mogelijk leert. Je werkt gemiddeld 10 uur per week, zo’n 80 uur in totaal.

Maar leren schrijven is geen lineair proces. Je zoekt dingen op, je wil wat herhalen. Je hebt ook tijd nodig om na te denken. Halverwege hebben we daarom een pauzeweek.

Je krijgt 8 weken lang feed back op élk woord dat je schrijft
Ik geef je 8 weken lang bijna-instant reacties op je opdrachten. Ik zit er bovenop. Ik ga above and beyond. Je krijgt feedback op élk woord. Mét uitleg.

Bovendien leer je veel van je medecursisten. Hoe lossen zij dezelfde opdracht op? Aan het einde van de cursus ken je ze beter dan je beste vrienden.

Je oefent én je krijgt inspiratie
Je wil inspiratie, je wil nieuwe ideeën, en je wil goede voorbeelden bestuderen. Maar je wil ook in praktijk brengen wat je leert. Daarom wisselen we weken van studie en oefeningen af met weken waarin je een blog schrijft.

voorbeeld intensieve schrijfcursus kitty kilian

Je kunt meteen publiceren
In de loop van de cursus schrijf je vier blogs, die je meteen kunt publiceren.

Alle lessen staan op een les-site en in pdf’s
Wat maakt een blog nog méér aantrekkelijk, behalve het schrijven? Foutloze interpunctie. Een slimme layout. Aandacht voor usability – en allerlei andere technische onderdelen. Die staan op de les-website én in pdf’s, om na te slaan.

Sommige lessen staan op video 
Wanneer willen lezers je graag lezen? Hoe maak je ze het zo makkelijk mogelijk? Hoe hou je zelf plezier in het schrijven? Hoe open ben je op je site? Alle antwoorden op die vragen staan op video. Zodat je ze kunt bekijken zo vaak je wil.

Een forum voor je huiswerk en voor discussie
Het valt niet mee om nieuwe dingen te leren in je eentje. Maar in deze schrijftraining ben je niet alleen. Je werkt gelijk-op met de groep. Elke week, soms dagelijks, post je je huiswerk in een gebruiksvriendelijk forum. De groep levert óók commentaar, en helpt je om het vol te houden.

We houden live blogbesprekingen
Het is fijn om te weten hoe je medecursisten eruit zien. Daarom beginnen we met een Zoom-meeting om kennis te maken. Je ontmoet ze ook tijdens de meetings waarin we blogs bespreken. Die zijn rond lunchtijd, dus neem je boterhammen mee. Kun je een keer niet? Geeft niks, ik neem ze ook op.

En we spreken elkaar ook persoonlijk
We bespreken je werk in het forum, en in de lunchwebinars waar ik individuele blogs redigeer. Maar jij en ik bespreken ook minstens één van je stukken samen. We brainstormen hardop en we bedenken wat jij nodig hebt om beter te schrijven. Want dat is voor iedereen verschillend. En ook als je tussendoor vastloopt zitten we zó in een Zoom meeting.

Je werkt in een kleine groep
Om nieuwe dingen te leren moet je fouten durven maken. Fouten maken is niet erg als je je veilig voelt. We hebben een kleine groep, van 8 mensen, zodat je iedereen snel leert kennen.

Alles staat online
Je hebt een bedrijf, je zorgt voor je gezin en je wilt je vrienden ook weleens zien. Dus je kunt je tijd wel beter besteden dan aan reizen. Deze blogcursus kun je gewoon thuis doen, achter je bureau. Of waar je je laptop maar neerzet.

Zelfs na de cursus sta je er niet meer alleen voor
Na de cursus kun je je nieuwe blogs laten lezen door je cursusgenoten – en andere oud-Blogpro-ers – in een Slackgroep (gratis) of in het Schrijfsportforum (betaald – afhankelijk van of Schrijfsport doorgaat na juni 2023.) Je kunt elkaar en mij vragen stellen. We delen handige tips en leuke filmpjes.

Blogpro is de éérste echte training die ik online ben tegengekomen. Hij zit top in elkaar.

De meeste online trainers blijven steken op het niveau van uitleggen. Kitty traint in tot en met doen. En ze doet dat in hapklare brokken, vaardigheid per vaardigheid.

Ze legt dus niet alleen online uit, maar ze laat deelnemers ook oefenen en daar geeft ze weer online feedback op. Met een herkansing. Helemaal zoals het moet.

Save

Save

marleen de bruyn

Save

Marleen de Bruijn, De Authentieke Trainer

Save

Save

Wat krijg je niet in deze training zakelijk bloggen? 

Geen medelijden
Geen respect voor je teksten als onaantastbare zieleroerselen.  Geen valse complimenten, geen flauwekul. Schrijven is een ambacht. Effectief schrijven kun je snel leren. Maar je moet er wel wat voor doen.
Een knop omzetten.
Diep ademhalen.
Niet kleinzerig zijn.
Elke dag oefenen.

Teksten zijn er om aan te werken.

Ben ik goed genoeg? Schrijf ik goed genoeg om er mijn beroep van te maken? Dat wou ik weten. Ik wilde graag zo bot en zo eerlijk mogelijk commentaar: dat is het enige waar je beter van wordt. En dat is precies wat Kitty biedt. Met een boel humor.

Save

Save

evelyne hermans blogger tekstschrijver

Save

Evelyne Hermans, tekstschrijfster

Save

Save

‘Ja maar’, zeg jij

‘Ik kan onmogelijk in 8 weken 80 uur in deze blogcursus steken’
Snap ik. Je hebt het veel te druk met klanten werven. Dat is natuurlijk precies de reden waarom je beter moet schrijven. Als je een dienstverlener bent, zijn er twee redenen waarom mensen voor jou kiezen: ze vinden je aardig én ze denken dat je werk goed is. Op je site kun je laten zien hoe goed je bent. Maar belangrijker nog: als je schrijft leert een lezer je heel persoonlijk kennen. Hij deelt je gedachten, for chrissakes. Maak contact en je hebt je nieuwe klanten al de hand geschud. Digitaal dan.

‘Ik ben bang dat ik je niet aardig zal vinden. Je lijkt me kritisch en eigenwijs.’
Dat dacht mijn man ook, toen hij me ontmoette ;-)

Praktisch

Start volgende cursus
In juli 2025 ga ik met pensioen. Ik geef nog een Blogpro cursus in september 2024 en in januari 2025.

De volgende Blogpro cursus start op 19 september 2024.

Duur
10 weken. Maar de eerste week is een introductieweek en in week 6 nemen we een week pauze. Dus eigenlijk 8.

Let op: de weken lopen van donderdag tot woensdag. In het weekend heb je vrij – of tijd om in te halen als je het door de week te druk had. In principe werk je elke dag aan de cursus, gelijk op met de anderen in je groep.

Week 1: 19 – 25 sept. 2024
(Technische voorbereiding. Je leert de lesomgeving en het forum vast kennen. In het eerste weekend, zaterdag 21 sept. om 12 uur, hebben we een kennismakingswebinar.)

Week 2: 26 sept – 2 oct
Week 3: 3 – 9 oct
Week 4: 10 – 16 oct
Week 5: 17 – 23 oct
Week 6: 24 – 30 oct (pauzeweek, herfstvakantie )
Week 7: 31 oct – 6 nov
Week 8: 7 – 13 nov
Week 9: 14 – 20 nov
Week 10: 21 – 27 nov

Afscheidslunch in Utrecht: 30 november

Plaats
Online, dus geen reistijd. Met intensieve, persoonlijke begeleiding.

Lesmethodes, lestijden
Zelfstudie, forum, privé-Zoomgesprekken en 6 blogbesprekingen voor de hele groep op woensdagen of donderdagen van 12 tot 13 uur (aan het einde van week 5, 8, 10. Kun je niet? Je kunt de opnames ook achteraf bekijken, of we maken een andere afspraak.)

Je levert je huiswerk voor 9 uur ‘s ochtends in, ik kijk het voor 12 uur na. Je maakt dus ‘s middags, ‘s avonds of ‘s ochtends vroeg je opdrachten.

We werken gelijk op in de cursus. Als je geen twee uur per aan de cursus kunt besteden, geef je dan niet op.

Engels lezen
Sommige lesstof is in het Engels: artikelen en soms korte filmpjes. Je leest twee boeken vóór de cursus.

‘Ik durf me niet aan te melden. Ik ben bang dat je mijn schrijfstijl niet goed genoeg vindt.’
Dat kan. Dat is een risico. Het leven is er vol van. Aan de andere kant: ik heb weleens een cursiste met dyslexie aangenomen, die dacht dat ze niet kon schrijven. (En boy, was she wrong.)

‘Ik wil niet schrijven volgens jouw formule.’
Dat komt goed uit, want dat wil ik ook niet. Ik help je om helderder te schrijven. Je gaat het leuker vinden en mensen gaan je vragen wanneer je volgende blog komt. Nog steeds in je eigen stijl. Alleen beter.

Ik heb de cursus meerdere keren terugverdiend, nog vóórdat hij voorbij was

Save

Save

chris rommers deed de Blogpro cursus zakelijk bloggen van de Blogacademie

Save

Chris Rommers, Copywriter

Save

Save

Prijs: €2995,- excl. BTW
Je krijgt mijn boek Stijl (niet meer in de handel)

Gespreide betaling mogelijk, in overleg.
De kosten voor de cursus zijn aftrekbaar als studiekosten.
Als je werkzaam bent in de creatieve sector kom je mogelijk in aanmerking voor €1000 WerktuigPPO-subsidie.

Ik selecteer cursisten op basis van eerder geschreven werk. Kom je door de selectie? Dan kun je je definitief aanmelden.

Save

Je zit nog nergens aan vast

Informatie-webinar over Blogpro

(juli 2022)

00:00 Vragen van belangstellenden aan oud cursisten
16:30 Ik leg uit hoe Blogpro werkt
43:00 Over een geplande schrijftrainerstraining

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html