Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

Hoe schrijf je net zoals De Speld? – de omkering

schrijven als De Speld - de omkering: hoofdillustratieSatire kan op veel manieren. Kijk maar naar De Speld.

Je kunt overdrijven. Je kunt bagatelliseren. Je kunt de context veranderen. Je kunt de verkeerde nadruk leggen. Je kunt iets substitueren. Je kunt omkeren.

Dat laatste gaan we vandaag doen.

Hoe werkt het?

Je kiest een bekende stelling, of een trend, en die keer je om. Je beweert het tegenovergestelde van wat iedereen verwacht. Bijvoorbeeld:

Welk onderwerp je omdraait maakt niet eens zo veel uit. Als je maar strak in de stijl blijft van het genre dat je kiest.

Stijlvast, dus

Een prachtig voorbeeld van stijlvastheid is de opzegbrief voor de Club van Onzekere Vrouwen van Margriet van der Woerd:

Geachte heer, mevrouw,

 

Hierbij maak ik u kenbaar mijn abonnement op de Onzekere Vrouwen Club per direct te willen beëindigen. Ik heb vernomen dat u een opzegtermijn van 33 jaar hanteert, maar daar ga ik niet mee akkoord. Lees verder

Kunnen wij zelf ook wat De Speld kan?

We proberen het gewoon.

Laten we als oefening stellen dat tiny houses veel te groot zijn.

We schrijven een krantenartikel. Misschien kunnen we een autoriteit citeren. De beroemde architect Anthony Bouwman.

Architect Anthony Bouwman noemt tiny houses in het maart-nummer van De Architect een ‘waste of space.’ Bouwman: ‘Tiny Houses leggen een gigantisch beslag op de schaarse ruimte, vooral in de Randstad.’

Net als in een echt nieuwsbericht laten we de spreker eerst even zijn standpunt onderbouwen. Bouwman rekent voor hoe idioot groot een tiny house is:

Een gemiddeld tiny house, rekent Bouwman voor, heeft een inhoud van maar liefst 20 m2. Dat is ‘uitermate luxueus, aangezien 4,7 personen per m2 als veilige norm geldt.’

Maar als tiny houses teveel ruimte innemen, wat wil hij dán? We bedenken een alternatief.

een tiny house kan veel kleiner
Een tiny house, maar dan kleiner

Voor een journalistieke toon geven we een deel van wat de architect zegt weer in onze eigen woorden – we parafraseren. En een deel in directe citaten: zijn meest opvallende uitspraken.

Bouwman denkt dat het allemaal veel kleiner kan. ‘We zullen er aan moeten wennen. Al die ruimte is echt niet meer van deze tijd.’ Hij heeft zijn kantoor laten uitrekenen wat de kleinst mogelijke viable solution is.

Hoe zit het technisch eigenlijk als je een huis ontwerpt? Ik google. Je moet je plannen laten doorrekenen bij een bouwtechnisch bureau. Kunnen we gebruiken.

‘We wachten nog op de bouwbesluittoetsing’, zegt Bouwman, ‘maar het ziet er naar uit dat er al een oer-Hollands product is dat aan alle voorwaarden voldoet: de Brinta-doos. Hij is te recyclen, de bewoners kunnen hem op alle mogelijke manieren indelen en, ook niet onbelangrijk: hij is goedkoop.’

Een bericht over een nieuw woningtype is natuurlijk niet af zonder reacties van consumenten.

De eerste reacties zijn enthousiast. Woningzoekende Bert Bakker uit Haarlem: ‘Ik weet niet of mijn vriendin het aandurft, maar zelf ben ik helemaal klaar voor deze stap. Ik wil mijn voetafdruk de komende jaren nog véél verder verkleinen.’

We maken hem op als krantenbericht:

schrijven als De Speld
Rechtsklik op de afbeelding voor een grotere weergave in een nieuw tabblad.

Nou jij.

 

 

tips voor beter bloggen

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (huisstijl maken)

Geef je commentaar

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen