Leert goede schrijvers de laatste 20%

Hoe maak je bloggen simpeler?

Ik heb Marie Kondo niet gelezen.
Ik kijk wel uit

Een vriendin van mij verkoopt as we speak al haar boeken, haar meubels, en zet haar turn of the century droom-stadspand te koop, zonder zelfs maar te weten waar ze heen gaat. Ik weet niet zeker of ze Marie Kondo heeft gelezen, maar ik vráág het haar niet eens.

Ik wil er niks over horen

Ik ben namelijk een tikje obsessief. Ik zou eigenlijk helemáál geen boeken moeten lezen. Geef mij een boek over het Paleo-dieet en ik lust geen brood meer. Geef mij een boek over spiritueel schoonmaken en ik wil opeens elke dag een blinkende gootsteen.

Dus ja.

Marie Kondo.

Ik zie haar naam voorbij komen in tweets en blogkoppen. Een oosterse opruimcoach, begrijp ik, met ongewoon succes. Waarom dat succes zo groot is, daar ben ik wel benieuwd naar.

Maar nee. Beter van niet.

Leo Babauta van ZenHabits versimpelt trouwens al jaren

Op elk gebied.

Die lees ik óók niet. Niet omdat ik hem niet sympathiek vind, maar je weet wel.

De wens om simpeler te leven snap ik best.

Zo droom ik al jaren van één kledingwinkel die alles heeft

Een blijvende collectie. Met broeken en t-shirts en alle benodigde basisstukken in wit, grijs en zwart. In verschillende modellen, in alle maten. Rekbaar en wasbaar: het knelt niet en je hoeft niet te strijken. Vliegtuigkleding, maar dan mooi.

Waarom is zo’n winkel er niet?

Ik doe het dus maar zelf. In mijn kast hangt alleen nog zwart en donkerblauw. Al mijn t-shirts zijn lichtgrijs. Alles past bij elkaar en ik hoef nooit meer na te denken.

Shoppen doe ik ook alleen nog maar online. Ik koop één merk, altijd dezelfde maat. Scheelt een boel frustrerende bezoeken aan pashokjes met verkeerde belichting.

Net zo verstandig:

Je haar afscheren

schrijftip
Kort

Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Echte kerels zijn schaamteloos kaal dezer dagen: het is tijd dat vrouwen zich die zelfverzekerdheid ook eigen maken.

En gerekend over een jaar scheelt het maar liefst 48,20 uur aan wassen, föhnen, bij de kapper zitten en wanhopig voor de spiegel staan. Vooral als de helft van je haar na de overgang opeens spontaan verdwenen blijkt.

Eenvoudig leven

Het bestaat niet, maar we dromen ervan.

Het is een nuttig streven. En je kunt er op elk moment gewoon mee beginnen.

Neem nou je blog.

Hoe maak je bloggen simpeler?

‘Duh, ja hoor’,  zeg jij, ‘voor jou is bloggen vast eenvoudig

Dat lijkt maar zo. Schrijven is voor niemand eenvoudig. Maar ik heb het niet over de inhoud: ik heb het over je systeem.

Hoe bespaar je zoveel mogelijk tijd – oftewel hoe maak je bloggen simpel?

Ik geef een paar voorbeelden van dingen die je kunt doen.

1. Kies een vast moment van publicatie

Er zijn bloggers die nauwelijks of onregelmatig publiceren, en die tóch veel bezoek krijgen. Oliver Reichenstein van Information Architects is zo iemand. Maar ja, zijn essays zijn juweeltjes en zijn ontwerpbureau is top of the bill.

De meesten van ons, gewone stervelingen, kunnen ons blog beter wekelijks, op een vast moment, publiceren. Dat heeft twee grote voordelen:  jij raakt gewend aan een vaste dag om je blog te schrijven. En je lezers raken gewend aan het tijdstip van verschijnen.

Gewoontevorming. De oude media doen het al eeuwen.

2. Kies een vaste blogstructuur

Vind je bloggen lastig? Zit je elke week zuchtend iets nieuws te verzinnen? Vaak hoeft dat niet eens. Ga maar na: een blog schrijf je voor nieuwe lezers en klanten. Als je bijvoorbeeld een therapeut bent, die wil laten zien hoeveel baat mensen met uiteenlopende klachten hebben bij jouw therapie, dan kun je elke week een andere casus beschrijven. Elke week in hetzelfde stramien.

Probleem – werkproces – oplossing.

Het doel van je blog is immers om lezers en toekomstige klanten te laten zien wat jij voor ze kunt doen. Je lezer komt niet voor originaliteit, maar voor effectiviteit.

3. Hou je lengte onder de 800 woorden

Volgens Buffer is een bloglengte van 1600 worden ideaal. Ik geloof er niks van. Let’s get real, we zijn allemaal overvoerd.

Een blog van 1600 woorden moet wel héél goed geschreven zijn wil ik het niet net zo snel wegleggen als de literatuurbijlage van de zaterdagkrant.

In minder dan 800 woorden kun je meestal uitstekend duidelijk maken wat je bedoelt.

Kort is goed.

4. Rommel niet teveel aan je website

Kies een mooi theme, zet er je tekst op en blijf er verder vanaf. Het is vormgegeven door iemand die er voor heeft doorgeleerd. Ga er niet in zitten knoeien: vóór je het weet is het verband er uit.

5. Tel je klanten, niet je bezoekers

Weten hoeveel bezoek je krijgt, en op welke pagina, en hoe lang, is leuk, maar verlies je er niet in. Reken uit hoeveel nieuwe klanten je nodig hebt per jaar. De hoeveelheid klanten heeft vaak weinig te maken met al die bezoekgegevens. Wel met hoeveel inschrijvers je hebt op je nieuwsbrief.

Kortom

Laat je niet gek maken.

Hou het simpel.

En daar heb je Marie niet eens voor nodig.

 

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

37 comments

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html