Leert goede schrijvers de laatste 20%

Hoe maak je een Start hier-pagina? (en waarom je altijd blogt voor beginners)

Je blogt voor beginners. Altijd. Ook als je blogt voor medisch specialisten. Of voor leden van de Hoge Raad.

Dat zijn geen beginners in hun éígen vak, maar wel op jouw vakgebied.

Dus je wil ze de weg wijzen. Zeker als je veel informatie op je site hebt. Zeg: zo’n site als die van mij. Met een blogvoorraad van 10 jaar, maar zie er maar eens snel te vinden wat je nodig hebt. Ik zoek me zelf ook suf.

Ik heb weliswaar een chronologische lijst met al mijn blogs, én ik heb onlangs een thematische lijst gemaakt (op basis van de categorieën). Maar dan nóg weet een nieuwkomer niet waar hij moet beginnen.

Daarom heeft elk groter blog een Start hier-pagina nodig.

Start hier is een beredeneerde lijst met je belangrijkste blogs

En vandaag maak ik er één voor deze site. Als hulp voor nieuwe lezers en als voorbeeld voor jou. Kortom: ik verzin hem waar je bij staat. Waar moeten jij en ik aan denken?

1. Je Start hier-pagina heeft een helder doel

Het doel van de Blogacademie is: dienstverleners helpen met tips over bloggen en online marketing, én met tips over schrijven.

De tips over schrijven sla ik over, voor de Start hier-pagina. Mensen die nieuw op mijn blog komen, via zoekmachines, zoeken altijd naar specifieke blogonderwerpen. En de schrijftips vinden ze vanzelf.

2. Bedenk een logische volgorde voor de hoofdonderwerpen

Elke beginnende zelfstandige volgt dezelfde weg als ik: ik maakte een website. Hoera. En toen? Toen bleek ik nog niet klaar te zijn.

start hier pagina volgorde
Mijn website was af. Maar er bleek nog wat meer nodig te zijn

Ik moest diensten en producten maken. Ik moest verkopen op mijn site, terwijl ik verkopen maar sleazy vond. Ik moest reclame maken, en hoe doe je dat eigenlijk?

Eigenlijk had ik beter vooráf al kunnen nadenken over de opbouw van mijn website.

Dus de volgorde van de Start hier-onderwerpen voor mijn eigen site moet zoiets zijn:

 • Waar moet je aan denken vóór je zelfstandige wordt en een website maakt?
 • Hoe maak je een website?
 • Hoe maak je een online cursus?
 • Hoe maak je reclame?
 • Waarom zou je bloggen?
 • Hoe blog je?

3. Maak een strenge selectie

Alleen je allerbeste posts horen op je Start hier-pagina. De allerhandigste. Niet de allermooiste. En ook niet die grappige, nee, over hoe je kleren ging kopen met je vriendin.

4. Zet hem in je navigatiebalk

Zelf heb ik liefst zo weinig mogelijk knoppen in mijn navigatiebalk, dus dat wordt puzzelen. Maar uitklapmenuutjes krijgen nauwelijks aandacht, dus je moet belangrijke onderwerpen in het zicht plaatsen. Je Magimix zet je ook niet in de keukenkast, tenslotte.

Hier staat het eindresultaat.

En dat is het wel zo’n beetje

De verleiding is groot om steeds meer blogs toe te voegen, zoals die laatste twee onder het nieuwe onderwerp: andere nuttige vaardigheden. Maar ik doe het niet. Ik hou op. Kan ik best. Misschien ga ik er zelfs nog wat uitgooien.

Het mooie is: terwijl ik al die posts doorblader zie ik dat ik links ben vergeten, dat ik mijn tags eindelijk eens moet bijwerken, en dat er posts zijn die ik nodig moet actualiseren. Sommige zijn zo verouderd dat ze wegmoeten.

Dus ik heb ondertussen een to do-lijstje gemaakt voor volgende week.
And so on and so forth.

PS. Moet jij nodig orde aanbrengen in je posts, je categorieën, je tags? Lees hoe Elja Daae het deed voor haar blog met 1700 artikelen.

 

 

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

9 comments

 • Tja, toen ik begon met bloggen had ik niet door dat dit er ook allemaal bij zou komen (updaten, overzichtspaginas). ‘t Is een uitdaging allemaal!

  Ook een inschrijf formuliertje voor je email lijst op de Start-Hier pagina zetten?

 • Ik weet nog goed hoe ik tig blogs per dag van je las Kitty, toen ik je net ontdekt had jaren geleden. Als een boek dat je in één ruk uit wilt lezen.

  En goed van dat to-do-lijstje.

  • Dat is eigenlijk de bedoeling, dat je verliefd wordt op een blog. Een tijdje. En dan krijg je weer een nieuwe liefde ;-) Net als met muziek en beeldende kunst en schrijvers. Zo fijn als dat gebeurt. Ik kom ze niet vaak genoeg meer tegen, blogs die je dag goedmaken. Ik weet niet of er minder van zijn of dat ik niet goed genoeg meer zoek?

 • Dank voor de tip! Nu nog 150 blogs….
  Wel leuk trouwens – al die blogs van jou op een rij.
  Als ik niet oplet zit ik weer tot diep in de nacht te lezen (tot ongenoegen van “zij-die-niet-genoemd-wil-worden”)

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html