Leert goede schrijvers de laatste 20%

Eindelijk: een plugin die WordPress ook áchter de schermen werkbaar maakt

wordpress organiseren achter de schermenDeze week alleen een tip. Voor WordPress-gebruikers.

Eén enkele tip, maar wat voor één.

Het zit zo:

WordPress is onhanteerbaar achter de schermen

Ken je dat, dat je een foto wil opzoeken in je mediabibliotheek, maar dat je niet meer weet welke naam je hem hebt gegeven? Of wanneer je hem hebt gepost?

Als je een blog hebt als het mijne, moet je dan 2904 foto’s doorscrollen. Ofwel 146 WordPress-pagina’s.

ongesorteerde foto's
Je WordPress-mediabibliotheek

Hetzelfde geldt voor je pagina’s en je berichten.

Voor de pagina’s: omdat ikzelf er nogal wat heb zonder titel. Omdat ik bijvoorbeeld een opmaakplugin als de WPBakery Pagebuilder heb gebruikt, en omdat het mooier was om de WordPress-titel daarin weg te laten. (Ik maak al mijn verkoop– en reviewpagina’s zelf in WP Bakery. Programmeurs barsten in tranen uit als ze dat horen, want het kan allemaal veel strakker en cleaner. Zeggen ze.)

pagina's zonder titel terugvinden in WordPress
Pagina’s zonder titel: die zijn moeilijk terug te vinden in WordPress

Voor berichten geldt zo’n beetje hetzelfde, als je er veel hebt. Die kun je wel filteren op categorie. Maar met een beetje pech moet je er toch nog 128 langs.

blogpost terugzoeken
Als je een oude blogpost zoekt, kun je filteren op categorie

Gek word je ervan. Goddank, dus, dat ik onlangs Folders heb gevonden

Folders (nee, géén affliate link, ik doe niet aan betaalde reclame op dit blog) kost $39 per jaar en maakt je leven een stuk makkelijker.

Je kunt ongelimiteerd mappen aanmaken. Je sleept je bestanden er stuk voor stuk heen, of je klikt op bulk organize en je selecteert er 72 tegelijk. En vanaf dan staan ze netjes en overzichtelijk in de juiste folder. Halleluja.

je wordpressfoto's netjes in folders
Je maakt zoveel folders aan als je handig vindt

Zo zien mijn mediafolders er nu uit:

een overzicht van mijn folders
Een overzicht van mijn folders

En in plaats van in deze chaos:

ongesorteerde foto's
Je ongesorteerde WordPress-mediabibliotheek

kan ik nu op één pagina nazoeken of ik die leuke oude filmster misschien al eens eerder heb gebruikt:

foto's beter georganiseerd in wordpress
Eindelijk gerubriceerd

En wat het allermooiste is: ik kan nu in één oogopslag zien bij elke post de foto hoort:

bij welke post hoort die foto
Bij welke post hoort die foto?

Dat is ook erg handig als je dubbele foto’s wil verwijderen. Want uiteindelijk kost elke overbodige foto co2. Folders laat je ook op een makkelijke manier foto’s vervangen, terwijl het tegelijk alle links bijwerkt. Daar had ik al een plugin voor, maar die kan nou dus weg.

Ook mijn pagina’s zijn nu snel terug te vinden:

pagina's opslaan met Folders
Pagina’s opslaan met Folders

Kortom

Ik ben weer helemaal gelukkig.

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

22 comments

 • Mijn hemel, heeft WordPress geen zoekfunctie voor de berichten en pagina’s? Of dat je met tags (trefwoorden die je aan de berichten meegeeft) kunt filteren? Kun je werkelijk alleen op categorie filteren?
  Ik ken, foto’s uitgezonderd, dit hele probleem niet. Maar ik gebruik zelden dezelfde foto nog een keer in een blog.

  Ik zal later vandaag printscreens maken hoe het er in Blogger uit ziet.

  • Jawel, natuurlijk, je kunt zoeken. Natuurlijk. En alle plaatjes die je een naam hebt gegeven vind je zo terug. Bijvoorbeeld de foto’s van mensen die je gebruikt in een testimonial- die geef je ook hun naam. Maar als ik bijvoorbeeld een post schrijft wil ik er nog wel eens snel even een screenshot ingooien en in de haast krijgt die dan alleen een datum. Vind dat maar eens terug. En ook: als je een overzicht wil van alle plaatjes die je bijvoorbeeld hebt gebruikt voor dingen die je verkoopt, of als blogopening. En je kunt die dan wel tijdelijk uitfilteren, maar ik wil een voortdurend overzicht, dat ik niet steeds opnieuw hoef in te stellen.

   • Ja voor foto’s begrijp ik dat het handig is om ze te sorteren. Maar als je in berichten en pagina’s kunt zoeken hoef je ze toch niet te sorteren? Dat sorteren is nogal een klus.

    • Ook dat. Ik leg het uit in de post: ik heb veel pagina’s zonder titel. Dan duurt zoeken echt eindeloos. Nu staan de pagina’s uit het navigatiemenu in één map.

     Jawel, dat is handig!

     Voor de berichten gebruik ik hem niet, nee. Daar heb ik al eerder een eigen thematische ordening voor gemaakt, die staat ook in de navbar onder blog. Dus dat zou dubbelop zijn.

     Ik geef toe dat het nut vooral voor foto’s groot is. Daarnaast kun je er foto’s makkelijk mee vervangen (includief in één keer alle links updaten). Het is ook makkelijker nu om dubbele en niet meer gebruikte foto’s op te schonen. Ik probeer overbodige plaatjes en filmpjes overal te verwijderen omdat die veel co2 kosten.

 • Gelukkig is er maar 1 mislukte cursus ;-)

  Die plugin klinkt handig. Ik heb zelf tot nu toe weinig moeite gehad had met plaatjes of paginas terugvinden maar ik ga het onthouden voor als mijn site groter wordt!

 • Inderdaad handig voor al die foto’s. Voor wie geen geld wil uitgeven aan plugins, kan ik de gratis plugin ‘CMS Tree Page View’ aanraden. Die laat berichten en pagina’s overzichtelijk zien. Helaas niet voor de foto’s…

 • Een plugin? Wat is dat? Mijn tip: gooi die plugins samen met WordPress uit het raam en schakel over naar Webflow ;)

   • Webflow is ook voor niet-ontwerpers als ik, maar ik geef toe: de leercurve is iets groter dan bij WP.

    Hier is een video van het Webflow CMS: https://university.webflow.com/courses/cms-and-dynamic-content

    Ben me nu aan het inlezen c.q. -leren en tot nu toe bevalt WF me uitstekend. Ik ga het ontwerp-wiel niet uitvinden, maar maak gebruik van een mooi template.

    Ben je toch best blij met WP, blijf dan lekker zitten waar je zit. Wij schakelen over van maatwerk naar Webflow. WP vond ik altijd al een “gedrocht”, omdat je met al die plugins (te) zeer afhankelijk bent van third parties.

    Plan is om voor 1 oktober a.s. een blog te lanceren op het gebied van werk, ter ondersteuning van een toekomstige productlancering.

    Soon is een relatief begrip: ik kocht noggle.com 10 jaar geleden ;)

    • Ik snap je, Ron. Maar zelf websites bouwen is niet zo mijn hobby. En mijn ervaring is dat niet-ontwerpers zelden een uitgebalanceerd design maken. Maar ik kan me vergissen. Ik kan het filmpje op dit moment niet bekijken.

     Overigens maakt mijn programmeur ook zijn eigen plugins, zonodig. Ik zie er verder niet zo’n probleem in, in andermans plugins gebruiken. Maar ja, ik heb geen groot bedrijf.

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html