Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

Vergeet ‘schizofrenie’: waarom ik 30 video-interviews maakte over herstellen van psychose en depressie

schizofrenie depressie 8 geinterviewden over herstel

Jongeren lopen soms vast.

Een depressie. Een paar ongewone ideeën. Het heet al gauw een psychose. En vóór je het weet rol je de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in en heb je een enge diagnose. ‘Schizofrenie’ bijvoorbeeld.

En als jij of een van je geliefden de ggz in rolt, kom je in een totaal andere wereld. Niemand wijst je de weg.

Terwijl je juist wel wegwijs moet worden. Snel. Anders neemt iedereen om je heen de beslissingen voor jou.

En die beslissingen zijn van levensbelang

De ene instelling houdt er ook nog eens totaal andere ideeën op na dan de andere. Over de schizofrenie prognose verschillen de meningen heftig. En vaak is je diagnose onterecht. Schizofrenie bestaat helemaal niet. Psychosegevoeligheid is een veel betere term.

De volgende interviews over herstel na een psychose heb ik in 2015 gemaakt als voorlichting voor mensen met een nieuwe diagnose (‘schizofrenie’, depressie, bipolair en nog zowat) en voor hun omgeving. Ze geven antwoord op alle vragen die ik, als ouder-van, zelf niet op tijd beantwoord kreeg. 

De interviews staan ook op Psychosenet.nl, maar daar zijn ze moeilijk te vinden en ze staan niet in een logische samenhang. Op Psychosenet vind je een enorme berg aanvullende informatie. Daar is ook een spreekuur, en een lijst met herstel-instellingen (zoek op clubs die werken met ervaringsdeskundigen). Zodat je weet waar je het beste terecht kunt.

Ben je depressief? Eenzaam? Verward? Bekijk de video’s en zoek hulp via Psychosenet.nl. Niet zomaar ergens.

Je kunt meestal gewoon herstellen.


Mensen over hun eigen herstel na een diagnose ‘schizofrenie’


In 2 min:

schizofrenie diagnose verworpen door Bram

(2 min.) 13 jaar lang had Bram allerlei diagnoses, waaronder ‘schizofrenie’, en véél medicatie. Nu: helemaal niks meer.

‘Rustig aan? Dat gaan we niet doen’ (volledige versie)

ervaring met herstel van psychose(40 min.) Bram zat op de Hotelschool toen hij vastliep. ‘Je zult het voortaan rustig aan moeten doen’, zei zijn psychiater. Maar dat was Bram niet van plan. Inmiddels is hij manager in de ggz.

‘Na een bosbrand ontstaat vruchtbare grond’

jerry geloofde niks van zijn schizofrenie prognose(12 min.) Jerry had een goede baan bij een bank. Maar ‘onder de douche kreeg ik een paniekaanval. En toen begon mijn hoofd te razen. Dat was dus een psychose. Weken later zei ik tegen mijn moeder: ik heb het gevoel dat er een bosbrand in me heeft gewoed. Al het groen is weg. Mijn moeder zei: na een bosbrand ontstaat vruchtbare grond.’

‘Ze zei: promoveren? Die hoop moet je laten varen’

schizofrenie prognose van Guiselaine'(14 min.) ‘Ik vertelde de verpleegkundige dat ik wilde promoveren. O nee, zei ze. Die hoop moet je laten varen.’ Maar Guiselaine trekt haar eigen plan. Ze heeft een eigen bedrijf en ze reist de wereld rond.

‘Mijn stem is er alleen nog als ik een schop onder mijn kont nodig heb’

Michel stemmen horen(14 min.) Als kind al hoorde Michel stemmen. Rond zijn pubertijd begonnen ze hem uit te schelden. Hij schold terug, maar dat hielp niet. Een psychiater leerde hem dat zijn stemmen beeldspraak gebruiken. En dat ze eigenlijk wilden dat hij beter voor zichzelf op kwam. Toen hij dat eenmaal doorhad, verdwenen ze. 

‘Als ik hier nog één dag langer blijf, word ik gek’

student overleefde diagnose schizofrenie(11 min.) Angèle kreeg het als student. Een psychose. Ze werd opgenomen. ‘Ik ben daar zelf weer opgestapt. Ik dacht: als ik hier nog één dag langer blijf, dan word ik gek.’ Na een psychose ben je onzeker, zegt Angèle: ‘Dus je gaat pillen slikken, of je gaat onder je niveau zitten.’ Ze leidde een normaal leven. Pas onlangs durfde ze voor haar verleden uit te komen.

‘Gezonde reactie op een ongezonde situatie’

over de zorg voor een familielid met schizofrenie en depressie(35 min.) ‘Achteraf begrijp ik dat mijn depressies eigenlijk hele gezonde reacties op ongezonde situaties waren.’ Nanette had sinds haar 16e terugkerende depressies. Pas de laatste keer pakte ze haar herstel grondig aan. Imiddels is ze WRAP-docent.  Ze is mantelzorger voor haar broer, die psychoses heeft.


Kenners over ‘schizofrenie’ en psychose


‘Onnodig pessimistische schizofrenie prognose’

Jim van Os over schizofrenie prognose

(10 min.) Psychiater Jim van Os: Ik denk dat de héle vroege fase cruciaal is. Dus als je binnenkomt met psychotische klachten, moet je te horen krijgen van iemand: luister, je bent gevoelig voor psychose. Onder stress kun je blijkbaar psychose ontwikkelen. Nou, dat is iets dat heel vaak voor komt, in de bevolking. Je bent niet de enige. En er ís iets aan te doen. ‘

‘Schaamte en angst kun je overwinnen. In kleine stapjes’

kim-2

(6 min.) ‘Een jonge een meubelmaker zegt: ik durf niet naar de Praxis, want daar lachen ze me uit. Dan zeg ik: laten we dat gewoon gaan proberen.’ Na een opname schamen mensen zich. Ze durven geen vrienden meer te maken of relaties aan te gaan. ‘Die angsten kun je overwinnen. Samen met iemand die je vertrouwt.’ Psycholoog Kim Helmus. 

Eenzaamheid: ‘Je denkt dat je de enige bent’

eenzaamheid bij schizofrenie

(7 min.) ‘Een opname. Daar had je niet op gerekend. En een diagnose. En dan slaat de eenzaamheid toe. Je bent uit het systeem gedonderd. Je hebt het gevoel dat je niet meer mee kunt, met andere mensen van jouw leeftijd. Maar je kunt terugkomen.’ Rokus Loopik, herstelcoach. 

‘Stemmen zijn een aanwijzing voor waar het probleem zit’

schizofrenie is niet stemmen horen

(13 min.) ‘Mensen gaan vaak stemmen horen nadat ze iets overweldigends hebben meegemaakt.’ De stemmen hebben een functie. Wat doet een goede hulpverlener? ‘Over de stemmen praten. Wat willen die vertellen?’ Psychiater Dirk Corstens.

Wat hebben ze met elkaar te maken? Manie – depressie – psychose

depressie en schizofrenie

(13 min.) Bij depressie is er eigenlijk van alles te weinig: je hebt nergens zin in, je ziet het niet meer zitten, je hebt geen energie. Bij manie is er van alles te veel. Je doet veel, je voelt je fantastisch, je bent niet af te remmen. En dat je niet meer te corrigeren bent, dát noemen we eigenlijk een psychose. Een diepe depressie is óók een psychose, zegt psychiater Ralph Kupka.

‘Hoe praat je met iemand die zegt dat hij dood wil?’

zelfmoord bij schizofrenie

(10 min.) ‘Zelfmoordgedachten zijn normaal bij depressie. En het kan mensen erg opluchten om er over te praten.’ Psychiater Ralph Kupka.


De hulpverlening en jij


‘Sla gewoon je arm om iemand heen’

hulpverleners en schizofrenie

(14 min.) ‘Mensen voelen zich sneller op hun gemak als ze tegenover iemand zitten die herkent wat zij meemaken. Een ervaringdeskundige. Sneller dan bij een hulpverlener.’ Daarvan moeten er meer komen, zegt herstelcoach Rokus Loopik. En hulpverleners moeten gewoon een arm om iemand heen durven slaan.

‘Je moet geluk hebben met je hulpverlener’

hoe ga je om met je hulpverlener

(12 min.) Hulpverleners die familieleden hebben met psychische kwetsbaarheid, zijn minder oordelend zijn in hun werk.’ Psycholoog Kim Helmus over waarom patiënten de jonge stagiar-verpleegkunde vaak het aardigst vinden.


Wat gebeurt er bij een opname?


Een gesloten afdeling, wat doen ze daar?

gesloten afdeling schizofrenie

(11 min.) Het zou normaal moeten zijn: dat degene die wordt opgenomen, zijn familie en de behandelaars allemaal rond de tafel gaan zitten. Direct bij opname. En dan samen afspraken maken. Psychiater Laura van Goor wil dat dat gaat gebeuren.

Gedwongen opname: ‘Je moet altijd naast iemand blijven staan’

opname-schizofrenie

(12 min.) Een opname is ontzéttend ingrijpend. Voor de patiënt. Voor de omgeving. Voor iedereen. Als je dan ook nog eens tegen je zin in wordt opgenomen – dat valt niet mee.  Het is belangrijk dat er continu mensen bereikbaar blijven die naast je blijven staan, en die met je in gesprek blijven.’ Psychiater Laura van Goor.

 


Medicatie


Antipsychotica: ‘Geef niet te veel’

medicatie-schizofrenie

(16 min.) ‘Antipsychotica geven is niet het énige dat je kunt doen om psychotische verschijnselen te verminderen. Als je in een prettigere omgeving komt of de stress neemt af, of je leert bepaalde dingen anders te interpreteren, dan wordt de psychose ook minder. Je moet zoeken naar de juiste balans’ zegt psychiater Lieuwe de Haan. ‘En zo laag mogelijk doseren.’

‘Sommige dingen werken, die moeten we gebruiken’

voeding is belangrijk bij schizofrenie

(3 min.) Psychiater Rogier Hoenders: ‘Fastfood eten en ook te weinig groente, fruit, noten en zaden eten, dat correleert heel sterk met het optreden van angst en depressie. Er moet meer studie komen, maar het geeft wel hoop dat we met voeding wat méér kunnen doen dan dat we tot nu toe dachten.’

‘Seksuele bijwerkingen en bewegingsstoornissen zorgelijk’

bewegingsstoornis-antipsychotica

(6 min.) ‘We hebben lang gedacht dat de nieuwe antipsychotica geen bijwerkingen gaven, maar dat is niet waar. Bovendien hebben we de laatste jaren vooral gelet op de bijwerking in de stofwisseling. Maar bewegingsstoornissen en seksuele bijwerkingen zijn ook een zorgpunt.’ Psychiater-onderzoeker Roberto Bakker.

‘Over cannabis is nog veel onduidelijk’

relatie schizofrenie en cannabis helemaal niet zo duidelijk

(9 min.) ‘Vroeg gebruik – voor je zestiende – en langdurig gebruik is af te raden. Als je uit een familie komt waar meer gevoeligheid is voor psychose.’ Psychiater Bart Rutten doet onderzoek naar de relatie tussen cannabis en psychose.

‘Pas op met antipsychotica bij niet-Westerlingen’

Psychiater Mario Braakman over antipsychotica voor niet-Westerlingen

(6 min.) Medicijnen die artsen in Nederland standaard voorschrijven voor psychische aandoeningen werken bij niet-westerlingen vaak anders. Soms ingrijpend anders. Veel artsen zijn zich niet bewist van dat probleem. Psychiater en antropoloog Mario Braakman.

 


Therapie bij ‘schizofrenie’, psychose en trauma


‘Helpt cognitieve gedragstherapie bij ‘schizofrenie’?’

cognitieve gedragstherapie bij schizofrenie

(16 min.) ‘Iemand die een psychose doormaakt verliest zijn zelfvertrouwen. Hij  gaat slechter functioneren. Ook door eventuele medicatie. Met therapie kun je goed helpen. Vroeger dachten we:  die achteruitgang hoort bij de ziekte. Nu weten we: dat klopt niet. Het zijn géén ‘negatieve symptomen’, zegt psycholoog-onderzoeker David van den Berg.

Lees het interview als tekst


Jij hebt onderzoek gedaan naar trauma en psychose. Wat is precies de relatie?

Best sterk. Je kunt de relatie vergelijken met de relatie tussen roken en longkanker. Het is vooral bijzonder omdat het haaks staat op wat we lange tijd gedacht hebben. We dachten dat psychose iets was wat vooral genetisch moest zijn. Er is ook heel lang geen onderzoek gedaan naar omgevingsfactoren zoals traumatisering in de kindertijd. De afgelopen tien jaar gebeurt dat meer. En nu blijkt dat trauma een van belangrijkste voorspellers is van psychose.


Kun je uitleggen wat trauma is?

Met trauma bedoelen we dat je nare dingen meemaakt, zoals ernstige fysieke mishandeling, seksueel misbruik, ernstige emotionele of fysieke verwaarlozing als kind, psychologische mishandeling. Ik heb het niet over een corrigerende tik maar over echt ernstige fysieke mishandeling waarbij mensen verwondingen oplopen en waarbij je je op dat moment echt heel erg naar hebt gevoeld.


Vaker psychose na trauma


Wordt een psychose altijd veroorzaakt door trauma?

Niet altijd. We zien wél dat het meemaken van trauma’s de kans op psychose echt sterk vergroot. Uit allerlei onderzoeken tezamen, zie je dat het meemaken van trauma’s in je kindertijd de kans op psychose ongeveer verdriedubbelt. Daarmee is het een van de belangrijkste risicofactoren op het ontwikkelen van psychose. We zien ook, in de klinische praktijk en in onderzoek, dat er bij veel mensen directe of indirecte relaties zijn tussen de trauma’s die mensen meemaken en de stemmen of de overmatige achterdocht die ze hebben.


Er zijn bijvoorbeeld mensen met stemmen die dingen horen die vroeger tegen hen gezegd zijn, door een misbruiker. Of we zien mensen die achterdochtig zijn geworden direct na het meemaken van een heel naar agressie-incident waarbij ze in elkaar zijn geslagen. Er zijn dus hele directe relaties, inhoudelijk, of in de tijd, dat je ziet dat iets ontstaat direct na de gebeurtenis.


Hoe je met de stemmen omgaat, hoe je je verhoudt tot die stemmen, wordt ook gekleurd door hoe je je als persoon ontwikkeld hebt. Mensen die zijn opgegroeid in een gezin waarin ze gedenigreerd werden en naar beneden geduwd, hebben geleerd zich aan te passen. Die zijn ook geneigd dat bij die stemmen te doen. De stemmen gedragen zich niet zozeer precies hetzelfde als vroeger, maar de manier waarop ze met die persoon die ze hoort omgaan, lijkt wel heel erg op hoe er vroeger met ze is omgegaan.

Hetzelfde geldt voor mensen met een overmatige achterdocht. Ik behandel heel veel mensen met achterdocht. En het zijn bijna allemaal mensen die ook wel heel erg vaak het deksel op hun neus hebben gehad in contact met anderen. Heel vaak zie je dat mensen allerlei beschadigingen hebben van het interpersoonlijke vertrouwen. Dat zijn vaak grote trauma’s maar het kunnen ook kleinere nare gebeurtenissen zijn, waardoor je ook begrijpt dat iemand achterdochtiger in het leven is komen te staan. En dan kun je ook begrijpen hoe iemand op een gegeven moment uit de bocht is gevlogen.


Die achterdocht wordt ook gevoed?

Die achterdocht komt wel ergens vandaan. Er is ook nuance. We hebben heel lang gedacht dat het allemaal biologisch en genetisch was en nu zien we dat omgevingsfactoren op de voorgrond staan. Dat kunnen grote trauma’s zijn maar ook dingen als ernstig gepest worden of bij een minderheidsgroepering horen, dus niet goed meekomen in de maatschappij. Het is waarschijnlijk een genuanceerde mix van die twee.


Wat heb je aangetoond met je onderzoek?

Veel mensen die trauma’s hebben meegemaakt en die psychotische klachten hebben ontwikkeld, hebben ook nachtmerries van die nare gebeurtenissen en herbelevingen. Ze hebben plotseling binnenvallende herinneringen van akelige dingen waar ze helemaal niet aan willen denken. Ze gaan heel veel activiteiten, plaatsen en mensen uit de weg, omdat die hen doen denken aan die gebeurtenissen. Ze hebben bijvoorbeeld geen seks met hun partner, of ze blijven bij bepaalde delen van de stad uit de buurt. Je ziet ook vaak dat ze last hebben van prikkelbaarheid, van schrikachtigheid ze zijn hyperalert op hun veiligheid. We noemen dat posttraumatische stressstoornis. Mensen ontwikkelen door die trauma’s niet alleen psychotische klachten maar daarnaast hebben ze ook echt last van die trauma’s zelf.


Trauma en therapie


Wij hebben een groep van 155 mensen gevraagd of ze mee wilden doen in een studie. Een derde van die mensen werd op een wachtlijst geplaatst. Zij kregen gewoon de zorg voor hun psychotische klachten maar voor de PTSS-behandeling stonden ze op een wachtlijst. De twee andere groepen kregen twee verschillende traumatherapieën. EMDR en exposure.


Van tevoren dacht eigenlijk iedereen: niet doen, dat is gevaarlijk, mensen gaan dan zichzelf iets aandoen, of mensen worden weer psychotisch, dat werkt niet bij deze groep. Maar dat is eigenlijk, wat mij betreft, stigmatisering door hulpverleners, die het idee hebben dat mensen met psychose andere mensen zijn dan mensen zonder psychose. Nou daar geloven we niks van.


Te kwetsbaar, dat is feitelijk het idee dat erachter zit?

Zo wordt inderdaad gedacht. In onze gedachten worden mensen met depressie en angststoornissen nog als redelijk normaal gezien. Maar mensen met psychose, nee dat is écht een kwalitatief aparte groep, daar moet je echt mee oppassen, die zijn heel erg kwetsbaar.

Maar wij geloven juist dat het niet geloven in mensen, en dat uitstralen, dat dát het slechtste is wat je kan doen. Je moet mensen hoop bieden en je moet mensen laten zien dat je in ze gelooft, zeggen: je kunt het.

En wij geloven ook dat je eigen herinneringen niet schadelijk zijn. Wij zeggen tegen mensen: je hebt onwijs nare dingen meegemaakt, maar die herinneringen, die verkrachten je niet. En die herinneringen, die stompen je niet in elkaar. Dat zit in je hoofd, dat kun je aan en dat kun je zeker aan als ik hier met jou ben in deze ruimte. We gaan daar op een gestructureerde manier aan werken, en dat gaat je helpen. Dát is een boodschap van hoop. Dat werkt, denk ik.


Dus jullie hebben EMDR gedaan, exposure-therapie. Hielp het?

Dat hielp vrij goed. We hebben mensen in dit onderzoek acht sessies gegeven. Dat is weinig, maar we wilden een bepaalde dosis behandelingen onderzoeken. Zo’n 60% van deze mensen hadden geen posttraumatische stressstoornis meer ná die behandelingen. Dat is eigenlijk een heel erg goed resultaat. Wij denken dat de mensen die nog wel klachten hadden, eigenlijk nog niet klaar waren met de therapie. Dat de 8 sessies te weinig waren. Dat hebben we ook terug gehoord van de therapeuten en van de deelnemers. Het gaat ook om mensen die ernstig getraumatiseerd zijn. Ik heb het niet over een auto-ongeluk op je twintigste, maar over langdurig vroegkinderlijk trauma, zoals herhaald en vaak seksueel misbruik én fysieke mishandeling. En niemand die er was om je op te vangen. Voor deze mensen is acht sessies natuurlijk niet genoeg.


Meer dan de helft trauma’s in 8 sessies opgelost


Wat ik begrepen heb is dat je met EMDR elke keer één trauma aanpakt? Dus hoe meer trauma’s je hebt, hoe langer de behandeling duurt?

Dat klopt, je moet het zo zien: vaak is het alsof mensen een heel fotoalbum vol met foto’s van allemaal nare gebeurtenissen hebben. Wij kijken wat de naarste ervaringen zijn, di gaan we het eerst behandelen. Dat gaat tegen je intuïtie in. Traumatherapeuten behandelen mensen die ze als kwetsbaar beschouwen. Dan kiezen ze vaak een voorzichtige aanpak en beginnen eerst met iets wat minder erg is. Wij zeggen dat we juist pragmatisch moeten zijn. Als je de ergste dingen aanpakt, dan verandert de rest vaak wel mee. Ik vergelijk het wel eens met blikken gooien op de kermis. Als je de onderste blikken te pakken hebt dan dondert die hele toren in elkaar. En dat hebben wij dus ook gedaan. Gekeken wat de meest nare ervaringen zijn, en van die meest nare ervaringen weer gekeken wat de allerergste is. We hebben de volgorde van werken omgedraaid. En dan zie je dat er in slechts acht sessies 60% van de trauma’s zijn opgelost.


Jullie hebben mensen met posttraumatische stressstoornis behandeld, maar denk jij dat het bij mensen met psychose, zonder PTSS, zou kunnen helpen?

Dat denken we wel. We zijn nu aan het kijken of we door nare trauma’s te verwerken die echt duidelijk gerelateerd zijn aan klachten, bijvoorbeeld stemmen horen, of we op die manier ook de psychotische klachten wat kunnen verminderen.

Los van traumabehandeling denk ik dat het belangrijk is dat wij in de geestelijke gezondheidszorg een meer trauma-sensitieve attitude krijgen. Er moet met mensen gepráát worden. Wat is er toch met je gebeurd, hoe is jouw leven verlopen dat jij deze klachten hebt ontwikkeld?


Praten over de inhoud van de psychose


Waar is het begonnen?

Waar is het begonnen, wat zijn jouw ideeën daarover, wat denkt jouw familie daarover, welke gebeurtenissen verbind jij zelf direct of indirect aan jouw klachten. En dat betekent ook dat we direct naar trauma’s moeten gaan vragen – want dat doen we niet zo graag. Als je kijkt naar intakeverslagen dan wordt dat kopje vaak overgeslagen, zeker bij mensen met psychotische klachten. Behandelaren vinden trauma’s eng, die vinden het niet zo leuk om over te praten. Het is ook geen leuk onderwerp. En daarom zijn wij bijvoorbeeld ook bezig zijn met het ontwikkelen van een training voor verpleegkundigen en psychiaters. Dat zijn toch degenen die vaak mensen als eerste zien. Een training om juist ook over trauma in gesprek te gaan, en je niet alleen op trauma te richten bij PTSS klachten, maar trauma ook mee te nemen in je behandelplan en in de gezamenlijke formulering van wat er aan de hand is en hoe het zo is gekomen.


En houdt het ook in dat ze moeten gaan praten over de inhoud van de psychoses? Want dat gebeurt vaak niet.

Precies. Nee, dat gebeurt natuurlijk binnen veel psychologische behandelingen van psychose wel, dan gaat het alleen máár over die inhoud. Maar slechts weinig mensen komen bij een psycholoog terecht die zulk soort behandelingen met ze doet. En ik denk dat het voor psychiaters en verpleegkundigen en casemanagers belangrijk is, om hier ook over te te praten. In plaats van het alleen te hebben over symptomen en over medicatie maar ook om het hebben over wie je bent en hoe kom jij hier terecht.


‘Intrusies: aan die heftige beelden die uit het niets opduiken kun je iets doen’

heftige beelden bij schizofrenie

(6 min) ‘Voor mij is een psychose uiteindelijk dat je vreemde intrusieve ervaringen hebt, die je vervolgens gaat proberen te verklaren. Die intrusieve ervaringen, dat kan in je lijf zijn, dat kunnen stemmen zijn, dat kan een beeld zijn. Maar je schrikt je natuurlijk het leplazarus.’ Therapie kan erg helpen, zegt psycholoog-onderzoeker David van den Berg.

‘Sterke relatie trauma en ‘schizofrenie’: therapie helpt’

relatie trauma psychose schizofrenie

(13 min) We dachten lang dat psychose vooral genetisch moest zijn. Er is ook daarom heel lang geen onderzoek gedaan naar omgevingsfactoren, zoals traumatisering in de kindertijd. De afgelopen tien jaar gebeurt dat meer. En nu blijkt dat trauma één van belangrijkste voorspellers is van psychose.’ Psycholoog David van den Berg.

Makkelijker praten over psychische problemen

Mehmet Yucel legt de Yucel-methode uit: beter praten over psychische problemen met anderstaligen

(8 min.) ‘Ik maakte gesprekken mee met hulpverleners, en ik zag steeds weer dat de mensen die hulp niet snapten. Dat is natuurlijk zonde.’ Transcultureel systeemtherapeut Mehmet Yucel bedacht een simpele en effectieve blokkendoos-methode om makkelijker te praten over psychische problemen.

 


Er bestaan al veel betere behandelingen


IPS: na een psychose meteen aan het werk of een opleiding herstelt sneller

met schizofrenie gewoon aan het werk
(18 min.) Jongeren willen na een opname gewoon terug naar school of aan het werk en dat gaan we dan meteen ook doen. En dan zie je dat ze stabiliseren. En ze herstellen ze in de werksetting. En soms is het best wel moeilijk hoor, het lukt niet in één keer. Maar dan zie je dat het in de loop van de tijd afneemt en dat het gewoon goed gaat. Dat mensen carrière gaan maken, meer uren kunnen werken of hun school afmaken en daarna ook weer door kunnen. Debby Kamstra, Vroege Interventie bij Psychose (VIP)-team van Mentrum, Amsterdam

‘De eerste vraag is: wat wil jij?’

we vragen: wat wil jij bij schizofrenie

(26 min.) ‘We kijken niet alleen naar beperkingen en wat er fout gaat, maar ook naar wat er goed gaat en hoe je dat kan vergroten. Dus: het bio-psycho-sociale model, uitgebreid met zingeving en betekenisgeving.’
– Pardon? Het lijkt mij toch vanzelfsprekend dat een psychiater met een patiënt over zingeving praat?
‘Dat zou je denken. Maar door tijdsdruk en productiedruk en administratieve druk worden we gedwongen om vooral symptomen te verminderen, zo snel mogelijk. Vaak met medicatie en cognitieve gedragstherapie. Maar we moeten breed blijven kijken en breed blijven werken.’ Integrale psychiatrie volgens psychiater Roger Hoenders.

Finse gespreksmethode lost ‘schizofrenie’ op

Psychiater Dirk Corstens over open dialogue een alternatieve behandelmethode voor psychose en schizofrenie

(14 min.) ‘Iemand loopt vast, en dat is vaak de aanleiding voor een psychose. Dat is het uitgangspunt van Open Dialogue. Een psychose gaat over relaties tussen mensen en onmacht. Therapeuten die werken volgens deze methode zetten de naaste omgeving en de patiënt samen om de tafel en probeert, met hulp van de hele groep, te begrijpen wat er aan de hand is. Iedereen voelt zich begrepen en gesteund.’ Psychiater Dirk Corstens. (Zie ook de andere bronnen over Open Dialogue, onderaan deze pagina)

Psychose en ‘schizofrenie’ in andere culturen

Psychiater Mario Braakman over schizofrenie en psychose in andere culturen
(13 min.)
‘Wij, artsen in Nederland, hebben oogkleppen op. We kijken alleen maar naar symptomen. We menen dat de combinatie van symptomen bepaalt of iemand ziek is of gezond. Maar we moeten veel breder kijken. We moeten kijken of iemand functioneert, of niet’ zegt psychiater en antropoloog Mario Braakman.

 

Plus:

Een interview met Rokus Loopik over hulpverleners en ouders:

Een e-book met Rokus Loopik over wat herstel nou eigenlijk is. Download het hier.

voorkom zelfmoord
Download, lees en verspreid

Bekijk ook deze buitenlandse filmpjes over herstellen van ernstige psychiatrische aandoeningen:

Open Dialogue methode uit Finland: 85% herstel meteen na eerste psychose door liefdevolle, anti-autoritaire, systeemgerichte aanpak.


Klik hier voor het artikel op de website van The Independent.
Klik hier om een pdf van het artikel te downloaden.

Healing homes: recovery from psychosis without medication
Complete documentary film. An in-depth exploration of the Family Care Foundation, one of the best psychosis-oriented programs in the world, a Swedish organization which places people failed by traditional psychiatry in families, many of whom are farm families, as a start to a whole new life. Interviews with clinicians, clients, and host families.
Maker: Daniel Mackler, 2011.

Dr. Gabor Maté on the Myth of Normal in Psychological Disorders. He explains how mental distress and pathology exists in a continuum and are largely a result of a materialist culture that rigidly ‘idealize individuality and ignores emotional needs,’ prioritizing objects over people and well being. Interview by Crazywise.

Laura Delano. ‘Recovering from Psychiatry– How I Grieved Fourteen Years Lost to Psychiatry, and Reclaimed My Life’

Al mijn blogs over psychiatrie, een kind verliezen, en wat je moet weten over de ggz. Lees ze als je iemand kent die zich ernstig uit het dagelijks leven terugtrekt. 

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Boek: Stijl. 30 tips

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (heldere website)

14 comments

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen