Leert goede schrijvers de laatste 20%

Beter bloggen in een kwartier: 3 tools

‘Vroeger gaf je nog weleens schrijftips’, zei iemand laatst.
‘Nou, daar had ik tenminste wat aan.’

Point taken.

Dus vandaag geef ik je 3 tools om metéén beter te bloggen. Je hoeft ze alleen maar te lezen. Dat kost je een kwartier.

Maar eerst:

  • pak een pakje post-its
  • noteer de tips die nieuw voor je zijn
  • plak ze op je monitor
  • check ze als je schrijft

3 tools? Een kwartier? Zal wel

Probeer nou maar.

3 tools om direct beter te bloggen
3 tools voor beter bloggen
    1. Download mijn mini-e-book met 10 tips voor belachelijk goed bloggen. Die gaan over stijl en de psychologie van bloggen. Leestijd: 10 minuten
    2. Download mijn mini-e-book Nooit meer leestekentwijfel. Leestijd: 8 minuten
    3. Lees mijn top 10 van schrijfergernissen in deze post. Leestijd: 7 minuten. Ik heb ze voor je samengevat in download 3: 10 stijlfouten die je niet hoeft te maken.

Die 10 ergernissen zijn de dingen die ik altijd, overal, in elke cursus verbeter. Dag in, dag uit. Ja, schrijven is mierenneuken.

‘En is jóuw schrijfergernissen- top 10 ook die van míjn lezer?’

Jazeker. Alleen weet hij dat niet altijd.

Een voorbeeld. Sommige nieuwe modes komen uit het Engels. Logisch, want we horen het elke dag. Ik heb ook niks tegen anglicismen, zolang ze het Nederlands maar niet onleesbaar maken.

Neem: this. Zoals in: Don’t do this at home.

We nemen het onbewust over in het Nederlands en gebruiken nu idioot vaak het woordje dit. Terwijl het ouderwetse, terugverwijzende woord dat je tekst helderder maakt. Het legt een terecht verband.

Doe dat thuis niet na. 

En de leestekens?

Verkeerde leestekens maken je tekst onprofessioneel. Een verkeerd geplaatste komma is als een glazige aardappel. Je vertrouwen in de rest is meteen verdwenen.

Hier komen ze:

1. Dit gaan we veranderen

dit of dat

2. Deze schaffen we af

deze

3. Hier gaan we iets aan doen

hier

4. Jouw taalgebruik is jouw eigen keuze

jij of jouw

5. Je wil beter schrijven en gaat het ook doen

onderwerpen weglaten

6 Geen uitroeptekens!!

uitroeptekens

7. Geen ‘aanhalingstekens’

aanhalingstekens

8. Waar, zet je de komma?

komma

9. Puntje puntje puntje

puntje puntje puntje

10. (Zet niks tussen haakjes)

tussen haakjes

Je kunt de 10 tips uit dit blog ook downloaden als pdf,  om uit te printen. Voor op je prikbord.

checklist voor blogfouten
Download een pdf-checklist

De 10 tips voor belachelijk goed bloggen staan hier. De leestekentips staan hier.

Plaatje van een blad. Einde van de post.

 

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

34 comments

  • “3 tools om metéén beter te bloggen. Je hoeft ze alleen maar te lezen. Dat kost je een kwartier.

    Maar eerst:

    – pa… https://t.co/Cwr5GHREKT

  • Toptips: ik heb net een paar van mijn eigen microblogs op Instagram gecorrigeerd als oefening. Ze werden er beter door.

    Ik heb nog één leestekenvraag over. Als je een afbeelding maakt met een quote voor social media of als illustratie in een blog hoort daar dan een punt achter?

    Quote Sandra Kalshoven

    • Hm.. interessante kwestie. Ik zou zeggen van niet. Waarom? Omdat het er lelijk uit ziet.

      En als ik een reden moet verzinnen: zo’n quote op een soort sticker – dat is het toch eigenlijk, maar dan digitaal – staat los van alle context. Het is geen citaat, dat je aan iemand wil toeschrijven – als het dat wel was moesten er aanhalingstekens omheen, en dan zou er wél een punt achter moeten. Maar dan wil je ook de bron vermeld zien.

      Het is een strijdkreet. Een aanmoediging. Een bezwering.

      Nog een tip: probeer de woorden door en word zoveel mogelijk te vermijden. Dat kan niet altijd. Maar in dit geval kun je ook schrijven: als je jezelf begrenst, word je zichtbaar. Dat scheelt al 1 vertragend woord. Of anders: Wil je zichtbaar zijn? Begrens jezelf.

  • Dank je Kitty, wat een mooie tips. Ik denk dat ik ze allemaal wel goed kan kan gebruiken. Alleen ‘je en jouw’ deed ik volgens mij al redelijk goed. Zoals je ziet houd ik wel van aanhalingstekens ;-) , maar ik zet de woorden soms ook cursief.
    En goh wat ben ik aan het nadenken over mijn tekst als ik een reactie plaats onder jouw blog :-)))

    • Ja, zet het gewoon altijd cursief.

      Ik denk ook na over mijn antwoorden ;-)

      Dat nadrukkelijke WIL JIJ JOUW WINST VERHOGEN propageren sommige marketinggoeroes. Het zou mensen meer aanspreken. Ik denk dat het mensen afschrikt > te gekunsteld.

      • Ik houd er ook niet zo van. Het is té direct. Het zou kunnen zijn dat ze niet weten dat je ook ‘je’ mag schrijven in plaats van ‘jouw’. Ik weet nog dat ik dit een keer deed op mijn pas gestarte, zakelijke blog, en direct een opmerking kreeg van een betrokken lezer die dacht dat ‘je’ echt fout was. Een goede tip dus voor veel bloggers :-)

      • Sterker nog: ik vind het agressief overkomen. Als iemand die net iets te hard praat en de hele tijd net iets te dicht bij je staat. Brr.

  • Ik zal echt moeten afkicken van haakjes, uitroeptekens en aanhalingstekens. Fijn om er weer op gewezen te worden. Dank je wel.

  • Thanks Kitty, fijne timing. Ik ben al de hele dag bezig met een blog-to-be, en je tips zijn als het koude washandje dat ik vanmiddag over mijn gezicht haalde: een goeie opfrisser :-)

  • 2 dingen geleerd weer Kitty. Oh, wilde ik bijna een uitroepteken achter zetten en deze zin eigenlijk tussen haakjes. Maar die 2 dingen waren dat je gewoon ‘je wil’ mag zeggen, ik dacht altijd ‘wilt’. En zijn de aanhalingstekens hier nu wel op hun plek? En ten tweede wist ik niet dat je een Brazilian ‘nam’ of zijn die aanhalingstekens nu ook weer overbodig? Ik zal moeten afkicken van uitroep en puntjes want dat doe ik te vaak. Echt fijne tips, dank je (!)

    • Van neerlandici mogen die aanhalingstekens ongetwijfeld, maar ik heb er een hekel aan. Aanhalingstekens zijn als een treinsein voor een machinist: pas op. Je gebruikt ze alleen als er iets écht belangrijks komt. Dus zet het cursief, dat leest lekkerder door.

      Je wil of je wilt: maakt mij niet uit. Ik sluit zoveel mogelijk aan bij spreektaal. En dan is die t mij te plechtig.

      Je wilt toch niet hypercorrect klinken?

      • Als je je zoveel mogelijk aansluit bij spreektaal, is ‘We hebben een blog. Deze gaan we lanceren’. Of ‘een meisje die ik wel leuk vind’ prima. Dat hoor je de hele dag (oké, dat iemand een blog heeft dan misschien niet, maar even voor het idee). Makkelijk leesbare teksten, ik ben er een groot fan van, maar hoe heet het, spreektaal in je teksten…dat wilt je toch ook niet:-)
        Maar voor de rest: Kitty for president!

        • Zoveel mogelijk – aansluiten bij spreektaal. Geen échte spreektaal. Op schrift wordt het altijd een pseudo- spreektaal. Vraag maar aan elke willekeurige romanschrijver of journalist. Je maakt er iets van dat klinkt als spreektaal, maar je trekt het glad. In het echt breken we zinnen af, we herhalen onszelf enzovoorts.

          Dat er echte taalfouten in actuele spreektaal sluipen – een meisje die – klopt. Maar niet in alle sociolecten. En het is niet geaccepteerd. Dat neem ik dus niet over.

          Uiteindelijk kiest iedereen zelf wat hij doet. Taal verandert voortdurend.

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html