Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

‘Stil en aandachtig. Daar zijn leerkrachten dol op’. Blogreview: filosofiejuf Fabiën van Kempen

Fabiën van Kempen geeft lessen filosofie op lagere scholen. Als free lancer. Maar hoe kunnen scholen haar blog nou vinden?

Fabiën van Kempen

De filosofiejuf. Foto: Gea Schenk (klik op foto voor website) ‘In november ben ik begonnen met mijn blog ‘Alles is rond’ over mijn lessen filosoferen met kinderen. Ik krijg positieve reacties, maar toch zit ik met een gevoel van Wat nu? Het doel was opdrachten binnenhalen van scholen die willen betalen voor mijn lessen. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar?’

Janneke Romijn over vindbaarheid:

Wat goed dat je met je blog laat zien wat filosoferen met kinderen inhoudt. Je laat concrete voorbeelden en foto’s zien. Je maakt bezoekers enthousiast over je aanpak en geeft ze vertrouwen. Goed bezig!

Zorg wel dat het voor bezoekers meteen duidelijk is waar ze zijn en wat ze op je blog kunnen doen. Je geeft je blog een aparte naam terwijl hij natuurlijk bij je website hoort. Maak duidelijker dat de twee bij elkaar horen en dat je in business bent.

Dat doe je door:

 • de inleiding weg te laten en te vervangen door links naar andere delen van je website. Zoals contact en over.
 • in de zijbalk aan te geven dat je lessen filosofie geeft op scholen en dat scholen je kunnen inhuren.
 • al je blogartikelen te eindigen met een oproep: ‘Geinteresseerd in een filosofieles op uw school? Neem contact op!’ (link maken naar je contactpagina).

Je onderwerp is uniek genoeg om goed gevonden te worden. Maar je hebt een voor zoekmachines lastig te doorgronden systeem. Gooi het helemaal om, zou ik zeggen. Bouw een nieuwe site in WordPress, waarmee je tegelijkertijd kunt bloggen. Lees dit artikel over SEO en maak de SEO titel van je site/blog: filosoferen met kinderen.

Je hebt nog nauwelijks links naar je blog en website. Google eens op ‘filosofie’ en ‘startpagina’. Allemaal sites waar je een link kunt plaatsen naar je blog. Schrijf gastartikelen op grote sites, met onderaan het artikel een korte beschrijving van je werk en een link naar je blog. Zorg zo voor meer verkeer naar je site.

Enne, ik mis de Twitter follow button op je blog en site!

Zet die er gauw op, dan kunnen we je volgen.

Karim Moumen over promotie:

Leuk onderwerp! Filosofie voor kinderen.
Ja, nuttiger dan welk vak dan ook.
Wat heb je aan foutloos spellen als je niets te zeggen hebt? Dus: meer filosofieles op school.
Hoe krijgen we dat voor elkaar?

 • Het plaatje in de bovenbalk: weg ermee!

Dat beeld beantwoordt aan het clichébeeld van filosofie als moeilijke, abstracte bezigheid. Daarbij duidt de combinatie geel-paars als sinds het Cambrium op gevaar. Wegwezen! Giftig! Je richt je op leerkrachten, en onderwijs is een hele conservatieve bezigheid. Dus hou het bij een vrolijk, duidelijk plaatje over het onderwerp. Een kind waar de verwondering van af te scheppen valt bijvoorbeeld. Stil en aandachtig: daar zijn leerkrachten dol op.

 • Lessen filosofie moet prominent in de header staan – bijvoorbeeld als tagline – of bovenin de zijbalk. Noem expliciet dat je filosofieles geeft op school.
 •  Zet een foto van jezelf boven de vouw op de homepage. Gezien je leeftijd kunnen docenten zich prima met je identificeren: je bent één van hen. Of zet een filmpje in de zijbalk, van jou, in actie, voor de klas.
 •  Bied één kant-en-klare doe-het-zelf filosofieles aan op je site. Zo laat je zien dat je praktisch inzicht hebt en snapt wat er in een klas speelt aan organisatie, differentiatie en motivatie. Bezoekers kunnen de lesbrief downloaden in ruil voor inschrijving op je nieuwsbrief.
 • Je maakt het nog spannender door een lesbrief aan te bieden voor het digitale schoolbord. Denk daarbij aan links naar videofilmpjes met actuele onderwerpen als trigger. Er zijn apps om woordwebben te maken en associaties en verbanden aan te geven. Laat kinderen zelf begrippen en ideeeën verschuiven of ordenen.
 •  Denk ook aan een themapagina Filosofie in de klas met alle links die je hebt en nog gaat verzamelen. Ordenen per categorie. Een ideale naslagbron voor de leerkracht, die daarom naar je site terugkeert. Uiteraard staat jouw aanbieding er duidelijk bij vermeld. De meeste leerkrachten en scholen zullen nooit een dienst van je afnemen, maar je bereik wordt veel groter.
 •  Doe een Google adwords reclamecampagne op een strategisch moment van het jaar, als scholen bezig zijn hun nieuwe programma in te richten.
 • Verbind filosofie aan concrete thema´s die in de klas spelen, zoals digipesten, (digitale) privacy, identiteit (online/offline), culturele en religieuze verschillen, `burgerschap´. Daar is misschien makkelijker budget voor los te peuteren dan voor een linkse hobby als filosofie.
 •  Vraag of je een gastcolumn of artikel mag leveren voor JSW of Juf!, de vakliteratuur voor het primair onderwijs.
 • Tot slot: profileer jezelf als De filosofiejuf: dat heeft meer appèlwaarde dan `alles is rond.´ Lekker concreet. En je kunt er een beeld bij vormen.

 

Kitty Kilian over schrijven:

Je hebt een verrukkelijk blog. De filosofieën van de kinderen die je beschrijft zijn even vermakelijk als interessant. En je schrijft het pachtig op: eenvoudig, beeldend, vol actie en dialoog. Ik heb deze week aan Janneke en Karim niks toe te voegen. Word De Filosofiejuf. Snel.

tips voor beter bloggen

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (huisstijl maken)

4 comments

 • Wat een heerlijk blog heb je, Fabiën. Prettig om te lezen en een eye-opener voor iedere nuchtere Hollander. Wie zegt dat filosofie ‘geitenwollensokken-sofie’ is?

  Dank Blogstylers, voor de pareltjes die ik op deze manier toch telkens tegenkom.

 • Wat een leuk blog! Dank idd aan Blogstylers, maar ook aan Fabien, voor de moed om zich voor een review aan te melden. Anders had ik je nooit ontdekt!

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.