Leert goede schrijvers de laatste 20%

5 manieren om beter te bloggen dan je verdient

corporate blogging cursus

1. Zorg voor kritische vrienden


Vrienden die je blog vooraf lezen en die niet te bang zijn om hem met de grond gelijk te maken: ‘Brr, deze post lijkt wel de Kitty Kilian-show. Wij zijn toch geen grachtengordelcluppie? Weg ermee.’

Aanvaard hun oordeel met gratie en begin opnieuw.

2. Werk desnoods 20 uur aan een post

Een mooie blogpost schrijven in een halfuurtje kan niet. Behalve als ‘ie super kort is. Als je iets ingewikkelds wil bespreken duurt het al gauw een paar uur voor je het helder op papier hebt. En dan het redigeren nog. Bijslijpen tot er geen haakje meer aan zit. Dat is het echte werk.

‘Your easy reading is my hard writing.’

3. Gebruik headline-hacks

Amerikaanse bloggers van naam delen soms lijstjes uit met headlineformules die goed werken. Je kunt ze gewoon invullen. Jon Morrow deed het met kerstmis eenmalig, op Copyblogger, maar ik heb ze net op nog een andere plek gevonden voor je. Download gauw, voor deze site weer verdwijnt.

4. Wees eerlijker dan je durft

Waar zou jij nou zeker NOOIT over bloggen?

Nou, schrijf daar dan eens een post over.
Hoe eerlijker je bent, hoe meer reacties je krijgt.

5. Steel een idee

Nee, ik zeg niet: steel een post. Steel geen kop, geen inhoud, geen plaatjes. Alleen een idee.

Bijvoorbeeld: iemand schrijft een post die gaat over ‘5 manieren om beter te bloggen dan je verdient.’ Jij hebt een blog over tuinarchitectuur. Maak zelf gerust een post over ‘8 manieren om een mooiere tuin aan te leggen dan je verdient.’

 

Foto: Mateusz Lapsa-Malawski

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

2 comments

  • Vind het fantastisch dat je toegeeft dat een goede blog niet zomaar uit de lucht komt vallen. Zelf maak ik me soms zorgen over hoeveel tijd het me soms kost en of dat wel normaal is. Door jouw opmerking vraag ik het mij al weer iets minder af ;-)

    • Hoi Inge, lees net je reactie opnieuw en zie dat ik te snel was vanmiddag. Ik haalde ‘blog’ en ‘post’ door elkaar. Nu even het juiste antwoord ;-)

      Ja, een post schrijven kan lang duren. Er staat er weleens eentje in een half uur op papier. Maar een lang uitgesponnen gedachtengang kost me ook weleens een dag, alles bij elkaar. En als het tegenzit komt 2 dagen ook wel voor. Maar dan ben ik wel sjacherijnig. En de ene dag gaat het veel sneller dan de andere.

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html