Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

Waarom wil je eenvoudig schrijven?

waarom wil je eenvoudig schrijvenJe hebt een blogstructuur. Je hebt een idee waar je verhaal over zal gaan. Je zet je computer aan.

Wacht even.

Welke woorden, welke zinnen en welke alinea’s ga je gebruiken?

We gaan even terug naar Start. En we beginnen met de kleinste eenheid: de woorden. Want een lezer leest je tekst woord voor woord.

Ja duh, zeg jij.

Maar denk even mee. Want elk woord dat we lezen moeten we onthouden tot de zin af is. En om de zín te begrijpen moeten we minstens de voorgaande zin in ons geheugen hebben. Het is daarom zaak om het werkgeheugen van je lezer niet onnodig te belasten.

(Het is me nog niet gelukt om te achterhalen wat de hoeveelheid tijd en werkgeheugen is die we nodig hebben om te kunnen lezen. Wat is kortetermijngeheugen? Ik lees verschillende definities. Hoe lang houdt het informatie vast? Ik lees verschillende getallen, van 2-30 seconden. Maar ik vraag me af of het bij tekstbegrip alleen om kortetermijngeheugen gaat: jij en ik weten allebei dat we aanwijzingen uit een detective makkelijk 500 bladzijden lang kunnen onthouden.)

Hoeveel werkgeheugen we ook nodig hebben: hoe eenvoudiger jij schrijft, hoe verder je lezer leest. Want mensen zijn uit op gemak. Zo erg zelfs, dat we honderden meters omrijden om ergens recht voor de deur te kunnen parkeren.

Dat is niks om trots op te zijn. En ik wil ook niet zeggen dat we allemaal lui zijn. Ik wil alleen maar zeggen dat het jouw taak is om je lezer het lezen zo makkelijk mogelijk te maken.

Eenvoudig schrijven is een teken van wellevendheid

Misschien zelfs van democratie. Het is even wennen, maar je kunt zó leren schrijven dat elke lezer je gedachten kan volgen, omdat je de moeite neemt om ze in de kleinst mogelijke  blokjes te hakken. En dan leg je ze overzichtelijk neer. In een logische volgorde. Zodat niemand hoeft af te haken.

Eenvoudig schrijven is géén Jip en Janneke taal schrijven

De verhaaltjes van Jip en Janneke zijn bedoeld voor kleuters, niet voor volwassenen. De kunst is juist om ingewikkelde zaken eenvoudig uit te leggen (next).

tips voor beter bloggen

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (huisstijl maken)

17 comments

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.