– Zeg, moet ik een ebook?
– Ja, natuurlijk.
– Maar dat heeft iedereen toch al? Dat is niet erg origineel, toch?
– Ben jij weleens een vogel tegengekomen die stil op een tak zat te sippen? Omdat hij niet zo onorigineel wilde zijn als de andere vogels?
Je hebt juist een ebook nodig omdat iederéén er een heeft. Voor minder geeft je lezer je zijn e-mailadres niet. En je wil hem wel kunnen mailen.
Niet eigenwijs zijn dus. Origineel moet je zijn in details. Niet in systemen.
Goed, okee, vooruit. Maar hoe maak je een ebook?
Kies de simpelste optie: pdf.
Je hebt tools, themes en templates: gratis of betaald. De meeste zijn afzichtelijk. Dus waarom zou je ze gebruiken? Je maakt in een wip je eigen layout. In je eigen huisstijl. Met je eigen kleuren. Wel zo consistent.
Ik doe het even voor.
1. Maak je e-boek in Powerpoint of Keynote
Dat werkt makkelijk. Je plaatjes houden een redelijke resolutie. Je kunt het direct exporteren als pdf. En het heeft al een liggend formaat. Voor kleine boekjes is dat aantrekkelijk. Op een smartphone of een tablet leest het prettiger.
Selecteer een blanco sjabloon:
2. Kies een steunkleur
Hou je van rood?
Liever groen?
Doen we.
Selecteer eerst vormen of shapes.
Zet een brede balk in de kantlijn. Die geeft structuur aan je pagina.
Zet het kader op ‘geen’ en vul de balk met je steunkleur.
Hou ruime marges aan
We willen luxueuze witruimtes: we gaan niet proppen.
Zet eerst de lineaal aan:
Hij verschijnt links en bovenaan in de kantlijn.
Kies je lettertype.
Hou je regels smal, laat zinnen niet helemaal tot aan de kantlijn lopen.
Type of copy-paste je pagina en sleep hem dan naar de goede plek. Je kunt je tekst steeds op dezelfde plek uitlijnen: zodra je sleept zie je streepjes verschijnen in de linealen langs de kant.
Maak een apart textboxje aan voor het paginanummer.
Als je pagina klaar is, kun je hem nu in zijn geheel kopiëren en als sjabloon gebruiken voor de volgende pagina’s. Omdat het paginanummer in een apart vakje staat, kun je dat afzonderlijk aanpassen. Het blijft op dezelfde plek staan.
Foto’s
Maak foto’s niet breder dan de tekst. Hou dezelfde marges aan. Zo krijg je een eenheid.
Nu nog een cover
Hoe maak je een ebook cover – met of zonder plaatje?
Domme vraag natuurlijk.
Kijk zelf maar:
Maak dus een mooie foto.
Of koop er één.
Nog beter: huur een illustrator.
Een tekening beroert al snel de ziel.
Je kunt ook een omslag maken in een gratis designprogramma als Canva. Gebruik je eigen lettertype en zorg dat het omslag past bij de stijl binnenin je e-boek.
Zijn we nou klaar?
Exporteer je Powerpoint of Keynote-document als pdf. Kies voor de ‘beste’ kwaliteit.
Als er links in je boek staan moet je ze nog wel even klikbaar maken. Dat kan met Adobe Acrobat (duur). Het kan ook gratis met PDFescape.com. Hier staan een uitleg.
Klaar.
Ho, wacht. Hoe zet ik hem nou in mijn inschrijfbox?
Dat hangt af van welke emaildienst je gebruikt. Bij Mailchimp is het vreemd genoeg niet mogelijk om een foto van je ebook in de inschrijfwidget te zetten. Wel erboven. Bij Aweber kan het wel. Bij Mailerlite ook:
In noodgevallen kun je ook een plaatje maken waarin je je aanbod én het e-boek zet. En dan maak je gewoon het hele plaatje klikbaar. De link gaat dan naar je inschrijfpagina. Ik heb het zelf ook zo gedaan, onder elk blog: scroll maar naar beneden.
Waar kom ik aan zo’n leuk 3-D plaatje van de cover?
Zo’n plaatje kun je maken op heel veel sites. Gratis.
Een super (betaald) programma om ebooks, dozen, dvd-omslagen en nog veel meer in 3D weer te geven is Boxshot4:
Kies een vorm, sleep er een plaatje op, pas de afmetingen aan (schuiven met de muis is genoeg), kies een lichtbron en een schaduweffect. Ik maakte in tien minuten deze demo-versie van het ebook hierboven:
Een andere gratis site met veel opties vind je hier. Schrijf je in voor een gratis account (let op, klik op het goeie tabje in het uitklapmenu). Ze hebben alleen geen liggende formaten.
Ik heb toch maar even een voorbeeld gemaakt.
Ik wou gewoon zien hoe zo’n lekkere dikke stapel ebooks eruit zag.
Het blijft toch een soort magie.
PS. Lees de comments voor aanvullingen en tips.
PS2. Inmiddels heb ik verschillende van de aangeraden programma’s in de comments uitgeprobeerd en ben ik zelf iStudioPublisher gaan gebruiken. Voor de Mac. Het kost wel weer een weekend om het netjes te leren gebruiken. Maar in iStudio kun je een sjabloon maken dat je vervolgens voor al je ebooks kunt gebruiken. En je tekst komt automatisch op de juiste plek. Kwestie van copy-pasten, en daarna kun je alle tekst zonodig in één keer bewerken. Omdat ik veel kleine ebooks maak geeft dat een forse tijdbesparing.
PS3. Voor mooi boekjes opmaken had je vroeger alleen InDesign van Adobe. Een duur programma, waar je een abonnement op moet nemen. Sinds een tijdje is er een veel goedkopere, en heel goed alternatief: Affinity Publisher. Je schaft het één keer aan voor rond de €50. Pro-tip: koop ook meteen Affinity Photo (in plaats van Photoshop) en Affinity Designer (In plaats van Indesign). Dan ben je voor 150 euro klaar.
PS34 Voor de covers gebruik ik Boxshot. Dat geeft veel meer mogelijkheden dan het gratis programma in de post. Kost zo’n $80.
Lees ook: Hoe maak je zelf afbeeldingen voor je blog? 3 regels
Goedemiddag Kitty
Een zeer duidelijk informatie over ebooks. Als gepensioneerde graficus bekend met Adobe CS programma. Hobby is tekenen en schrijven van kinderverhalen. Mijn voortgang plaats ik 2 wekelijks op mijn blog. Die wordt heel goed gelezen. Ik vertaal met ook naar het Engels. Vanuit daar wil ik mijn verhaal/boek promoten. Een link maken is geen probleem. Nu mijn vraag. Alles opgemaakt in InDesign, incl. een apart bestand voor de omslag.
Waar kan ik dit bestand (deel 1 met 92 pagina’s) uploaden. Het is een reisverhaal van de pelikaan en de slak. Kobo…? Voor mij een te uitgebreide wereld om het uit te zoeken.
Helaas Volkert, ik kan je niet echt verder helpen. Dat is niet mijn vakgebied. Ik ken zelf geen podium waar je zomaar e-boeken kunt uploaden. Kobo en Kindle enz. zijn niet geschikt voor geïllustreerd werk, voor zover ik weet, en ook niet voor kleur. Tenzij er versies van die readers bestaan die ik nog niet ken. Kan best. Op een tablet kun je natuurlijk wel alles in kleur lezen, als pdf.
Wil je er geld mee verdienen? Dan zou ik iemand uit de uitgeverswereld vragen.
Wil je het alleen op je eigen site ter beschikking stellen? Dan kun je het verkopen als pdf (ik ken een heel simpele verkoopplugin om dat te doen, als je interesse hebt, laat maar horen).
Een site met veel informatie over de uitgeefwereld is Pumbo, en die geven er wat informatie over: https://www.pumbo.nl/boek-uitgeven/ebook maar waarschijnlijk niet wat jij zoekt.
Als je het vooral hebt over verkoop in de Engelstalige wereld, dan zou ik een native speaker inschakelen voor de vertaling. En-of een uitgever, om te beoordelen of het levensvatbaar is.
Maar nogmaals, ik ben geen expert.
Check ook dit blog met meer info en links over uitgeven via Amazon: https://www.deblogacademie.nl/boekpromotie/
Geweldige informatie, dank je wel. Hier kan ik wat mee en het leest lekker weg.
Fijn. Ik zal hem binnenkort weer eens bijwerken. Er zijn vast weer nieuwe programmaatjes die ik nog niet ken.
De uitleg is allemaal helder gedaan. Alleen , er resulteert nog geen eboek uit. Mijn resultaat is namelijk een diapresentatie (opgemaakt in powerpoint) omgezet in pdf. Maar daarmee heb ik nog geen eboek, waarbij je de pagina’s van links naar rechts leest en niet van boven naar beneden zoals bij
ppt. Op mijn i-pad heb ik weliswaar een appje waarbij ik de pdf kan exporteren naar mijn ibook bibliotheek en dat wel wel als een boek kan lezen. Maar op mijn laptop, geen Mac dus, aangedreven door Windows, kan ik dat niet. Ik mis dus volgens mij nog een laatste bewerkingsinstrument. Wat ontbreekt er nog?
Ha Jan, ik zie dat ik deze vraag nooit beantwoord heb. is nu vast niet urgent meer voor jou, maar voor de anderen: een ebook van links naar rechts lezen, sja. Dat kan op een Kobo enzo, maar bij een boek dat is opgebouwd uit pdf’s lukt je dat nooit. Daarvoor heb je andere programmatuur nodig.
Ook PowerPoint kun je automatisch laten nummeren…. Met mijn e-books Word voor beginners en Excel voor beginners is PP een beetje errug veel werk ? die tip over het dwars lezen is een hele goede. Niet alleen voor mobiel of tablet, ook een pc- of laptopscherm ligt plat…
2016: nog steeds liggend of toch staand inmiddels?
Ik vind liggend fijner. Het is ook een kwestie van smaak.
Kijk, google ik naar “hoe maak ik een e-book’, kom ik direct bij de leukste blogster die ik ken.
Dank voor de heldere uitleg.
Margo
ik hoorde van een collega die MailChimp gebruikt, dat je daar wel een eBook in kan plaatsen en automatisch laten versturen. Klopt dat? Ik moet nog kiezen met welk programma ik ga werken om nieuwsbrieven (en een eBook) te versturen. M’n eBook is zo goed als klaar.
Ik denk dat ze bedoelt dat je een link naar je ebook kan zetten in de mailcyclus die je aanmaakt in Mailchimp voor als iemand inschrijft op je nieuwsbrief.
Je zet er nooit een hele pdf in, maar een link naar een plek waar je het hebt opgeslagen – Dropbox bijvoorbeeld.
Mailchimp is gratis tot 2000 mensen op je lijst. Mailerlite is goedkoper, en handiger, maar daar betaal je vanaf het begin.
Tof, tof tof toffer tofste! Yep. Ook ik ga aan het e-book. En met deze tips gaat het lukken. Nou weet ik niet of je iets van tien pagina’s een e-book mag noemen. Maar vooruit. Ik ga aan de e-slag. Dank je wel!
Hallo Kitty, super om dit hier aan te treffen. Dit is echt heel fijn, de stappen door te lopen, en je groeit er vanzelf mee tot het zoete einde!
Ik ga binnenkort starten met mijn eerste e-book over ” 25 tips om minimaal 50% gezonder te worden” te maken. Of hoe overleef ik “Ritalin aanval” of ” Stap voor stap van glutenvol naar glutenvrij” Tja, je ziet het, er is nog zoveel wat op papier(powerpoint) moet, hihi….Dus dat worden maar meteen paar e-boeken. Maar eerst beginnen, want als je het technisch voor elkaar hebt, zijn er mogelijkheden genoeg om het te klaren.
Ik bedank jou voor je super handleiding!
En veel succes!
Ik zal je volgen!
Groetjes, Marynka
Aha. Ga naar http://rsnijders.info/vakblog en zoek daar even met de zoekfunctie. Als Raymond Snijders er niet over heeft geschreven kun je hem er een mailtje over sturen – die moet dat weten.
Daar heb je wel gelijk in als het gaat om het gewoon weggeven. Maar wat ik eigenlijk wil zijn interessante pdf’s maken voor een onderwijsmarkt. Deze moeten de docenten dan trickeren om de betaalversie aan te schaffen. En omdat de bibliotheek tegenwoordig digitale boeken verhuurd denk ik dat deze techniek er wel al is. Kan alleen deze info om dit zelf te maken nergens vinden. Dus vandaar mijn vraag aan jou blog. Wellicht dat iemand anders het weet?
Hallo Kitty, goede blog. Ik ben ook op zoek naar een manier om de ebook een houdbaarheidsdatum mee te geven. Zeg maar 30 dagen te lezen en daarna verdwijnt hij van je computer. Heb jij daar iets over?
Groet,
Nee. Dat is wel erg geavanceerd. Maar een ebook, daar moet je niet moelijk over doen. Het is een kado, als je iemand een bos bloemen geeft maak je die ook niet oplosbaar na een week, toch?
Heb je wel een gedacht om gebruik te maken van haikudeck?
Kan ook. Er kan vanalles. Ik werk inmiddels met een ander programma (zie het blog).
Nee joh. De link moet toch een verbnding maken? Dat kan alleen via internet. Een database op een pc is een stand alone-bestand.
Bedankt voor dit duidelijke artikel over het maken van een ebook.
Ik heb een vraag, waar jij wellicht het antwoord op weet. Kun je linkjes naar video’s in een ebook plaatsen die niet verwijzen naar het internet (bv. YouTube) maar naar een database op bijvoorbeeld een pc o.i.d.?
Al twee jaar oud en nog steeds HOT TIP nou ja minicursus voor je ebook. http://t.co/5D66nJuDKT
Ben ik al een tijdje een trouwe volger van je, weet je me toch weer aangenaam te verrassen! Dank je voor dit bericht uit het verleden waar dat vermaledijde Google me gebracht heeft. En dank je dat je er zoveel ps-en aan hebt toegevoegd. Super!
Bezig met het maken van een e-book aan de hand van tips van @KittyKilian van blogacademie, zie http://t.co/ZXT9vXMAoq. Daar heb je wat aan!
#TIP: Wil je ook weten hoe je een #E-book maakt, met een mooie cover? Check: http://t.co/6mKhzXMFLm
#TIP: Wil je ook weten hoe je een #E-book maakt, met een mooie cover? Check: http://t.co/QU77MnMaV6
RT @jolandapikkaart: Hoe maak je een ebook? Beetje makkelijk? http://t.co/91Q0awWZZx
RT @jolandapikkaart: Hoe maak je een ebook? http://t.co/MmWTiHSBFq
Hoe maak je een ebook? http://t.co/MmWTiHSBFq
RT @m10eveijk: Hoe maak je een ebook? Beetje makkelijk? http://t.co/gUL6Ch4Nct
Hoe maak je een ebook? Beetje makkelijk? http://t.co/gUL6Ch4Nct
Hoe maak je een e-book? Nou, zo: http://t.co/iuPbmJaBAN Alweer een fijn en superhandig artikel van @KittyKilian!
Hoe maak je een ebook? Zeer bruikbaar en vooral praktisch artikel over het maken van je eigen ebook. http://t.co/0PgreOh2Gs
Via @SocialWordsNL: Hoe maak je nu eigenlijk een #eBook? Praktische handleiding! http://t.co/N0UwrhVOzD
Hoe maak je nu eigenlijk een #eBook? Praktische handleiding! http://t.co/Le2ajYuvAd
RT @jolandapikkaart: Hoe maak je een ebook? Beetje makkelijk? http://t.co/n06lnSseYi
Hey Kitty, super-interessante post in opnieuw onnavolgbare stijl! Erg rijke aanvulling op mijn eigen E-book.
Hoe maak je een ebook? Beetje makkelijk? http://t.co/n06lnSseYi
Hoe maak je een ebook? http://t.co/bqGQLwV1YF
Altijd handig zo’n handleiding -> Hoe maak je een ebook? Beetje makkelijk? http://t.co/RRkmszVonL
Super handig, alleen maar de stapjes volgen RT @KittyKilian: ‘Hoe maak je een ebook? Beetje makkelijk?’ http://t.co/b25yZtt7l7
Wat een super blog! Heb direct alle tips toegepast en afgelopen week mijn e-book opgemaakt en gelanceerd. Erg handig om in Powerpoint op te maken. Daarvoor deed ik dat vaak in word maar de omzetting naar PDF werkt dan wat minder. De e-cover functioneert ook uitstekend. Ziet er direct echt als boek uit.
Dankzij jou mijn e-book binnen 1 week online. Dankjewel.
Waar gaat het e-book over? Over praktische tips die je direct kunt toepassen zodat je gemakkelijker kunt communiceren en omgaan met je dochter, partner of vriend(in) met boulimia, anorexia of een andere eetstoornis. http://www.vrijvaneetstoornis.nl/ouders-en-partners/gratis-e-book-tips-eetstoornis/
O, mooi, Charlie! Ziet er goed uit, ja.
vind het veel eenvoudiger om een 3d ecover te maken met de software van ebookcovercreator.
@digitalie Volg je @KittyKilian al? > http://t.co/5kSoE7XEb9
Dag Kitty,
Dank voor je geweldige tips!
Ik werk met een MAC, maar het lukt niet om links toe te voegen in de pdf volgens instructie. Als ik de pdf in voorvertoning open en dan naar Extra’s in het menu ga, en vervolgens naar Annoteer, dan vind ik geen optie om een koppeling toe te voegen. Wat doe ik verkeerd?
groet, Frank
Helaas weet ik dat niet, Frank, want ik gebruik zelf Adobe om het te doen. Misschien is die post op Lifehacker verouderd? Stel je vraag op Twitter, of Google een tutorial. Dat doe ik meestal als ik er niet uitkom.
Dank voor je reactie. Misschien toch maar eens Adobe aanschaffen.
Dag Kitty,
Wat een superblog! Dank je wel. Ik heb een kleine aanvulling: Myecovermaker heeft inmiddels wel een liggend formaat. Je vindt het bijna onderaan als ‘Paperback Landscape’, na de afbeeldingen van dvd’s, computerschermen, tablets enzovoort. Leek me voor jouw lezers handig om te weten. Ik was zelf in elk geval blij toen ik het ontdekte.
Groet!
Simone
Goede aanvulling! Had ik niet ontdekt.
Dank je, Simone.
‘Hoe maak je een e-book?’ http://t.co/mkMklnQCUb van @KittyKilian
Er is een gratis app voor de Mac, iBooks author. Ik ken ‘m zelf (nog) niet, maar kreeg ‘m aangeraden. Misschien een tip?
Die app ziet er mooi uit. Het nadeel is dat je je boek in de Ibook store moet publiceren. De meeste van mijn eigen ebooks zijn voor mijn cursisten of de lezers van mijn blog. Niet voor het Grote Publiek.
Maar wel cool, als dat je toevallig niet uitmaakt. Dank je!
Ik heb net zelf Istudio Publisher in gebruik genomen. Ben hem nog aan het testen.
Goed om te lezen, deze van @KittyKilian over het maken van een e-book http://t.co/KU62odV6w6
E-book maken? Doe je zo: http://t.co/HdIX4zsvuV Keifijn uitgelegd door @kittykilian
Wie weet…:-)
Of: hoe overleef ik als patiënt het commerciële zorg geweld?
Hoe overleef ik het ziekenhuis.
Leuk, handig en fris blog. Aanrader dus! “@KittyKilian: Hoe maak je een ebook? http://t.co/tapYqM2FkU [Nieuw blog]”
Eindelijk tijd om je blog te lezen:
wat een fijne verrassing. Had er zelf eigenlijk nooit aan gedacht om een E-book te maken/schrijven. Maar wie weet….
de stapsgewijze handleiding die je hier aan ons schenkt vráágt er gewoon om gebruikt te worden.
Thxxxx!!
Nu nog even een RT regelen ;-)
vraagt er gewoon om, om gebruikt te worden
Dank je, Yvonne ;-)
En waar zou jouw ebook nou over gaan?
Hoe overleef je de gezondheidsindustrie?
Ben al aan de slag! En die links in de pdf ga ik zeker maken. Bedankt!
Hoe maak je een E-book? Briljante stap voor stap uitleg door @kittykilian http://t.co/DP2VrGoM01
RT @paulinelerutte: Op een presenteerblaadje: “Hoe maak je een ebook?” http://t.co/ZDGna99SGK
RT @LieveLotty: Een ebook maken in een handomdraai. Met een snelle handleiding: http://t.co/Npx75mFIuj @Kittykilian
nog zoiets handigs: RT @LieveLotty: Een ebook maken in een handomdraai. Met een snelle handleiding: http://t.co/iMzLTwuiAD @KittyKilian
Een ebook maken in een handomdraai. Met een snelle handleiding: http://t.co/Npx75mFIuj @Kittykilian
“Je hebt een ebook nodig omdat iederéén er een heeft” Handige blog van @KittyKilian http://t.co/BPopdfi94i
Veel dank voor de inspiratie en het delen!
Dank je wel Veronique Prins voor deze fantastische tip! http://t.co/Gj6J0h2W1e
‘Zeg, moet ik een ebook?’ http://t.co/XEDPikNO4I [Blog] @KittyKilian
Als je MailChimp gebruikt en je wilt een plaatje van je ebook gebruiken in je inschrijfbox, dan kun je de plugin Elevatr (http://www.getelevatr.com/) gebruiken om dat te doen. Dat is een makkelijke plugin waarmee je ook allerlei verschillende achtergronden en lettertypes kunt gebruiken voor je inschrijfbox. (Overigens niet gratis – kost momenteel $37).
Whoa! Goeie tip, daar had ik nog niet van gehoord. Dank je!
Praktisch en concreet! >>> “@KittyKilian: Hoe maak je een ebook? http://t.co/4TOedDelES [Nieuw blog]”
Ik ben geen liefhebber van 3D afbeeldingen van e-boeken. Dat skeuomorfisme is voor mij al passé. Scheelt ook weer tijd en geld.
Niks hoeft hoor, Wouter. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het werkt.
Raar is dat: we weten allemaal dat een ebook digitaal is. Of een online cursus. En toch geeft een plaatje van een ‘echt’ boek, of een doos met een cursus ‘erin’ een veel hogere clickrate.
Verpakking telt.
Niet eigenwijs zijn dus. Origineel moet je zijn in détails. Niet in systemen. Yep, je eigen ebook! – http://t.co/oNxPXZI3yG van @KittyKilian
RT @LieveLotty: Geen excuses meer. Aan de slag. Zó maak je een ebook: http://t.co/D8T79FtqE4 via @KittyKilian
Zo, hier heb je iets aan! Hoe maak je een #ebook? http://t.co/JqbHOSONsO [Nieuw blog] RT @KittyKilian #pr #marketing #zorg
Geen excuses meer. Aan de slag. Zó maak je een ebook: http://t.co/D8T79FtqE4 via @KittyKilian
Weer lekker helder uitgelegd. Ikzelf gebruik ook geen PowerPoint of Keynote maar gewoon Word. Maar ik voeg dan ook geen plaatjes toe.
Verder heb ik gehoord dat een online PDF converter handig is als je verschillende bestanden wilt samenvoegen tot PDF. Met het samenvoegen heb ik geen ervaring maar met deze converter wel: https://www.freepdfconvert.com
Ook een fijne tip, dankjewel!
RT @KittyKilian: Hoe maak je een ebook? http://t.co/J5dz5dPEfN [Nieuw blog]
RT @KittyKilian: Hoe maak je een ebook? http://t.co/J5dz5dPEfN [Nieuw blog]
“Niet eigenwijs zijn dus. Origineel moet je zijn in détails. Niet in systemen” – http://t.co/RKBR2nNyOn @kittykilian
Heel erg leuk Kitty, jammer dat ik niet zakelijk blog ;-)
Misschien kan ik wel een Winny The Pooh reden vinden om een e-book te maken ;-)
Dank je wel
xxCarolien
RT @Dagnespresso: Niet eigenwijs zijn dus. Origineel moet je zijn in détails. Niet in systemen. – http://t.co/KIK0aOorLn van @KittyKilian
Niet eigenwijs zijn dus. Origineel moet je zijn in détails. Niet in systemen. – http://t.co/KIK0aOorLn van @KittyKilian
RT @KittyKilian: Hoe maak je een ebook? http://t.co/J5dz5dPEfN [Nieuw blog]
Niet eigenwijs zijn dus. Origineel moet je zijn in détails. Niet in systemen. Yep, je eigen ebook! – http://t.co/HiS5k8RF21 van @KittyKilian
Als een geschenk uit de hemel!
Ik ga zo mijn e-book opmaken, was nog zoekende naar de juiste tools.
Dank voor alle tips en je mooie blogs,
Marianne
Origineel moet je zijn in détails. Niet in systemen http://t.co/1ATKdMzeNa @KittyKilian
Aan Kitty heb je wat. “@JeanetBathoorn: Hoe maak je een ebook? @KittyKilian vertelt het je stap-voor-stap. http://t.co/ohznVoPiPf #handig”
Uitstekende tips RT @KittyKilian: Hoe maak je een ebook? http://t.co/raBguKzWFd [Nieuw blog]
Oh ja, nog een aanvulling :)
Goede kleuren in je design maken een wereld van verschil en op de website http://www.colourlovers.com/palettes vind je kleurenstalen met RGB-nummers per gebruikte kleur. Die nummers kun je in Word en PowerPoint invoeren, waardoor je e-book professioneler en rustiger oogt. Dat is echt een aanrader voor een professionele touch.
Bedankt voor deze tip Rutger!
Leuk stuk.
Ik heb ook een e-book gemaakt met Powerpoint, maar dat beviel niet omdat de tekst niet doorloopt naar een nieuwe pagina. Als je later een alinea wilt toevoegen die buiten de pagina valt begint het gedoe, dan moet je een lege pagina invoegen waar weer teveel witruimte op staat etc. Microsoft Word is dan fijner, daar heb je dat niet.
Ik gebruik nu Serif Page Plus en dat geeft de meeste vrijheid en werkt tamelijk eenvoudig. Je kunt per pagina eenvoudig elementen toevoegen, zoals kaders, quotes enz en zo echt professionele designs maken. Het kost meer tijd, maar een goede tekst verdient dat en een e-book is vaak een eerste indruk.
Misschien nog een aardige aanvulling, mijn laatste e-book is A4-liggend, omdat mensen van een beeldscherm lezen. Hier kun je voor kiezen en dit heeft consequenties voor je opmaak.
Dat klopt, als je achteraf nog iets wil toevoegen verschuift de boel en moet je de pagina’s opnieuw nummeren.
Ik vind dat zelf geen punt – je moet je ebooks toch regelmatig nakijken. Er verdwijnt altijd wel een site die jij net genoemd hebt of je wil een andere foto plaatsen. Dan hernummer ik de pagina’s als het nodig is en exporteer het bestand opnieuw als pdf.
Ik heb het programma dat je noemt even bekeken. Dank voor je tip. Het lijkt een soort eenvoudige versie van Indesign. Ikzelf vind de opmaak in hun voorbeelden niet zo mooi, nogal Amerikaans. Ik hou van simpel en krachtig. Eén steunkleur, één lettertype. Maar als je een luxueuzere uitvoering wil en als je hele lange teksten hebt is het een goed idee.
Het ligt waarschijnlijk ook aan de aard van het e-book, voor mij is het vaak internet-gerelateerd en daar veranderen dingen snel zodat je vaak moet updaten.
Page Plus lijkt inderdaad sterk op Indesign, maar dan lekker simpel. Het grootste voordeel is de vrijheid die je krijgt, per pagina kun je een design volledig aanpassen. De nieuwste versie werkt met elementen, zoals knoppen Nieuw of Uitgelicht. Dat ziet er gelikt uit. Je hoeft overigens niet de templates te gebruiken en kunt ook met een leeg vel beginnen.
Dat doe ik wel eens, met een stapel tijdschriften op schoot kijken wat ik mooi vind en dat nabootsten met andere kleuren. Zo kijk je ook anders naar je teksten, ze kunnen elkaar versterken en ook bij schrijven is minder soms meer.
Okee, ik zal het eens echt gaan uittesten zodra ik tijd heb. Ben benieuwd, dank voor je tips!
Ah. Ik wou Serif Page Plus uitproberen maar hij werkt alleen op PC. Dan houdt het voor mij helaas op. Ik zoek even verder naar andere programma’s. Zaterdag een follow up, denk ik.
OpenOffice is ook een (gratis) optie. Op het eerste gezicht heeft het minder mogelijkheden dan Page Plus (daar had ik nog niet van gehoord – dank voor de tip), maar voor mij heeft OpenOffice voldoende opties (zoals makkelijk toevoegen van Google Web Fonts zodat ik dezelfde fonts kan gebruiken als op mijn website; en een ingebouwde PDF converter).
Dat is toch een gewoon tekstverwerkingsprogramma? Wat ideaal zou zijn is een programma dat de tekst automatisch netjes uitlijnt en over alle pagina’s verdeelt – ik zal deze week jullie tips bekijken.
Ja, als je eenmaal een template hebt opgezet, dan is dat (tekst netjes uitlijnen en over paginas verdelen) precies wat OpenOffice voor je doet.
Ik gebruik Keynote niet, dus kan het niet vergelijken, maar wat je hier uitlegt, kun je volgens mij allemaal in OpenOffice ook doen.
Uiteindelijk maakt het ook niet heel veel uit wat je gebruikt denk ik, tenzij je grafisch flink uit de band wilt springen. Dat krijg je met een gewone tekst-editor niet voor elkaar en mooi artwork heeft wel een functie (zoals een mooie website dat ook heeft, het ‘communiceert’).
Page Plus heeft trouwens een raar verdienmodel. Ze dumpen hun oude versies met megakortingen (heb zelf gekocht met 75% korting) en daarna spammen ze je plat om te upgraden. Dat doe ik dus niet en ik heb me afgemeld van huns nieuwsbrief :)
Ja, dat is het punt met plaatjes, in Word enz. krijgen ze een veel te lage resolutie. Maar ik ga deze week even puzzelen en er komt eventueel nog een update op het blog.
Hoe handiger, hoe beter, toch?
Dankjewel!
Goede tips Kitty. Al snap ik niet goed wat je in PowerPoint moet met een eboek “@KittyKilian: Hoe maak je een ebook? http://t.co/1h5bBPOkJe”
Exporteren als pdf.
Dankjewel Kitty, je bent een engel!
Vooruit, ik zal niet meer zeuren over E-books. RT @KittyKilian: Hoe maak je een ebook? http://t.co/8HBnpgHACW [Nieuw blog]
Hoi Kitty, dit is ook een leuke manier, dank je wel voor de grondige handleiding! Ik maakte ‘m gewoon in Word en dan een pdf van maken. Maar dan blijft het een beetje ‘plat’ zeg maar, ziet er niet zo ‘lekker’ uit als deze manier.
De juiste verpakking telt zwaar.
Dank! Ben er mee bezig!“@JeanetBathoorn: Hoe maak je een ebook? @KittyKilian vertelt het je stap-voor-stap. http://t.co/7ahBjROWZW #handig”
Hoe maak je een ebook? @KittyKilian vertelt het je stap-voor-stap. http://t.co/tmgWd1SuU8 #handig
Jeetje, wat handig. En lekker leesbaar!
Dat betekent binnenkort een e-book. Niet later.
Wat een handige blog. Eentje om te houden! En dan nu nog…..de tekst! Maar daar kon jij ook bij helpen….toch?
Wat een superblog! En precies op het juiste moment! Dank je wel voor het delen van deze informatie! WAARDEVOL!
Hej Kitty,
Leuk die info over die 3-D plaatjes! Ik heb zelf heel moeilijk lopen doen, kom ik nu achter. (altijd fijn om te weten, meestal als ik moeilijk loop te doen bestaat er al lang iets dat het moeilijk doen vergemakkelijkt en kan ik beter daarnaar op zoek!)
Ja, dat overkomt mij ook regelmatig. Voor bijna alles waarvan je denkt: gos, wat is dat een gedoe, is al een programma.
Haha, word ik momenteel elke werkdag al ‘geconfronteerd’ met hoe goed je bent (*).
Nu óók nog op zaterdagavond.
En ja, een eBook maken staat hoog op m’n lijstje.
En ja, uitzoeken hoe te beginnen stond eronder.
Nu niet meer. Dank. Weer.
Hoe doe je dat toch?
(*) geheel vrijwillige deelname aan Kitty’s – darn goede – BlogPro cursus ;)
Paar jaar voorsprong. En je moest eens weten hoeveel mensen ebooks kunnen maken.
Hé… Hoe wist jij dat ik nodig had? ;-) ThnX! Heb alleen geen Mac. Uhm…
Werkt ook met powerpoint op de PC.
Allemaal aan de e-book! ;-)
WTF leuk en handig gedaan Kitty!
Wat een toffe blog weer, Kitty, dank voor deze super bruikbare tips: hulde!
Helemaal blij met de tip voor Links in pdf (voor pc) ging ik aan de slag. Bij stap 1 haakte ik al af. “Open de pdf met voorvertoning/preview”. Zoeken, zoeken, maar niet vinden. Uiteindelijk las ik in de commentaren bij de uitleg dat dit alleen kan bij de Mac. Dus verder zoeken. En zoeken. Stoom uit de oren. Maar ik heb het gevonden. Heb je Adobe Acrobat 8 dan kun je de link ook op de volgende manier toevoegen:
Ga naar Tools
> Advanced Editing
> Link Tool
> Selecteer stuk tekst waarvan je link wilt maken
Er verschijnt nu een pop-up scherm
> Zet Link type op ‘Invisible rectangle’
> Selecteer ‘open a web page’
> Klik op NEXT
> Enter URL en klik op OK
In eerste instantie verschijnt toch rode omlijning om je link.
Bewaar bestand.
Open bestand opnieuw en omlijning is weg, maar je hebt wel een link.
Owwww, vervelend. Dan heb ik een foutje gemaakt. Dan zijn allebei mijn links voor de Mac. Waar heb jij aanwijzingen voor de PC gevonden? Als je hem even post verander ik die link gauw.
Ja, met Adobe Acrobat is het geen probleem maar dat programma hebben de meeste zelfstandigen niet. Vandaar dat ik naar andere wegen heb gezocht.
Ik heb dus wel Adobe Acrobat, en daar heb ik het zelf uitgedokterd (met wat hulp van een collega). Vandaar dat ik dacht, ik zal het even posten, dan hebben anderen er ook wat aan. Want het zat weer aardig verstopt.
Kan je helaas niet verder helpen aan tips voor PC, zonder Acrobat. Wel is het zo dat wanneer je echt de naam van een website neerzet (bv http://www.locatus.com) hier automatisch een link van gemaakt wordt als je er een pdf van maakt.
Aha. Dank je!