Leert goede schrijvers de laatste 20%

Blog maken in WordPress? (Handleiding 2023)

blog maken in WordPressMoeilijk?
Een blog maken in WordPress?

Dat was tien jaar geleden nog zo. Toen moest je websites van de grond af laten bouwen, of het zelf doen. Nu niet meer.

Nu zijn er WordPress themes

Voor $50 ben je klaar.

Nieuwe bloggers kijken me dan bezorgd aan. Worldpress?  Is dat weer zo’n nieuwe tijdvreter?

Nee, leg ik dan uit. WordPress bestaat al jáááren. Oorspronkelijk was heteen tekstprogramma, puur voor bloggen. Uit de tijd dat bloggen nog voor nerds was die niet aan plaatjes deden. Maar inmiddels is het een volwaardig websiteprogramma.

Nog zo’n misvatting:

Het verschil tussen websites en blogs

Is er niet meer. Je blog is deel van je website, je website is deel van je blog. De blogmodule kun je op elke gewenste plaats zetten. Hij kan op de homepage, of ergens achteraf. Je kunt hem ook leeg laten. Het is maar net hoe je het indeelt.

Dus kom. Ik leg het gewoon even helemaal uit. Stap voor stap. Voor het geval je denkt:

Help, ik wil SNEL een blog maken in WordPress. Vandáág nog

Een paar jaar geleden maakte je het snelst een blog in Blogger, een gratis dienst van Google. Je blog krijgt de extensie jouw blognaam.blogspot.com. Uitleg over hoe je een blogger blog maakt vind je hier. Ook WordPress heeft zo’n gratis blogdienst: WordPress.com.

Op dit moment maak je nóg sneller een gratis site of een blog op platforms als Weebly.com of  Wix.com. Je hebt direct een site en het ziet er netjes uit. Je hoeft niks te snappen van code of html: je dragt en dropt je site zó in elkaar.

Nadeel: je zit vast aan hun formats, hun apps, hun regels. En je blog staat niet op je eigen domein – het heeft niet jouw websiteadres of url. (Tenzij je een betaald abonnement neemt: dan kun je ook op platforms als Wix en Weebly je eigen domeinnaam gebruiken.)

Hetzelfde geldt voor kant en klare websitediensten als Phoenix van IMU of Funnelbox van Hugo Bakker: je zit aan hun formule vast. Je hebt daar overigens wel je eigen domeinnaam, en alle geboden hulp kan als beginner prettig zijn. Al moet de aanpak wel passen bij hoe jij wil verkopen. Funnelbox van Bakker is de goedkopere optie, met een totaalpakket aan diensten voor je hele online bedrijf voor €150 per maand: van een website tot en met een online lesomgeving. Let op: ik heb er zelf niet mee gewerkt, dus ik kan niet zeggen hoe goed het werkt. (Autorespond, een van hun diensten, is niet erg gebruiksvriendelijk.)

Waarom wil je een WordPress blog op je eigen domein?

Een site of een blog op je eigen domein is beter.

De reden: alle links die je in de loop van de tijd verzamelt komen op jouw domein terecht (http://www.jouwnaam.nl). Op internet zijn links het betaalmiddel. Hoe meer je er hebt, hoe hoger je komt te staan in de zoekpagina’s van Google. Vooral als ze van grote, belangrijke sites op jouw vakgebied komen.

NB Voor bedrijven met unieke diensten, zoals beeldende kunstenaars, is dat minder belangrijk dan voor bakkers en fietsenmakers. Omdat mensen zelden zullen zoeken naar ‘een kunstenaar’ en wel vaak naar ‘een fietsenmaker’.

Bovendien kan niemand anders dan jij de regels veranderen, bestanden kwijtmaken of de stekker uit je blog trekken.

Mijn favoriete websiteprogrammatuur is (yep) het open source programma WordPress. Er zijn veel layout-sjablonen (themes) te koop waarmee je in één klap een mooi vormgegeven website maakt. Zo gaat het opzetten van een WordPress blog stap-voor-stap:

wordpress handleiding
De Blogacademie verdient niet aan reclame: alle tips zijn onbetaald

Kies een provider

Meestal geldt: hoe kleiner de provider, hoe beter de service. Kies een provider waar de programmeurs zelf achter de telefoon zitten, dat schiet lekker op. Heel snel (qua laadtijd) en ook behulpzaam (en altijd beleefd) is de hosting van Xel. Ook TransIP helpt goed en je hebt veel vrijheid: bij allebei kun je bijvoorbeeld zelf backups terugzetten en andere domeinnamen koppelen. Die eigen controle vind ik inmiddels belangrijk.

Kies een domeinnaam

Elke provider biedt je de mogelijkheid om een domeinnaam vast te leggen. Lees hier meer over het belang van een goede domeinnaam. Het duurt een paar uur of een dag tot hij actief is. Van je provider krijg je je inloggegevens.

WordPress installeren

Kunnen we kort over zijn, want bij goede providers doe je dat met één klik. Backups van je site maken ook. Dus let daar even op bij de aanschaf van een abonnement.

Kies een theme – waar vind je goede WordPress themes?

Themes kunnen gratis zijn of betaald: premium themes. Hoewel er goede gratis themes zijn – zie het aanbod van WordPress.org – geven betaalde themes meer mogelijkheden. Bovendien krijg je bij een betaald theme ondersteuning. Dat kan handig zijn, want bij het installeren en het aanpassen van de layout heb je soms snel hulp nodig. Goede WordPress themes aanbieders hebben een helpdesk met progammeurs, die vragen beantwoorden via fora en een ticketsysteem. De voertaal is meestal Engels.

Kijk voor een ruim aanbod op Themeforest, maar kies daar alleen populaire themes. Die hebben zich al bewezen. Lees de reviews om te kijken of eerdere kopers tevreden zijn over het theme en de service.

Kunstenaars, fotografen, architecten enzovoorts: als je een portfoliosite nodig hebt, zoek dan op WordPress portfolio theme. Graph Paper Press bijvoorbeeld levert mooie portfoliothemes. Maar let op:

Als je vooral met tekst werkt, heb je geen visueel theme nodig

Dan zijn al die mooie, grote platen op je site alleen maar ballast. Ze maken je site trager, en ze leiden de aandacht af van je hoofdboodschap. Helaas geven veel vormgevers meer om plaatjes dan om gebruiksvriendelijkheid of laadsnelheid. Vormgevers lezen ook niet. Zelfs makers waar ik in het verleden goede ervaringen mee had, Themetrust en Woothemes, maken nu themes met een nadruk op de visuals. Woothemes heeft overigens een serie goede videotutorials over WordPress, alleen toegankelijk voor klanten.

Superieure themes

Een beetje Amerikaans van stijl, maar helder en technisch superieur zijn de themes van StudioPress, die draaien op Genesis. Genesis is een kaal basistheme (parent theme). Daar bovenop installeer je het theme dat je uitkiest (child theme). WordPress updates kunnen je site nooit meer kapot maken. Bovendien levert Studiopress fantastische handleidingen voor de inrichting.

Een idioot goedkope, maar heel smaakvolle leverancier is het kleine Duitse Elmastudio, Elma levert goede service.

Prachtige, minimalistische themes voor schrijvers maakt Bylt. Niet voor elk zakelijk blog geschikt: de nadruk ligt op tekst. Sommige fonts zijn aan de kleine kant: let op leesbaarheid.

Schaf een theme aan en download het. Je krijgt het binnen als zip-bestand. Sla het op op een plek die je kunt terugvinden.

Een waarschuwing

Kies een theme dat je mooi vindt en verander er niks aan. Zodra je teveel aan een theme gaat rotzooien verdwijnt de esthetische samenhang, die de ontwerper er zorgvuldig in heeft aangebracht.

Waar moet je op letten als je een theme kiest?

Dit is wat je nodig hebt:

 • Een eenvoudige website
 • Met een heldere structuur
 • Die je lezer snel laat zien wat hij op je site kan doen
 • Je wil geen bewegende onderdelen die je lezer afleiden: geen sliders, geen geanimeerde buttons, geen pop-ups die er voor zorgen dat je lezer niet verder kan lezen
 • Goed leesbare fonts (16 px is de huidige standaard)
 • Donkere tekst op een lichte achtergrond: zorg voor een krachtig contrast
 • Een leesregelbreedte van niet meer dan 77 aanslagen is ideaal: 600 px breedte vind ik persoonlijk het maximum
 • Je site moet snel laden, anders loopt je bezoeker weg
 • Je site moet responsive zijn: hij moet automatisch schalen naar elk scherm. Omdat meer dan de helft van de internetbezoeken inmiddels via smartphones gaat, meet Google nu de mobiele versie van je website. Alles wat je doet moet je dus éérst op mobiel en tablets testen, en pas daarna voor desktop. Hier kun je checken of je huidige site voldoet aan Googles eisen.

Installeer je theme op je domein

Ga naar je wordpress admin pagina. Klik in het menu in de linkerzijbalk op Weergave – themes. Bovenaan de pagina zie je een knop ‘Themes installeren’.

wordpress blog maken

Volg de aanwijzingen.

Handige én onmisbare plugins

Plugins zijn hulpprogrammaatjes.
Je installeert ze op de plugins-pagina:

Onmisbaar zijn:

• Akismet voor wordpress, tegen spam. Die is al standaard voor je ingevuld door WordPress, je moet hem alleen nog activeren. NB: Akismet is gratis. Laat je niet foppen door de misleidende inrichting van de activeringspagina: zet de schuif van je vrijwillige bijdrage gerust lager. En ja, Akismet is van WordPress.com en ze dwingen je om een WordPress.com-domein aan te maken. Niks aan te doen. Laat het gewoon inactief.

• Onmisbaar: een plugin die je beschermt tegen hackers. Limit login attempts doet zijn werk.

• Een plugin die iedereen die een commentaar onder je blog heeft geschreven een e-mail stuurt als iemand anders op dat commentaar heeft gereageerd.  Lees hier meer over plugins die helpen bij commentaar krijgen en discussies bevorderen.

• Bezoek voor goede plugins en SEO-oplossingen de site van Yoast, ofwel Joost de Valk. (SEO = zoekmachine-optimalisatie). Een net zo goede optie is Rankmath.

• En tenslotte: Total Cache om te zorgen dat je site snel laadt.

NB. Zelf gebruik ik nog de klassieke versie van WordPress, omdat ik het werken met blokken onhandig vind. Daarom heb ik de plugin Classic editor geïnstalleerd, die de modern editor uitschakelt.

Pas op met plugins, want sommige plugins vertragen de laadtijd van je site. Bovendien zijn niet alle plugins netjes geprogrammeerd. Soms conflicteert de code van een plugin met een andere plugin, en soms legt een nieuwe plugin daarom je hele website plat. Zorg dus altijd voor een backup vóórdat je een nieuwe plugin activeert.

Op de sites van de plugin-bouwers vind je handleidingen voor de installatie. Lukt het niet, Google dan even naar een tutorial op Youtube.

Je site beheren

Als alles er staat ben je nog niet voor de rest van je leven klaar. Helaas. Omdat veiligheid een issue is online zijn makers van programma’s continu bezig om foutjes te repareren, zodat er geen hackers binnen kunnen komen. Eigenlijk moet je dagelijks je site even langslopen om te zien of er nieuwe updates zijn voor je plugins. Updaten is een kwestie van een klik.

Plugins moet je updatenOok themes en zelfs je WordPress-programma krijgen regelmatig een nieuw jasje. Maak altijd een backup van de laatste versie van je site vóór je een nieuwe WordPress-versie of een nieuwe plugin installeert.

Je tekst vindbaar maken voor zoekmachines (SEO)

Niet mijn pakkie-an. Maar 80% van wat je nodig hebt lees je in 10 minuten in dit uitstekende blog van Nils van der Knaap.

Backups

Als je geen provider hebt die jou met één klik een backup van je site laat terugzetten: daar zijn ook allerlei programma’s voor. Die zijn niet gratis. Maar als je niet zo handig bent met digitale techniek is dat wel het overwegen waard. Google op: WordPress Backup and Restoration.

Wil je een gratis plugin? UpdraftPlus. Die werkt goed en de uitleg is helder.

zorg voor backups van je wordpress site
Updraft Plus is een van de makkelijkste backup plugins die ik ken

Je provider maakt, als het goed is, óók elke nacht een backup. Vraag dat na. Mocht je site op zwart gaan, dan kun je je provider vragen om de laatste versie te herstellen.

Hoe dan ook: zorg dat je altijd een recente backup op een reserve-harde schijf hebt staan. Het internet kan uitvallen, de cloud kan uitvallen, je site kan worden gehackt. Als je hele bedrijf in je website zit, is het onverstandig om alleen op de backups van je provider te vertrouwen.

Je site aanmelden bij Google

… hoeft niet meer. Om ervoor te zorgen dat zoekmachines je site kunnen vinden, zorg je voor links naar jouw site op andere websites. De bots van Google volgen die links en komen zo bij jouw site uit. Hoe krijg je links op andere sites? Laat bijvoorbeeld commentaar achter op een blog, waar je je webadres moet invullen. Of plaats een link naar je website op Twitter. That’s all.

Statistiek

Wil je weten hoeveel bezoekers je op je site krijgt?
De meeste mensen gebruiken het gratis programma Google Analytics. Maar als je niet alle gegevens van je bezoekers aan Google wilt doorspelen, ben je beter af met Matomo (voorheen Piwik). Dat kan precies hetzelfde. Ik heb het gebruikt. Maar zelf doe ik weinig met mijn statistieken, dus ik ben overgestapt op een simpel en nóg privacy-vriendelijker programma: Simple Analytics. En ja, fatsoen kost geld. Zoals SA op zijn homepage schrijft: When a service is free you are the product. We won’t ever sell your data. As a result, we need to charge.

Sommige blogsystemen hebben een plek waar je je statistiek-code kunt plakken (Blogger), voor andere kun je een plugin uploaden (WordPress).

Statistiekprogramma’s kunnen je veel vertellen over welke pagina’s en onderwerpen succesvol zijn, en waar je bezoek vandaan komt. Maar staar je er niet blind op. Iemand die 40 minuten op een van je pagina´s blijft hangen is meestal gewoon even naar de wc gegaan, en daarna is hij voor de TV blijven hangen.

Hoe kom je aan plaatjes?

Gebruik liefst auteursrechtvrije plaatjes: maak ze zelf.

Je vindt ook plaatjes op sites als Flickr onder de benaming creative commons.

Creative Commons
Wat betekent de vermelding? (Rechtsklik op het plaatje voor een grotere weergave in een nieuw tabblad.)

Let goed op: je kunt deze plaatjes op je blog gebruiken mits je je aan de regels houdt (altijd: met naamsvermelding van de fotograaf en een link naar de vindplaats, soms: beeld mag niet worden aangesneden, enz). Zoek goed uit welke regels op jouw plaatje van toepassing zijn. Wees ruimhartig in je vermeldingen – de makers stellen hun plaatjes beschikbaar in de hoop dat ook anderen hun werk zullen vinden. Er zijn allerlei programma’s die copyrightvrije foto’s voor je filteren én de juiste credits voor op je site meeleveren, zoals Vecteezy (voorheen Photopin). Maar blijf controleren of ze echt copyrightvrij zijn.

Of betaal voor stockfoto’s. Google maar eens, er zijn er heel veel stockfoto sites. Ze hoeven niet altijd duur te zijn.

Een waarschuwing: let op als je plaatjes zomaar van het net vist. Betaal fotografen voor hun werk, en pas op voor de copyrightmaffia.

Voor het vergroten, verkleinen, bijsnijden enzovoorts van plaatjes zijn er veel gratis editing programma´s, zoals Photoscape voor Windows. Apple heeft zijn eigen programma Foto’s voor bewerkingen.

Zelf bewerkte ik mijn foto’s jarenlang in Photoshop, maar Photoshop ging over op een abonnementsmodel en werd idioot duur als je maar een paar plaatjes per maand maakt. Gelukkig is er nu Affinity. Affinity geeft alternatieven voor drie populaire Adobe-programma’s: Photo (lijkt op Adobe Photoshop), Publisher (lijkt op Adobe Indesign) en Designer (lijkt op Adobe Illustrator). Koop ze meteen alledrie (voor maar €150, eenmalig): ze werken naadloos samen. Met Photo berwerk je je foto’s, met Publisher kun je al je teksten professioneel opmaken, Designer laat je met vectoren werken enz.

Als je nog nooit met Photoshop gewerkt hebt, moet je wel tijd uittrekken om de tutorials rustig door te nemen, en om te oefenen. Als je er wel mee hebt gewerkt, moet je even wennen aan de wat anders ingerichte interface en aan een andere manier om kleuren te kiezen. Het went snel, en Affinity biedt veel handige nieuwe instellingen.

Wil je het makkelijk houden, kies dan voor Canva. In Canva kun je veel doen, en het biedt je veel hulp bij het ontwerpen – met sjablonen, kant en klare vormen en lettertypen, enzovoort. Probeer de gratis versie en ga over op de professionele, als het je bevalt. Dan heb je meer mogelijkheden.

Hoe je een simpele, krachtige huisstijl maakt leg ik uit in de online cursus Little Black Dress.

Dus… het enige dat je nu nog hoeft te doen is stukken schrijven

Succes.

comments die zin hebben

Meer lezen?

Meer hulp nodig bij WordPress?

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

62 comments

 • Hej!

  Nou weet ik niet of mijn vraag hier thuishoort, maar zou ontzéttend graag een antwoord willen.

  Momenteel hebben we een website via Hostnet en WordPress: heiko-joke.com.

  Doordat het pakket van 100GB zijn limiet heeft bereikt kan ik niets meer: geen up-dates laten uitvoeren, geen documenten, berichten of foto´s toevoegen en dat is erg frustrerend.

  Nu wil ik graag overgaan tot alleen het hebben van een blog. Daarom zijn inmiddels alle pagina´s over ons (families, opleidingen, loopbanen, eerdere woningen enz.) verwijderd.

  Nog steeds geen ruimte genoeg gecreëerd, om weer iets te doen… Zó frustrerend…

  Wat moet ik nu nog doen om “ons verhaal” weer te kunnen hervatten? Ik weet echt niet meer wat ik nog kan doen.

  Kun je ons helpen?

  Een “radeloosje”
  Joke uit Ödarp, Zweden

  • Hoi Joke,

   Pagina’s en berichten in WordPress zijn niet heel “zwaar”, dus het zet niet veel zoden aan de dijk om die te verwijderen.

   Geuploade bestanden zoals afbeeldingen, pdf’s en video’s kunnen wel zwaar zijn. Als je een pagina of bericht verwijdert met een bestand (afbeelding/pdf/video) erin, blijft dat bestand nog steeds aanwezig in de mediabibliotheek (“Media” in de linkerkolom van het WordPress-dashboard).

   Dus om capaciteit vrij te maken zou je daar de zwaarste bestanden kunnen verwijderen. Standaard kun je in de WordPress-mediabibliotheek helaas niet zien hoe zwaar een bestand is. Er zijn wel plugins voor maar die kun je naar ik begrijp momenteel niet installeren. Mocht je video’s hebben geupload, dan zou je die het eerst kunnen verwijderen en vervangen door naar op Youtube geplaatste versies (ik vermoed dat je dat al zo doet, maar ik vermeld het voor de volledigheid).

   Dat gezegd hebbende: 100GB is best heel veel opslagruimte. Ik heb op je site gekeken en volgens mij zijn alle afbeeldingen netjes geoptimaliseerd (lichter gemaakt), dus op het eerste zicht lijkt het daar niet aan te liggen. Wat zou kunnen, is dat afbeeldingen door een plugin lichter worden gemaakt, maar dat het zware origineel wel aanwezig blijft. In dat geval zou je die zware originelen kunnen verwijderen.

   Ik ben een beetje huiverig om advies te geven zonder dat ik precies hoe het zit en ik ben ook geen echte WordPress-techneut, ik zou het vervelend vinden als je dingen onbedoeld onherstelbaar weggooit of zo.

   Het beste advies dat ik daarom kan geven, is om iemand even mee te laten kijken. Je zou contact kunnen opnemen met Rory Kranendonk (https://www.dreamwire.nl/). Hij is naast webdesigner ook een echte WordPress-troubleshooter (hij helpt Kitty en mij ook met onze websites). Dat kost natuurlijk wel iets, maar hij hanteert heel schappelijke tarieven en werkt razendsnel.

   Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt.

   • Hej Chris (en Kitty),
    Wat fijn, dat je met ideeën komt. Ik ga zeker met die foto´s en filmpjes aan de slag! Dat zijn al snel een aantal GB´tjes ;-)

    Heel erg bedankt voor je adviezen. Ook voor die van Rory. Heb ik na het verwijderen van diverse zaken nog steeds te kort neem ik zeker contact met hem op!

    Nogmaals erg bedankt! Wens jullie een hele gezellige dag verder en geniet van de kleine dingen. Toch?

    Hejdå,
    Joke

    • Goedemiddag!

     Met behulp van Rory hebben we een oplossing gevonden. Beter dan verwacht!
     Ontzettend bedankt dat jullie Rory hebben voorgesteld.

     Fijne dag verder en een groet uit het hoge noorden!

     Joke

 • Steengoed. Duidelijk, compleet zonder gemier = direct, praktisch en empathisch. Het is dat ik ‘Hulde’ zo’n kakwoord vind, maar anders…

 • Voor een beginnende blogger heldere uitleg. uit de praktijk weet ik dat het bij het plaatsen van wordpress, plugins en een thema niet blijft. Je zal ook iets met beveiliging moeten doen (25% van de wordpress-sites wordt gehackt) en alles goed moeten beheren. Nieuwe versies bijvoorbeeld. Wellicht zinvol om hier ook aandacht aan te besteden?

  • Ha Ronald,

   Je hebt gelijk. Ik noem wel Akismet, en dat is beveiliging nummer 1, maar een plugin als Wordfence moet er ook bij. En ja, elke paar dagen of nog liever elke dag even alle updates nalopen. En nu ik er over nadenk, backups behandel ik ook al niet Ga ik voor zorgen. Dankjewel!

 • Wat een leuk artikel om te lezen! Het is op deze manier denk ik aardig compleet uitgelegd. Voor aanvullende informatie kun je altijd nog gebruik maken van het internet waar ontzettend veel informatie over programmeren op te vinden is.

 • je schrijft en blogt fantastisch. ik heb een paar maart-jes:
  1. alles kan éen pot nat worden
  2. de appel valt niet ver van de boom
  3. van dik hout zaagt men planken
  4. jij hebt 2 kaas in je naam
  5. ik ook
  6. groet

 • Hallo Kitty,
  Dankjewel voor deze handige tips.
  Eén ding is mij echter niet duidelijk en ik hoop dat je me daarbij kunt helpen.
  Ik heb al een website in WordPress en wil daarop bloggen en wel zo, dat mensen een reactie achter kunnen laten. Hoe pak ik dit aan? Welke plugin (??) heb ik daarvoor nodig, waar vind ik die etc.?
  Ik hoor graag van je.

  • Een commentaarfunctie zit standaard in elk WordPress blog, Klasien. Als jet niet kun vinden he het werkt: zoek een tutorial op Youtube. Er zijn Youtube-tutorials over ALLES ;-)

 • Leuk geschreven en handige tips (vooral die van flickr voor recht vrije plaatjes), dankjewel!

 • Goed gelukt, die site, David!
  Het ziet er prima uit.

  Bezoekers krijg je langzaamaan. Het begint met een paar. En je moet er wel wat voor doen.

  Allereerst moet je ook links plaatsen naar websites buiten je eigen blog, anders kan Google je site niet indexeren. En dan actief promoten op social media en bij je vrienden enzovoort. Als mensen hem leuk genoeg vinden komen ze terug.

  Ik heb net een reeks van 8 blogs geschreven met de basics van online marketing, heel grof, maar dat helpt je misschien op weg. Hij begint hier https://www.deblogacademie.nl/online-marketing-serie-1/

  En dan kun je blogs gaan lezen als Frankwatching.nl om nog weer veel meer te leren.

 • hoooi,

  ik ben david en ik ben 17 jaar en nog niet erg bekend met wordpress en hoe alles in zijn gangetje gaat..

  zelf heb ik wel een eigen auto blog kunnen maken op wordpress!
  ik heb al best veel artikelen geschreven en ben dagelijks actief

  maar hoe zorg ik voor bezoekers? en is alles aan me site wel oke? hoe pak ik dit aan? mijn blog heet instauto.nl

 • Goed artikel!

  Wel vind ik dat er wat snel wordt voorbij gegaan aan de hosting. Er is zoveel te kiezen op dat gebied en het is ontzettend belangrijk voor kwaliteit te kiezen, want dit bepaald:
  – Hoe snel je WordPress site wordt
  – Hoe veilig je WordPress site wordt
  – In hoeverre je hulp krijgt

  En daar zit ontzettend veel verschil in! Mijn advies is om hier wel veel tijd aan te besteden, dat zou je namelijk veel gedoe kunnen besparen.

  Groet, Rick

 • Dit is lekker makkelijk opgeschreven, daarom ook super handig!
  Heb ook mijn eerste WordPress website net afgemaakt.

  Ik hou van het systeem :)

 • Bedankt voor je reactie Kitty, maar weet je ook een thema waarbij dat kan? Als ik alle thema’s moet gaan doorzoeken ben ik een dagje zoet. :-(

 • Ik heb heb een wp-site met blog, maar deze beslaat slechts de helft van de pagina. Een blog over de volle breedte vind ik mooier. Heeft wp een thema waar dat in zit?

 • Bonjour! Wat een leuke blogsite!
  Nu ik een domein heb aangevraagd via KeurigOnline vraag ik me af: waar kan ik het beste WordPress downloaden? Want ook dat kan op verschillende plekken!

 • Misschien als aanvulling: maak ook een childtheme. Schijnt ook een plugin voor te zijn. Dat voorkomt dat je aangepaste instellingen kwijtraakt. Zoals bij mij het geval is na update van Woo Canvas theme. Ben nu nog aan het uitpluizen hoe ik het weer goed krijg grrr.

 • Zelf heb ik een wordpress webshop, zou hier een integratie mogelijk zijn om een blog toe te voegen? Zo creëer ik natuurlijk dynamische content wat Google dan weer positief opvalt. Ik hoor het graag even.

 • eigenlijk wil ik gewoon een ebook maken op wordpress met op de eerste pagina

  -1. algememe info
  -2 het volledige verhaal
  -3 het laatst geschreven stukje

  op de een of andere manier geraak ik hier niet uit. heeft u een oplossing hiervoor?

 • Waanzinnig veel informatie, voor mij teveel want hoe moet ik beginnen en in welke volgorde.
  Ik ben geen digibeet maar hier heb ik echt geen bit ervaring mee.

 • dankzij jouw hulp durf ik het aan om een site te maken, bedankt!

  Nu nog een mooi theme kiezen, is het mogelijk om later nog van theme te wisselen? bijv. switchen van het ene Woo theme naar het andere?

  • Ja hoor! Het enige is dat elk theme vaak weer zijn eigen eisen heeft aan bijvoorbeeld de grootte van de foto’s. Er komt altijd wel wat extra werk bij kijken als je omschakelt. Maar ik ben een echte knutselaar, ik heb al wel 8 themes gehad. Geen probleem ;-)

   Een tip is wel om een theme te kiezen dat je mooi vindt en dan niet teveel te veranderen aan de layout. Anders verstoor je de uitgebalanceerde opmaak weer.

 • HÁ, eindelijk tijd om het laatste deel van mijn review door blogstylers onder handen te nemen.

  ” Je bent zelf geen kind, je meningen zijn niet kinderachtig. Van mij mag je blog strak en stoer vormgegeven. En de rest van de site ook. Past beter bij de monsters. En bij je mooie illustraties voor de gemeente Amsterdam. ” Aldus Kitty.

  Aan de slag. Met WordPress. En vlug een beetje.

  • Veel plezier ermee, Magda! En als je er een beetje in zit kun je ook nog het gratis ebookje met de html-tips downloaden. Later… ;-)

 • Bedankt voor de tips!
  Maarreh… heb ik nou zo’n fout scherm, of foute instellingen, of zijn er meer mensen die de facebook- en twitterlinks voor de tekst langs krijgen?
  groetjes,
  Ineke.

  • Bedoel je de onze of die van jou?
   In elk geval: de fout zit bij de plugin dan. (Onze huidige plugin doet dat ook, moeten we vervangen). Probeer gewoon een andere.
   (Plugin = hulpprogrammaatje, kan goed zijn of slecht, je hebt geen idee.

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html