Leert goede schrijvers de laatste 20%

Hoe je quotes mooi vormgeeft voor je blog (zonder Photoshop)

quotes vormgeven voor je blogIk hou nogal van kort.

Korte twitterbio’s. Korte hardlooprondjes. Ik bedoel: Waarom uitvoerig als het ook beknopt kan?

Niet dat een goed verhaal geen ruimte mag krijgen. Graag zelfs. Het lezen van hele boeken wil ik zeker niet afraden. Maar er is absoluut iets te zeggen voor de oneliner.

quotes vormgeven zonder photoshop
Wachtwoord
leuke tweets
Volgers

Het kan zelfs nóg korter:

Six word stories

‘Stories told in just six words.’

De babyschoentjes van Hemingway zijn niet de origine van het genre – dat tegenwoordig in de VS flash fiction heet, of short short story:

'First six word story by Hemingway'
‘First six word story by Hemingway’

Ze zijn zelfs niet van Hemingway.

Maar iedereen kent ze, als sprekend voorbeeld.

Tekstschrijver Lotty Rothuizen is er goed in:

Kussen
Niks gezien

Als blogger kun je er alleen zo weinig mee. Ze ogen niet. Ze nemen te weinig ruimte in.

Nee, dan de plaatjesbloggers.

Díe hebben het makkelijk

Een interieurfoto, een slapend kind en hoppa: weer een post.

MUS van Joscha Keijl. Een van die talenten die maar geen fotoboek maakt.
MUS van Joscha Keijl. Eén van die talenten die maar geen fotoboek maakt.
En nog één, omdat ik een fan ben
En nog één, omdat ik een fan ben

Maar sinds september 2013 is er een site waarmee ook wij, schrijvers, onze mini-microblogs breedbuikig kunnen presenteren:

Notegraphy

Opmaak: Notegraphy
Opmaak: Notegraphy
Opmaak: Notegraphy
Opmaak: Notegraphy
Opmaak: Notegraphy
Opmaak: Notegraphy

Notegraphy is een programma waarmee je een uitspraak in een modern typografisch jasje kunt steken en delen op Twitter, Facebook enzovoort.

Slim bedacht. En notabene als gratis marketing gimmick. Door een Spaans reclamebureau: Herraiz Soto & Co.

Maar Notegraphy is beperkt. Het heeft weinig keus, en te weinig mooie ontwerpen.

Ik heb een hele tijd gezocht naar vergelijkbare programma’s.

Niks

Terwijl – een béétje Nederlandse startup kan dit initiatief toch verre overtreffen?

Moet kunnen, developers. Een app waarin een tekst automatisch in een mooi font op een strakke achtergrond komt.

Ik stel voor: een paar honderd verschillende zonsondergangen. Veel strand. Natuur-close-ups. Lieveheerstbeestjes op grassprieten, dauwdruppels, dat soort dingen.

En het font: fluoriserend. Met witte of zwarte randen er omheen.

De wereld wacht.

 

PS. Tips van lezers:

Canva.com – inderdaad een programma waarmee je lekker kunt knutselen.Bedankt, Sharon Huisman.

canva.com voor instant design trucs
canva.com voor instant design trucs
Voorbeeldje geknutseld
Voorbeeldje gemaakt in Canva, 3 minuten. Kleuren en achtergrond onveranderd, extra sierrandjes verwijderd, formaten aangepast, eigen foto gebruikt. Makkie

En deze via Agnes Swart:

Studio Design - voor Iphone en Ipad
Studio Design – voor Iphone en Ipad

En ja. Ook daar kun je vanalles mee. Niet zo mooi voorgedesigned als Canva. Maar wel handig als je geen fotobewerkingsprogramma hebt. Gratis. En snel.

Vorbeeld van simpele fotobewerking in Studio Design (bijgesneden, opgelicht, streepjes als kant-en-klare doodle, geel gemaakt)
Vorbeeld van simpele fotobewerking in Studio Design (bijgesneden, opgelicht, streepjes als kant-en-klare doodle, geel gemaakt)

Ook: Imagequote voor Iphone en Ipad (via Riet de Wit)

Instaquote voor Iphone en Ipad
Imagequote voor Iphone en Ipad

en Tweegram via Jacoline

Tweegram - voor Android en iPhone
Tweegram – voor Android en iPhone

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting aan De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

35 comments

 • Volgens mij worden we hier aangemoedigd tot het schrijven van de nieuwe tegeltjes wijsheden? Knap lettertype, plaatje erachter… Mss iets voor twitter: staat toch al vol met goedbedoelde adviezen en wijsheden. Beetje opleuken kan geen kwaad.

 • Klopt. Vorig jaar wel gemerkt door groot slaapgebrek; de automatische piloot schrijft (meestal) geen goede blogartikelen.

  En elke week bloggen is een intensief ritme om vol te houden. Het is zó makkelijk om te verslappen. Maar ook heel bevredigend om vol te houden.

 • Geruststellend.

  Dat jij ook weleens ‘mislukte’ posts schrijft.

  En dat dan zelfs de link in je mailing niet meer klopt. Zodat ik potverdorie moeite moet doen om het artikel alsnog te lezen.

  En ik vergeef het je zonder moeite.

  ;)

  • Hmm.. die had ik ge-redirect. Zeker niet goed gedaan. Tuurlijk, blader maar terug in het archief.. meestal ben ik dan emotioneel heel erg met iets bezig waar ik niet over mag schrijven van mezelf.. of van anderen ;-) Omdat het te persoonlijk is of omdat het helemaal niks met zakelijk bloggen te maken heeft. Of omdat ik snipverkouden ben. Of te hard heb gewerkt.. Je staat er vaak niet bij stil hoe belangrijk emotionele stabiliteit is voor je werk.

 • Ken je app ‘studio design’? Daarmee kun je met je foto’s zelf achtergronden maken en een tekst-overlay een quote toevoegen en ook kleuren, vormen, lijnen en randen.

 • Ik ben verbaasd dat dit nog niet bestaat. Dit zijn toch typisch dingen die het erg goed zouden doen voor Pinterest bijvoorbeeld?

 • Als je blogt om beter gevonden te worden, dan is een minimum van 300 woorden aan te bevelen. Zoekmachines waarderen een bericht met minimaal 300 woorden hoger. Dit is één van de (vele) criteria waardoor je plaats in de zoekresultaten wordt bepaald.

 • Hai Kitty. Ik ben ook aan het zoeken en knutselen. Ken je Tweegram? De gratis versie is erg basic, maar je kunt stapje voor stapje je Pro account uitbreiden met meer designs en lettertypes..

 • InstaQuote app -zit op m’n iPhone- geprobeerd?
  (al was ik er zelf ook niet heel kapot van; heb de Pro versie niet gekocht, dus ik weet niet of daar mooie achtergrondjes inzitten)

 • Zoals jij jezelf iedere keer weer uitdaagt:
  – om van niets, iets te maken.
  – om van niets een uitdaging voor andere neer te leggen
  – hoe kan ik mensen aan het denken (werk) zetten
  – om wat je beroert (hoe beroerd ook) behapbaar te maken

  RESPECT!!

 • Hmmmm, interessante uitdaging. Ik zal eens rondvragen onder mijn programmeervriendjes!

   • Ik kwam deze net tegen: http://www.codeadore.com/page.php?id=textgram Daar kun je blijkbaar ook je eigen plaatjes voor gebruiken. Zie het demo filmpje op de site. Heeft een hoog kleine meisjes gehalte, maar tegen het einde van het filmpje laten ze zien hoe je een afbeelding of foto van je telefoon kunt gebruiken.

    De afbeelding die je er mee maakt kan opgeslagen worden. Om hem dan van je telefoon naar je computer te krijgen is niet zo moeilijk.

    Deze (gratis) app is er zowel voor Android als iOS. Let op, in de iOS appstore waart een tweede app rond met deze naam. De “mijne” is Codeadore. Ik heb de app even snel uitgeprobeerd en het lijkt verrassend goed te werken.

    Hm, nu ik het dan toch aan het testen was heb ik ook maar even ander gekeken naar het export resultaat, Er zit helaas toch een hele dikke adder onder het gras… De app exporteert je plaatjes als een vierkante PNG (Portable Network Graphic). Ze zijn 1224 x 1224px groot en 2MB zwaar. Da’s waardeloos, daar wordt je site traag van als je die erop zet. Wellicht dat kleiner maken in de media manager van WordPress nog een beetje helpt, maar ik vrees het ergste.

    Maar goed, voor hen die dan weer een programma’tje hebben waar ze makkelijk een png naar een jpg kunnen converteren is het misschien toch een leuke app.

    – Anne-Mieke

    PS Ik zou natuurlijk ook vrijwillig een demo filmpje kunnen maken van een gratis Open Source programma zodat je voor altijd lekker zelf je quotes op een leuk plaatje kunt plakken Gewoon, omdat Photoshop een beetje te duur is om alleen maar quote plaatjes mee te maken? Bij voldoende animo wil ik dat best wel doen.

    • Het punt is vooral dat niet-vormgevers die plaatjes gewoon niet mooi genoeg maken. Een app die automatisch een uitgewogen design aanlevert is dan een oplossing.

     Ik zal die apps even uitproberen deze week. Een tutorial is altijd leuk, geen idee hoeveel mensen het willen. Dan zou ik hem op je eigen blog zetten en mail mij dan als ie af is dan verwijs ik ernaar hier en in een nieuwsbrief of een ps onder een post.

     Maar ik denk dus dat er vooral een mooi sjabloon moet liggen. Dank!

Leert goede schrijvers de laatste 20%