Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

De beste programma’s voor bloggers

beste programma's voor bloggers

Andere mensen kopen een Apple watch.
Ik koop programma’s.

Ik probeer ze uit en gooi ze weer weg, als ze niet bevallen. Rücksichtslos: het zijn geen zielige sperzieboontjes die in de gootsteen zijn gevallen. En ja, aangezien mijn hele bedrijf digitaal is mogen ze ook wat kosten.

Ik dacht: zo vlak voor de feestdagen zet ik ze even op een rijtje. Wie weet heb je er wat aan.

Eerst drie algemene tips:

1. Koop een Mac

Ja ja, ik weet het. Duur. En als je bent opgegroeid met computers of als je snapt hoe alles achter de schermen werkt, dan is een vastloper op je pc geen probleem.

Maar ik geef je hier mijn persoonlijke tips. Ik hou pas van mijn computer sinds ik een iMac gebruik. Alles werkt beter, mooier, sneller. De hardware ziet er ook goed uit – en ik kijk er de hele dag tegenaan. Conflicterende programma’s bestaan niet meer. Alles werkt. Altijd. Een zegen.

2. Huur een programmeur in

Koop, zodra je het je kunt veroorloven, een strippenkaart bij een programmeur die niet gaat zuchten als je hem belt. Een slimme techneut installeert dat nieuwe WordPress Theme in een kwartier, precies zoals het op de doos stond- en dat scheelt jou een weekend.

Hij kan je adviseren over welke plugins je kunt vertrouwen. Hij regelt dropcaps voor je. En met een paar regeltjes code staat er opeens een extra regel wit boven en onder ál je plaatjes. Sitewide. Dat scheelt een boel gevloek, bijvoorbeeld omdat je handmatige aanpassingen in WordPress steeds verdwijnen als je van WYSIWYG naar text gaat:

WordPress will delete some things when it gets the chance. The most noteworthy:
<br> tags
Empty <p> tags

3. Zoek niet alleen naar gratis programma’s

De tijd dat alles online gratis moest zijn is bijna voorbij. Gratis heeft meestal nadelen. Koop een premium product: kwaliteit scheelt tijd.

En wat zijn nou de beste programma’s voor bloggers?

Komen ze:

Om te schrijven

 • Iawriter. Voor tablets. Je schrijft in grote letters op een afleidingsloos blad. Alleen de meestgebruikte leestekens staan binnen handbereik. Je verstuurt je bestand via email of je opent het in je favoriete cloud-programma.
beste programma voor blogger op ipad
IaWriter voor tablet
goed programma om te schrijven op tablet
Werken in IaWriter (zonder toetsenbord)
 • Markdown – een simpele manier om teksten in html te stileren. WordPress is het ook aan het invoeren – het is al volledig beschikbaar voor wordpress.com. Als je Markdown instelt voor comments kunnen je bezoekers eindelijk ook hun commentaren vormgeven.

Markdown is used by writers and bloggers who want a quick and easy way to style their text, without having to take their hands off the keyboard, and without learning a lot of complicated codes and shortcuts.

 • Scrivener – een programma voor beroepsschrijvers en voor lange, ingewikkelde teksten. Romans, bijvoorbeeld. Ik gebruik het alleen voor grote projecten. Je slaat er je achtergrondmateriaal in op en je kunt er je tekst op tal van manieren en niveaus in structureren. Je kunt je tekst exporteren als kant-en-klaar e-book. En als html, in drie versies, en zelfs als BBcode voor gebruik in forums. Scrivener vereist wel een weekend youtube kijken en fors oefenen om het goed te kunnen gebruiken.
 • Veel intuïtiever is Airstory (gratis tot 5 GB). In Airstory kun je losse aantekeningen, plaatjes en andere fragmenten opslaan, geordend per project. Als je online een tekst hightlight slaat Airstory automatisch de url op. Het kan minder dan Scrivener, maar voor korte teksten is het erg handig. Extra pluspunt: alle eerdere versies van een document kunt je razendsnel terugroepen met een slider.

Om jezelf typwerk te besparen

 • TextExpander – maakt wat we vroeger macro’s noemden. Vult in één keer vaak herhaald typwerk voor je in. Alternatief voor Windows: Autohotkey.

Om te archiveren

 • Evernote – herkent zelfs tekst op foto’s. Je zoekt razendsnel in al je aantekeningen. Het loont de moeite om netjes tags toe te kennen aan belangrijke documenten. Importeert alle soorten bestanden, en maakt kopieën van alles op je scherm. Evernote gaat pas echt goed werken als je er alles in bewaart. Dus gooi Pocket en andere bewaarprogramma’s voor mooie artikelen eruit.
 • OneNote – Sinds ik dit blog schreef ben ik Evernote steeds minder gaan gebruiken. In plaats daarvan gooi ik nu al mijn losse invallen, citaten en links in OneNote. Microsofts OneNote is er ook voor Mac. De reden: Evernote heeft (in 2018) op elk scherm een andere interface, wat het lastig maakt om snel het juiste notitieboek te vinden. Ik orden mijn notities graag visueel overzichtelijk.

Voor screenshots

 • Snagit. Kan ook video’s opnemen van je scherm, al dan niet met je hoofd er op. Snagit heeft mooi ontworpen pijlen, buttons enzovoorts.
Snagit

Om afbeeldingen te bewerken

 • Photoshop – een geweldig programma. Gelukkig had ik een paar jaar geleden veel tijd om het te leren, want het duurde maanden voor ik het onder de knie had. Photoshop is zo groot dat je altijd meer kunt ontdekken. Hier moet je een uitzondering maken en niet meteen het volle pond betalen: probeer een gratis of goedkope oudere versie te vinden als je het niet zo vaak gebruikt.De maandelijkse abonnementskosten die Adobe heft zijn overdreven hoog, als je alleen af en toe een blogfoto bewerkt. En de oude versies werken net zo goed. Helaas weigert Adobe om het programma in een goedkope basisversie aan te bieden.

Om e-books te maken

 • iStudio – een soort simpele versie van InDesign. Goed genoeg om elegante e-books mee te maken. En makkelijker te leren. Bovendien is het een éénmalige aankoop, in plaats van alwéér een maandelijks Adobe-abonnement. Zie ook mijn opmerkingen bij Photoshop.
het beste programma om ebook te maken
Maak een e-book
 • Boxshot – voor Windows en Mac. Voor echt mooie mockups van omslagen en ander leuks:
hoe maak je ebook mockups
Hoe maak je mooie e-book mockups?

Voor screencasts en video’s

 • Microfoon: Blue Snowball
 • Goed, simpel en gratis: Soapbox van Wistia. Een Chrome-extensie die je een screencast laat maken en die tegelijkertijd jou filmt. Bij het editen kun je kiezen of je je gezicht, je scherm, of allebei laat zien. Met nog meer heul handige functies. (Gratis tot 3 filmpjes per maand).
 • Voor zwaardere editing: Camtasia. Om screencasts op te nemen en om video en geluid te editen en te monteren. Met opties als fade in en fade out, audio verbetering, tekst toevoegen enzovoort.

Om podcasts te maken

 • Microfoon: Blue Snowball
 • Auphonic – een programma dat je uren, dagen werk bespaart: het stemt alle geluidssporen automatisch op elkaar af. Het verwijdert ruis en optimaliseert, kortom, in no time elke geluidsopname. Het voegt ook afbeeldingen, in- en outro en alle nodige informatie toe aan je geluidsopname. Auphonic verspreidt hem ook nog voor je – naar Soundcloud, Libsyn enzovoorts.
 • Libsyn – om je podcast te hosten

Om je computer veilig op te schonen

 • CleanMyMac. Is er ook voor PC. Laat je in één oogopslag zien hoeveel geheugenruimte je nog hebt, hoeveel werkgeheugen, helpt je om snel gigabytes kwijt te raken.
 • Gemini. Speurt dubbel opgeslagen bestanden op en helpt je om ze veilig te wissen.

Om je eraan te herinneren dat je veel te lang doorwerkt

 • F.lux – een gratis programma dat het licht van je computerscherm volautomatisch aanpast aan het moment van de dag. Je installeert het, geeft op op welke breedtegraad je woont en het programmaatje filtert het blauwe licht uit.

During the day, computer screens look good—they’re designed to look like the sun. But, at 9PM, 10PM, or 3AM, you probably shouldn’t be looking at the sun. F.lux fixes this: it makes the color of your computer’s display adapt to the time of day, warm at night and like sunlight during the day.

It’s even possible that you’re staying up too late because of your computer. You could use f.lux because it makes you sleep better, or you could just use it just because it makes your computer look better.

 Om inspiratie op te doen

 • Storytel – een uitleenservice voor audioboeken op je smartphone. Met een maandabonnement van €9,99 veel goedkoper dan bijvoorbeeld Audible van Amazon. Storytel heeft naar eigen zeggen 10.000 titels, en ze hebben een ruime Engelstalige selectie. Luister Dostojewski tijdens het was ophangen, en Joris Luyendijk op een boswandeling.

blad

 

 

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Boek: Stijl. 30 tips

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (huisstijl maken)

71 comments

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen