Waarom De Blogacademie een sabbatical neemt

blog sabbatical

Zo ging het:

Ik loop op straat. Een jonge man komt me tegemoet. Als hij net voorbij is maakt hij een u-bocht. Hij houdt zijn hoofd scheef: ‘Mag ik u wat vragen?

En kijk: als een jonge man mij tegenwoordig al aanspreekt, dan is het omdat hij zijn tas verloren is. Terwijl hij naar zijn moeder moet. Die op sterven ligt in het ziekenhuis. In Alkmaar. En hij komt nog één euro tekort voor de trein.

Ik heb een tientje in mijn portemonnee, denk ik

Dan doen we het meteen maar een keer goed. Hij ziet er vriendelijk uit. Schoon, ook.

‘U bent toch Kitty Kilian, van de Blogacademie? Ik lees uw blog.’
‘O’, zeg ik.
Hij steekt zijn hand uit: ‘Ik ben Anuar. Wat leuk, ik herkende u van de foto. Ik wil een keertje koffie met u drinken.’
‘O’, zeg ik. ‘Maar wie ben jij dan?’

Hij blijkt cabaret te maken

(Alwéér een cabaretier, denk ik.) ‘Maar dan kan ik beter een keer naar jouw show komen,’ zeg ik.
‘Sja’, zegt Anuar, ‘ik heb een sabbatical. Maar laten we een afspraak maken, dan neem ik meteen mijn eerste roman voor u mee.’ (Alwéér een eerste roman, denk ik.)
‘Heb je een website?’ vraag ik. Ik denk: ik ga hem eerst even googelen.
‘Heel makkelijk’, zegt hij: ‘Dezecomedian.nl.’

De link voert naar zijn Facebookpagina

Ik trek een wenkbrauw op. Weet die jongen niet dat je een eigen domein nodig hebt? Maar al gauw zit ik hardop te lachen.

(Fragment: de rest staat hier)

Ik denk: het tempo van zijn smartphonefilmpjes is een beetje off. Soms duren ze te lang. Of ze zwalken een beetje. Maar hij is zo grappig, en zo mild, en zo vol levenslust.

Eigenlijk is het wel fijn, denk ik even later, dat hij die filmpjes niet zo strak snijdt. Eigenlijk is het niet zo erg dat hij de tijd neemt. Het geeft rust. En WTF, het is geen theatershow. Wat maken die paar milliseconden ook uit. Eigenlijk zijn we hartstikke gek met zijn allen.

Een sabbatical:

moet je ook doen, zegt hij.

Ik zou wel willen, denk ik jaloers: een half jaar offline. Maar hee, dat is hetzelfde als jezelf failliet verklaren, zeggen mijn online vrienden en ik vaak tegen elkaar. Want we dromen er allemaal van: even ontsnappen aan het voeren van het beest.

Een half jaar weg?
 Een half jaar niet je gezicht laten zien op Twitter, Facebook enzovoorts? Niet meer top of mind zijn? En erger nog: een half jaar niet bloggen?

Onmogelijk

Ik heb net mijn lesje geleerd over SEO. Daarom verdiep ik me daar nu óók weer in. En hoe meer ik erover lees, hoe schadelijker het me lijkt om offline te gaan.

Zucht. (NB Correctie in dit en het volgende comment)

Op Twitter komt een geestige metafoor van Tanja de Lang voorbij

Metafoor

Ik klik door naar haar blog. Wat schrijft die goed. Haar onderwerp is burn out. Ik moet lachen om een blog over simpel eten als je moe bent:

bord met fruit, gezond eten bij burnout; illustratie bij blog sabbatical

‘Waarom moeilijk doen, als je ook gewoon één heel groot stuk fruit kunt eten als ontbijt?’

En ik geef toe dat ik wel érg veel slaap de laatste tijd. Dat ik ‘s ochtends moe mijn bed uit stap. Dat ik weerstand voel tegen de grote hoeveelheid informatie die ik van mezelf moet bijhouden. Dat ik mijn feed reader niet meer open. Dat ik mijn werkkamer begin te mijden. ‘Klinkt dat als een burn out?’, vraag ik aan Tanja.

Tanja schrijft terug dat ze net een nieuwe cursus heeft gemaakt over hoe je er achter kunt komen waar je energie weglekt, als je goed naar je lichaam luistert. En wat voor concrete stappen je kunt nemen om dat lek te dichten. Wil ik die misschien testen? Vooruit dan maar.

Ik open de eerste mail

en zie dat ik een geluidsfragment van 10 minuten moet beluisteren. Ja, ho, dáár heb ik nu even geen tijd voor, ik loop al achter op mijn schema.

Pas een week later klik ik op de link. Ik heb het beloofd.

Ik moet gaan zitten. En mijn ogen dichtdoen. En me ontspannen. ‘Misschien denk je nu: hier heb ik hélemaal geen tijd voor,’ hoor ik Tanja zeggen. Ik schiet in de lach. Spot on.

Ik luister een paar ochtenden naar haar geleide meditatie en ik doe mijn huiswerk: ik schrijf op hoe ik me voel. De eerste dag voelt mijn hele lijf zwaar. De tweede dag mailt iemand: hoezo kun je geen sabbatical nemen? Je trekt gewoon de stekker eruit en je stuurt je nieuwsbriefabonnees je beste oude blogs.

Verdomd, denk ik. Wie zegt er eigenlijk dat het niet kan? Alleen ikzelf.

De volgende ochtend schrijf ik in mijn boekje dat mijn hoofd wat lichter voelt.

Ik maak een ommetje met hij die niet genoemd wil worden

‘Er moet iets veranderen,’ zeg ik. ‘Ik heb te weinig ideeën. Ik ben de hele tijd moe. Ik wil een half jaar offline. Een blog sabbatical. Vanaf 1 juli.’
‘Goed idee,’ zegt hij. ‘Je zit al 10 jaar onafgebroken achter je computer.’

Die dag schrijf ik een blog

Maar als ik het geplaatst heb, en het teruglees, vind ik het niet goed. Ik mis iets. Ik hoef er zelf niet om te lachen. Ik wéét dat het niet deugt. Ik gooi het in de WordPress prullenbak.

Harder werken is niet het antwoord. Creativiteit kun je niet forceren. Het komt vanzelf, als je ontspannen bent.

Ik wéét het wel, maar ik doe het niet.

Ik hou op met mezelf forceren, besluit ik.
En daarom gaat mijn blog sabbatical niet op 1 juli in, maar vandaag.

Mooie boel. En nu?

Wat ga ik doen?
Nieuwe dingen, weg van de computer. Ik ga in elk geval mijn wandelschoenen invetten en mijn schetsboek klaarleggen. Er is een een boel van Nederland dat ik nog niet heb gezien.

Tot wanneer?
Tot 1 januari 2018.

Hoe moet het dan met de najaars- Blogpro-cursus?
Die vervalt. In januari is de volgende. Meld je ruim op tijd aan, want je moet drie boeken lezen van tevoren.

En Karakter&Dialoog?
Die gaat gewoon door.

Ben ik onbereikbaar?
Nee hoor. Ik lees mijn e-mail.

En de nieuwsbrief?
Ik stuur je elke twee weken een van mijn beste oude blogs, in plaats van een nieuwe. Tot vrijdag 5 januari 2018: dan ben ik er weer.


 

Lees meer over bloggen en creativiteit:

Hoe blijf je creatief als blogger?
Hoe hou je bloginspiratie? (Ben jij een creativo of een realo?)
• Wat heb je nodig om creatief te zijn?
Internet en the world we have lost

199 reacties op “Waarom De Blogacademie een sabbatical neemt

 1. Fijne tijd toegewenst. Lekker wandelen. Dag! Ik ga je beste oude blogs lekker lezen als ze voorbij komen. Toedeloe
  Ik heb zo het idee dat het best wel goed komt met die marketing.

 2. Fantastisch goed idee Kitty! Ik zou alle superlatieven willen schrijven, maar die komen dan weer niet door jouw ballotage. Wijs. Verstandig, dit. Ik wens je een mooie, goede tijd vol rust, ruimte, ideeën, originaliteit en leuke tekenontwikkelingen. En veel wandelingen in de polder, waarbij je dan ook weer eens hier komt aanwaaien. Mits dat voelt als ‘zomaar wat aanrommelen’.

  • Elke dag wandel ik zeven tot twaalf kilometer door het grote, mooie bos, langs de lagunen, de rivier en de zee.

   Ik praat met de reetjes die ik vaak op de vaste plek ontmoet, ik luister naar de vogels en soms komt de zeearend langs vliegen. Het zijn de mooiste uren van de dag Kitty.

   Ik wens je heel veel van die uren toe. Ik hoop dat je ook gaat ervaren dat je op je wandelingen zoveel moois beleeft.

   • Kitty, ik ken je niet persoonlijk, maar volg je wel met veel plezier. Dus ik voel me vrij rechtvoorzijnraap te zeggen: niks dom! Juist supergoed, bewust een half jaar op de sluimerstand. Anders vallen al die ballen die je hoog houdt misschien heel hard op je dak en ben je meer kwijt dan de cursisten. Die (wij) weten jou ook over een half jaar wel weten te vinden zodra je blogt dat je in allerlei opzichten terug bent.

 3. Hi Kitty
  Dat zal vast erg wennen zijn in het begin, maar zo’n reset zou ook helend en inspirerend kunnen werken. Goed dat jij het aandurft.

 4. Ik benijd je. Gelukkig wat troostblogs, dat dan weer wel. Weet je wat het is? Ik word altijd weer even ‘gereset’ door jouw mening of visie. Jouw blogs als een soort ijkpunt.

  Dat ga ik missen.

  Desalniettemin wens ik jou een ontspannen en fijne sabbatical! Wel terugkomen.

 5. Beste Kitty, wat een wijs besluit! Bijtanken, leeghoofdig lopen door mooi NL…
  Mijn diepste wens is dat er nooit meer iemand door of van zijn/haar werk ziek – of burn out raakt. Jij geeft een goed voorbeeld 😅!

 6. Adem in, adem uit. Dat is al moeilijk genoeg, blijkt. Ik zie je wel weer verschijnen. De wereld redt zich wel zo lang. Ook met je oude blogposts kunnen wij (koninklijk meervoud) nog járen vooruit. Enjoy!

 7. Cool idee! Je bent van harte welkom om een keer te komen theedrinken, met je tekenboekje mee, in mijn volkstuin-moestuin-kantoor-zonder-internet. Voor het betere sabatical-gevoel (terwijl ik stiekem nog wel wat werk).

  En dat recyclen van oude blogs… doe ik ook al een tijdje en het is heel leuk om je creativiteit ondertussen op wat anders te storten.

  Cool dat je je sabatical niet uitstelt. Waarom zou je wachten, als je ook vandaag kunt starten. Mooie stap!

  • Grinnik, geen idee hoe je een spike kunt benutten. Ik denk dat een gestage stroom bezoek beter is. Theoretisch gezien, dan. Maar ik hoop die theorie een beetje los te kunnen laten komende tijd, want het begint me tegen te staan. Als dat gereken en gepuzzel. Ik wil terug naar de inhoud.

 8. Wat goed om te kiezen voor je rust!!
  Geniet ervan ;-) Ik hoop dat het je goed doet en zie al uit naar je nieuwe blogs volgende jaar.

 9. Gewoon doen wat je graag wilt doen lijkt mij. En die mensen willen straks natuurlijk nog veel liever je cursus doen. Dus je weet dat je nu al vol zit dan ;-)
  Lieve Kitty, ik vind jou een geweldige vrouw.
  Ik gun je alles waar jij behoefte aan hebt. En wat een service zeg dat je andere blogs van je stuurt!
  lieve groet, Heleen

 10. We zullen je missen Kitty, maar zo toon je maar weer eens waarom we jou zo graag hebben: je doet gewoon lekker je eigen ding : ) Geniet ervan en laat in januari ‘s weten hoe het ging!

 11. Kom maar goed tot rust Kitty. Luister vooral naar je lichaam. En in januari wil ik dan graag meedoen aan je blog-Pro-cursus. Als je weer vol energie en ideeën zit en al je fans hongerig zijn naar jou. Tot later!

 12. Kathleen De Grande

  Dag Kitty,
  Kom eens naar Brugge? Als ik jou tegenkom kan ik je ook staande houden: “Ik lees jouw blogs!”
  (Of niet, ik zou niet durven, eigenlijk.)
  Geniet ervan, 6 maanden zijn zo weer voorbij!

 13. Hehe….dan krijg ik ook even de tijd om de OUDE blogs door te nemen, want daar had ik nou weer niet de tijd voor genomen ;-) Geniet van je off line tijd en veel ontdekkingsplezier! Tot in januari.

 14. Je hebt gelijk. Dit was het dan. Vanaf nu ben je digitaal verdwenen. Net als de dodo’s. Want over 3 weken ben ik je vergeten en lees ik je echt nooit meer! Dan heb je een bussinix. Lekker pûh …..

  ….. o nee, toch niet.

  En als je wil wandelen – onderweg naar Santiago lijkt het vooral in Spanje druk. Maar dat valt uiteindelijk ook wel weer mee en je ontmoet er een heleboel echte menschen.

  Veel plezier! Ga je missen – ook al spreken we elkaar niet vaak

 15. Het is je gegund Kitty. Je bent een van de weinigen die ik ben blijven volgen in mijn poging om alle prikkels te minimaliseren. Omdat ik alles wat je schrijft zo waardevol vind en gewoon al jaren fan ben. Zelf ben ik niet burn-out, maar al voor de derde keer in revalidatie na weer een operatie (2e nieuwe heup). Eindelijk in de fase van acceptatie van mijn chronische conditie en ook heerlijk aan het tekenen, schilderen, muziek luisteren, lezen en schrijven. Geniet Kitty en tot in 2018. Take care.

  • Ai, alweer een operatie. Verdorie. Ik snap dat je je prikkels wil verminderen. Dat wil ik ook, en fors ook. Dat betekent inderdaad snijden in hoeveel je bijhoudt online. Jij zat toch in Friesland? Als ik in de buurt ben kom ik een kopje thee drinken.

   • Ja, de afgelopen jaren waren erg zwaar. Daarom moet nu het roer om. Je bent van harte welkom in Friesland (Leeuwarden) als je in de buurt bent. Heb je altijd al eens graag willen ontmoeten, want heb het idee dat we elkaar zomaar wel eens heel veel te vertellen zouden kunnen hebben. Nogmaals. Geniet van je vrije halve jaar en neem maar contact op als je deze kant op komt.

 16. Elke dag wandel ik zeven tot twaalf kilometer door het grote, mooie bos, langs de lagunen, de rivier en de zee.

  Ik praat met de reetjes die ik vaak op de vaste plek ontmoet, ik luister naar de vogels en soms komt de zeearend langs vliegen. Het zijn de mooiste uren van de dag Kitty.

  Ik wens je heel veel van die uren toe. Ik hoop dat je ook gaat ervaren dat je op je wandelingen zoveel moois beleeft.

 17. Luisteren naar ons lichaam is veel lastiger dan het lijkt.

  Ik wens je veel sterkte, en vooral: geniet van het wandelen en allerlei andere offline aktiviteiten. Tot in 2018!

  PS Wat een mooie blog post om je sabbatical mee te beginnen!

 18. Veel plezier en heul verstandig. Gezien de reacties zou ik me geen zorgen maken dat we je niet meer kennen straks.
  Ik wandel graag een keer mee. Kan heel goed zwijgen ;). Groet!

 19. Een heerlijke tijd toegewenst!
  Wandel ze, drink water, koffie/thee en vergeet Anuar niet te bezoeken.

  Ik blijf je blogs lezen, oude of nieuwe! Tot januari Kitty. Heb het goed.

 20. Good old Kitty! Don’t worry be happy!!. En wedden dat je cursus straks extra vol zit? Je hebt al genoeg gedaan en wat een plezier voor ons ook om eens lekker rustig te hergenieten van je vorige blogs. Gracias X

 21. Er gaat niets boven Groningen Kitty. Dus als je niets zoekt, vind je het hier. Leegte. Plus een bed ;-)

  En trouwens: ik geloof er niets van dat 7 maanden radiostilte iets uitmaken in je online populariteit. De pieken vallen weg maar de basis blijft. En daar borduur je straks gewoon weer op voort.

  Geniet ervan!

 22. Duidelijk een midlife-iets. ;-)

  In elk geval ook tekenend dat je nu al weet dat je er exact een half jaar voor nodig hebt. Volgens mij geven die harde data ook onnodige stress. Vooral als je bedenkt dat de leukste blogonderwerpen spontaan komen als je ergens langswandelt of zoals hierboven iemand ontmoet. Mag je daar dan een half jaar niet overschrijven? Daar zou ik dan weer een beetje malende van worden.

  • Lieve Ximaar, ik ben 57 dus voor midlife is het wat te laat. Enne – goed rekenen, van vandaag tot 1 januari is 7,5 maand. Ik smokkel een beetje. Ik doe nog wel een cursus, maar ik ga niks meer bijhouden online.

   En ja, ik denk wel degelijk dat je een grens moet trekken. Ik heb tien jaar niet gewerkt, pakweg tussen mijn veertigste en mijn vijftigste. Dus ik weet hoe het is om niet te werken. Dat beviel me ook niet helemaal.

   Het punt is eigenlijk dat ik nooit vakantie neem. Ik werk altijd maar door. Dus nu neem ik mijn achterstallige vakantie op. En ik ga bedenken hoe ik het online gebeuren daarna beter in de hand kan houden.

   Cheers!

   • Oeps foutje. Ik las een paar keer ‘half jaar’ en 2x 1 juli. Maar bij de laatste keer stond er ‘niet op’ voor en dat had ik even gemist.

    Zelf ben ik zo’n 15 jaar gestopt met betaald werk, maar ik zie dat meer als een préprépensioen. Ik heb het werk (dat zeker leuk was) nog nooit gemist.

 23. Super Kitty! Geniet ervan. Ik zal je blogs missen, maar hoop met de oude blogs weer inspiratie op te doen voor de mijne.
  Misschien dan in januari goed genoeg om door de selectie van de blogpro cursus te komen ;-).

 24. Hoi Kitty, (lang geleden alweer ; )), goed gedaan! Zo’n stap heb je op een bepaald moment soms gewoon nodig en je zult binnenkort steeds meer ontdekken hoe goed het voelt, geloof me maar.
  Neem de tijd en intussen lees ik graag oude blogs, niks mis mee. (je denkt toch niet dat we die allemaal uit ons hoofd kennen?)

 25. Ja holy! Ik kén al je oude blogs al!
  Tiens, als jij dan maar keihard geniet, dan lijden wij niet voor niets.
  Goed voorbeeld trouwens, ik zit zelf ook te rommelen met inspiratie. Ik ga ook ‘s even nadenken hoe verder.
  Fijne tijd!

 26. Er gaat niets boven Groningen. Dus als je op zoek gaat naar niets, vind je het hier op het Hogeland. Stilte en eindeloze luchten. En een bed ;-)

  Overigens ben ik het helemaal niet eens met het idee dat de populariteit van een site daalt als je daar 7 maanden niets aan doet. Hooguit de pieken na een goede blogpost, maar de basis blijft. En daar borduur je straks gewoon weer op voort.

  Geniet ervan!

   • Die ranking valt dus ook wel mee. Ik zie het aan mijn eigen site: daar doe ik al tijden niets mee maar de ranking blijft hetzelfde. Want het is minstens zo belangrijk dat mensen goede info vinden, blijven lezen, doorklikken naar andere pagina’s. Dat zal op jouw site zeker het geval zijn. Dus als ik jou was zou ik me geen zorgen maken over die 7 maanden.

 27. Hoi Kitty, ik volg je pas sinds kort, dus oude blogs zijn voor mij nieuw :-)

  Ooit zelf ook een sabbatical gepland voor een half jaar, maar na 3 maanden ging het alweer kriebelen. Wandelen, erop uit gaan, de boel de boel laten zat er toen niet in, maar klinkt wel heel goed.
  Iets voor een volgende sabbatical.

  Dat je er lekker van kan genieten, op je eigen manier!

 28. Om de vrijdagavond báált Zij Die Wel Genoemd Mag Worden: Hélène.

  We vinden het fijn om samentijd te hebben. Beetje hangen, beetje kletsen. Maar om de vrijdagavond heb ik rond een uur of acht even geen tijd. Want dan ben ik bezig met een ander.

  Kort. Hooguit een minuut of wat. En volkomen weg van ons samen.

  Best irritant. Voor Hélène dan hè.

  Afgelopen vrijdag was weer zo’n avond – maar niet heus. Het werd uitgesteld tot gisteravond en was steviger dan ooit.

  Wees gerust lief: het zal de komende tijd niet meer gebeuren.

  En Kitty: veel succes.
  Laad maar lekker op.

 29. Mientje den Boer

  Heerlijk dat het weer je meteen naar buiten lokt, Kitty.

  Als je in de buurt bent (Hoeksche Waard) en je wilt eens wat anders dan wandelen, dan kunnen jullie hier kanoën, steppen, bootje huren, meerijden met paard en wagen. Fietsen en autorijden mag natuurlijk ook.

  En mee-eten. Je hebt vast wel trek als je zoveel stappen hebt gezet. Dat regel ik even voor je.

  Tot ooit,
  Mientje

 30. Een sabbatical met een belachelijk mooie trui, zonder streepjes en met eindeloze kopjes koffie. Ik geniet van je blogs en hoop dat je met verpletterende indrukken terugkomt.

 31. Fijne blog Kitty en nog fijner dat ik je net, in Amsterdam, op 1 van je eerste sabbatical-dagen mocht zien en spreken. Je zag er ontspannen uit. ‘Opendeurtje’

 32. Ik had nou pas de tijd om dit te lezen:)
  En ik denk:
  Nou – top wijffie. Lekker doen. Komt allemaal goed. En als niet – dan komt er wat anders goed.

  Want zo gaat dat.

  Liefs, Licht, Lucht en veel Lachen!!
  Alexandra
  De Rouwvrouw van St. Transverse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *