Durf jij belachelijk goed te bloggen?

D

De Blogpro cursus is geen doorsnee blogcursus.
Hij is niet voor amateurs.

Het is een snelcursus zakelijk bloggen slash copywriting voor gevorderden. Met 8 weken lang intensieve feed back: woord voor woord. Elke dag. Bij elke opdracht.

Niet op jou, maar op je teksten.
Want teksten moeten werken. Woord voor woord.

Kortom: de Blogpro cursus is een crash course voor professionals. Hij leert je in 8 weken waar andere cursussen maanden voor nemen

 • voor tekstschrijvers en copywriters die beter willen bloggen, of die hun schrijfstijl willen verbeteren
 • voor goed schrijvende ondernemers die een professionele schrijfstijl willen op hun blog
De meeste blogcursussen en blogtrainingen zijn voor beginners. Ze leren je zelden meer dan de eerste 80%. De Blogpro cursus is een finishing course. Hier leer je de laatste 20%.

Save

Save

‘En wie ben jij?’

Voorheen: journalist (NRC Handelsblad, Elsevier) en docent journalistiek (Rijksuniversiteit Groningen, School voor de Journalistiek). In 2011 begon ik met de Blogacademie.

Sindsdien geef ik alleen nog online schrijfcoaching. Want zodra ik ermee begon merkte ik dat een mix van zelfstudie, samen-op werken in kleine groepjes, 1-op-1 begeleiding én groepswebinars veel effectiever is om te leren schrijven dan klassikaal onderwijs.

Save

De Blogpro cursus is een parel in de wereld van online leren. Zo mooi kan het zijn, weet ik uit ervaringen als deelnemer en docent, maar helaas halen maar weinig online cursussen dit niveau.

Save

Save

Josien Kapma deed de blogtraining in 2017

Save

Josien Kapma, Kennismobilisator bij Farmhack.nl

Save

Save

Waarom kan ik je snel beter leren schrijven?

Bij echt goed schrijven gaat het om drie dingen: inhoud, creativiteit en analytisch vermogen. De inhoud lever jij. Wat creativiteit en analytisch vermogen betreft: er zit een wereld van verschil tussen beide. Creativiteit is spelen. Dat lukt als je goed in je vel zit. De analyse is er om de creativiteit in toom te houden. Een beetje associëren is leuk, maar het moet nog wel ergens op slaan.

Ben jij creatief of analytisch?
Denk je strak en zakelijk-rechtuit, maar heb je moeite met humor? Ben je waanzinnig associatief maar begin je te rillen bij het woord structuur? De meeste mensen zitten uitgesproken rechts of links tussen die twee punten.

toptraining bloggen zorgt dat je snel naar het midden van de schrijfweegschaal opschuift

Behalve geoefende schrijvers. Bij hen zijn ratio en creativiteit in balans: ze associëren zonder moeite en brengen tegelijkertijd structuur aan.

Ik zorg dat je in 8 weken járen inhaalt
Ik lees je werk en schat in waar jij staat qua inhoud, creativiteit en analytisch vermogen. Als ik denk dat je een geboren schrijver bent, die alleen de benodigde opleiding ontbeert, kun je de cursus doen. Ik leer je dan in acht weken waar andere opleidingen maanden voor nemen. Volgens mijn eigen, praktische methode. Zodat je veel sneller opschuift naar het midden van de schaal.

Wat leer je in de Blogpro cursus?

Goed zakelijk bloggen is copywriting: zó schrijven dat je je lezers overtuigt. We vullen het aan met journalistieke fact-checking en bronvermelding. Maar écht mooi leren schrijven kan pas als je de basisvaardigheden beheerst.

Breng simpel structuur aan
Onder een perfect stuk ligt een glasheldere structuur. In de cursus zorgen we dus dat dat eerst in orde is.

 • Hoe breng je simpel een structuur aan (die altijd werkt)?
 • Hoe kom je op nieuwe blogonderwerpen – en hoe diep je ze uit?
 • Hoe zorg je dat je lezer jouw gedachtenlijn altijd kan volgen?

Voer het leestempo op
Lezers op internet zijn ongeduldig. Daarom gelden allerlei ouderwetse regels op internet niet. Een van de belangrijkste doelen van de schrijftraining is: het leestempo opvoeren.

 • Hoe zorgt een aanpassing van je layout ervoor dat je lezer je stuk leest? (Het antwoord is lachwekkend simpel)
 • Wat moeten bijna alle niet-professionele schrijvers afleren om effectieve schrijvers te worden?
 • Hoe belangrijk zijn leestekens en interpunctie nou echt?
 • Waarom helpt oma’s appelmoestruc om lastige babies te voeren ook jóúw lezers?
 • De kracht van het minimalisme (en hoe het je helpt om indringender te schrijven)

Raak je lezer
Alleen een lezer die zich begrepen voelt komt bij je terug. En je moet hem ook nog raken. De psychologie van het schrijven, en van hoe je lezer denkt, loopt door alle lessen:

 • Hoe zorg je ervoor dat je lezer je gelooft (yep, dat is een techniek)?
 • Welke 4 dingen zoekt een lezer in je blog – en hoe geef je hem die?
 • Waarom zijn de eerste zinnen van je blogpost als een eerste afspraakje? (en hoe die kans niet te verpesten)
 • Hoe neem je de leiding over wat er gebeurt in je tekst – en waarom is dat nodig?
 • Waarom hebben mensen in de film meer goddelijke sex dan jij, en hoe pas je hetzelfde principe toe in je blog?
 • Hoe hou je de aandacht van je lezer vast – en laat je hem smeken om méér?
 • Welke typen blogposts moet je afwisselen?
 • Welke koppen werken nou echt – en waarom?

Vind je eigen stijl – of scherp hem aan
En vanaf les 1 gaat het natuurlijk over stijl. Vooral over jouw eigen schrijfstijl. Ik help je om je online identiteit te vinden. Wat past bij jou? Hoe kan het sterker?

Het is bijna griezelig, hoe goed Kitty ziet wat iemand nodig heeft.

Save

Save

Alenxandra Kleijn deed de blogtraining in 2017

Save

Alexandra Kleijn, Buurtaal.de

Save

Save

Hoe werkt de Blogpro cursus precies?

We werken snel: 8 weken (+ introductieweek + pauzeweek)
Als zelfstandige kun je geen maanden uittrekken om beter te leren schrijven. Daarom is de cursus compact. Hij zit vol informatie, maar zo gestructureerd dat je zo effectief mogelijk leert. Je werkt gemiddeld 10 uur per week, zo’n 80 uur in totaal.

Maar leren schrijven is geen lineair proces. Je zoekt dingen op, je wil wat herhalen. Je hebt ook tijd nodig om na te denken. Halverwege hebben we daarom een pauzeweek.

Je krijgt 8 weken lang feed back op élk woord dat je schrijft
Ik geef je 8 weken lang bijna-instant reacties op je opdrachten. Ik zit er bovenop. Ik ga above and beyond. Je krijgt feedback op élk woord. Mét uitleg.

Bovendien leer je veel van je medecursisten. Hoe lossen zij dezelfde opdracht op? Aan het einde van de cursus ken je ze beter dan je beste vrienden.

blogcursus met webinar

Je oefent én je krijgt inspiratie
Je wil inspiratie, je wil nieuwe ideeën, en je wil goede voorbeelden bestuderen. Maar je wil ook in praktijk brengen wat je leert. Daarom wisselen we weken van studie en oefeningen af met weken waarin je een blog schrijft.

voorbeeld intensieve schrijfcursus kitty kilian

Je kunt meteen publiceren
In de loop van de cursus schrijf je vier blogs, die je meteen kunt publiceren.

Alle lessen staan op een les-site en in een syllabus
Wat maakt een blog nog méér aantrekkelijk, behalve het schrijven? Foutloze interpunctie. Een slimme layout. Aandacht voor usability – en allerlei andere technische onderdelen. Die staan op de les-website én in een syllabus, om na te slaan.

Sommige lessen staan op video 
Wanneer willen lezers je blog lezen? Hoe maak je ze het zo makkelijk mogelijk? Hoe hou je zelf plezier in het schrijven? Hoe open ben je in je blog? Alle antwoorden op die vragen staan op video en op mp3. Zodat je ze kunt bekijken en beluisteren zo vaak je wil.

Een forum voor je huiswerk en voor discussie
Het valt niet mee om nieuwe dingen te leren in je eentje. Maar in deze blogcursus ben je niet alleen. Je werkt gelijk-op met de groep. Elke week, soms dagelijks, post je je huiswerk in een gebruiksvriendelijk forum. De groep levert commentaar en helpt je om het vol te houden.

We houden lunchwebinars met live blogbesprekingen
Het is goed om te weten hoe je medecursisten eruit zien. Daarom beginnen we met een webinar om kennis te maken. Je ontmoet ze ook tijdens de webinars waarin we blogs bespreken. De webinars zijn rond lunchtijd, dus neem je boterhammen mee. Kun je een keer niet? Geeft niks, ik neem ze ook op.

En we spreken elkaar ook persoonlijk
We bespreken je opdrachten en je blogs in het forum, en tijdens de lunchwebinars. Maar jij en ik bespreken ook één van je blogs samen. We brainstormen hardop en we bedenken wat jij nodig hebt om beter te schrijven. Want dat is voor iedereen verschillend. En ook als je tussendoor vastloopt zitten we zó in een online meeting.

Je werkt in een groepje van 6
Om nieuwe dingen te leren moet je fouten durven maken. Fouten maken is niet erg als je je veilig voelt. Daarom hebben we 2 subgroepjes van 6 leden, zodat je iedereen snel leert kennen.

Alles staat online
Je hebt een bedrijf, je zorgt voor je gezin en je wilt je vrienden ook weleens zien. Dus je kunt je tijd wel beter besteden dan aan reizen. Deze blogcursus kun je gewoon thuis doen, achter je bureau. Of waar je je laptop maar neerzet.

Zodra ik de cursus ging toepassen schoten de bezoekcijfers omhoog. In de loop van één jaar zijn we gestegen van 7.500 naar 80.000 blogbezoeken per maand.

Save

Save

blogtraining die de conversie 10 keer verhoogt

Save

Koen de Jong, Sportrusten

Save

Save

Wat krijg je niet in de cursus?

Geen medelijden
Geen respect voor je teksten als onaantastbare zieleroerselen.  Geen valse complimenten, geen flauwekul. Schrijven is een ambacht. Effectief schrijven kun je snel leren. Maar je moet er wel wat voor doen.
Een knop omzetten.
Diep ademhalen.
Niet kleinzerig zijn.
Elke dag oefenen.

Teksten zijn er om aan te werken.

Ben ik goed genoeg? Schrijf ik goed genoeg om er mijn beroep van te maken? Dat wou ik weten. Ik wilde graag zo bot en zo eerlijk mogelijk commentaar: dat is het enige waar je beter van wordt. En dat is precies wat Kitty biedt. Met een boel humor.

Save

Save

evelyne hermans blogger tekstschrijver

Save

Evelyne Hermans, tekstschrijfster

Save

Save

‘Ja maar’, zeg jij

‘Ik kan onmogelijk in 8 weken 80 uur in deze cursus steken’
Snap ik. Je hebt het veel te druk met klanten werven. Dat is natuurlijk precies de reden waarom je beter moet bloggen. Als je een dienstverlener bent, zijn er twee redenen waarom mensen voor jou kiezen: ze vinden je aardig en ze denken dat je werk goed is. In een blog kun je laten zien hoe goed je bent. Maar belangrijker nog: als je schrijft leert een lezer je heel persoonlijk kennen. Hij deelt je gedachten, for chrissakes. Schrijf je blog goed en je hebt je nieuwe klanten al de hand geschud. Digitaal dan.

‘Ik ben bang dat ik je niet aardig zal vinden. Je lijkt me erg kritisch en eigenwijs.’
Dat dacht mijn man ook, toen hij me ontmoette ;-)

‘Ik durf me niet aan te melden. Ik ben bang dat je mijn schrijfstijl niet goed genoeg vindt.’
Dat kan. Dat is een risico. Het leven is er vol van. Aan de andere kant: ik heb zelfs een cursiste met dyslexie aangenomen, die dacht dat ze niet kon schrijven. (En nee, ik kan geen dyslexie opheffen. Maar iemand met geweldige ideeën help ik graag, ondanks een handicap.)

‘Ik wil niet schrijven volgens jouw formule.’
Dat komt goed uit, want dat wil ik ook niet. Ik help je om helderder te schrijven. Je gaat het leuker vinden en mensen gaan je vragen wanneer je volgende blog komt. Nog steeds in je eigen stijl. Alleen beter.

Praktisch

Start volgende cursus
13 september 2018

Duur
10 weken. In week 6 nemen we een week pauze. Let op: de weken lopen van donderdag tot woensdag. In het weekend heb je vrij – of tijd om in te halen als je het door de week te druk had. In principe werk je elke dag aan de cursus, gelijk-op met de andere vijf mensen in je groep. Er zijn twee groepen van zes cursisten.

Week 1: Do 13 – wo 19 sept (Technische voorbereiding. Je leert de lesomgeving en het forum vast kennen. Zaterdag 15 sept om 12 uur een kennismakingswebinar: 30 minuten.)

Week 2: Do 20 sept – wo 26 sept.

Week 3: Do 27 – wo 3 oct.

Week 4: Do 4 – wo 10 oct.

Week 5: Do 11 – wo 17 oct. (webinar wo 17 of do 18 oct12-13u, naar keuze)

Week 6:  Do 18 – wo 24 oct (pauzeweek)

Week 7: Do 25 – wo 31 oct.

Week 8: Do 1 – wo 7 nov (webinar wo 7 of do 8 nov 12-13u, naar keuze)

Week 9: Do 8 – wo 14 nov.

Week 10: Do 15 – wo 21 nov (webinar wo 21 of do 22, 12-13u, naar keuze)

Plaats
Online, dus geen reistijd. Met intensieve, persoonlijke begeleiding.

Lestijden
Zelfstudie, forum, privé-gesprekken en 8 lunchwebinars op woensdagen of donderdagen van 12 tot 13 uur. (Kun je niet? Je kunt de opnames ook achteraf bekijken.)

Ik heb de cursus meerdere keren terugverdiend, nog vóórdat hij voorbij was

Save

Save

chris rommers deed de Blogpro cursus zakelijk bloggen van de Blogacademie

Save

Chris Rommers, Copywriter

Save

Save

Prijs: €2495,- excl. BTW

Ik selecteer cursisten op basis van eerder geschreven werk. Kom je door de selectie? Dan kun je je definitief aanmelden.

Save

Je zit nog nergens aan vast

Save

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.