Leert goede schrijvers de laatste 20%

Hoe maak ik een einde aan mijn luiheid? (Plus een boek)

Het is tragisch.
Ik ben een luilak.

Want ik ben al 10 jaar van plan om een boek te schrijven over schrijfstijl. Of blogstijl, dat is min of meer hetzelfde. Maar het komt er niet van. Er is altijd wel iets dat éérst moet: onderzetters kopen. De knop van mijn e-mail-inschrijfbox een gradient geven. Anne met een e kijken.

En zo vliegt het leven voorbij.

Dat moet maar eens afgelopen zijn

Vorige week was ik in Londen. Daar is de wereld óók al van slag.

Een boek bloggen
People’s Vote March tegen Brexit, London 20-10-2018

Maar ze hebben in elk geval boekhandel Waterstones, en dit keer heb ik slechts negen boeken gekocht.

waterstones boekwinkel
Waterstones

Eén daarvan was een oudje, How to Blog a book. Het origineel schreef Nina Amir al in 2009, ze publiceerde het in 2012 en in 2015 heeft ze het lichtjes bijgewerkt.

how to blog a book
How to blog a book

Het blijft verouderd. Maar dat maakt niet uit, want het idee is super: schrijf je boek op je blog. Een boek bloggen, dus. Dan kunnen je lezers meelezen, en ho roepen als ze je niet snappen. Of suggesties doen.

Het lijkt mij dé oplossing

Ik kan er niet onderuit, het proces is democratisch en als jij kritisch meeleest krijgen we een beter boek.

Want je hebt niks aan een boek dat een emmer kennis over je uitstort

en het je verder zelf maar laat uitzoeken. We hoeven ook geen intelligente theorieën over het doorzettingsvermogen van Hemingway en de creativiteit van Mark Twain: het moet een boek zijn waar je direct mee aan de slag kunt. Hup, je teksten verbeteren.

Praktisch

Dus ik dacht: ik schrijf elke week 3 korte posts, op maandag, woensdag en vrijdag. De inhoudsopgave verschijnt automatisch op de nieuwe Boekpagina.

In een paar maanden moet het zo wel lukken.

Heb je vragen of suggesties?

Zet ze vast in de comments.

Let op: het boek gaat over schrijfstijl. Het gaat niet over bloggen als concept, en hoe je het uitvoert.

Wil je updates?

Je kunt je inschrijven voor wekelijkse e-mail-updates voor het boekblog.

Want als je op mijn gewone lijst staat, krijg je die niet ongevraagd in je inbox. Ik wil je niet spammen. (NB, de inschrijfboxen zijn verwijderd. Het boek staat hier.)

Tot maandag.

 

een boek bloggen braindump
Eerste braindump in Omnigraffle

 

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

68 comments

 • Je weet hoe het gaat hè: je zit zó aan tafel bij DWDD, RTL Late Night, Pauw, 5 uur Max en Koffietijd. Zeg straks niet dat ik je niet heb gewaarschuwd. ;-)

   • Ik als woordvoerder? Dat wordt dan een lekker kort item. Hoe dan ook: ik kijk ernaar uit – naar je boek, bedoel ik. Mooi plan, slimme uitvoering. Bring it on!

 • ‘Tjeempie, Kilian valt van haar geloof af.’
  ‘Welnee, dat was een houding.’
  ‘Een houding?’
  ‘Jawel, net als van die Amerikaanse Social Platforms die ooit beweerden dat ze altijd gratis zouden blijven – tot ze opeens Premium worden.’
  ‘Hmmm, kon je wel gelijk in hebben – God swears by his own name in order to give his people unwavering confidence in his promises.’
  ‘Precies.’
  ‘En dan nu?’
  ‘Subscribed natuurlijk.’
  ‘Ach gossie, alweer één erbij?’
  ‘Kwestie van stijl deze keer.’
  ‘Je bedoeld Merkentrouw?’
  ‘Dat kan kloppen – Kitty Kilian is een Lovebrand.’
  ‘En ze kan je niet missen, natuurlijk’.
  ‘Ik haar ook niet – daarom noem ik haar twee keer in mijn eigen boek’.
  ‘Dat je ook online schreef.’
  ‘Eigenlijk alleen om net zo goed een einde aan mijn eigen luiheid te maken’.
  ‘Hahaha, en hoe doe je dat dan?’
  ‘Precies, dan schrijf je een boek.’

 • O ja! Bloggend een boek schrijven werkt. Zie ‘Het geheim van geluk’. Bloggen en vooral de reacties hierop – inclusief de afmeldingen van mijn mailinglist- leerden me waar mensen wel en niet op zaten te wachten. En de verplichting die ik voor mezelf creëerde om wekelijks te publiceren, liet me lekker doorschrijven. Plus natuurlijk dat het gewoon werkt dat mensen weten dat je een boek maakt als je het straks ook wilt verkopen. Het gevoel dat ze het met jou maken, dat het een beetje van hen is. Ik kijk ernaar uit en meld me aan! Gogogo!

 • Schrijven? Ik dacht altijd dat jij je schrijfsels dicteerde. Wie schrijft er nog in deze moderne tijd? Maar goed, er zijn blijkbaar stijlen die van elkaar verschillen en dan ook, denk ik, voors en tegens zullen hebben. Misschien zelfs situationeel zijn, of afhankelijk zijn van de uiteindelijke verschijningsvorm. Want ook films zijn ooit geschreven, nietwaar? Daar ben ik allemaal wel benieuwd naar. En dan nog iets, gaat het over de stijl als je het consumeert? Of gaat het over de stijl waarmee je tekst produceert of redigeert? Ik hoor/kijk/lees/zie met voorzichtige belangstelling hoe je experiment zich ontplooit in de nabije toekomst.

  • Je doet veel te moeilijk, Francois. Het gaat gewoon over vlot en pakkend schrijven. Bij mij gaat het altijd over hetzelfde. Ik kan maar één kunstje. En we gaan helemaal niet theoretisch doen, juist. En jij dus ook niet ;-)

   • 1) Tijdens een brainstorm moet je niet oordelen over ideeën, dat komt daarna pas. Anders kom je nooit uit je eigen gedachtenwereld.
    2) Het was voor mij heel gemakkelijk om te schrijven, niet echt over nagedacht en zonder review of zelfcensuur gepost. Mogelijk met als gevolg dat een lezer te veel na moest denken en dat moeilijk vond?
    3) Stijlen (het letterlijke ding) zijn gevaarlijk en kunnen tot beknellingen leiden; deze gedachte komt op nav jouw reactie waar je binnen kaders lijkt te willen blijven: “te moeilijk, we gaan niet bla bla doen”. Allemaal oordelen. Wat is dan zo moeilijk allemaal voor jou, en waarom gaan we niet bla blah doen? Maak wat lol. Brainstorms zijn (voor mij) hartstikke leuk als er dingen ontstaan die ik niet voorzien had. Wel lastig voor mijn ego soms, maar zelfs dat vind ik leuk. Of er daarna iets mee gedaan kan worden staat daar los van. Dat is de volgende stap wanneer je alle ideeën in samenhang bekijkt en gaat structureren.
    4) Schrijven is niet een kunstje, het is een ambacht waar je steeds beter in wordt naarmate je het meer doet en zinvolle feedback krijgt. Kinderen doen er maanden over om letters te leren, dat zijn dan 26 kunstwerkjes op zich. En dit klopt zeker als je mijn handschrift ooit hebt mogen ervaren en ontcijferen (hoewel mensen het woord kunstwerk daarbij niet gebruiken, maar helaas wat minder complimenteuze bewoordingen hanteren – echt onbegrijpelijk voor me, dat is nou echt te moeilijk doen).
    5) Schrijfstijlen benoemen en gebruiken = theorie. Iemand kan veel lezen, of veel schrijven, of spreken, of dicteren, en niks weten over schrijfstijlen. Als dat anders is, dan lees ik dat vast in een volgende blog.
    6) Deze punten zijn meer doordacht, en misschien ook minder moeilijk dan? Ik heb ze zelfs genummerd, kun je nagaan :-)
    7) Dank je wel voor de praktische oefening om mijn gedachten aan te scherpen en te verwoorden en daar niet te gemakkelijk over te denken.
    8) Alsjeblieft Kitty, mooie inhoud voor je blog, of je het nou te moeilijk vindt of niet. Dat doe ik niet voor iedereen.

    • Dank je zeer. Ik snap je gedachtengang. We zitten op een andere golflengte en dat komt omdat ik stijl niet heb gedefinieerd. Dat zal ik dus meteen doen maandag. Dank zij jou. Het werkt!

     • Kitty, ben benieuwd, en nog een vraag, die dan misschien ook aan de orde komt: is stijl afhankelijk van het medium waarop je publiceert?

      A propos, ik geloof niet dat je lui bent en dat wordt dan weer een andere discussie over uitstelgedrag en waarom uitstellen het allerbelangrijkste is wat je kunt doen. Laten we zo’n discussie nu maar uitstellen. Tot later :-).

      • O, heb je daar ook een blogje over? Dat wil ik wel lezen!

       Ja, natuurlijk is stijl enigszins afhankelijk van het medium. Een wetstekst schrijf je anders dan een journalistiek hoofdartikel en dat is weer anders dan een blog. Maar ik heb je vraag over blog-stijl inmiddels beantwoord in de intro van het boek.

  • Ik ben tegen al die suffe boeken waar je niks aan hebt. Van die boeken die je moet schrijven bij Open Circles omdat elke ondernemer een boek moet hebben. Businessboeken die je meteen weggooit als iemand je er één stuurt. EXPERTboeken ;-)

   • Precies. Boeken die al na een halve pagina lezen bij het oud papier kunnen…
    Gelukkig heeft dat ons wel een vriendschap opgeleverd.

    • Haha, als je een halve pagina haalt ;-)

     Ik moet zeggen dat jouw boek een verrassende uitkomst heeft. Het zette me wel aan het denken. Misschien was een roman niet de beste vorm.

 • Ja schrijfstijl! Dat wil je weten voor je aan letters begint te rammelen.
  Vanuit welke persoon in een verhaal spreekt het statistisch gezien het beste aan, bv.
  Hetzelfde vraag ik me af over welke tijd je gebruikt..
  Lineair, terug spoelend, flash backs..
  Handig om van te voren te beslissen!
  Ik ben benieuwd :-) want er zijn nogal wat verhalen in mij, die popelen verteld te worden.

  • Statistisch, statistisch? Ben jij een beta ofzo? ;-)
   Blogs schrijf je in ik-vorm. Meestal. Ik denk niet dat het uitmaakt voor een verhaal.
   Ik schrijf je vragen op. Maar ze gaan niet echt over stijl, maar over hoe je een roman of een verhaal schrijft. Ik weet niet of ze aan de orde komen.

 • Wat een originele manier Kitty! Slim hoe jij je eigen luiheid bij de kladden grijpt. Ik kijk uit naar je schrijfstijltips, vooral om ze te toe te passen. Het lijkt mij fijn om zo te schrijven dat mensen doorlezen. Een vraag; waarom een boek over schrijfstijl?

  • Goede vraag. Omdat ik er zelf nog nooit een heb gevonden waar ik tevreden mee was (in het Nederlands). En omdat ik er zin in heb. Als ik denk aan alle dingen waar ik enthousiast over ben, dan is het meest blijvende ding toch: goede schrijvers.

   • Gelijk een nieuwe tagline ‘Kitty, leert je belachelijk goed schrijven’.
    Ik herken je enthousiasme, die ene blog waarin je schreef over dat sprongetje in je buik toen je een mooie zin las op een muur. Ik dacht aan jou, toen ik het boek las van Benedict Wells; ‘Het einde van de eenzaamheid’. Ontroerend mooie zinnen. Ken je het boek?

    Best logisch dat je er 10 jaar over hebt gedaan om zover te komen dat je nu dit boek gaat schrijven. Je houdt van lezen.

    • Ken ik niet. Ga ik naar kjken!

     Ik weet niet of mijn luiheid daar door komt ;-) Je kunt ook zeggen dat ik nu zin heb in iets nieuws. Maar inderdaad, toen ik een jaar of 10 niet werkte was ik een volkomen gelukkige consument van boeken.

 • Geweldig. Anne met een E. Nostalgie, las de boeken vroeger. Don’t stop, gewoon af en toe lekker een halve aflevering kijken kan best :-) Als je hoofd niet meer kan schrijven en slapen nog niet lukt.

 • Jij hebt zo tussen de regels door steeds van die heerlijk onopvallende verwijzingen naar software en websites en tools in je posts staan. Waarom blijk ik die ook allemaal nodig te hebben?

 • Anne with an E is wel een hele mooie serie ? en daarna the Paradise. Ik kijk uit naar jouw posts

   • Ik vond haar heel stoer en dapper. En het is mooi weergegeven qua manier van filmen. En de problematiek in de serie is eigenlijk van alle tijden. Heerlijke serie, jammer dat ik hem al heb afgekeken. Geniet ervan en een goed weekend gewenst.

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html