Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

Blog review: ‘Klein Monster’ van Suzanne de Riet, illustrator

De site van illustrator, moeder van drie, druktemaker en zeemansvrouw Suzanne de Riet heet Klein Monster. Suzanne maakt vrolijke  illustraties voor kinderen. Ze gebruikt draadjes wol, kralen en andere vondsten om haar tekeningen extra textuur te geven.

Suzanne de Riet:

Mijn blog is bedoeld om aandacht te krijgen voor mijn illustraties. Ik schrijf over de hilarische, vervelende, saaie en komische kanten van het illustratorschap – en als er aanleiding voor is ook over mijn leven als moeder en zeemansvrouw. Bijvoorbeeld wanneer het spaak loopt met een deadline.

Het gaat dus over mijn werk. Ik schríjf over illustraties. Maar ik wil niet elke week  do it yourself-uitleg geven. Ik wil wel schrijven over waaróm ik het maak, welke problemen ik tegenkom, hoe ik dat oplos etc. Hoe kan ik toch een goede combi maken tussen beeld en verhaal?

 

Janneke Romijn over vindbaarheid:

Wat een ontzettend gezellig blog heb je.

Dit is nou wat ik noem klanten warm maken met goede content. Op deze manier kun je mensen echt enthousiast maken voor je producten.

Je vraagt je af hoe je een goede combi kunt maken tussen beeld en verhaal. Ter afwisseling van illustraties zou je ook eens een foto van je werktafel, atelier, materialen, of work in progress kunnen gebruiken. Vooral voor niet-kunstenaars is dat reuze interessant (zegt de niet-kunstenaar).

Je hebt al social media share buttons op je blog staan, zorg nu ook dat mensen zich kunnen abonneren op je berichten. Feedburner bijvoorbeeld stuurt automatisch je nieuwe artikelen naar mensen die zich inschrijven. Of maak een account aan bij MailChimp (gratis tot 1000 abonnees). Dan kun je je een email nieuwsbrief helemaal zelf beheren (anders dan bij Feedburner) en kun je ook gericht mailen als je nieuw werk hebt of acties.

Kijk, zo werkt het: ik vind jouw illustraties keileuk en dat is het begin van een proces waarin ik misschien klant bij je ga worden. Maar als ik deze blogreview af heb, vergeet ik Klein Monster misschien weer in de berg van andere dingen die ik te doen heb. Als ik me inschrijf op je mailinglist, en jij je werk regelmatig bij mij onder de aandacht brengt, vergeet ik je minder gauw. En wie weet klik ik dan binnenkort een keer op de knop ´toevoegen aan winkelwagen´.

PS Toen ik net nog een keer naar je blog ging zag ik opeens een paar ´real life´ foto´s. Je bent me dus al voor :)

PPS Toen viel me ook op dat ik de blogberichten niet apart kan aanklikken. Dat is een gemiste kans want dan werkt die automatische feed niet, en kun je je berichten niet delen op social media. Tip: stap over op een ander blogsysteem, zoals Blogger of WordPress. Echt, dat verdient je blog.

Karim Moumen over promotie:

Wow, Klein Monster. Wat een gaaf blog.
Bijna te goed voor een blog, zou ik zeggen.

Ga gauw de boer op en slijt je column aan een krant/blad/magazine dat gericht is op die net-niet-hippe en net-niet-handige moeder/follower (laten we zeggen communicatiemedewerkster, daar zijn er veel van) die jij wel bent. Je richten op de net-niet/wannabees is een beproefde en goede marketingstrategie.

Ik heb helemaal niets op je blog aan te merken. Je raakt precies de juiste Sylvia-Witteman-meets-Hanna-Bervoets snaar..

Ik zie kussenslopen, kinderkamerbehang en een eigen Lego-lijn in het verschiet (okee okee, de Lego-lijn is overdreven.)

Nou goed, even for the record: je navigatie sucks. Had ik je eerste pagina met stukjes snel uitgelezen, moest ik weer helemaal terugscrollen naar boven om op pagina 2 en daarna 3 te drukken. Volledig verouderd en onhandig. Laat het gewoon doorlopen of zet onderaan een tweede springmogelijkheid.

Hou ook je zetbreedte in de hand. Twintig centimeter brede teksten lezen gewoon niet lekker. Hou een vaste, smalle kolombreedte aan.

En kijk of je een betaald uithangbord kan krijgen. Ik geloof erin.

Resultaatgenieter!

O ja, je illustraties, en een mogelijke tekst-beeldkoppeling.

Tsja.

De verhalen leiden een heel ander leven dan de tekeningen. Hoewel de combinatie jonge moeder, kinderen en grappige beestjes goed is, zou bij je blog een meer volwassen illustratief beeld prima passen: scènes uit het gezinsleven.

Portretteer je eigen leven, zoals je het ook zo treffend neerzet in tekst.

Doe het voor mij, je lezer.

 

Kitty Kilian over schrijven:

Ik had al zo’n vermoeden.

Toen ik Suzanne de Riet mailde om een fotootje te vragen voor bij deze post, waren we binnen de kortste keren in een hilarische email-conversatie gewikkeld.

Ik zal morgen een degelijke foto opzoeken. First thing als ik de computer opstart. Enne… ik ben vooral van de fluwelen handschoentjes en voorzichtig inkleden. Zit nu al met een kloppend hart. Be gentle. :D

Dat beloofde geen doorsnee-teksten op het blog.
En inderdaad:

Toch ben ik prikkelbaar, snauw ik mijn Lief af en irriteer ik me bij voorbaat al aan de gedachte dat het zometeen kijkdag is bij 1.0’s zwemles en ik niet met goed fatsoen weg kan blijven. Ik zie het teleurgestelde snoetje al voor me, worstelend om boven water te blijven en zoekend naar mama op de tribune.

Haha!

Suzanne schrijft een humoristisch blog in een heel eigen stijl over afwisselende, interessante en ook nog eens algemeen herkenbare onderwerpen – in elk geval voor illustratoren, belastingbetalers en moeders. Het Nederlands is niet helemaal vlekkeloos, maar een kniesoor die daar op let.

Zo doet ze verslag van een bezoek van de belastinginspecteur, die haar vertelt dat ze geen echte ondernemer is maar slechts een Resultaatgenieter. Dat blijkt even later grote gevolgen te hebben voor de bekostiging van de kinderopvang.

En veel illustratoren zullen deze hartekreet over het ontwerpen van geboortekaartjes herkennen:

En toen realiseerde ik mij… wat is dit leuk! Het is een verademing om een ‘Niet Lief Kaartje’ te maken voor dit stel. Ik denk al snel in lief als het om een babietje gaat. Dat doen de meeste mensen. Maar dit hoeft natuurlijk helemaal niet. Waarom bloemetjes? En schattige konijntjes? Dit monster heeft scherpe nageltjes en tandjes. Het bijt zich vast in de wereld. Hier ben ik. En ik ga niet meer weg!

Stomverbaasd lees ik daarom, aan het prille begin van het blog, Suzanne’s verzuchting dat ze helemaal niet kan schrijven. Dat ze verzandt in oeverloos gebabbel.

Niet waar, Suzanne. Dat maakt het juist leuk, al die eigenwijze terzijdes en eerlijke meningen. Je komt uit je teksten tevoorschijn als een leuk, warm en echt mens, dat zelf nadenkt. Het enige wat je nodig hebt is een eindredacteur voor de puntjes op de i.

Schrijf lekker verder, ik ben je nieuwste fan.

PS Je mailde al dat ik mijn mond moest gaan spoelen toen ik iets over een homepage zei. En toch. Dat drukke behangetje doet geen recht aan je schrijfstijl. Je bent zelf geen kind, je meningen zijn niet kinderachtig. Van mij mag je blog strak en stoer vormgegeven. En de rest van de site ook. Past beter bij de monsters. En bij je mooie illustraties voor de gemeente Amsterdam. Haal er een vormgever bij of koop een volwassen WordPress theme. Je hebt al prachtige portfoliothemes voor $50. Kijk bijvoorbeeld eens hier en hier. Of voor een mooi gratis theme dat ik gisteren tegen kwam hier. Het stikt van zulke sites – zoek op ‘wordpress portfolio theme’.

Let op, schrijf je in voor een account bij WordPress.org, niet bij wordpress.com. Je wil je eigen domeinnaam houden. Volgende week komen er twee gratis cheat sheets op onze site met meer tips voor WordPress.

En maak in opmaak een heldere scheiding tussen het blog en de rest.

PPS Die sliders zijn leuk en functioneel. Maar je blog heb je op pagina’s gemaakt, zodat ze niet los aan te klikken zijn als berichten. En toen ik er net een wou retweeten kon dat dus eigenlijk niet.

tips voor beter bloggen

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics
Blogpro
Karakter & Dialoog
Little Black Dress

17 comments

 • Hahaha, wat een heerlijke en lovende blogreviews. Ik zit met een hele grote grijns jullie reviews steeds over te lezen. Mijn dag kan niet meer stuk. Ik lees dat ook mijn emails gewoon over de vloer gaan ;). Dank voor de tips. Ik ga de navigatie zeker aanpassen. Blog op artikelen zetten in plaats van pagina’s. Vanavond, in mijn onbetaalde, vrije avond. Zodat ik daar de kinderopvangtoeslag niet voor aan hoef te spreken. Het liefst houd ik het blog intern bij de website. Puur uit gemak. Zo kan ik makkelijk heen en weer hupsen van portfolio naar blog en terug. En hoef ik de illustraties niet twee keer te uploaden. Joomla ken ik ondertussen en de webshop zit er ook aan gekoppeld. Dus ik ga op zoek naar een oplossing binnen de site.

  Maar niet te lang. Als ik jullie tips niet kan toepassen kill ik mijn darling-blog en ruil ik haar achteloos in voor WordPress.

  Illustraties voor grote mensen: Op de kunstacademie keken ze mijn pogingen al met lede ogen en triest schuddende hoofden aan. What the heck. Lijkt me eigenlijk ook wel weer heel leuk.

  Nieuwsbrief, check… niet mijn favoriet maar oké, jullie hebben gelijk. Ik zie nu drie, wijze, knikkende koppen voor me… “Duh, natuurlijk hebben we gelijk. Braaf meisje. Doe maar wel”.

  Ik kan weer verder. Dank dames en heer van Blogstylers

 • Geen misverstand Suzanne – je moet je blog zeker op je website houden. Ik bedoel alleen dat je best duidelijk mag laten zien dat je blog minder lief is dan je plaatjes, en dat opmaak daar dan een rol in speelt.

  • Snap ik. Maar als ik in Joomla de blogopmaak niet kan aanpassen ga ik over op WordPress voor alleen het blog. De site is in Joomla gebouwd zodat ik een webshop kon koppelen met iDeal én alles zelf kon beheren/onderhouden/aanvullen/er uit laten zien zoals ik wil. Het template is voor de hele site. Ik kan het blog niet een andere geven. (Volgens mij. Ga ik nog wel goed uitzoeken). WordPress heeft voor zover ik weet geen kassamodule dus de gehele site overzetten in WP is ook geen optie.

   • Hey Suzanne,

    Dit moet wel kunnen! Bij je “templatemanager” staan namelijk 2 kolommen. “Default” en “Assigned”. Wanneer je een tweede template hebt geinstalleerd kan je door op het template te knikken (of selecteren en “edit”) bij “Menu-assignment” aangeven dat bij de menuoptie “Blog” dat specifieke template wordt gebruikt.

    Succes!

 • Volgens mij kon je de hele dag je grijns niet meer van je gezicht halen ;).
  Een “goed gedaan”, is geloof ik wel aan de orde.

 • Hai Suzanne,

  met Joomla kun je ook goed bloggen. Wat je zegt, maak er in ieder geval artikelen van, geen pagina’s.

  Als je nog niet gelijk aan de nieuwsbrief wilt, begin in ieder geval met iets waardoor mensen je posts kunnen volgen, RSS Feed of Feedburner. (Maar email adressen verzamelen is inderdaad beter ;)

 • Woothemes (geen afiliate link!) heeft volgens mij portfoliothemes met een ingebouwde shop. Het nadeel is alleen dat alle Amerikaanse sites met Paypal werken, en Nederland loopt vanwege het bestaan van Ideal achter met Paypal. Paypal groeit wel hard hier, dus op den duur kunnen we internationale systemen gaan toepassen.

 • Ben ik nog een keer. Was net voor klant in Joomla aan het werk, en moet zeggen dat de blogfunctie me nogal tegenvalt. WordPress met een theme van Woothemes waar Kitty het hierboven over heeft is inderdaad een aanrader. iDeal zal er tzt wel bijkomen.

  Shopp (een e-commerce plugin voor WordPress) werkt al wel met iDeal (Mollie). Vind het zelf niet fijn werken maar anderen roepen er over.

  • Hey Janneke,

   Waarom bevalt de blogfunctie minder? Heb je hiervoor ook extra plugins geprobeerd? Er zijn bijvoorbeeld opties zoals http://extensions.joomla.org/extensions/authoring-a-content/blog/16108 .

   Ik gebruik nu zelf ook WordPress, maar vond wel dat je met Joomla veel flexibeler kon zijn met plaatsing van modules etc. Hierdoor werd de site wel dynamischer. Bij WordPress ben je dan afhankelijk van functies van het template en soms kennis van html/css/php.Verder geeft Joomla veel opties zoals integratie met webshop en diverse componenten. Het lijkt me fijn om alles onder 1 kap te hebben ;)

   Groeten,

   Youri

 • Wow wow wow, dat belooft wat! Even deze reactie aftypen en dan snel naar jouw blog, Suzanne. Wat een prachtig en uitgebreide review, ben blij dat ik jullie ook uitgenodigd heb, blogstylers! Al kan ik met deze review ook al heel veel. Dat wordt aanpassen dus. Maar nu ga ik snel-snel-snel naar Klein Monster! (Kan bijna niet wachten en moet me inhouden om niet al die typfoutjes te laten staan.)

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.