Leert goede schrijvers de laatste 20%

Doordraven met hot yoga


Ik weet niet of het mag, dus ik doe het.
Een blog schrijven, midden in mijn sabbatical.
Want ik heb er zin in. Het is idioot hoeveel zin je krijgt in alles van één uurtje hot yoga doen, elke morgen.

‘Puh-leeze. Yoga? Jij ook al?’

Het kwam per ongeluk. Net toen ik had besloten dat ik een half jaartje vrij moest hebben, maar eerst nog even één cursus geven, begonnen mijn armen te tintelen. RSI.

Ik herkende het meteen, want ik had er al eens zeven jaar last van gehad. En als je het niet serieus neemt gaat het van kwaad tot erger. Uiteindelijk tintelen zelfs je oren en je tenen, en kun je niet langer dan 5 minuten meer op een stoel zitten.

Het kwam niet uit

Ik zou gaan wandelen, en tekenen, en The Good Wife binge-watchen, gewoon overdag. Dus ik vroeg om tips op Facebook. Had iemand een idee hoe ik die RSI-aanval er snel onder kon krijgen?

Ja, hot yoga

Yoga bij 40 graden.

Dat leek me verstandig, want bij hitte heb je minder kans op blessures.

Toevallig was er net een studio geopend, hier om de hoek

Dus ik nam een proefles. Dat is nu zeven weken geleden. Toen ik nog niet wist wat een chaturanga was, of, nog mooier: een vinyasa.

Toen ik nog dacht dat yoga iets was waarbij je moest liggen, en zuchten. Iets met ijzingwekkend dunne vrouwelijke docenten, die in de weer waren met wierook en boeddhabeelden.

Mooi niet

I stand corrected, again. Afhankelijk van de docent is hot yoga een soort breakdance (vinyasa) of een gymnastiekoefening op Olympisch niveau (hatha). Kijk maar naar deze docent, van wie ik mijn eerste les kreeg:

yoga bij rugpijn en rsi
Breakdancer Maarten van der Woude

Een uurtje na die les zat ik op de fiets en dacht: hee, geen tintelingen. Dat moet ik vaker doen.

Wat betreft het Olympische niveau: ik heb het over 70 jaar geleden. Toen de Spelen nog voor amateurs waren, die goed wilden presteren, voor zichzelf, in die ene week die ze vrij namen van hun werk op de boerderij. Intrinsiek gemotiveerd, dus.

Want ja, als je je ruggengraat opeens in bochten wringt die het nooit eerder heeft ervaren, moet je jezelf wel eens ernstig toespreken. En tegelijk moet je jezelf vergeven: na zeven weken sta ik nog steeds te wankelen bij alle poses op één been, terwijl de ijzingwekkend dunne en jonge vrouwen elders in de zaal zich sierlijk in exotische poses krullen.

yoga helpt bij rsi
Boomhouding. photo credit: Max Perzon yoga mindfullness spirit

Ofwel: je moet streng én aardig voor jezelf zijn, tegelijk.

Wél werken. Maar niet voor ánderen.

Dat lukt. Want hee, mijn rug is recht, zo recht mogelijk in elk geval, en mijn schouders zijn ontspannen. Dan maar géén Dancers pose.

Ga je nou élke dag? Draaf je niet een beetje door? vroeg hij die niet genoemd wil worden

‘Structuur’, zei ik, beslist. ‘Dat heb je nodig, als je niet werkt.’

Hij knikte, maar kneep zijn ogen dicht. ‘Ik vind je zó ook goed, hoor. Je hóéft niet zo af te vallen.’

Voor de zekerheid ging ik nog even langs de fysiotherapeut

Het bleek allemaal heel simpel eigenlijk: een vastgeroeste bovenrug. Typerend voor beeldschermwerkers. Gewoon even die bovenrug en de schouders losmaken en vooral veel achteroverbuigingen doen.

Critical alignment, zei een andere fysio: dáár moet je eens naar kijken

Critical alignment yoga werkt juist via je houdingsspieren, in ontspanning, direct op je skelet. Zo kun je je klachten nog gerichter oplossen. De methode is gemaakt, en uitstekend onderbouwd, door een Amsterdammer die een Indiase danser was, en een yogi.

‘Aha,’ zei ik, ‘klinkt goed.’

Doen we er gewoon nog even bij, dan.

Nee, wij drijven niks door.

Plaatje van een blad. Einde van de post.

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

41 comments

 • Hè wat vervelend dat je nog steeds zo’n last hebt van die RSI.

  Wel fijn dat de hot yoga helpt!

 • Ik lig liever dwars en loop graag uit de pas…
  Dus voor mij geen uniforme klasjes met matjes op een rij.
  Een personal trainer op mijn yoga-app biedt uitkomst: stem (van lijzig tot stoer), duur, eigen tempo, poses, intensiteit, muziek …. Allemaal in te stellen.
  Altijd beschikbaar en geen herfstvakantie.
  Ik leer gaandeweg mijn lichaam verstaan en ontvang waardevolle feedback.

  Alleen het gemis van warme ondersteunende handen van de docent ….Tsjaa

  • Ha, nou die warme ondersteunende handen stel je je iets te rooskleurig voor, hoor, Coen. Een miniem duwtje, een nauwelijkse aanraking – lichte correcties om je te laten voelen dat het verder kan, of hoger, of dat je je rug recht moet houden. Dat lijkt mij wel een beetje een nadeel van geen docent er bij hebben: dat je ook de meest noodzakelijke correcties niet krijgt – om geen blessures op te lopen. Af en toe een privé-les lijkt me dan wel fijn.

   Overigens werkt iedereen voor zichzelf, in die zaal. Want ik hou normalitair ook niet van groepsdingen. Niemand zegt ook iets, behalve de docent.

 • Ik heb een heel simpele oplossing voor de RSI-klachten. ‘Alarmen en klok’ zetten in Windows. Elk uur even opstaan en een kwartiertje de was ophangen, de kiwi snoeien, de steeg vegen, de vaatwasser uitruimen, enzovoort. Werkt ook prima. Yoga is geweldig, maar niet als je flink overgewicht hebt, zoals ik. Dan word je er droef van.

   • Ja, dat deed ik ook altijd. Ik had enorme weerstand tegen zo’n strikt model.

    Maar het helpt enorm. Ik ben niet strikt. Ik werk voor 25 tot 30 minuten en dan sta ik op.

    Ik was altijd bang om uit mijn “flow” (vervelend woord, wat is ‘t alternatief?) gehaald te worden, want die timer gaat altijd af op het verkeerde moment. Maar je raakt helemaal niet uit je flow als je een korte pauze neemt. Even opstaan, kop thee zetten, planten water geven, de afwasmachine uitruimen of zo. Gewoon even bewegen en dan weer verder.

    En weer verder gaan vind ik een stuk makkelijker want je hebt je “flow” nog en je bent niet gestopt als je energie op was of niet meer verder kon.

    Ik las laatst zelf een onderzoek dat we de neiging hebben onze energie/produktiviteit/creativiteit overschatten, dus te lang doorgaan. Mensen de pauzes plannen zijn meer creatief etc.

    • Ik heb goed naar Nicole geluisterd, ondanks mijn tegenwerpingen, en ik heb gisteren zo’n programmaatje geïnstalleerd. En mezelf bezworen om nou eens verstandig te worden en me er echt aan te houden. Ik weet inmiddels wat het kost als je alle waarschuwingen negeert. We zullen zien of ik zo volwassen ben ;-)

 • Heerlijk, yoga. In alle vormen. Grappig toch dat het altijd weer dat wierookzweem lijkt te hebben. Ik zie yoga als verbinding tussen lichaam en geest door de liefdevolle aandacht aan het lichaam en de concentratie. Met daarbij beide benen (of armen) op de mat. Bekijk voor de lol eens een video van Kino MacGregor (kinoyoga.com). Waanzinnig mooi.
  Leuke blog!

  • Ja, Kino heb ik al gevonden op youtube. Die is leuk.

   Nou, er staat wel een boeddhabeeld in de dojo en er branden kaarsjes tijdens de les. Afhankelijk van de docent. Ze doen soms ook een soort privé-gebedje. Eén van de docenten heeft een leuke:

   Looking back, I learn.
   Looking forward I imagine and dream big.
   Right now, I decide and I take action.

   En ik ruik verdachte geuren in de hal, die daar niet vanuit de doorgaande weg komen binnenwaaien. De inrichting is ook pseudo-oosters.

   Dus ja, dat zweem hangt er nog altijd. En er zijn ook in deze studio docenten waar ik na één les hard ben weggelopen, omdat ik niet tegen het tergend trage tempo kan, het gebrek aan inspanning of de theatrale manier waarop ze hun aanwijzingen geven.

   Maar dat je je moet concentreren is fijn – mindful – en dat je je tot het uiterste inspant is fijn – fysieke voordelen – en dat je probeert met een rustige ademhaling jezelf te ontspannen terwijl je dingen doet die net boven je grens liggen – discipline – dat is ook prettig. Liefdevol, ja, maar wel met enige hardheid. Anders kom je ook nergens ;-)

   Het allermooiste is dat ik na zo’n les de hele dag minder of geen klachten heb.

   • Maar je moet inderdaad wel streng zijn voor je lichaam. Steeds iets verder. Maar ik zie yoga niet alleen maar als lichaamsbeweging. Ik ben ook niet van de wierlokstokjes en geneuzel. Ben ook weleens daarom van leraar gewisseld want ik kan niet zo goed tegen vrouwen met een hoog stemmetje die in verkleinwoordjes spreken. Maar zonder wat verdieping vind ik yoga gymnastiek. Maar dat is persoonlijk.

 • Heerlijk om het weekend te beginnen met een onverwacht blog van Kitty! Als het werkt voor je, dan is het toch geweldig? Ik zit nog in de “liggen en zuchten”-fase. Toch maar een poging wagen wellicht. Over een jaar of zo.

  • Haha, cold yoga?

   Natuurlijk werkt dat ook. Die 40 graden is alleen maar een extraatje. Ik vind het heerlijk om fors te zweten, maar het is natuurlijk yoga doen in een sauna. Hoewel de lucht droog is, want met infraroodverwarming.

   Maar het moet niet te sloom gaan, alleen maar ademhalen en mediteren, dan haak ik af.

 • Ha Kitty, ik ken die RSI, enkele jaren geleden heb ik er maanden mee geworsteld.
  Recent had ik daar weer last van.
  Weer eens gegoogled en kwam toen dit ding tegen: de powerball. Oa te verkrijgen via https://www.powerball-nederland.nl/shop/powerballs/?gclid=COrqgbTV3NYCFQMM0wodyl8Cfw
  Ik heb een versie van NSD, maar elke serieuze versie doet het waarschijnlijk. Een automatische starter werkt een stuk makkelijker.

  Gaf mij binnen de kortste keren ontspanning in mijn armen.

  Tja, kost 4 tientjes maar is de moeite waard, vanuit mijn ervaring.

  Wel leuk om weer even van je te horen tussendoor overigens! ( al wil ik je time-out natuurlijk niet verstoren)

  • Ik zal eens vragen of de fysiotherapeut er één heeft. Maar ik denk dat mijn tintelingen uitstralingseffecten zijn van een te stijve bovenrug. Niet van carpaaltunnel problemen bij de pols.

   Iemand op Facebook schreef over een backstretcher – een houten frame waarop je je rug naar achteren kunt buigen. Dat hielp haar goed. Mijn klachten verdwijnen ook direct als ik achteroverbuig over een rolletje.

   Dank, ik ga het wel proberen, altijd leuk!

 • Top Kitty, leuk dit van je lezen. En fijn dat het helpt.

  Tja, dat hebben we hier natuurlijk niet in het hoge noorden. Ik doe 1x per week aan Dru-yoga, dat is ook fijn. En verder sta ik (bijna) elke ochtend te springen voor de TV.

  Je moet wel als je verder de hele dag voor (of achter?) de computer zit. En ouder wordt. Dat speelt ook een rol.

 • Wat ontzettend fijn om weer wat van je te lezen. En ik krijg zin in wat RSI klachten. Dan heb ik een reden om serieus op zoek te gaan naar hot yoga. Wat onzin is want ik weet het allang. Nergens in de buurt van dit dorp is er hot yoga te vinden. Dat wordt dus verhuizen. Verheugd ben ik wel. Hot yoga werkt dus echt. Tof dat het je beter gaat. Echt. Wat ik me afvraag: hoe zit het met die spreek – schrijf software waar je het over had?

  • Ha Denise, die gebruik ik ook. Ik spreek dit commentaar in met Dragon. Dat wil ik veel meer gaan gebruiken voor simpele klussen. Ik heb het blog er ook mee ingesproken. Lastig is alleen dat ik op een Mac werk, en dat ik een virtuele Windows machine moest aanmaken – met veel dank aan Annemieke Bovelett voor de adviezen en de hulp – en ik heb het gevoel dat de omgeving daardoor iets minder stabiel is. Ik kan me vergissen, maar niet alles werkt naar behoren. Afijn, als je zulke nieuwe programma’s in gebruik neemt moet je er rekening mee houden dat het veel tijd kost om ze te leren kennen. Op zich werkt die spraakherkenning ontzettend goed, vergeleken met 10 jaar geleden of zo.

   Maar het echte vormgeven, plaatjes maken en video’s invoegen: dat soort dingen moet met de hand.

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html