Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

Waarom een goed ritme je tekst geloofwaardiger maakt

Hoe lang mag een zin zijn?
Zo lang als jij wil. In theorie.

Je kunt gerust spaghettizinnen maken, slierten van zinnen die meanderen over je pagina, als mierenroutes van het terras op weg naar de keuken, waar je lezer met zijn neus bovenop gaat zitten, ademloos, niet omdat hij het gat in de muur wil dichten maar om niks te missen van die Ieniemienie-wereld waar hij normaal aan voorbijloopt, met zijn veiligheidslaarzen, op weg naar zijn volgende klus, alsof zijn leven belangrijker was dan dat van de eerste de beste mier.
 
Er is helemaal niks mis met die zin. Hij is goed te volgen. Hij stuwt je voort. We zijn het alleen niet meer gewend, sinds de negentiende eeuw: lange zinnen zonder punten. 

Een komma is een tussenstop, een punt is een rustpauze

Dus laten we er een paar rustpauzes in zetten. Kijken hoe dat werkt.

Je kunt gerust spaghettizinnen maken. Slierten van zinnen die meanderen over je pagina, als mierenroutes van het terras op weg naar de keuken, waar je lezer met zijn neus bovenop gaat zitten. Ademloos. Niet omdat hij het gat in de muur wil dichten, maar om niks te missen van die Ieniemienie-wereld waar hij normaal aan voorbijloopt. Met zijn veiligheidslaarzen. Op weg naar zijn volgende klus. Alsof zijn leven belangrijker was dan dat van de eerste de beste mier.

Leest lekkerder, hè?

Als lezer kun je je meer ontspannen.

Het gevolg is ook dat je zinnen nu een afwisselende lengte hebben. Kijk maar:

Je kunt gerust spaghettizinnen maken.

Slierten van zinnen die meanderen over je pagina, als mierenroutes van het terras op weg naar de keuken, waar je lezer met zijn neus bovenop gaat zitten.

Ademloos.

Niet omdat hij het gat in de muur wil dichten maar om niks te missen van die Ieniemienie-wereld waar hij normaal aan voorbijloopt.

Met zijn veiligheidslaarzen.

Op weg naar zijn volgende klus.

Alsof zijn leven belangrijker was dan dat van de eerste de beste mier.

Ritme is van levensbelang

Een afwisselend ritme klinkt als spreektaal. Het leeft.
 
Een afwisselend ritme maakt je tekst zelfs geloofwaardig. Gewoon, omdat het écht klinkt. Alles is vorm.

Dus lees je zinnen hardop voor aan jezelf

En luister.
 
Gooi gerust af en toe een ellenlange zin in je stuk. Voor de grap. Maar snij de volgende de kop af. Of anders de zin dáárna.
 
Niks is zo dodelijk als een serie zinnen van dezelfde lengte:
 
Hij zag een stroom mieren op het pad. De mieren liepen in een lang sliert. Ze waren op weg naar de muur. Waarschijnlijk zelfs naar zijn keuken. Hij ging op zijn hurken zitten. Wat een Ieniemienie-wereldje. Daar liep hij meestal aan voorbij. Met zijn grote veiligheidslaarzen. Alsof zijn leven belangrijker was.
 

 

Foto: Mister Sheen_v2-11809 via photopin (license)
 
 

tips voor beter bloggen

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (huisstijl maken)

9 comments

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen