Leert goede schrijvers de laatste 20%

Hoe krijg je betere comments op je blog?

Comments.
Laten we het daar eens over hebben.

Want zonder commentaren is er niks aan, aan bloggen. Een blog is een gesprek. Dus je wil graag antwoord. Anders hou je het niet vol.

De vraag is dus:

Hoe krijg je meer comments? En ook: hoe krijg je bétere comments op je blog?

Ik zal niet roepen: dan moet je maar beter schrijven. Of mooiere filmpjes maken. Nee: ik wil het hebben over gastvrijheid. Ofwel over de gebruiksvriendelijkheid van je commentaarhoekje.

Stel: ik heb net een serieus commentaar onder iemands blog geschreven. En ik krijg dit te zien:

hoe krijg je betere comments
Je moet je abonneren op comments

Een uitnodiging om me te abonneren op volgende comments op dezelfde post.

Dan denk ik: eh… op wélke volgende comments?

Sja. Op alle. Dus als het een populair blog is, of een verhitte discussie, krijg ik nog 62 vervolgmailtjes in mijn inbox.

Aha. Ik dacht het niet.

Bovendien krijg ik óók meteen een uitnodiging om me te abonneren op de blog updates van deze site. Dat zijn twee keuzes tegelijk: dubbele kans dus dat ik geen van beide aanvink. (Decision simplicity.) 

Overigens: er zijn WordPress plugins die je lezers de kans geven om zich alléén te abonneren op de reacties op hun eigen commentaar. Send Email Only On Reply To My Comment, bijvoorbeeld. Maar eerlijk gezegd wil ik ook dát niet. Rot op met je vinkjes, denk ik eigenlijk. Ik heb het al druk genoeg.

Ook niet erg gastvrij is dit:

een captcha zorgt niet voor meer comments
Een captcha is onnodig

De lezer moet een captcha invullen vóór hij een comment mag plaatsen. Een Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart.

Een onnodige barrière. Als je Akismet hebt geïnstalleerd tegen spam, en een programma als Wordfence tegen allerlei andere bedreigingen, en als je je comments netjes modereert komen spammers er niet doorheen.

Je gaat mensen die in de kroeg een praatje met je willen maken toch ook niet eerst fouilleren?

En als je nou denkt: zeg, overdrijf je niet een beetje? Dan zeg ik: nee.

Want heb je enig idee hoe wéínig mensen maar commentaar leveren?

Nooit meer dan een paar procent, blijkt elke keer weer als bloggers gaan tellen. Ga maar na: mijn blog heeft een gemiddeld aantal comments van, schat ik, 50. Een paar daarvan zijn tweets, en van de rest bestaat bijna de helft uit antwoorden van mij. Dus laten we zeggen dat ik 30 echte comments krijg per blog. Dat is maar krap 1% van het aantal mensen dat vandaag mijn blogupdates krijgt: 3879.

De meeste mensen reageren nooit. Dus als je ergens op je website op gebruiksvriendelijkheid wil letten, is het daar. Elk tiende procentje telt.

We moeten dus eerst alle drempels weghalen

Ofwel: álles uit je commentaarvelden verwijderen dat bij je lezer kan leiden tot ergernis, of tot verwarring, of aarzeling.

Een voorbeeld? Dit commentaargebied vind ik te druk:

teveel icoontjes bij de comments
Visueel verwarrend

Een lezer ziet aan twee kanten én onder de commentbox icoontjes. Als je niet zo ervaren bent, of als je niet rustig kijkt, denk je al gauw dat je moet inloggen op één van je social media accounts om commentaar te geven. Zoals bij Disqus. Een extra hindernis. En als je twijfelt of je wel of niet zult reageren, slaat de balans al gauw door naar: teveel gedoe. Ofwel: rot op met je vinkjes.

Even samenvatten tot hier. Hoe maak je commentaar geven makkelijker?

maak het visueel overzichtelijk
gebruik geen captcha’s of andere bevestig-dat-je-een-mens-bent boxjes
je lezer hoeft zich niet te abonneren op vervolg-commentaar
je lezer hoeft niet in te loggen op je website of op een dienst als Disqus om commentaar te mogen leveren

Als dit de enige eisen zouden zijn, konden we gewoon het standaard WordPress-commentaarsysteem gebruiken. Maar we willen méér.

Omdat we allemaal zowel schrijvers als lezers zijn, weten we eigenlijk best wat commentatoren fijn zouden vinden.

Wat willen je lezers kunnen doen in je comments?

editen

We zijn allemaal weleens slordig, we maken typefouten, of we hebben spijt van een commentaar. We willen we onze comments daarom het liefst zelf kunnen editen. Of verwijderen. Net zoals dat op Facebook kan.

bericht krijgen

Als je een béétje lijkt op mij heb je geen zin om je op comments te abonneren. Maar je wil het wél weten als er een reactie is op jouw comment. Disqus stuurt mensen die commentaar hebben gegeven een e-mail met het originele commentaar en de nieuwe reactie. Ik vind dat prettig. En als er een interessant argument in de reactie staat, ga ik bijna altijd terug naar het blog om de discussie voort te zetten. Dat kan via dezelfde e-mail. Dát wil ik. Maar dan zonder Disqus.

een link plaatsen

Soms wil je na het lezen van een blog een aanvulling geven waarvoor je een link moet plaatsen. De blogger moet zijn veiligheidseisen niet zo hoog opschroeven dat dat helemaal niet meer kan. (Uiteraard plaats je geen link naar je eigen blog onder iemand anders’ post. Kwestie van fatsoen.)

plaatjes uploaden

Echt leuk is het om soms een plaatje toe te kunnen voegen. Gewoon, omdat je iets wil delen. Of voor de lol.

En wat wil je graag als blogger?

comments van elders importeren

De discussies spelen zich allang niet meer enkel af onder blogs. Integendeel: Facebook en andere sociale media proberen gebruikers zoveel mogelijk binnen te houden, en lezers staan er vaak niet eens meer bij stil of ze nou op Facebook of Linkedin of onder je blog reageren.

Toch wil ik, als blogger, de reacties van lezers onder mijn eigen blog terugzien. Ik gebruik daarom al jaren, zonder gewetensbezwaren, een plugin die tweets over mijn blogs ophaalt en ze onder mijn blog zet. (Let op de benodigde hack, in de PS). Ik wil nu óók de commentaren van lezers die op Facebook reageren, onder mijn blog zetten.

En ik wil geen uitwisseling met Facebook: ik wil geen Facebook-comments-box onder mijn WordPress blog. Nee, ik wil alléén de Facebook comments importeren in WordPress. (NB. Inmiddels, in 2019, wil ik helemaal niets meer met Facebook te maken hebben, en ook niet met Whatsapp en Instagram. Om politieke redenen. Maar ik laat de informatie staan want er zijn toch nog weleens anderen die die diensten wel zien zitten ;-)

Hoe regel je dat?

Een paar jaar geleden gebruikte ik Commentluv. Dat stuurde, net als Disqus, een bericht bij reacties op jouw commentaar. Maar de maker van Commentluv heeft zijn werk helaas moeten beeindigen.

Via de handige website WPbeginner.com vond ik een plugin die aan bijna alle eisen leek te voldoen: de:comments. In de:comments kun je plaatjes invoegen, en zelfs citaten. Andere lezers kunnen je comments een plusje of een minnetje geven – kan leuk zijn.

zo krijg je betere comments
De:comments

Maar helaas moet je je ook hier abonneren op reacties op jouw commentaar. En dat moet dan ook nog via een brief-icoontje in de rechterbovenhoek. Dat is verwarrend voor je lezer – geeft hij zich niet op voor de nieuwsbrief? De rechterbovenhoek is een plek die je bovendien gauw over het hoofd ziet.

comments worde niet beter met pictogrammen
Pictogrammen zijn soms multi-interpretabel

Dus ik moest zelf iets verzinnen

Eerst het belangrijkste: een programmaatje dat commentatoren een email stuurt als er een reactie is op hun comment. Zodat je discussies mogelijk maakt onder je blog. Maar zonder vinkjes en zonder inloggen:

Comment Reply Email Notification

Hij stuurt iemand die commentaar heeft geleverd een e-mail als er antwoord op zijn commentaar is. Meer niet. precies goed.

Facebook Comments Importer Pro

Met Facebook Comments Importer Pro kun je comments van je Facebook pagina én van je gewone account importeren in WordPress. Met de gratis Facebook Comments Importer kun je alleen comments van je Facebook pagina importeren. Ze komen netjes tussen je andere comments te staan. Je keurt elk comment vooraf goed, dus je houdt alle vrijheid.

NB: Ik ben hem nog aan het testen. Hij importeert soms de comments op verkeerde posts, ik ben nog niet helemaal tevreden. Ik zal deze post updaten als ik een eindoordeel heb.

Eindoordeel, een maand later: De plugin blijft alle FB comments steeds opnieuw importeren, dus ik moet eindeloos dezelfde comments deleten. En elke week méér. De maker antwoordt niet op vragen. Dus helaas, ik gooi hem eraf.

Simple Comment Editing

Een WordPress plugin die je lezers toestaat om hun comments te editen. Gebruik dit blog bij de installatie.

een plugin om je comments achteraf te editen
Je comments editen na plaatsing

Op mijn eigen website kun je je tekst nu tot 5 minuten na plaatsing veranderen, of verwijderen. En voor dyslectici en buitenlanders zit er zelfs een spellingscontroleur op. Die had van mij dan wel weer achterwege mogen blijven. Ik vraag mijn programmeur om hem te verwijderen.

Een extra voordeel voor sitebeheerders is dat je comments met deze plugin vanaf de voorkant van je website kunt veranderen of verwijderen. Die van jou én die van lezers.

Plaatjes toevoegen: kan met Comment Attachment

Comment attachment maakt het mogelijk om allerlei files in een comment te plakken. Ik wil alleen foto’s toestaan. Ik gebruikte deze post bij de installatie.

NB. In de comments bij dit blog staan een paar foto’s gedraaid. De maker van de plugin antwoordt niet op vragen, dus ik heb het zelf even getest. Ik vermoedde dat hij alleen liggende foto’s accepteert, maar dat is niet zo: zie deze comment. Dan heeft het mogelijk te maken met de originele draairichting van de camera bij het nemen van de foto. Ik kan me indenken dat sommige programma’s daarvoor corrigeren, en dat die correctie hier niet gebeurt.

Update augustus 2018: ik heb de plugin verwijderd. Lezers gebruikten hem weinig, en als ze hem gebruikten was het vaak voor zelfpromotie die niks met de post te maken had.

En hoe ziet het er nu uit onder mijn blog?

betere commentaren met meer slimme plugins
Zo ziet het er nu uit
plaatjes in je blogcomments laten zetten
Het resultaat, plus de editor om de tweet nog aan te passen

En dan nog even over die gastvrijheid

Toen ik journalist was kreeg ik nooit commentaar op mijn stukken. Niet van de krant en niet van lezers. Het was een eenzaam bestaan.

Nu ik blog zetten mensen er soms wél onder wat ze vinden. En dáárom geef ik antwoord op alle comments. Uit dankbaarheid.

En omdat ik het leuk vind om te sparren.
En sóms om een beetje te jennen.

comments die zin hebben

Lees ook: Hoe je moeiteloos de comments krijgt die je verdient

 

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

68 comments

 • Ik wilde je bijna terugmailen, maar bedacht dat een comment beter was ;). Ik zat gisteren toevallig dit artikel over comments te lezen. Ik gebruik Squarespace maar commenten is op een Squarespace website niet gebruiksvriendelijk. Lijkt alsof je moet inloggen… Zal eens kijken of deze plugins ook iets voor een Squarespace website kunnen doen.

  Dank u!

 • Dit keer is het leuker om de commentaren te lezen dan je blog, Kitty. Heerlijk wat zo’n technische blog op kan roepen.
  Ik ben het wel helemaal met je eens dat reacties op blogs zeer gewenst zijn en ga je tips (proberen) toe (te) passen.
  En dan nog een plaatje om dat het kan ;^)

 • Wat ik nu wel lastig vind, is dat je in de comments niet goed meer kan zien wat een nieuwe comment is en wat een reactie is op een comment (geen duidelijke inspring (of insprong?). Nu lijken alle reacties even “gelijkwaardig”.

  • Hee, verdraaid, dat had ik nog niet gezien. Ze zijn niet meer genest. Hm… kijken hoe onhandig dat is.

   Ps. Ik zie nu dat ze op mobiel wel genest zijn. Bizar. t Lijkt wel of die plugin voor mobiel gemaakt is.

   PS. En nu zijn ze op desktop ook weer genest. Curioser and curioser.

 • Wat heerlijk om eindelijk te weten waar Captcha voor staat (Een Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart). Echt Kitty? Ik geloof alles wat je schrijft, die autoriteit die je uitstraalt… :).

  Daarna haakte ik al snel af op zoveel techniek, als ik ooit serieus ga bloggen wil ik dat onderliggende gedoe uitbesteden… maar dan kan ik degene dit blog laten lezen, hoezee! Merci,

  m (__) m

  (plaatje zonder gif, a la “You and Me and Everyone You Know”, filmtip voor kerst 2017. Of Pasen. Of morgen).

  Ik ben zo’n trouwe reaguurder en er is een blog (Marja Ruijterman! Ik heb het over jouw blog! Ik zal haar even dit blog sturen) waar ik altijd braaf iets in zit te typen en daarna druk of klik ik ergens en of het is weg, of ik kan er niet meer verder in typen/bewerken aargh! Vele malen gepoogd mijn briljante commenteerwerk te redden met copy paste enzo maar wat vooral overblijft is veel frustratie.

  Verder vind ik comments als blogger (toen ik nog.., de enkele keer dat ik eens…) heerlijk hoe zeldzaam ze zijn, maar mensen reageren (bij mij) toch eerder via emaille, app of in persoon. Oef kanalendiffundeerstress. Nee hoor elke vorm van aandacht is heerlijk, ik ben net een poes (en anders ga ik wel op je krant zitten). Prrr.

  Als reageerder ben ik vooral blij om de kans mijn gedachten nav het geschrevene te vormen. Zo’n doosje, en het bijbehorende ingebeelde publiek, geeft me daar mooi kans toe.

  Volgens mij is de reageerdoos de verbale variant van een selfie. En ik ben er dol op… fijn dat jij dat zo laagdrempelig maakt Kitty dank! En dat je een lans breekt voor minder! Minder! Reageerdoosdrempels =)

  Doeiiii

  PS Blije selfie als plaatjestest. Plus een winactie! In jouw comments Kitty! Er zijn geen grenzen (maar wel met alle respect voor jou). Ik heb een (duurzame) goodie bag voor degene die weet waar ik was, met als bonus een menstruatiecup voor wie ook weet wat ik daar deed.. gogogo!

  • Tjiezis Tess, je maakt het wel bont. Dit is geen feministisch blog! (Niet dat ik geen feminist ben, voor zover je dat kunt zijn in 2017).

   En ja, dat is bloedirritant, als een lange comment verdwijnt omdat WordPress.com vindt dat je alleen mag inloggen met de WordPress.com-wachtwoord, ook al ben je dat al jaren kwijt en kun je daarom je account niet opheffen.

   Er is wel een oplossing: Typio/ Een add on voor je browser die wat je invult op formulieren onthoudt. Een commentboxje is een formulier. Als je de inhoudt kwijt bent, heeft Typio hem nog en kun je hem terugzetten.

      • Terzijde, maar voor de volledigheid:
       Niet voor niets (sorry, kan het niet laten) raad ik in mijn blog GEEN menstruatiecups aan via Aliexpress.

       Je weet dan niet wat je koopt, terwijl je het wel in één van de meest kwetsbare gebieden draagt, waar stoffen makkelijk worden opgenomen.

       Dus als je mijn artikel gelezen hebt (en er iets aan had), is het misschien een idee om je cup juist niet via Ali aan te schaffen. Als je echt aardig wilt zijn doe je dat gewoon via mijn eigen shop. Gezien het feit dat je daar ook de info vandaan haalt ;-)

 • ik mis nog één stukje: sommige mensen hebben hun foto bij de comment, hoe doe je dat?

  top vooral de twitter invoeger! ook doorgestuurd naar de webmaster:)

  • Dat kan met de plugin Comment Attachment. Staat helemaal onderaan in de post, boven het laatste plaatje. Ik moet alleen nog uitzoeken waarom sommige foto’s gedraaid binnenkomen. Dat hoeft namelijk niet – kijk maar. Ik denk dat hij liggende foto’s wil.

   • Een test met een staande foto: gaat goed. Dan heeft het misschien te maken met de originele richting van de foto – de draairichting van de camera.

 • Hoi Kitty,
  Omdat je bijna smeekt om een reactie zal ik dat maar eens een keer doen.
  Voor mij is een spellingscontrole wel erg handig. Zonder is het voor mij lastig om foutloos te schrijven. Omdat je toch niet met teveel schrijffouten wil reageren is het ontbreken van een spellingcontrole een extra barrière.
  Groet,
  Iemand die onbekend wil blijven.
  ( wel lastig dat ik nu mijn naam verplicht moet opgeven maar na plaatsen zie ik deze niet meer staan dus ik was onterecht ongerust)

  • Ha Michiel, maar werkt die controle ook? Ik zal eens een spelfoud maken – nee, die haalt ‘ie er niet uit. Dus we moeten er sowieso nog naar kijken. Misschien doet hij alleen Engels. Ik zoek het uit en ik rapporteer weer. In het blog, denk ik.

   Enne.. dank voor je comment. Ik geloof dat het je tweede is ;-)

 • Hartelijk dank voor het delen van al deze informatie! Dit gaat mij veel tijd schelen.

  Ik gebruik nu nog wel CommentLuv, maar zal tzt op ReplyMe overschakelen. Hartelijk dank voor de tip.

  Is Akismet voor jou voldoende om de spam buiten de deur te houden? Ik zie dat je niet GASP apart geïnstalleerd hebt?

  Ik vind je comments er ook mooi clean uitzien!

  • Ja hoor, Akismet houdt alles tegen. Ik had GASP in Commentluv ook niet geïnstalleerd, meen ik.

   Ik wil dat groene vinkje en dat grijze vierkantje om het commentscherm te vergroten nog weghalen. Maar ik ben al blij dat al die plugins niet met elkaar conflicteren.

   • Toen ik CommentLuv voor het eerst installeerde gebruikte jij GASP nog wel, maar dat is al weer een eeuwigheid geleden ;-)

    Maar ‘t is mooi als ik die er ook af kan gooien (is ook niet goed voor web accessibility).

    • Hm.. Henneke, ik merk wel dat er meer spam in de spambox zit deze week. Allemaal weggegooid. Kennelijk hield die GASP toch het een en ander buiten de deur.

 • Wat een heerlijk praktisch blog! Want na al die moeite – schrijven, lezen, reageren – zou het toch erg zijn als blogger en lezer elkaar onnodig missen?

  Ik heb direct de belangrijkste geïnstalleerd: REPLYME. Tip voor anderen: ga naar de instellingen en zet de tekst naar je hand. Het kan korter, slimmer en leuker:)

  De volgende wordt de FB comments importer, die kreeg ik nog niet snel voor elkaar. Dank!

  • Goede tip. Was ik nog niet aan toe gekomen, die pas ik ook aan. In elk geval moet het ook vertaald.

   Enne – die comments importer: ik heb de premium versie. De maker helpt als het niet lukt, goede service.

 • Ja, natuurlijk ga ik deze even testen. De commentbox ziet er goed uit zo.
  Ik heb de bijgaande icoontjes ook even getest omdat ik ze niet meteen begreep. Ik heb nog nooit eerder een commentbox vergroot, ondanks dat ik bij de 1% hoor die wel regelmatig reageert. En in de uitvergrote versie is ie niet echt groter. Kan misschien ook nog weg?
  De spellingscontrole onderstreept wel, maar zegt bij aanklikken dat alles goed is “gespelt”.
  Superfijn dat je het hebt uitgezocht. Als ik de moed kan vinden volg ik je want: Zonder antwoord houd ik het ook niet vol.

  PS: Ja, ja en de reactie editor is ook dubbel. Ik vind de bovenste het fijnst. Zien jullie nu het plaatje nog wel na editten? Ik zie alleen de link.

  • O, wacht even, dubbele editor? Dat ga ik uitzoeken. Ja, die vergrote box is onzin en de spellingscontroller ook. Dus die zouden we er weer uit kunnen programmeren. Ik zoek het vanmiddag even uit.

   Ja, het plaatje verschijnt wel op het blog maar niet in jouw reactiebox.

 • Wel lekker praktisch! Ik vroeg me al af hoe mensen dat deden, Facebook-reacties onder een blog tussen de gewone comments. Dank voor het uitzoeken!

  • Hm.. Andre Woons heeft een eigen plugin voor mij gemaakt, maar die heeft dezelfde code min of meer. Hij pikt alleen tweets op die rechtstreeks in twitter zijn gezet. Als ze via Buffer enz. komen vindt hij ze niet. Hij wordt steeds minder effectief.

  • Enne, ik gebruik de premium versie. Nogmaals. Ik heb hulp gehad van de developer bij het installeren, want alles moet precies zo staan als hij aangeeft in het filmpje. En FB had iets veranderd, zodat ik het niet meer kon vinden.

 • Oef…ik haakte halverwege af..te technisch voor mij en nu geen zin in? Maar ik bewaar je blog wel! ? Dank voor het uitzoeken.

 • Hi Kitty, dank voor je uitgebreide info, kan nog goed van pas komen.
  Waarom gebruik je • én cijfers? Zet me op ‘t verkeerde been.
  • 9 comments van elders importeren
  Als ik snel lees lijkt het alsof ik 9 comments moet importeren. Is alleen • niet voldoende? Of geen • en een ) achter de 9, kan ook.
  Ik zie je zo! ?

 • Nice! En dank voor de info. Eens, comment schrijven moet gemakkelijk gaan. En het is fijn als er een specifieke vraag is. Vind ik. En nog iets: wat denk jij, worden comments niet alsmaar zeldzamer? Moeten we niet steeds meer uitnodigen/provoceren om ze te krijgen?

 • Yo Kitty!

  Nice! Ik zal je blog doorgeven aan m’n web bouwer:) Zeg, sinds wanneer is je lettertype kleiner geworden? Mobiel dan hè!

  Leuk die foto mogelijkheid:)) Ik zal het niet misbruiken. Maar wil ‘t toch ff testen!

  [bewerk modus] hmmm het plaatst m’n foto verkeerd om:(

  • Interessant. Misschien omdat hij vierkant is. Die van Alexndra staat ook verkeerdom, maar op de iPad staat hij goed. Ik ga ze kleiner instellen, dit kost teveel ruimte. Ik vermoed dat hij alleen liggende foto’s pakt.

   (En nu kleiner gemaakt: medium)

   Kleiner lettertype mobiel? Nee hoor, maar soms staan er lange woorden in mijn tussenkoppen en dan duwen die de tekst weg. Is hopelijk voorbij met het nieuwe theme van Taras, straks.

 • Helder wel. Nu nog doen. Dank je wel. Schrijf je nou e-mail of email? Die laatste doet me altijd aan dat pannetje van tante Wil denken. Daar brandde de melk in aan als ze koffie maakte. Die geur hangt dan weer in mijn neus.

 • We zullen zien. Ik had de medium-maat gekozen voor foto’s. Maar ik zie dat die uitgaat van liggende foto’s ;-) En jouw foto is hier gedraaid.

  Voor die auteursrechten moet ik even te rade bij Charlotte Meindersma. (Tweetcontact: Charlotte zegt: ‘Deels. Als je comments modereert en het evident onrechtmatig is wel. Een notice & take down beleid helpt veel.’)

  Zelf maak ik me er niet te druk over. Als het evident oonrechtmatig is, of onsmakelijk, of niet van toepassing, grijp ik wel in.

 • Comments kunnen inderdaad een enorme verrijking zijn voor een blog. Goeie tips!

  Aan het laten uploaden van plaatjes zijn trouwens ook nadelen verbonden:

  Als je de bestandsgrootte niet beperkt loop je grote kans dat je webspace snel volloopt. Dat maakt het ook lastiger om backups te maken.

  Verder zijn er altijd mensen die plaatjes plaatsen waar het auteursrecht van derden op rust. In dat geval word jij als blogger aansprakelijk gehouden.

  Maar het is natuurlijk wel leuk ….

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html