Leert goede schrijvers de laatste 20%

Belofte aan de lezer van mijn blog

belofte aan de leer van mijn blog

Ik, _________________, beloof hierbij dat ik mijn ijdelheid zal bedwingen en alleen zal bloggen voor jou. Bij elk woord dat ik kies, bij elke komma die ik zet, denk ik aan jou.

Ik schrijf wat ik zélf zou willen lezen. Ik kopieer geen ideëen van anderen. Als ik citeer, geef ik de oorspronkelijke auteur de credits. Wat ik opschrijf onderzoek ik. Ik beoordeel mijn bronnen kritisch en ik onthul ze in mijn blogs. Ik ben gul met informatie. We’re all in this together.

Ik doe niet aan sluikreclame. Ik doe niet aan affiliate marketing of native advertising. Ik hou mijn handen vrij om te oordelen. Ik ben niet bang om eerlijk te zijn. Ik mag fouten maken.

Ik streef naar de hoogste kwaliteit van inhoud, stijl en vorm. Ik weet dat helderheid op de eerste plaats komt. Ik beloof mij te verdiepen in usability.

Ik realiseer me dat kant-en-klare WordPress themes vaak beter zijn vormgegeven en geoptimaliseerd dan een site die ik van de grond af laat ontwerpen. Van het geld dat ik bespaar huur ik een vormgever, een fotograaf of een videomaker voor de finishing touches van mijn website.

Mijn beeldmateriaal maak ik zoveel mogelijk zelf. Als ik foto’s van anderen gebruik vermeld ik de copyright gegevens.

Ik doe mijn uiterste best om jou aan het lachen te maken. Het leven is al ernstig genoeg.

Ik beantwoord je commentaar op mijn blog persoonlijk. Omdat ik jou de moeite waard vind. Omdat de commentaren op een blog de plaats zijn waar een dialoog begint. Omdat het dialogen zijn die het leven de moeite waard maken.

Datum __________________

 

 

wat ik aan mijn lezer beloof
klik op het plaatje om te downloaden als pdf

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

59 comments

 • O…..JA, DIT:

  “Ik realiseer me dat kant-en-klare WordPress themes vaak beter zijn vormgegeven en geoptimaliseerd dan een site die ik van de grond af laat ontwerpen. Van het geld dat ik bespaar huur ik een vormgever, een fotograaf of een videomaker voor de finishing touches van mijn website.”

  En verder:

  Ik weet niet of ik al voldoende voldoe aan alle punten in het manifest, maar ik strééf ernaar.

  De meeste moeite heb ik nog met het stukje over afbeeldingen. Niet omdat ik het ermee oneens ben, maar omdat ik elke keer weer worstel met beeld. Ben nog steeds stikjaloers op jouw afbeeldingen. Zoiets zoek ik ook: beeld waardoor mijn blogs onmiskenbaar zijn. (Je zou er nog eens een minicursus over maken…kan ik er op wachten? ;) )

  Dank hiervoor, Kitty!

  • Nee. Ik weet niet waar ik dat heb aangekondigd, o ja, vorig jaar ofzo. Nee, ga ik niet doen. Ik blijf me richten op heel mooi schrijven, heb ik besloten.

   • Jammer, maar ik snap het.

    Ik ga het manifest trouwen op mijn blog plaatsen, binnenkort. (Uiteraard met bronvermelding. ;) )

    Maar juist het stukje over kant-en-klare themes haal ik eruit. Hoezeer ik het ook eens ben met die alinea, is ‘ie eigenlijk een vreemde eend in de bijt: de rest gaat echt over het schrijven van een blog en is een relevante belofte aan de lezer.

    Hoe ik mijn website bouw, daar heeft mijn lezer weinig mee te maken. Zo lang ik maar zorg voor leesbare en waardevolle teksten in alle opzichten.

    En dat kán ook met een website die van de grond af aan is opgebouwd, natuurlijk.

    • Oeps. *trouwens, niet ‘trouwen’. Zó goed vind ik het manifest nou ook weer niet. :)

 • Dat kan. Geen probleem. Ik weet niet hoe dat moet, heb het weleens gedaan maar lang geleden. Maar ga even naar Youtube en zoek op dat onderwerp: stikt van de tutorials over zulke onderwerpen.

 • Ha Kitty,

  weet je ook hoe ik mijn blog van blogger kan overzetten naar WordPress? Ik vind het zo jammer dat ik anders eerdere blogs kwijt ben.
  groet,
  An

 • Toch doe jij behoorlijk je best om je lezers te amuseren, Henneke!

  Affiliate marketing – moet ieder voor zich beslissen. Mijn mening is ook maar mijn mening.

 • Ik zeg ja op bijna alles. Vooral op: “Omdat het dialogen zijn die het leven de moeite waard maken.”

  Moeten we altijd proberen mensen aan het lachen te maken? Vind ik niet helemaal nodig. Ik zou liever zeggen dat ik altijd mijn best zal doen om vrijgevig te zijn met mijn kennis en iets te schrijven dat de moeite waard is om te lezen.

  En dan dat affiliate marketing… daar ben ik nog steeds niet uit. Is het echt zo erg om geld te verdienen als je eerlijk iets aanbeveelt? Ik weet het niet. Voorlopig dus niet, maar wie weet wel in de toekomst.

  O ja, en ik zal nooit het leesplezier onderbreken met irritante popups.

 • Maar ik ben geen journalist, en wil ook niet pretenderen dat te zijn. Blogs zijn aan de bloggers, columns voor ‘t journaille. Sorry!

 • Aha, dus dit wordt de eerste oefening van de volgende minicursus: pep jezelf op en herschrijf je eigen belofte aan jouw klanten. Móói! Perfect begin voor nieuw seizoen. En wat heerlijk dat ik hier van zaterdagmorgen tot maandag -niet gehinderd door werk en klanten – over kan nadenken.
  Trouwens, jij hebt geen affiliate marketing nodig. Dit soort blogs zorgen er vanzelf voor dat jouw lezers cursisten worden. Bij professionals snijdt het mes altijd aan twee kanten, toch?

 • Eigenlijk gaat het alleen mis bij de eerste alinea. Hoewel ik natuurlijk voor jou proberen te schrijven, schrijf ik allereerst voor mezelf. Ik wil kwijt waar ik mee rondloop. Ik wil begrijpen waar ik mee worstel. Schrijven is daarvoor de beste remedie.
  Wanneer ik het eenmaal heb opgeschreven en lijkt het me iets om te delen dan is dat in lijn met de rest van je manifest met een kleine uitzondering op het streven om je aan het lachen te brengen. Hier streef ik er naar om niet te opzichtig op de emoties te spelen. Lachen is goed, maar niet alles leent zich om (alleen maar) met humor gebracht te worden.

  • Dat komt, Peter, die eerste alinea, omdat ik schrijf voor mensen die professioneel bloggen. Overigens is het geen voorschrift, deze lijst. Wie de schoen past mag hem aantrekken, of laten staan.

 • Ik denk dat ik maar een creative commons pagina aan mijn site ga toevoegen. Lijkt misschien raar dat ik dat schrijf naar aanleiding van dit blog maar 1,5 week terug een illustratie gemaakt expres om viral te laten gaan.
  En nu wil iedereen hem hebben ;-)

  Scheelt tijd.

  En verder ben ik het met je eens. heb je trouwens mijn eigen site de laatste tijd bekeken? blog weggehaald en het is feitelijk alleen een uithangbord nu.

 • Waarom wil je voor mij schrijven? Heb ik je dat gevraagd? Ik werk op de eerste plaats voor me zelf, maar ik vind het wel fijn om klanten te hebben aan wie ik dat werk kan slijten. Je hoeft niet voor mij te schrijven. Schrijf om steeds beter te schrijven. De beste jij te worden, daar heeft de wereld wat aan en dan blijf ik je lezen, Zo lang ik je begrijp. Als het te intellectueel wordt, haak ik af. Die vrijheid moet ik hebben, daarom moet je me niets beloven. Dat bindt te veel.

   • Kitty, ik werk om alles uit me te halen wat er in zit. Daar begint alles mee. Ik doe dat niet voor jou of voor mijn gasten. Ik heb jou en mijn gasten en mijn vrienden en de wereld wel heel hard nodig, als klankbord, als toetssteen, als gezelschap, als vriend, als afzetmarkt. Elke dag ben ik dankbaar dat jij er bent, dat mijn gasten er zijn dat iedereen er is en ik doe mijn uiterste best om zo goed mogelijk te zijn die ik ben, want anders heb jij er niets aan.

 • Oei, nu voel ik me weer hernieuwd schuldig over de reacties waar ik niets op terug heb geschreven (waaronder die van jou).
  Ik weet soms gewoon niet wat terug te zeggen, en vind een rijtje: dank voor je reactie ook zo suf..
  Heb je tips?

  • Ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal opschrijf wat als spontane reactie in me opkomt. En ik hou van uitisselingen van argumenten, dus als iemand een goed argument of tegenargument geeft over het besprokene kan ik de verleiding om uitgebreid te antwoorden nooit weerstaan.

   Maar je schuldig voelen hoeft niet.

   Ik weet wel uit eigen ervaring hoe heerlijk het is om een weloverwogen antwoord terug te krijg als je een comment geeft. Je voelt je welkom. Dat wou ik als tip geven.

 • Ik bewonder je rechte rug. Ik ben dol op je blogs, altijd verfrissend en verheffend. Als zuiderling is het strakke van de noorderling nooit echt totaal te bevatten. Wij kunnen altijd nog een aflaatje kopen of 3 weesgegroetjes doen. En kermis op zondag.

  • Ik kom ook uit een RK-gezin. Maar het is niet zozeer een rechte rug alswel een journalistieke achtergrond, denk ik. En ik zou erg blij zijn als meer bloggers een beetje als journalisten of wetenschappers te werk zouden gaan, in elk geval waar het bronnenkritiek betreft.

   • Wat betreft je behoefte aan correcte bronvermelding, kan ik je volgen. Maar wat is er mis met affiliate marketing? Daar ging mijn opmerking over die rechte rug vooral over.

  • Aha. Nee, daar is niks mis mee. Ik vind het een hellend vlak en daar wil ik niet op stappen. Dat komt ook door mijn journalistieke achtergrond. Overigens: bloggers die er wel aan doen vertrouw ik sowieso een tikje minder. Maar dat is mijn smaak en driekwart van de mensen is het met me oneens. Ieder mag dat uiteraard voor zichzelf beslissen.

 • Nee hoor, dat wil ik niet allemaal beloven:

  – Ik maak graag foto’s. Van die heerlijke amateurkiekjes van mijn kinderen. Ik wil een foto-amateur blijven en zal mijn kiekjes nooit delen met mijn lezers op mijn blog. Daar gebruik ik gewoon redelijk goede stockfoto’s. Omdat ik mijn tijd wil stoppen in schrijven en klanten helpen. En niet in het leren maken van mooiere foto’s. Maar als jij dat wel wil: prima. Ik ga het niet doen. Nooit.

  – Ik doe wel aan reclame én aan affiliate marketing. Omdat ik weet dat jij slim genoeg bent om je eigen keuzes te maken. Wil je mijn hulp, dan kun je me zo eenvoudig vinden en weet je wat ik te bieden heb. Wil je die niet? Even goede vrienden. En… ik heb zelf ook goede, leuke, slimme en aardige vrienden met mooie bedrijven. Daar doe ik graag affiliate marketing voor. ‘t Is maar dat je het weet.

  De rest van je manifest onderteken ik graag. Dus met deze edits,

  Hoogachtend,

  Ellen, je Glazenwasser

   • Huh? Oh. Gaaf is deze vorm. Het voorbeeld. Hoe je het neerzet. Sorry. Deze workaholic is weer ff wakker en leest ook weer eens een blog. Ik ga het gebruiken in m’n werk (niet voor mezelf, nog niet) en zal aan bronvermelding doen;-))

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html