Redactiestatuut van de Blogacademie & Privacy

R

de blogacademie doet niet aan reclame

Hoe ga ik om met advertenties, sluikreclame en affiliate marketing?

Op de Blogacademie staat geen enkele vorm van betaalde reclame. Ik doe dus ook niet aan affilicacy.

Hoe ga ik om met de adressen op mijn mailinglijst?

Ik gebruik Mailerlite om blog updates te versturen en om e-mailreeksen te versturen aan cursisten. Op Mailerlite kan ik met Google Stats (instellingen in beheer van Mailer Lite) het gedrag van mijn nieuwsbrief-abonnees volgen. Dat is handig: om te zien welke abonnees al maanden niet meer actief zijn (geen enkele nieuwsbrief meer openen). Die verwijder ik. En om te zien of mijn cursisten alle e-mails voorafgaand aan een cursus hebben ontvangen.

Je kunt mij verzoeken om je gegevens bij Mailerlite voorgoed te verwijderen. Ik bewaar e-mail-adressen alleen maar zolang je op mijn lijst staat.

Contactgegevens enzovoorts

Ik sla de contact- en bankgegevens op van klanten die iets bij mij kopen. Dat moet van de Belastingdienst en van mijn boekhouder.

Hoe ga ik om met de privacy van mijn bezoekers – ofwel met programma’s die gegevens van mijn site gebruiken?

Ik gebruik géén Google Stats

In september 2016 las ik Je hebt wel iets te verbergen. En ik realiseerde me dat ik óók een verantwoordelijkheid heb voor wat programma’s op mijn website met de gegevens van mijn bezoekers doen (hier staat een blog daarover.) Ik gebruik nu Matomo (voorheen Piwik) in plaats van Google stats.

ik gebruik Piwik om mijn bezoek bij te houden. Piwik slaat geen gegevens op.
Als jij tracking hebt uitgeschakeld in je browser, volgt Matomo  je niet.

Ik gebruik op mijn site geen andere programma’s die gegevens naar Google doorsturen. Voor een idee over wat het inhoudt om af te schakelen van Google: bekijk hier wat de Correspondent doet aan privacy-verbetering.

Ik gebruik geen Facebook-programmatuur

op mijn site.

Twitter

Ik gebruik wel een voor mij gemaakt programmaatje dat Tweets met een link van mijn blogposts er in als commentaar onder mijn  blog zet. Ik heb ook een slider in de footer van mijn website waar ik af en toe tweets plaats waarin ik genoemd word. Ik ga even nadenken (mei 2018) of ik een andere oplossing kan bedenken, want mijn Ghostery-app geeft deze informatie:

Twitters inbreuk op onze privacy

Gravatar

Voor headshots bij de comments gebruik ik Gravatar. Volgens eigen opgave verzamelt Gravatar geen gegevens – informatie via Ghostery:

Gravatar zegt niks te verzamelen. Bron: Ghostery

Hoe veilig werk ik?

Ik gebruik een wachtwoordprogramma voor AL mijn wachtwoorden, en mijn veiligheidsscore daar is 98%. Ik update elke dag de plugins op mijn website, om hacks te voorkomen. (Plugins hebben veiligheidslekken, en de updates dienen veelal om die te dichten.) De harde realiteit is dat het internet  – en jouw privacy online – sowieso zo lek zijn als een mandje.

Hoe selecteer en check ik mijn bronnen?

Ik werk zelden met mondelinge bronnen: meestal baseer ik me op teksten. Als ik ze gebruik check ik de betrouwbaarheid van de auteur. Ik zoek meer publicaties en andere achtergrondinformatie via Google.

Hoe ga ik om met het onthullen van mijn bronnen? Als een stuk is gebaseerd op elders gevonden content, vermeld ik dat dan duidelijk?

Ja. Ofwel met een link of, als de bron een belangrijke inspiratie voor het blog was, met een vermelding in de tekst én een link. Ik probeer op journalistieke manier te werken waar dat nuttig is.

Wat is het doel van mijn blog?

Aan 24 mensen per jaar mijn Blogpro cursus verkopen. Aan 12 mensen de Karakter & Dialoog cursus.

Het is ook een creatieve uitdaging voor mijzelf:  om elke twee weken een zinvol stuk te schrijven.

• Lees ook: Je hebt wél iets te verbergen: wat doe je als blogger?
• En: Waarom bloggen meer op journalistiek moet gaan lijken
• ‘Many follow, but few lead’: wat is origineel en wat is gejat online? Wat doen we met content curation? En hoe hoort het eigenlijk?

 

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.