Leert goede schrijvers de laatste 20%

Een testimonial editen (video)

Een goede testimonial is een kado.
Een groot kado. Want goede testimonials zijn zeldzaam.

Waarom?

Omdat de schrijver er de tijd voor moet nemen. Hij moet nadenken over hoe hij de ontvanger kan helpen. Wat moeten nieuwe klanten nou echt, absoluut weten over hem? En hoe kan hij dat in een paar regels vertellen, en ook nog onderbouwen?

Hij moet bestuderen wat anderen al zeggen, op zijn website. Wat ontbreekt daar nog aan? Wat is een nuttige toevoeging?

Kortom: als je een testimonial schrijft moet je je best doen voor iemand anders. Je moet echt aardig zijn. Een beetje belangeloos, zelfs.

Dat vraagt oefening. De meeste mensen hebben nog nooit een testimonial geschreven.

Als ontvanger moet je de meeste testimonials daarom editen

Want voor een testimonial geldt wat voor alle teksten op je site geldt: hij moet lekker lezen, liefst verrassen, en hij moet iets nieuws vertellen. Hij moet bovendien geloofwaardig zijn: wat iemand over je zegt moet hij onderbouwen. Met een voorbeeld of met cijfers.

Dus in de meeste gevallen redigeer ik een testimonial, in overleg met de gever.

Ik redigeerde er gisteren een op video voor Jorn Meijer, die mijn huisstijl-cursus had gedaan. Halverwege dacht ik: laten we het als voorbeeld op de site zetten. Jorn vond het nog goed ook. Tof van hem.

Een testimonial editen (20 min)

Lees ook:
Hoe krijg je testimonials waar niemand van over zijn nek gaat?
Wat is de beste plek voor testimonials, en mag je ze eigenlijk editen?

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

13 comments

 • Jouw hele site is een feest, Kitty. Ik hang hier nu al een halve ochtend rond en tref steeds nóg meer interessants. De screencast die hierboven staat, waarin je de testimonial bespreekt, in welk programma heb je dit gemaakt? Ik vind het echt van toegevoegde waarde om jouw hoofd erbij in beeld te zien, hoe klein ook. Ik kijk uit naar je reactie, alvast bedankt. Vermaak ik me intussen nog even met het volgende blog van jou.

  • Dank je.
   Die bespreking heb ik gemaakt in Loom. Maar het zou met Camtasia ook kunnen (moet je iets meer verstand van techniek hebben). Loom host je filmpjes ook meteen. Deze heb ik dan weer gedownload en in Camtasia bewerkt – intro ervoor enz. En dan geupload naar Vimeo. Youtube is eigenlijk slimmer, voor de SEO, want Youtube = Google, maar ik ben te eigenwijs. Of te lui. Of allebei ;-)

   • Ah, Loom. Dank je wel. Ga ik me daar in verdiepen. Ja, YouTube is slim én een werkje. Gelukkig ben ik in de leer bij de Videovakvrouw, in mijn eentje zou ik ook verdwalen.

 • In de zin ‘als het gaat om ingewikkelde dingen’ viel het woordje ‘om’ lange tijd weg. Maar het kwam terug. Blijft mooi en herkenbaar proces. Hardop denken. Toppertje.

 • Wat heerlijk om weer eens even met je te mogen meekijken. Ik krijg er energie van en zit nu frisgewassen achter mijn pc om met m’n eigen tekst aan de slag te gaan.

 • Ik dacht: “20 minuten? Ga ik dat helemaal afkijken, terwijl ik eigenlijk aan het werk moet?” Ja dus. Erg leerzaam om te zien!
  En om jouw droge “fuck, ik had hem daarop kunnen doen” moest ik hartgrondig lachen. Beter kan een werkdag niet beginnen. Dubbel dank dus :)

  • Ik weet het, de meeste mensen slaan filmpjes over. Heel begrijpelijk. Ik doe het zelf ook. Dus deze is voor de zeldzame liefhebber. Er staan er nog een paar op de site, ik zal ze eens taggen met video-editing.

  • Haha! Waar ging het mis? In feite ga ik een paar keer door een tekst heen. Het is geen echt lineair proces. Daarom kwamen er nog twee kleine stukjes achteraan (later toegevoegd)

 • Ondanks de hipheid moest ik OCD toch opzoeken. GFD ook, maar daar kwam ik niet uit. Ik kon kiezen uit: Glucose-fosfaat-dehydrogenase, Gedeeld Farmaceutisch Dossier, Good-For-Day order. Toen heb ik het maar opgegeven ;-)
  Goed voorbeeld. En nu ben ik nieuwsgierig naar Jorn’s reactie.

  • OCD is obsessief-compulsief gedrag. De D staat voor disorder, maar daar doen we niet aan. Ik vind toch wel dat ik dat bekend mag veronderstellen.

   GFD is niks, ik denk dat je het over mijn scherm hebt? Een screensaver van Good Fuckig Design Advice. Dotcom.

   En Jorn vond het goed.

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html