Leert goede schrijvers de laatste 20%

Stijl. Waarom lezers lezen (en waarom niet) – het boek

Stijl. Waarom lezers lezen (en waarom niet)‘Kerelmarketing, hè,’ maande een vriend. Hij bedoelde mijn boeklancering van vandaag. Dat ik die fors moest aanpakken.
‘Om kwart voor vijf ‘s middags nog?’, zei ik. Ik dacht het niet.

Ik ga gewoon even vertellen wat er in mijn nieuwe stijlboek staat en waar je het kunt bestellen. En dan gaan we allemaal lekker met een kop thee en een dekentje op de bank liggen. Het is vrijdagmiddag, zeg.

Komt ‘ie.

Schrijfstijlboek van Kitty Kilian
Stijl. Waarom lezers lezen (en waarom niet)

Voor wie is dit boek?

Voor copywriters, bloggers, tekstschrijvers, contentmakers, wijnhandelaren en IC-verpleegkundigen. Kortom: voor iedereen die al schrijft, maar die zó goed wil schrijven dat zijn lezer zijn vrouw aanstoot. Verdorie, Carla, dit moet jij óók lezen.

Waar gaat het precies over?

Effectief schrijven. Er is geen exacte term voor. Ik leg je kort uit welke dingen je teksten lekker leesbaar maken, en welke niet. In 30 tips.

Let op: het is géén afgewogen lesprogramma, het zijn mijn beste tips. Als je ze toepast ben je al een heel eind. Sterker: ik leg technieken uit die ik zelf pas na jaren schrijven en lesgeven ontdekte. Na de laatste cursus riep een tekstschrijfster:

‘De ladder van abstractie. Waarom heeft geen enkele schrijfdocent me dat eerder verteld, sjongejonge.’

Ja, omdat schrijfdocenten dat óók nergens leren. Je moet het maar net tegenkomen, in een bibliotheek ofzo.

Je lezer is je vriend

Schrijven gaat niet alleen over techniek. Taal is energie, en je lezer voelt die. Je lezer voelt het, als je een stuk afraffelt. Als je hart er niet in zit. Je legt pas écht contact met je lezer als je hem ziet als een vriend, en niet als een doelgroep. En niet als zomaar een vriend, maar je béste vriend. Dus geef hem alles dat je hebt. Dat staat er ook in.

Schaamteloze disclaimer

Sommige tips staan ook al in mijn blogs, of in mijn cursussen. In allerlei vormen en maten. Andere tips overlappen elkaar. Schrijven is geen exacte wetenschap en dit boek is geen saai studieboek. Deal with it.

Hoe gebruik je het?

Maak notities van de tips die je nog niet toepast, en oefen ze. (Nee, snáppen helpt niet. Oefenen wel.) Plak een Post-it op je monitor.

En als ik al een cursus bij je heb gedaan?

Voor wie Blogpro heeft gedaan is dit boek een opfrisser. Voor wie Blogbasics heeft gedaan is het boek een verrijking, met verdergaande tips. Maar er staan ook tips in die in geen enkele cursus voorkomen.

Is dit nou het boek dat je in de winter van 2018-2019 online hebt geblogd?

Ja, ik ben een luilak. Wrijf het er maar in. Ik heb er wel veel aan herschreven, de laatste weken.

En toen heeft Anja Brunt het vormgegeven. Lucy Lambriex maakte de foto op de achterflap, dezelfde die ik in mijn navigatiebalk gebruik. Die foto is uit 2017. Ik heb nog even getwijfeld of er geen lelijkere moest komen, want ik ben natuurlijk alweer vier jaar ouder, en op mijn leeftijd gaat het hard. Maar corona was een goede smoes om het zo te houden.

Wanneer krijg ik het thuisgestuurd?

Waarschijnlijk al eind februari, maar laten we voor alle zekerheid zeggen: begin maart. Dan kan het alleen maar meevallen.

Overigens: de verzendkosten buiten Nederland zijn idioot hoog, dankzij de liberalisering van de PTT. Ik stel voor om de post zo snel mogelijk te nationaliseren. Maar tot die tijd: wie in het buitenland woont moet mij even mailen voor overleg over bestelling en verzending.

Hoe dik is het?

104 pagina’s. A5. Het gaat door de brievenbus.

Nog iets anders?

Ik geloof het niet, maar stel je vragen in de comments of in een mail. Ik antwoord altijd.

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Boek: Stijl. 30 tips

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (heldere website)

84 comments

Leert goede schrijvers de laatste 20%