Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

Waarom je kaal wil schrijven (de leesvertragers)

leesvertragers

Eenvoudig schrijven is kaal schrijven. Kaal schrijven is het zusje van De Klare Lijn, de tekenstijl van Hergé en Joost Swarte. Je schrijft wat je wil zeggen: precies dat.

Niet meer.
Wel minder.

Bondig

Kaal schrijven is bondig schrijven. En bondigheid – geen woord te veel – geldt voor woorden, voor zinnen en voor alinea’s: het geldt op elk niveau.

Elk woord vecht voor zijn leven
Elk woord moet vechten voor zijn leven

Je doel is om het werkgeheugen van je lezer niet onnodig te belasten. Je wil niet dat hij struikelt over woorden of zinsconstructies, of dat zij moet teruglezen om te snappen waar je het nou eigenlijk over hebt. Dat vertraagt haar leestempo.

Je haalt dus álle leesvertragers weg

Leesvertragers zijn bijvoorbeeld:

 • Lijdende vorm
 • Onpersoonlijke stijl
 • Tangconstructies
 • Onhandige woordvolgorde
 • Onnodig jargon

En nog zowat.

Hoe ver moet ik gaan? vraag jij

Heel ver.

Kijk, jij moet zonodig schrijven. Je lezer grijpt vol vertrouwen je hand. Hij rekent er op dat jij de weg weet. Laat hem dus niet geblinddoekt rondjes rennen in een bos vol sparren.

Help hem. Sla brede paden in.

Nog beter: stort puin om de grond te verharden – dan zakt hij niet tot zijn enkels in de modder.

Betonblokken? Goed idee. Alleen die naden.

Asfalt? Now we’re talking. 

En als het regent, dan?

Precies.

Je wil het allerbeste voor je lezer. Een goede schrijver streeft naar ZOAB. Want je lezer wil geen spetters op zijn voorruit.

(Dus ook geen naamwoordstijl – next).

tips voor beter bloggen

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (huisstijl maken)

17 comments

 • Titel: na het lezen begreep ik hem. Vooraf dacht ik dat ZOAB een vb/afkorting van een soort leesvertrager was ….. Dacht niet meteen aan het asfalt, ligt niet in verwachtingslijn :).

  ‘of je stopt een beschrijving in een nieuwe zin’.
  Deze zin moest ik 3 keer lezen, hij pakt niet. Voor mij logischer: ‘Vind je een beschrijving onmisbaar, maak er dan een nieuwe zin van.’

  ‘En bondigheid – geen woord te veel – geldt voor woorden, voor zinnen, voor alinea’s’.
  Als je het punt wilt maken van ‘geen woord teveel’, zou ik 2 x ‘voor’ weglaten. ‘geldt voor woorden, zinnen, alinea`s’. Je schrijft ook 2 x ‘het geldt, maar dat maakt het ook sterker.

  Het blokje van ‘Hij vertrouwt er op dat jij de weg weet’ ….. naar ZOAB kan bondiger. Duurt wat lang. Het gevoel bekroop me… waar wil je naar toe? Net te laat kwam óh, ZOAB’.

  Als laatste, de algemene tendens van de blog…. Er is zoveel wat niet mag. Misschien noem je teveel punten (een lijst) voor 1 blog. Er bekruipt me gaandeweg het gevoel van …. ‘poe, dat kan ik niet allemaal onthouden hoor’. Raak het overzicht wat kwijt. En ik word vervelend van zoveel niet mogen. Karakterfout.

  Succes weer met het vervolg!

  • ZOAB is minder bekend dan ik dacht. Ik denk er even over na. Ook over de andere punten. 3x voor vind ik helemaal niet erg, als je het weglaat vind ik dat erger.

   Dit is een soort samenvatting van wat we gehad hebben en van wat nog komt – in het boek komt het op een andere plek. Maar dat je veel moet afleren als je nooit hebt nagedacht over al die constructies: dat is zo. Het hoeft niet in één dag. Je kunt elke week een ander focuspunt kiezen.

 • Zoab is een leesversneller? Zo lees ik je stuk. Titel verwart.

  Wat een goed boek is dit. You practice what you preach.

  (Met Zoab sta je sneller stil dan zonder. Snap asfalt wel, Zoab iets minder. Je wil niet remmen. Of wel? De Inspecteur :-)

  • ZOAB is het allerbeste wegdek. Rij je geen auto? Als het regent wil je ZOAB. Anders zie je haast niks door het gespetter van de auto voor je. Maar interessant dat het niet zo bekend is als ik dacht. Ik ga er naar kijken.

   • Ik vind ‘leesvertrager’ verwarrend in de titel, omdat het over versnellen gaat.

    Je hebt minder aquaplaning met Zoab. Je staat sneller stil! Ik associeer Zoab met veiligheid, stilstand, jij wil dat we lekker doorzoeven in de tekst. Dat begrijp ik, maar ik heb andere associaties bij Zoab.

    • Ik begrijp het. Helaas. Ik moet iets anders bedenken. Ik denk bij ZOAB aan: optimaal comfort, je kunt harder rijden dan op de oude asfaltwegen, omdat je geen last hebt van verlies van zicht. Maar goed, als ik het moet uitleggen deugt hij niet.

 • ZOAB, mooi gevonden. Maar zorgt blijkbaar tot nogal wat verwarring gezien de eerdere reacties. Vertragers zette mij eerst ook op het verkeerde been. Versneller, versnelling, lezen alsof je van de glijbaan roetsjt, op een kleedje, schuin in de bocht maar er niet uitvliegen. En dan staat je ineens beneden. Jammer. Dan denk je… Nog een keer!

 • Het ‘filmpje’ (Elk woord vecht voor zijn leven) werkt als een tierelier. We want more! Het is een fijne, subtiele manier van digitaal aanschouwelijk onderwijs. Ahum.

  Ik had moeite om op gang te komen. Dat kwam door de links in de eerste alinea’s. We want less ;-) – al snap ik de functie van de links ook wel weer, zeker in een samenvattend blog.

 • Elk woord vecht voor zijn leven. Deze zin ga ik onthouden. Ik krijg er een beeld van een woordgevecht bij; ‘jij mag blijven..nee jij moet weg, jij zegt hetzelfde maar dan minder krachtig’. Voer voor een stripje…jammer dat tekenen niet in mijn talentenpakket zit.😉

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.