Hoe krijg je betere comments op je blog?

maak je comments gebruiksvriendelijk

Comments.
Laten we het daar eens over hebben.

Want zonder commentaren is er niks aan, aan bloggen. Een blog is een gesprek. Dus je wil graag antwoord. Anders hou je het niet vol.

De vraag is dus:

Hoe krijg je meer comments? En ook: hoe krijg je bétere comments op je blog?

Ik zal niet roepen: dan moet je maar beter schrijven. Of mooiere filmpjes maken. Nee: ik wil het hebben over gastvrijheid. Ofwel over de gebruiksvriendelijkheid van je commentaarhoekje.

Stel: ik heb net een serieus commentaar onder iemands blog geschreven. En ik krijg dit te zien:

hoe krijg je betere comments

Je moet je abonneren op comments

Een uitnodiging om me te abonneren op volgende comments op dezelfde post.

Dan denk ik: eh… op wélke volgende comments?

Sja. Op alle. Dus als het een populair blog is, of een verhitte discussie, krijg ik nog 62 vervolgmailtjes in mijn inbox.

Aha. Ik dacht het niet.

Bovendien krijg ik óók meteen een uitnodiging om me te abonneren op de blog updates van deze site. Dat zijn twee keuzes tegelijk: dubbele kans dus dat ik geen van beide aanvink.

Overigens: er zijn WordPress plugins die je lezers de kans geven om zich alléén te abonneren op de reacties op hun eigen commentaar. Send Email Only On Reply To My Comment, bijvoorbeeld. Maar eerlijk gezegd wil ik ook dát niet. Rot op met je vinkjes, denk ik eigenlijk. Ik heb het al druk genoeg.

Ook niet erg gastvrij is dit:

een captcha zorgt niet voor meer comments

Een captcha is onnodig

De lezer moet een captcha invullen vóór hij een comment mag plaatsen. Een Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart.

Een onnodige barrière. Als je Akismet hebt geïnstalleerd tegen spam, en een programma als Wordfence tegen allerlei andere bedreigingen, en als je je comments netjes modereert komen spammers er niet doorheen.

Je gaat mensen die in de kroeg een praatje met je willen maken toch ook niet eerst fouilleren?

En als je nou denkt: zeg, overdrijf je niet een beetje? Dan zeg ik: nee.

Want heb je enig idee hoe wéínig mensen maar commentaar leveren?

Nooit meer dan een paar procent, blijkt elke keer weer als bloggers gaan tellen. Ga maar na: mijn blog heeft een gemiddeld aantal comments van, schat ik, 50. Een paar daarvan zijn tweets, en van de rest bestaat bijna de helft uit antwoorden van mij. Dus laten we zeggen dat ik 30 echte comments krijg per blog. Dat is maar krap 1% van het aantal mensen dat vandaag mijn blogupdates krijgt: 3879.

De meeste mensen reageren nooit. Dus als je ergens op je website op gebruiksvriendelijkheid wil letten, is het daar. Want elke tiende procentje telt.

We moeten dus eerst alle drempels weghalen

Ofwel: álles uit je commentaarvelden verwijderen dat bij je lezer kan leiden tot ergernis, of tot verwarring, of aarzeling.

Een voorbeeld? Dit commentaargebied vind ik te druk:

teveel icoontjes bij de comments

Visueel verwarrend

Een lezer ziet aan twee kanten én onder de commentbox icoontjes. Als je niet zo ervaren bent, of als je niet rustig kijkt, denk je al gauw dat je moet inloggen op één van je social media accounts om commentaar te geven. Zoals bij Disqus. Een extra hindernis. En als je twijfelt of je wel of niet zult reageren, slaat de balans al gauw door naar: teveel gedoe. Ofwel: rot op met je vinkjes.

Even samenvatten tot hier. Hoe maak je commentaar geven makkelijker?

visueel overzichtelijk
geen captcha’s of andere bevestig-dat-je-een-mens-bent boxjes
je lezer hoeft zich niet te abonneren op vervolg-commentaar
je lezer hoeft niet in te loggen op je website of op een dienst als Disqus om commentaar te mogen leveren

Als dit de enige eisen zouden zijn, konden we gewoon het standaard WordPress-commentaarsysteem gebruiken. Maar we willen méér.

Omdat we allemaal zowel schrijvers als lezers zijn, weten we eigenlijk best wat commentatoren fijn zouden vinden.

Wat willen je lezers kunnen doen in je comments?

editen

We zijn allemaal weleens slordig, we maken typefouten, of we hebben spijt van een commentaar. We willen we onze comments daarom het liefst zelf kunnen editen. Of verwijderen. Net zoals dat op Facebook kan.

bericht

Als je een béétje lijkt op mij heb je geen zin om je op comments te abonneren. Maar je wil het wél weten als er een reactie is op jouw comment. Disqus stuurt mensen die commentaar hebben gegeven een e-mail met het originele commentaar en de nieuwe reactie. Ik vind dat prettig. En als er een interessant argument in de reactie staat, ga ik bijna altijd terug naar het blog om de discussie voort te zetten. Dat kan via dezelfde e-mail. Dat wil ik, maar dan zonder Disqus.

een link plaatsen

Soms wil je na het lezen van een blog een aanvulling geven waarvoor je een link moet plaatsen. De blogger moet zijn veiligheidseisen niet zo hoog opschroeven dat dat helemaal niet meer kan.

plaatjes

Echt leuk is het om soms een plaatje toe te kunnen voegen. Gewoon, omdat je iets wil delen. Of voor de lol.

En wat wil je graag als blogger?

comments van elders importeren

De discussies spelen zich allang niet meer enkel af onder blogs. Integendeel: Facebook en andere sociale media proberen gebruikers zoveel mogelijk binnen te houden, en lezers staan er vaak niet eens meer bij stil of ze nou op Facebook of Linkedin of onder je blog reageren.

Toch wil ik, als blogger, de reacties van lezers onder mijn eigen blog terugzien. Ik gebruik daarom al jaren, zonder gewetensbezwaren, een plugin die tweets over mijn blogs ophaalt en ze onder mijn blog zet. (Let op de benodigde hack, in de PS). Ik wil nu óók de commentaren van lezers die op Facebook reageren, onder mijn blog zetten.

En ik wil geen uitwisseling met Facebook: ik wil geen Facebook-comments-box onder mijn WordPress blog. Nee, ik wil alléén de Facebook comments importeren in WordPress.

Hoe regel je dat?

Tot nu toe gebruikte ik de premium versie van Commentluv. Commentluv geeft commentaargevers de kans om hun eigen laatste blog te laten zien onder hun commentaar. Maar die functie had ik lang geleden per ongeluk uitgezet, en nooit gemist. De enige functie die ik nog gebruikte was Replyme: Commentluv stuurt, net als Disqus, een bericht bij reacties op jouw commentaar.

Toen ik naar nieuwe plugins ging zoeken, las ik dat de maker van Commentluv zijn werk heeft moeten beeindigen. Een extra reden om van Commentluv af te stappen.

Via de handige website WPbeginner.com vond ik een plugin die aan bijna alle eisen leek te voldoen: de:comments. In de:comments kun je plaatjes invoegen, en zelfs citaten. Andere lezers kunnen je comments een plusje of een minnetje geven – een leuk experiment.

zo krijg je betere comments

De:comments

Maar helaas moet je je ook hier abonneren op reacties op jouw commentaar. En dat moet dan ook nog via een brief-icoontje in de rechterbovenhoek. Dat is verwarrend voor je lezer – geeft hij zich niet op voor de nieuwsbrief? De rechterbovenhoek is een plek die je bovendien gauw over het hoofd ziet.

comments worde niet beter met pictogrammen

Pictogrammen zijn soms multi-interpretabel

Dus ik moest zelf iets verzinnen

Eerst het belangrijkste: een programmaatje dat commentatoren een email stuurt als er een reactie is op hun comment. Zodat je discussies mogelijk maakt onder je blog. Maar zonder vinkjes en zonder inloggen:

Replyme

Replyme wordt al jaren niet meer onderhouden. Daarom dacht ik dat hij onveilig was. Maar ik heb het nagevraagd bij een goede programmeur. Die schrijft:

Voor zover ik kan zien is replyme gewoon veilig. Als je enkel gebruik maakt van de standaard WordPress hooks en niet zelf data gaat inserten oid dan is het gewoon safe. WordPress zelf valideert en beveiligt die dingen namelijk.

We hebben het zelf even getest en hij werkt prima:

replyme voor betere discussies onder je blog

Replyme stuurt je een mail als iemand op je comment reageert

Facebook Comments Importer Pro

Met Facebook Comments Importer Pro kun je comments van je Facebook pagina én van je gewone account importeren in WordPress. Met de gratis Facebook Comments Importer kun je alleen comments van je Facebook pagina importeren. Ze komen netjes tussen je andere comments te staan. Je keurt elk comment vooraf goed, dus je houdt alle vrijheid.

NB: Ik ben hem nog aan het testen. Hij importeert soms de comments op verkeerde posts, ik ben nog niet helemaal tevreden. Ik zal deze post updaten als ik een eindoordeel heb.

Eindoordeel, een maand later: De plugin blijft alle FB comments steeds opnieuw importeren, dus ik moet eindeloos dezelfde comments deleten. En elke week méér. De maker antwoordt niet op vragen. Dus helaas, ik gooi hem eraf.

Simple Comment Editing

Een WordPress plugin die je lezers toestaat om hun comments te editen. Gebruik dit blog bij de installatie.

een plugin om je comments achteraf te editen

Je comments editen na plaatsing

Op mijn eigen website kun je je tekst nu tot 5 minuten na plaatsing veranderen, of verwijderen. En voor dyslectici en buitenlanders zit er zelfs een spellingscontroleur op. Die had van mij dan wel weer achterwege mogen blijven. Misschien laat ik die nog verwijderen.

Een extra voordeel voor sitebeheerders is dat je comments met deze plugin vanaf de voorkant van de website kunt veranderen of verwijderen. Die van jou én die van lezers.

Plaatjes toevoegen: kan met Comment Attachment

Comment attachment maakt het mogelijk om allerlei files in een comment te plakken. Ik wil alleen foto’s toestaan. Ik gebruikte deze post bij de installatie.

NB. In de comments bij dit blog staan een paar foto’s gedraaid. De maker van de plugin antwoordt niet op vragen, dus ik heb het zelf even getest. Ik vermoedde dat hij alleen liggende foto’s accepteert, maar dat is niet zo: zie deze comment. Dan heeft het mogelijk te maken met de originele draairichting van de camera bij het nemen van de foto. Ik kan me indenken dat sommige programma’s daarvoor corrigeren, en dat die correctie hier niet gebeurt.

En hoe ziet het er nu uit onder mijn blog?

betere commentaren met meer slimme plugins

Zo ziet het er nu uit

plaatjes in je blogcomments laten zetten

Het resultaat, plus de editor om de tweet nog aan te passen

En dan nog even over die gastvrijheid

Toen ik journalist was kreeg ik nooit commentaar op mijn stukken. Niet van de krant en niet van lezers. Het was een eenzaam bestaan.

Nu ik blog zetten mensen er soms wél onder wat ze vinden. En dáárom geef ik antwoord op alle comments. Uit dankbaarheid.

En omdat ik het leuk vind om te sparren.
En sóms om een beetje te jennen.

comments die zin hebben

Lees ook: Hoe je moeiteloos de comments krijgt die je verdient