Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

Not to marry a young woman: over de tijd

blog over ouder worden
‘Die jurk, hè.’
Hij die niet genoemd wil worden schraapt zijn keel. ‘Als ik íéts erg vind zijn het vrouwen van middelbare leeftijd die zich kleden alsof ze 20 zijn.’

Pardon?

Kijk, dat hij mijn smaak niet kan volgen snap ik. Zelf heeft hij twee truien: een blauwe en een groene. Hij zweert bij een merk herenschoenen dat allang niet meer bestaat, en eens in de tien jaar een nieuwe jas kopen vindt hij zwáár overdreven.

Maar dat hij mij middelbaar noemt, dat zit me toch niet lekker.

Tijd. Het is één van de dingen waar ik het afgelopen half jaar over na wou denken

En hoe je er mee omgaat, dat hij verstrijkt.

‘Ik had eigenlijk muziek verwacht,’ zegt A. ‘Zoals in de film.’
‘Piano?’, vraag ik.
‘Trompetten.’
We staan in de parkeergarage van het ziekenhuis. Twintig minuten geleden zei ze tegen haar arts: ‘We stoppen met dialyseren. Mijn aderen zijn op.’ Nog twee dagen, dan zakt ze in een coma. De anderen staan te overleggen wie er de eerste nacht bij haar gaat slapen.
‘Het valt me toch tegen’, moppert A, ‘van die muziek.’

A. woonde altijd in het nu. De avond vóór ze, gelukkig toch nog onverhoeds en in haar slaap, overlijdt, eet ze een slagroomtaartje. Ze krabbelt in haar agenda.
‘Heb je nog afspraken?’ plaag ik.
Ze denkt even na. ‘Dat ben ik gewend, om op te schrijven wie er allemaal geweest zijn,’ zegt ze, ‘dus dat wou ik zo gewoon maar blijven doen.’

Nu-er kan niet.

als je leeft in het nu, is ouder worden niet erg
A.

Als je pas 21 bent heb je er nog niet zo’n erg in

maar ieder van ons heeft maar één zakje tijd. Het is een ouderwetse papieren puntzak. Van boven lijkt je portie frites overdreven gul, maar hoe dieper je komt, hoe sneller hij op raakt. En tegen het einde is je mayonaise allang verdwenen.

A. zeurde nooit over de mayonaise. In haar jeugd was ze de mooiste vrouw van Winschoten. Soldaten sprongen uit de ramen van hun trein wanneer zij over het perron liep. Daar sprak ze niet over: dat hoorden we van anderen.

Not to marry a young woman

Jonathan Swift, van Gulliver’s Travels, maakte als jongeman een lijstje voor zijn oudere zelf: When I come to be old (1699).

Not to marry a young woman, staat bovenaan.
Not to talk much, nor of myself.
Not to boast of my former beauty, or strength, or favor with ladies &c.
Not to keep young company, unless they really desire it.

Het héle lijstje staat hier. Het is niks anders dan een opsomming van al het bejaarde gedrag waaraan Swift zich ergerde.

Not to drive too slowly, zou hij er vandaag aan toevoegen, nor in the wrong lane, nor to turn up the sound of my television overloud, nor to overheat my living room.

Begrijpelijk. Hij was pas 32

Maar Swift is 78 geworden, dus hij zal nog weleens zijn hoofd hebben geschud, als hij het lijstje tegenkwam in zijn oude schoenendoos.

book lists of note
Jonathan Swift: When I Come To Be Old

Wat je ook niet weet als je pas 43 bent

is dat recht tegenover het puntzak-principe de elastiek-methode staat. De elastiek-methode stelt mensen in staat om tóch gelukkig oud te worden, en lelijk, om te langzaam te rijden en te vaak over vroeger te praten: in gedachten rek je de tijd een beetje uit.

Je bruine krullen, je attente rijstijl, je geheugen: het is er allemaal nog. Het is alleen verbazend dat ánderen dat niet weten. Dat geldt vooral voor de anderen die jou vroeger nog niet kenden. Je familie en je oude vrienden gebruiken de elastiek-methode zelf inmiddels ook. Die blijven je jongere ik óók langer zien.

Dáárom is het erg als zelfs je eigen man je oud noemt

Middelbaar?’ zeg ik. ‘Dát heb ik niet gehoord.’
‘Waarom niet?’ zegt hij die niet genoemd wil worden, ‘het ís toch zo?’
Ik schud mijn hoofd. ‘Ik. Ben. Niet. Oud.’
Hij grinnikt. ‘Weet je nog dat je mij vroeger altijd pittige oude vrouwtjes aanwees op straat? Dan zei je: later wil ik zó zijn.’
‘Ja, en?’
‘Zo bén je nu.’

 

Tip: Bernard Kuipers heeft een handige uitklap-plugin gemaakt. Zo kun je een toelichting geven zonder dat je iemand van je site hoeft te sturen. Hij is nu ook te koop. Géén affliate link. daar doen we niet aan.
 

tips voor beter bloggen

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (huisstijl maken)

46 comments

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen