Leert goede schrijvers de laatste 20%

8,5 handige plugins voor je WordPress site (zodat jij ‘s avonds ook weer eens op de bank kunt ploffen)

Hij vond het niks, meneer Blogacademie.

Online niet. Mijn blog niet. Dat ik op straat gooide dat we witlof met kaas aten niet. En vooral niet dat ik nooit meer met hem op de rode bank zat, beneden. Krant lezen, nieuws kijken.

Me ontspannen? Ik had wel wat beters te doen

De eerste jaren van de Blogacademie moest ik mijn WordPress-website op orde maken. Elke avond. En mijn leswebsite. Ik kende Photoshop, en schrijven kon ik ook al, maar verder snapte ik er niks van.

Want ik kan geen code schrijven, en HTML begrijp ik maar half. Ik kan niet rekenen, ik kan geen wiskunde, ik kan niet ruimtelijk denken, voor strategie heb ik geen geduld. En ik weet zeker dat ik al die dingen ook nóóit kan leren.

Ik kwam van een Blogspot-blog, waar alles voor je geregeld is. WordPress was een enorme overstap. Opeens kon ik mijn widgets niet zomaar meer naar de zijbalk slepen.

8 jaar verder is alles op orde, dank u

Ik zit ‘s avonds weer op de bank. Misschien ben ik ook wat minder obsessief. Maar bovendien heb ik een aantal handige plugins voor je WordPress site ontdekt die me veel tijd besparen.

Ik ga ze met je delen. Misschien kunnen ze jouw huwelijk ook nog redden.

handige plugins voor je wordpress site
Ik moet java-script in mijn header zetten

Code-EHBO:

1. Insert headers and footers

Eerst een simpele. Voor programmeurs, dan. Voor mensen als jij en ik, die de computer als typemachine zien, is het helemaal niet eenvoudig:

even een stukje JavaScript in de header van je website zetten. Ja, gewoon, boven de body-tag.

En er zijn veel programma’s die dat vragen, om te beginnen met Google Stats en SimpleAnalytics, de privacyvriendelijke variant.

Maar waar zit die header eigenlijk? Alleen op je homepage, of op elke pagina? Zit hij ook echt ergens in de buurt van je kop, of is het een soort conceptuele header? En als je in je WordPress dashboard weergave > thema editor opent, op welke PHP moet je dan zijn? Blijft het staan bij een WordPress-update?

Ik heb er jarenlang iemand bijgehaald, als ik weer eens header-code moest installeren. Maar nu niet meer. Er blijken plugins voor te zijn. Ik gebruik een simpele, die niks anders kan dan codes in headers en footers zetten. Precies goed. (Gratis.)

plugin om plaatjes te vervangen
Kijk, netjes boven de body-tag ;-)

Foto-EHBO:

2. Shortpixel Image Optimizer

Plaatjes die traag laden: dat is een killer voor veel websites. Bezoekers verwachten snelheid. Je kunt er twee dingen aan doen: lazy load aanzetten en je plaatjes verkleinen.

Plaatjes verkleinen kun je met allerlei plug-ins. Maar het vervelende is dat je het al gauw fout doet als je niet snapt aan welke technische eisen je website nou eigenlijk moet voldoen. (Zoals ik, dus).

Ik heb allerlei plugins uitgeprobeerd tot ik stuitte op Shortpixel Image Optimizer.

Het voordeel van Shortpixel: je kunt kiezen tussen allerlei maten van verkleining – van heftig tot een klein beetje. En als het niet bevalt kun je altijd terug naar het origineel. Per plaatje. Met één druk op de knop. (Dus niet dat je weer helemaal van voor af aan moet beginnen.)

Bovendien: je stelt het één keer in en de rest gaat automatisch, ook voor alle nieuwe plaatjes.

Ideaal voor niet-techneuten.

(En gebruik jpg voor plaatjes, geen png, zoals in dit voorbeeld:)

Shortpixel Image Optimizer > plaatje 24% verkleind

3. Replace media

Ik ben een beetje impulsief, dus bij mij gaat het zo: ik maak een plaatje om iets uit te leggen. Simpele tekst op een blauwe achtergrond. Ik sla het op als jpeg en zet het op de goeie plek in mijn blog.

Damn. Ik zie een typefout. Terug naar Photoshop.

Gelukkig heb ik het plaatje bewaard. Ik corrigeer de typefout. Ik sla het opnieuw op. Nou nog even in het blog zetten.

Potdorie. WordPress pakt het niet, want het heeft dezelfde naam als net. Oké, dan verander ik de naam. Klik bijwerken. O ja, en het vorige plaatje even definitief verwijderen. Anders kost dat weer geheugenruimte.

Oh my god. Nu ik het nieuwe plaatje zie staan valt me pas op dat ik een punt achter de kop heb gezet. Koppen hebben geen punten. Nóg een keer. Enzovoort.

Dat kan nu veel sneller: met de plugin Replace Media. Selecteer: alles bijwerken en upload het nieuwe plaatje. Phew.  (Gratis.)

plugin om plaatjes te vervangen in WordPress
Stap 1: kies vervang media
Stap 2: kies vervang bestand, de naam en werk alle links bij

4. Je foto bijsnijden in WordPress zelf

Dit is geen plug-in, maar een tip. Het duurde jaren voor ik het bij toeval ontdekte, want logisch is het niet: hoe je in het dashboard van WordPress zelf je foto’s kunt bijsnijden. Zodat je helemáál niets hoeft te uploaden. Dat kan zo:

Comment-EHBO:

5. Simple Comment Editor

Iedereen wil comments. En als je verstandige dingen schrijft, of geestige dingen, of dingen die mensen raken, dan krijg je ze ook. Nog steeds. Maar je moet er wel iets voor doen. Je moet de drempels voor je bezoeker verlagen, zodat het geven van een comment geen frustratie voor hem is.

Gebruik geen captcha-code. Gebruik geen Disqus. Laat mensen niet extra hoeven inloggen in een of ander programma.

Sterker nog: verplaats je in je bezoeker. Wat wil die? Hetzelfde als jij: als je een foutje hebt gemaakt in je comment wil je het graag zelf, meteen kunnen verbeteren. Niet iedereen hoeft te denken dat jij niet weet hoe je intercedente spelt.Dat kan met de plug-in Simple Comment Editing.

6. Comment Reply Email Notification

En áls iemand de moeite doet om een weldoordacht commentaar achter te laten, is het niet meer dan normaal dat je hem bedankt. En eventueel een aanvulling geeft. Maar hoe weet je lezer dat je op zijn commentaar hebt gereageerd?

Veel mensen zetten een plug-in op een blog waarmee je kunt inschrijven voor alle commentaren. Met een beetje pech krijg je dan 12 e-mails die je niet wil lezen. Je kijkt er dus wel voor uit om nog een keer zo’n vinkje te zetten. Terwijl er zo’n simpele oplossing is: Comment Repy Email Notification. Een plug-in die een commentator een mailtje stuurt als er een reactie is op zijn commentaar. Meer niet. Super gefocust.

Audio-EHBO:

7. Zoom

Als je interviews maakt, of podcasts, of screencasts voor je online lessen, zit je vaak te hannesen met geluid. Want zodra je geluidsopnamen maakt op verschillende momenten, of met meerdere mensen, komen de volumes en de achtergrondgeluiden zelden overeen.

In het verleden nam ik bijvoorbeeld een webinar op voor de hele groep. Als er meerdere mensen aan het woord waren, moest ik met de hand de volumes van elke spreker omhoog en omlaag zetten, om te zorgen dat iedereen even goed hoorbaar was. Dat kost uren en soms dagen werk.

Tegenwoordig heb ik 2 oplossingen. De eerste komt automatisch mee met het videoconferencing-programma dat ik gebruik: Zoom. Zoom kan, als je wil, alles opnemen in de cloud, en schakelt meteen alle volumes gelijk. Ideaal.

8. Auphonic

Geen plugin, maar een extern programma: voor screencasts en podcasts en andere opnamen die ik niet in Zoom kan maken, gebruik ik Auphonic. Ik exporteer het geluid uit mijn videoprogramma. Dat bestand upload ik naar Auphonic, en een paar minuten later heb ik een volledig gecorrigeerde geluidsstroom in MP3. Zonder ruis en kleine verstoringen.

En mocht je een podcast maken: in Auphonic kun je automatisch intro’s en auto’s toevoegen, of je bestand uploaden naar Soundcloud enzovoort.

geluidsbestanden stel schonen
Al je geluidsbestanden in één keer gecorrigeerd

Allemaal handige plugins voor je WordPress site. Elke plugin alléén voorkomt bergen frustratie.

Nog één waarschuwing

Maak altijd een backup vóór je een nieuwe plugin installeert. Een plugin is een programmaatje, en soms krijgt het ruzie met andere programma’s.

Voor backups gebruik ik Updraft Plus. Backup and store. Oók ideaal: je kunt zoveel automatische backups laten maken als je wilt, en je kunt een vorige versie van je site direct terugzetten. Zelf.

Yep. Helemaal alleen.

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

28 comments

 • Toptip inderdaad, die ‘replace media’, dankjewel!
  Het uitgangspunt is om zo weinig mogelijk plugins te gebruiken. Hoe meer plugins, hoe trager de website en hoe meer kans op conflicten.
  In die zin bespaart het nemen van backups via de hosting alvast 1 plugin ;-)

 • Ik vind het heerlijk tegenwoordig een goede host te hebben zodat ik geen backups meer hoef te maken. Op één knopje drukken om een nieuwe backup te maken. En op een ander knopje drukken om de backup live te zetten als er iets mis is gegaan. Neemt alle update-en-nieuwe-plugin stress weg.

 • Nice. Direct maar even Shortpixel geïnstalleerd. Eerste melding: ” 9573 images and thumbnails to optimize”. Oeps.

  • Haha! Jij moet cabaret gaan doen, of bij Omdenken werken, daar hebben ze zulke geesten nodig.

  • Toen ik dit hierboven tikte was ik alweer m’n inhoudelijke reactie vergeten. Net schoot ie me weer te binnen. Het gebruiken van afbeeldingen voor text is erg lastig voor blinden en slechtzienden, die voorleessoftware gebruiken. Optie is door de plaatsjes aanvullend te maken op een gewone text waar de informatie al in staat. Of gebruik te maken van de alt-tag en daar de text in te vullen. Zelf heb ik wel plaatjes gemaakt als achtergrond van een tabel en daar overheen de text als gewoon leesbare text. Is te doen, maar wel wat omslachtig.

   • Je hebt helemaal gelijk. Deze plaatjes gebruik ik in mijn cursussen, en de cursisten zijn niet slechtziend. De alt tag van de plaatjes is bedoeld als hulp voor mensen met onvolledig zicht, maar meestal gebruiken we die dan weer voor SEO-doelen. Of we vullen ze niet in. Niet goed.

 • Hoe vaak? Tig keer heen en weer scrollen om de fout in het eerste blauwe blokje van Dit en Dat te zoeken. Hij is leuk.
  De zon schijnt, de dag aan je voeten, maak er wat moois van.

 • Haha, en dat op vrijdagavond. Ik neem het tot me. Denk ‘ Tof, heb ik ook nodig, geweldige plugins!’ Jezus, vast de leestekens niet goed. Maar dat komt door het late uur. Eerst op de bank met meneer ‘man van’, het weekend vieren.
  Dank je wel Kitty voor dit goede begin van het weekend…
  Denise

 • Sinds wanneer denkt een vrije, kunstzinnige ondernemer aan pensioen? Pensioen is iets voor mensen die zich afhankelijk hebben gemaakt van een salaris en van werkgevers en die jonge mensen voor hun pensioen laten werken. Vrije mensen denken daar heel anders over. Die worden nog Paus als ze over de zeventig zijn, stellen zich kandidaat voor presidentschappen, werken kunstzinnig, dirigeren beroemde orkesten, schrijven boeken. Een mens met een passie voor iets laat zich geen grenzen stellen. Waarom dacht je dat Picasso tot het laatste toe heeft geschilderd, Einstein bleef uitvinden en Johan Heesters tot over z’n honderdste bleef zingen.

  Nog elke dag ben ik blij dat ik tot mijn 75ste in mijn restaurant heb gewerkt en dit jaar ben ik met een nieuwe zaak begonnen. Geloof me, dit is beter dan eeuwige vakantie. Je blijft midden in het leven staan en dat onder je eigen condities. En wat het technische werk aan mijn site’s betreft: daar ga ik geen tijd aan besteden, dat laat ik over aan Judith, mijn knappe vaste VA.

  Toch leuk al die tips, zelfs als je veel delegeert moet je wel weten waar het over gaat.

  Hiep Hiep Hiep, proficiat en heel veel gloria.

  • Ha Hubert, wat, ben je een nieuwe zaak begonnen? In wat?

   Enne – je reageert op een overpeinzing in mijn nieuwsbrief. Ter uitleg voor degenen die die niet krijgen.

   Ik ben het met je eens. Alleen je denkt weleens wat.

 • Jaaaa, Matomo <3

  Tof dat je je technische tips deelt!

  Die van 'replace media' is echt superslim. Kende ik nog niet (en dat terwijl ik net van een WordPress-dag thuis ben gekomen, haha).

  Dank :-)

 • Hier ga ik iemand voor aannemen. Alleen al om dit te lezen. En om mijn huwelijk te redden is het toch al te laat LOL. Nu ga ik ook stofzuigen, voor zondag. Fijn weekend!

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html