Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

Hoe maak je een online cursus?
Ea-sy!

hoe maak je een online cursus?
Nee hoor.
‘t Is geen geheim.
Mag je best vragen, hoe je een online cursus maakt.

Weet je wat, ik schrijf het wel even op.

Hoe meer e-courses hoe beter. Het is mijn favoriete vorm van leren. Visueel en auditief tegelijk, en aan te bieden in overzichtelijke brokken. Ideaal.

Komt ‘ie:

Hoe maak je een eenvoudige online cursus?

Stel je je cursus voor als een boek.

Je begint met een handleiding en een inhoudsopgave (webpagina 1 en 2).

Elke les is een hoofdstuk, van één pagina (webpagina 3, 4 – enz). Eventueel zet je instructiefilmpjes op die pagina’s.opzet van een online cursus
Het huiswerk posten je cursisten in een forum. Of in de comments onder elke pagina. Of in een Facebookgroep, als je het niet erg vindt dat je daar niet goed kunt zoeken en dat je er niks kunt archiveren.

Ja, maar waar begin je?

Okee. Je kunt drie dingen doen:

  1. helemaal zelf maken, met een membership plugin om je site af te schermen,
  2. op je eigen site maken met een LMS-plugin, of
  3. hosten op een e-learningsite.

1. Een online cursus gewoon helemaal zelf maken gaat zo:

De lespagina’s maak je gewoon in WordPress. (Heb je geen WordPress site? Lees dit.)

Om de lespagina’s af te schermen voor niet-cursisten heb je een membership plugin nodig. Een plugin is een hulpprogrammaatje.

Met zo’n plugin maak je van een deel van je site een member site.

En het lidmaatschap, ofwel de toegang tot de cursus, is te koop.

Yay, een verdienmodel.

elearningsite maken hoe

Welke membership plugin gebruik je voor je lesgedeelte?

Zelf gebruik ik WPeMember. Kost één keer $60, dus je betaalt géén jaarlijks terugkerend abonnement. Hij werkt zo:

• Maak het gewenste level – ofwel de cursus – aan in WPeMember

verschillende levels in een mebership plugin
Maak een level aan, ofwel een cursus (BB=Blogbasics)

• Stel in hoe lang de cursus toegankelijk blijft vanaf de inschrijving

membership plugin cursusduur instellen
Stel de duur van de cursus in – of niet

• Voeg een nieuwe cursist eerst als nieuwe gebruiker toe aan je WordPress site

gebruikers toevoegen via een membership plugin
Je voegt een nieuwe gebruiker toe aan je WordPress site

• Importeer dan de nieuwe gebruiker in WPeMember

WPeMember: een gebruiker importeren
Importeer de nieuwe cursist in WPeMember

• Je geeft hem met één vinkje toegang tot de juiste cursus

hoe werkt een membership plugin
Importeer de gebruiker uit WP en stel het level in

• Via het programma stuur je hem een mailtje met de inloggegevens

WPeMember schermt als je wilt je hele site af. Dan moet iedereen inloggen voor hij iets te zien krijgt:

toegangg tot een member site
Je moet inloggen op een member site

Maar je kunt ook slechts een deel van de site afschermen. Je stelt de afscherming per pagina in.

De betaalfunctie van WPeMember gebruik ik niet, omdat ik daar al een ander programma voor heb (Woocommerce). Ik stel de deelname gewoon in op gratis en de betaling gebeurt elders.

Waar moet je op letten als je een membership plugin zoekt?

De meeste plugins geven maar toegang tot één cursus of level tegelijk. Dat is onhandig als je meerdere cursussen aanbiedt. Ik heb een boel plugins uitgeprobeerd tot ik er één vond die dat kon, en die toch niet te zwaar en te ingewikkeld was.

Een bekende membership plugin is Wishlist ($197 per jaar). Van andere online dienstverleners hoor ik dat ze het een lastig programma vinden. Groot en ingewikkeld. Maikel van de Weerd van Webtalis schrijft ook over Wishlist – en over de betaalde koppeling met Mollie die je nodig hebt om Ideal in te kunnen stellen (ook weer 100 dollar). Maar die betaalde koppeling heb je voor bijna alle Amerikaanse software nodig. De rest van wereld gebruikt Paypal. Van de Weerd bespreekt ook Lifter LMS en Restrict Content Pro.

De Amerikaanse blogger Chris Lema breekt een lans voor de plugin Paid Membership Pro. Het is gratis, simpel en effectief. Ik heb hem niet getest, want hij kan niet overweg met Ideal. Wel met Paypal en credit cards, maar die zijn Nederland niet favoriet bij online betalen.

Woothemes heeft de Woocommerce Membership plugin – prijs vanaf $150. Alles van Woo is het proberen waard – Woothemes is een themebouwer met een voorbeeldige service en steengoede video-tutorials. Ik gebruik hun betaalmodule Woocommerce en die werkt prima. Je hebt een betaalde Mollie-integratie nodig.

Eerlijk is eerlijk: het inrichten en leren kennen van een membership plugin is het lastigste onderdeel. Volg de handleiding en neem er een paar uur de tijd voor.

En programmeurs moeten ook leven. Dus als je er niet uit komt: huur er één in.

2. Een online cursus op je eigen site maken met een WP-plugin

Verschillende lezers schreven dat ik Learndash was vergeten. Inderdaad. Ik had er nog nooit van gehoord. Learndash maakt het mogelijk om een lesomgeving aan te maken op je eigen WordPresssite, met een plugin. Het kost $160 per jaar, een schappelijke prijs. De plugin past zich aan aan de opmaak van jouw WordPress theme.

Je kunt Learndash niet uitproberen, en ik wilde hem niet intalleren op mijn site. Daarom heb ik naar ervaringen gevraagd. Lees hier waarom ervaren blogger Elja Daae niet langer met Learndash werkt: het kostte te veel tijd, vindt ze.

Maar sinds Daae stopte is Learndash aangepast. Volgens kenners is de leercurve nog altijd steil, maar als je het eenmaal snapt werkt het goed. Het is altijd handig om een kenner of een programmeur in te schakelen voor hulp.

Dit is een voorbeeldpagina op de site van Learndash:

lms plugin Learndash voorbeeldpagina
Een voorbeeldpagina van Learndash. Rechtsklik voor een grotere weergave in een nieuw tabblad

En daar kun je ook in een promotiefilmpje zien hoe Yoast zijn cursussen in hun plugin heeft gemaakt.

Learndash biedt dezelfde mogelijkheden die ook kant en klare leermanagementsystemen bieden.

3.  Waarom host je je online cursus niet meteen op een kant en klare e-learningsite?

Dat kan. Ook daarvan heb ik er verschillende uitgeprobeerd. Ik heb in 2016 afscheid genomen van Pathwright – een elegante cursustool met een mooi voortgangssysteem. Je kunt precies zien waar een cursist blijft steken, in de cursus. Maar Pathwright bood destijds te weinig vrijheid. Ik wilde mijn eigen opmaak kiezen. En dan de backups: Pathwright gebruikt, zoals veel Amerikaanse sites, Amazon-servers. In het volste vertrouwen dat die altijd blijven draaien. Eigen backups maken kon niet. Dat was een bezwaar.

Inmiddels heeft Pathwright zijn opmaakmogelijkheden fors verbeterd. Je kunt nu zelfs met flash cards werken. Het kost nu vanaf $100 per maand.

een elearning systeem met visuele gadgets
Pathwright is een elegant systeem. Nu ook met visuele gadgets. Rechtsklik voor een grotere weergave in een nieuw tabblad.

In het verleden heb ik ook Moodle geprobeerd – open source dus gratis, maar lelijk – Sensei – niet mijn smaak – en Membership 2 Pro van WPMUdev. WPMUdev belooft veel, maar de plugin haperde aan alle kanten, iedereen klaagde in het gebruikersforum over het slome laden van de pagina’s en hun service was onder de maat.

Heel mooi is Thinkific. Daar kun je bijna alles mee: je maakt er een kant-en-klare website,  je kunt er je video’s hosten, je kunt discussies voeren, je kunt je lessen één voor één vrijgeven – dripping heet dat – je ziet waar je studenten zijn in de lesreeks. Ik heb het uitgeprobeerd en ik was enthousiast – alleen kan ik er geen schrijfles in geven. De editing functies in de comments onder elke les – discussions –  zijn te summier. Als je geen schrijfles geeft, en de kennis kunt laten repeteren en toetsen met quizzes en open vragen is het een geweldige omgeving. Hetzelfde geldt voor Teachable.

De makkelijkste en meest intuïtieve lesomgeving die ik tot nog toe gezien heb is Canvas van Instructure. Het is gemaakt voor het onderwijs, en het heeft miljoenen gebruikers wereldwijd. De oprichters zijn studenten die zich er aan ergerden dat leermanagementsystemen meer rekening hielden met de docenten dan met de leerlingen. Je kunt een proefabonnement nemen. Voor onderwijs is Canvas gratis. Ik ben er nog niet achter hoeveel een ondernemer die zelf cursussen geeft moet betalen – ik zoek het uit.

Zo ziet het er achter de schermen uit als je een cursus maakt – rechtsklik op de afbeelding om alle mogelijkheden te zien:

Zo ziet Canvas van Instructure er uit als je een les maakt, als docent. Rechtsklik voor een grotere afbeelding in een nieuw tabblad.

Alles doet het.

Les voor student in Canvas
Zo ziet een leerling de les in Canvas. Met weinig afleiding en een redelijk strakke layout. Rechtsklik voor een grotere afbeelding in een nieuw tabblad.

Zelf ben ik streng op layout en typografie. Ik vind de letters in Canvas te klein, de leesregel te breed, en de bladspiegel te rommelig als je vet, cursief en citaat op één pagina gebruikt. Op mijn eigen lessite is het overzichtelijker:

lesomgeving van De Blogacademie
Maar ik vind mijn eigen les-layout strakker en helderder. Met grotere letters en smallere leesregels.

Als je wil weten wat er allemaal mogelijk is op het moment: doe een cursus bij Coursera. Deze gratis cursus over leren, bijvoorbeeld. Je ziet: je kunt zelfs in de cursusomgeving aantekeningen maken tijdens het luisteren naar een video. Ongelofelijk slim. (Helaas kun je op Coursera zelf geen lessen zetten: het is er alleen ter consumptie.)

Coursera: de tekst van de video staat er ook onder: kies je favoriete leermethode
En maak meteen aantekeningen. Kwestie van selecteren.

Nederlandse platforms

In Nederland is er The Huddle, van Tonny Loorbach van de Internet marketing Unie. Een abonnement begint bij €100. Per maand, ja. En nee, dat is dus niet op je eigen domein. Het heeft een ingebouwd forum – maar dat is niet geschikt om er huiswerk geordend in te leveren en te bespreken. Het lijkt meer op een Facebook groep. Ik vind de opmaak niet zo mooi. Maar als je een community wil bouwen is het handig.

Ook Nederlands, en met veel meer mogelijkheden voor lesgeven, is Maatos. Ik heb het uitgeprobeerd. Maatos is een privé-lesomgeving naar het model van Soofos, van dezelfde makers. (Soofos is een platform als Udemy, waar je je cursus kunt aanbieden tussen allerlei andere aanbieders.) Het draait op WordPress.

Maatos learning platform instellingen
Het docenten-dashboard van Maatos

Maatos heeft bijna alles wat je nodig hebt voor €50 per maand. Je kunt zien waar je leerlingen zijn in de cursus, je kunt toetsen maken op allerlei manieren, de editingfuncties zijn goed, je kunt cursussen drippen, Maatos heeft uitlegvideo’s en helpt je desnoods bij het installeren van je lessite. Ze kunnen ook maatwerk leveren: een forum toevoegen of je leesregelbreedte aanpassen, bijvoorbeeld. Want zoals overal is die te breed.

Zelf hou ik mijn lessite voorlopig in eigen beheer. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Mijn conclusie: een aparte website voor je cursus is niet nodig

Zolang je geen ingewikkelde lesmethodes met tientallen modules maakt, of achter de schermen wilt zien waar je cursisten zijn blijven steken.

Mijn eigen cursussen zijn overzichtelijk. Ze bestaan uit enkele tientallen pagina’s met tekst en video, pdf’s en mp3’s. Opdrachten leveren cursisten in in een extern PHPBB-forum, dat ze via een knop in de zijbalk kunnen bereiken.

membersite van De Blogacademie
Van de lessen naar het forum
membersite hoeft niet ingewikkeld te zijn
en van het PHPBB-forum terug naar de lessen

Ik ken ook mensen die hun héle cursus in een forum geven. Je kunt daar immers óók uitleg en opdrachten plaatsen, en filmpjes. Maar ik vind de vormgeving van fora te gebruiksonvriendelijk om er grote stukken tekst in te zetten.

Hoe maak je de screencasts voor in je cursus?

Een screencast is een filmpje waarin je dingen op je scherm kunt laten zien, terwijl je uitleg geeft. Een digitaal schoolbord met voice over, dus. Hoe je een screencast maakt staat hier.

Hoe zet je de video’s op je lespagina’s?

Zowel in Youtube als in Vimeo kun je afgeschermde filmpjes plaatsen. Ik gebruik Vimeo. Voor £160 jaar heb je een Vimeo pro account – en ik sprong een gat in de lucht toen ik merkte hoe gebruiksvriendelijk het is, vergeleken met Youtube. Je kiest snel welk shot je wil gebruiken als openingsplaatje van je film, bijvoorbeeld. En of je wel of niet een logo van Vimeo wil toevoegen, of van je zelf, of embed code, of share code, enz. Inmiddels heeft Youtube die mogelijkheden ook. Maar Vimeo blijft mooier en makkelijker. Voor filmpjes die je niet openbaar maakt, maakt het niet uit wat je gebruikt: je hoeft er immers niet mee te ranken in Google.

Hoe zet je pdf’s en ebooks op je lespagina’s?

Een pdf kun je, net als een plaatje, uploaden naar je WordPress-mediabibliotheek. Op je webpagina zet je een link naar het bestand, of een plaatje met een link erachter. Je kunt hem ook uploaden naar een dienst als Dropbox, en daar naar linken.

Mijn ebooks maak ik ook zelf. Hier staat hoe.

Als je een ebook maakt wil je er ook links in kunnen zetten. Naar je website, bijvoorbeeld. Dat doe ik met het programma PDFpen (voor Apple). Het kost $75, maar ik krijg het via Setapp, een bundel van tientallen IOS-apps waar je per jaar zo’n $100 voor betaalt.

De marktleider voor het bewerken van pdf’s is Adobe Acrobat – een abonnement kost €16 per maand. Als je dat niet wilt kopen, alleen maar om een paar keer per jaar een linkje in een pdf te zetten, vraag je op Twitter even of iemand het voor je wil doen, in ruil voor een appeltaart.

Even tussendoor: je hebt begeleide, en niet-begeleide online cursussen

Dat maakt nogal een verschil.

Bijvoorbeeld: mijn Blogpro cursus is begeleid. De lesstof staat online. En ik spreek de cursisten persoonlijk – via telefoon, via email, in een forum, in webinars en in privé-videogesprekken.

De Blogbasics Cursus is niet begeleid. Het is een zelfstudie-cursus. Je kunt hem aanschaffen, beluisteren, de teksten lezen enzovoorts, maar dat doe je in je eentje.

Dus: bij een begeleide online cursus heb je huiswerk. En persoonlijke contacten.

Daarvoor heb je een paar extra dingen nodig:

Waar posten je cursisten het huiswerk?

In een forum, in een Facebook groep, of in de comments onder je pagina’s.

Ik gebruik een forum. De docent en de andere cursisten kunnen daar op een overzichtelijke manier commentaar geven. Je kunt het forum opslaan en je kunt er goed in zoeken.

Ik heb een paar jaar de eenvoudige en lichte forumplugin Simplepress gebruikt. Die had als nadeel dat cursisten hun tekst niet uitvoerig konden editen. Toen ik een betaalde versie nam om een tekst exditor te kunnen installeren vloog hij er steeds uit. Dus heb ik me opnieuw verdiept in online fora. Je hebt het veelgeprezen BBPress – van de maker van WordPress. Daar zat een bug in, waardoor ik het niet aan de praat kreeg. De bug was bekend en kwam herhaaldelijk voor in het BBPress-forum, maar ik vond geen oplossing. Uiteindelijk was ik het tijdverlies zat, en probeerde ik een commercieel forum: Zendesk.com. Dat bleek wel geschikt voor klantbeheer van grote bedrijven, maar het was een ticketsysteem. Geen echt forum.

Uiteindelijk heb ik een volledig (gratis) forum geïnstalleerd: phpbb. Het is niet mooi, maar het werkt goed. Vergeleken met Simplepress biedt het veel extra mogelijkheden voor de beheerder en je kunt er prima tekst in editen.

Fora verdienen zelden een schoonheidsprijs. De letters zijn meestal te klein, de opmaak ouderwets. Je moet dus één en ander laten aanpassen. Ik heb een PHPBB-kenner die dat voor me doet, en die helpt als er dingen fout gaan in het forum.

Fora zijn nou eenmaal de mammoeten van het internet: ze zijn verouderd en lastig te bedienen. Ze zijn gevoelig voor hacks. Maar er is nog geen goed en goedkoop alternatief voor kleine bedrijven.

Online gesprekken en webinars

Webinars en gesprekken: Zoom

Voor online bijeenkomsten zijn er heel wat programma’s. Skype bijvoorbeeld. Maar dat valt om de haverklap uit. En Google hangout.

Zelf gebruik ik Zoom. Dat is simpel, intuïtief en niet duur. Als je niet langer dan 3 kwartier videoconferencet, met niet meer dan 50 deelnemers, is het zelfs gratis. Ik gebruik het pro-programma, €14 per maand, zodat ik niet aan drie kwartier vastzit.

Zoom heeft een prachtig chat-venster. Het maakt prima opnames van je webinars. Het slaat zelfs de tekst van de chat op, als je wilt. Het hapert nooit.

Je ziet elkaar via webcams. Je kunt je eigen scherm delen. Je kunt het scherm van elke deelnemer aan de vergadering voor de anderen zichtbaar maken. Je kunt elkaars muis overnemen. Je kunt automatisch opnemen. En je kunt uitnodigingen voor vergaderingen versturen.

En omdat ik het programma toch heb, gebruik ik het ook voor alle gesprekken met cursisten.

En meer heb je niet nodig

Nu alleen nog de lessen maken.
En huppekee.

 

tips voor beter bloggen

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics
Blogpro
Karakter & Dialoog
Little Black Dress

127 comments

 • Hoi Kitty,

  Puike post weer hoor. Nice! Mooie uitleg.

  Ik mis de Membership plugin van WPMU Dev. Of lees ik dan scheel?

  Die kost $20 en is verreweg de prettigste die ik ken. Echter ook geen iDEAL dus dat lossen wij altijd met een tussenstap op. Dat tekort hebben ze namelijk allemaal.

  Deze plugin gebruiken wij na eerdere ervaringen met Wishlist, wat inderdaad niet zo’n succes was, ook op ons hosting platform en voor onze klanten. En heel af en toe hebben we daar dan een vraag over op ons forum. Al met al misschien dus wel de moeite waard ook om te vermelden.

  Zoals je echter al aangeeft blijft een membership inregelen altijd het lastigste aan dit hele verhaal. Zeker als je het wat complexer maakt qua inhoud. Des te stoerder dus om te zien dat je het hier toch zo uitgebreid uitlegt. Bij deze dan ook opgeslagen en geshared.

  Nogmaals dankjewel en gr.

  Roel

   • Ja, dat is het inderdaad. Vandaar ook onze keuze hiervoor.

    Ter verduidelijking; onze iDEAL oplossing is een tussenoplossing.

    Ooit hopen we dat nog eens definitief op te lossen maar dit heeft implicaties m.b.t. de opzet van iDEAL zelf. Namelijk, hoe dat recurring te doen? Daar hebben we wel ideeën bij maar nog niet zozeer een permanente oplossing.

    • Ik heb de plugin net bekeken. Ziet er inderdaad heel prettig uit.

     Je zou hen zelf kunnen voorstellen om een koppeling met Ideal te maken. Omdat die in Nederland leidend is. Woothemes heeft dat meen ik ook gedaan. Wie weet vinden ze het een leuke stunt.

     Maar zit er ook een forum bij? En zo nee, hoe lossen jullie dat dan op?

     • Qua forum gebruiken wij SimplePress. Evt. in betaalde variant indien nodig (veelal niet).

      Verder is iDEAL een goed idee, we hebben dit voor de Webshop plugin van WPMU inderdaad ook gebouwd. Voor wat betreft Membership geldt dan echter dat we wel zouden willen maar dat je dan bijv. met recurring in de knoei komt. Dat is niet zo rechtlijning als je zou denken met iDEAL.

      Maar wie weet, in de toekomst sluit ik het zeker niet uit.

      Tx voor je reply en succes!

 • Hi Kitty,

  Goed onderwerp. Lekker duidelijk. En een mooi verdienmodel.

  Zelf gebruiken wij voor onze klanten Membership van WPMU. Doet het goed en we hebben er een eigen iDeal oplossing voor.

  En zeker weten dat hij het goed samen doet met de Genesis themes van Studiopress. Want die gebruiken wij ook vaak als basis voor onze sites.

  Wat Youtube betreft, je kunt het wel private maken, maar het blijft nog steeds downloadable. Een oplossing kan ook Videopress zijn. Dat is volledig af te schermen. Kost je een WordPress.com upgrade.

  • Maar Vimeo is ook af te schermen. Op de Vimeo site kan niemand je viodeo zien, op je eigen site kunnen mensen hem niet downloaden. Ze kunnen hem dus alleen op de cursuspagina bekijken. Volgens mij is dat een goede oplossing. Toch?

   • Klopt dat Vimeo ook privacy instellingen heeft en je kunt inderdaad een afgeschermde groep maken.

    Wat het belangrijkste is in dit verband: of je wel of niet aan kunt geven of de video alleen op bepaalde sites te zien is. En dat kun je bij Vimeo ook, net als bij Videopress.

    Bij Videopress kun je dat ook in één keer voor het hele account doen, bij Vimeo moet je dat volgens mij per video aangeven.

    Om die reden heb ik ooit een keus gemaakt voor Videopress, maar ik ga er nog eens induiken!

    • Ja, per video, maar dat vind ik juist prettig. Want ik heb ook openbare video’s. De cursusvideo’s zijn alleen te zien op de site die ik aangeef (De Blogacademie) en niet te embedden of te sharen.

 • Ik denk dat je minder reacties op deze krijgt dan bv op die van vorige week, maar ik weet zeker dat velen er wat aan hebben. Ik in ieder geval wel, dank je wel voor uitzoeken ;-))

 • Mooie post Kitty, fijn dat je dit deelt! Ik heb een paar tips en toevoegingen. Ik gebruik zelf Wishlist Member, en dat is goed te koppelen met de inschrijftool van Sponiza. Het inrichten van Wishlist is wel een (eenmalige) pain in the ass, kan ik wel zeggen. Maar het werkt goed. Ik overweeg nu wel om over te stappen naar Jigsawbox.com, omdat het ook voordelen heeft om je ‘e-learning’ platform technisch ergens anders onder te brengen waar het in goede handen is en de functionaliteiten goed zijn. Bij Jigsawbox kun je zowel individuele cursussen als groepsprogramma’s aanbieden. Met fora en mogelijkheden om huiswerk te uploaden.
  En ik heb nu een simpele oplossingen voor een van mijn eigen cursussen: lessen via mail, en ondersteuning via een (besloten) Facebookgroep. Ik wilde dat graag ‘uitproberen’ en dat bevalt goed.

  • Leg eens uit als je wil hoe erg die pain in the ass was. Ben erg benieuwd. Ik heb met Premise een hele dag en een nacht zitten vloeken, omdat mijn cursus per se online moest op een bepaalde datum. En ik snapte het echt niet… Premise is teveel gedacht en uitgelegd vanuit de makers van het programma (heel interessant voor een bedrijf dat leeft van goede communicatie). Uiteindelijk lukte het bij toeval.

   En bij jou?

   • Er zitten in Wishlist veel instellingen die je vooraf allemaal moet nalopen, alle formulieren zijn in het Engels en moet je vertalen, en je moet van tevoren echt goed bedenken hoe je de structuur in elkaar zet. Dat is erg veel gedoe voordat je een cursus online zet. Bij echte e-learning platforms is dat beter geregeld, is mijn indruk. Het lukte allemaal wel, maar ik ben wel twee dagen bezig geweest met vogelen. De betaaloptie die Wishlist aanbiedt gebruik ik niet, ik gebruik daarvoor de microwebwinkel van Sponiza. En dat werkt prima.

  • De reden dat wij expliciet niet Wishlist gebruiken, maar Membership, is naast de pain-in-the-ass ervaring ook het feit dat we achter nog al wat veiligheidsissues kwamen in het betaalsysteem.

   Voor ons dus echt een no-go.

 • Handig overzicht. Ik gebruik Wishlist Member gekoppeld aan de software van Autorespond.nl. De klant besteld via de autorespond module die vervolgens netjes de gebruiker gegevens aanmaakt in wishlist. Betalen in autorespond kan o.a. via iDeal, Paypal en overmaking. Maar die laatste is bij mij uitgeschakeld voor de online modules: boter bij de vis voordat de cursus begint.

   • Wishlist werkt uitstekend en er is een overdosis aan “how to” videos beschikbaar van de makers en een uitstekende gebruikers community. Dus mocht je ooit twijfelen dan is het antwoord altijd dichtbij.

    De Autorespond koppeling is een standaard koppeling die helder beschreven staat in de autorespond handleiding. Dus dat is een kwestie van stap voor stap volgen en daar hoeft verder niemand tussen te komen.

    Welke vormgeving bedoel je? In beide gevallen zien mijn klanten de vormgeving niet want die wordt afgevangen door mijn site. Zolang ik dat goed kan afvangen binnen mijn eigen stijl dan gaat het mij verder om functionaliteit. Qua vormgeving kan het dan natuurlijk ook nog altijd een kwestie zijn van smaken die verschillen.

 • Ha Kitty, Dank dat je deze discussie opent. Twee reacties:

  1) Het is een goed idee om je lidmaatschap en verkoop te scheiden, zoals een paar eerdere commentaren ook al aangeven. Online verkoop vraagt facturen en iDEAL betalingen. Dat zit niet standaard in een membersite-plugin. Bijbouwen is maatwerk en daarmee duur en foutgevoelig. Zet er dus inderdaad een webwinkel voor en laat de webwinkel met je membersite plugin communiceren.

  2) Een membersite is technisch moeilijk. Welke plugin je ook neemt. Ik vind een paar dagen stoeien met zo’n plugin dus helemaal niet raar. Een membersite plugin moet heel veel technisch voor je regelen. Dan heb je altijd een stijle leercurve, dat maakt een plugin niet “slecht”.

 • Moet even een tegengeluid laten horen voor het door jou aanbevolen SimplePress. Ik heb een jaar geleden een forum laten maken en koos op aanraden van de webbouwer voor Simplepress – hij was er net als jij enthousiast over.

  Nou…breek me de BEK niet open. De term pain in the ass is de understatement in de geschiedenis van de gehele mensheid als het om dit forum gaat.

  Ik kan werkelijk NIETS zo hard afraden als dit forum. Wat een gebruiksonvriendelijk, super-onoverzichtelijk klereding is het zeg. Niks werkt zoals het moet; geen enkele klant van mij snapt er iets van (en mijn klanten zijn HEULE slimme mensen!); voor het ‘werkte’ waren we ik weet niet hoelang verder en bij elke update werkt iets wat eerst wel werkte opeens niet meer.
  Het ene moment kon je niks uploaden, dan weer niks downloaden; documenten die er eerst op stonden verdwenen opeens als sneeuw voor de zon; dan kon de ene klant iets wel downloaden en de ander niet, (en nee, ook dat lag niet aan de klant – mijn assistente heeft er vele uren telefoongesprekken met klanten op zitten om live door te nemen hoe het zou moeten werken, om vervolgens te constateren dat het om mysterieuze redenen niet werkte zoals het hoort. Ook de webbouwer kwam er vaak niet uit of deed er talloze uren over het weer in orde te krijgen.)

  Als je het leuk vindt veel tijd, geld, en energie te verspillen en ervan houdt om zo geïrriteerd te raken dat je er agressief van wordt kan ik Simplepress zeer aanbevelen.

  Wil je iets dat werkt, dan zou ik even verder zoeken.

  • Haha, hoor ik enige frustratie?
   Ja, toch is SimplePress wijd en zijd in gebruik. Zelf vind ik het prettig, maar het heeft nogal de neiging om te conflicteren met andere plugins. Ik vermoed dat de code nogal te wensen overlaat. Wat je niet moet doen is SimplePress zelf weer optuigen met allerlei plugings van SimplePress zelf – alleen de editing functie. De rest laat de site er bij mij ook uit knallen.

   En dan bel ik mijn provider en die herstelt het dan weer.

  • Ik sluit me aan bij Brigitte. Heb het even in gebruik gehad, maar werd er helemaal gek van. Vooral de hele uploadfunctie…. Ik kan er nu nog jeuk van krijgen.

   Maar een alternatief heb ik zo direct niet kunnen vinden, ben daarin nog zoekende.

 • Goed om al die ervaringen hier te lezen, voor de niet-techneuten kan ik ook de gratis wp members aanraden. Heel eenvoudig en werkt prettig.
  Was wel een proces om al die member plugins te testen, ik heb magic members geprobeerd. (handleiding besloeg 110 pag :-( en Subsciptions, maar dat werkt niet met IDEAL)

  En inderdaad Woocommerce, fijn met IDEAL. Dat wordt toch het meest gebruikt in Nederland is dus is essentieel.

 • Hallo Kitty,

  Erg goed artikel!
  Wat ik mis is de open source leeromgeving Moodle.
  In aanschaf gratis, maar ik zou de installatie overlaten aan iemand die daar ervaring mee heeft.
  De verdere inrichting kun je gemakkelijk zelf doen.
  Je zit dus niet vast aan maandelijkse kosten, zoals bij JigSawBox.

  Verder is Moodle heel flexibel.
  Uiteraard is het een afgeschermde omgeving waar je allerlei soorten content op kunt plaatsen.
  Je kunt een cursus aanmaken waarvan je de onderwerpen b.v. per week “open” zet.
  Deelnemers kunnen opdrachten maken die ze zelf uploaden en het is heel handig om multiple-choice testen te maken.

  Mijn online programma’s maak ik altijd in Moodle.
  En er kan veel meer dan ik gebruik.
  Ook zijn er een groot aantal plugins beschikbaar om de functionaliteit uit te breiden.

  Een daarvan is een iDeal-plugin, waarbij de deelnemers alleen toegang krijgen als ze betaald hebben.
  Uiteraard geldt dat ook voor PayPal.

  Ken je Moodle ook, Kitty?

 • Wat vreemd dat nog niemand de conclusie getrokken heeft dat het dus niet easy is… want dat is toch echt de indruk die zowel het bericht als de commentaren erop achterlaten. Maar, slimme copywriting…

  Moodle heeft geweldig veel mogelijkheden, zeker voor interactie en elkaars werk beoordelen. Het lijkt in eerste instantie makkelijk om in de vingers te krijgen, maar het heeft een behoorlijk steile leercurve als je meer wil. Je hebt bovendien een goede host nodig, heb ik het afgelopen jaar gemerkt.

  Als je snel aan de slag wil is WordPress met Vimeo maar dan alle plugins lekker laten zitten totdat je cursussen vollopen de beste optie gok ik.

  Ik Moodle intussen met veel plezier verder :)

  • Nee joh, slimme copywriting heeft er niks mee te maken. Het is wel degelijk easy. Waarom zou ik daar onzin over vertellen?

   Ik ben een ongelofelijke alfa, en toch heb ik de afgelopen jaren veel programma’s geleerd of leren kennen. Je moet wel, als kleine zelfstandige. WordPress, Photoshop, Illustrator, Adobe Acrobat, Premise, SimplePress, Screenflow, Camtasia, Gotowebinar, Gotomeeting, Skype, Skitch, Evernote, Switch, Mailchimp, Tweetdeck, Hootsuite, E-boekhouden, Youtube, Vimeo, Statcounter enz enz. En het houdt nooit op.

   Ik vraag hulp van een programmeur als het niet lukt, maar het meeste doe ik zelf.

   Alleen voor het koppelen van de membersite-plugin heb je kennelijk altijd een programmeur nodig. Vooral omdat die Amerikaanse programma’s niet op Ideal zijn ingericht.

 • Geweldig hoe je al je tips en ervaringen deelt, heel handig!

  Ik heb nog wel een tip voor de beginnende aanbieder van een online training: hou het supersimpel! Ik ken namelijk veel teveel zelfstandigen die maanden bezig zijn met het ontwikkelen van een online cursus, die vervolgens vrijwel niet wordt verkocht. Da’s toch sneu.

  Daarom een paar kanttekeningen:

  1. Begin pas aan een online cursus als je echt veel lezers hebt op je site of een hele goedlopende nieuwsbrief (of als je kunt samenwerken met iemand met een hele grote lijst volgers). Heb je dat niet? Dan zul je waarschijnlijk minder dan 10 exemplaren van je online product verkopen. Is toch jammer van je moeite.
  Een online product klinkt heel leuk, maar het is niet de plek om te beginnen als je een bedrijf opzet. Het is meer iets dat een leuke aanvulling is als je al een flinke schare volgers en fans hebt.

  2. Ga eerst je training verkopen en daarna pas maken. Door te verkopen ervaar je of er markt is. Heb je een paar exemplaren verkocht, dan mag je pas gaan ontwikkelen. Dit is een geweldige regel voor experts en inhoudelijke nerds (zoals ik…). Wij zijn namelijk geneigd om weken onze zolderkamer in te duiken om prachtige content te maken. Die niemand koopt. Dus: je mag pas een training maken als je hem een paar maal hebt verkocht.

  3. Begin low-tech. Werk bijvoorbeeld met een serie mailtjes die je vanuit een autoresponder (emailsysteem) verstuurt met tussenpozen van een week. In elke mail staat wat tekst, aangevuld met links naar een Dropbox. In de Dropbox kun je alles kwijt wat je wilt delen: MP3’s, video, PDFs van werkboeken. Zo’n Dropbox is gratis en geeft je geweldige mogelijkheid om content te delen.

  Heb je zo een tijdje low-tech een online cursus verkocht en er minimaal 100 verkocht? Dan mag je ingewikkeldere techniek gaan gebruiken. Tot die tijd is het echt niet nodig. Ga eerst maar eens betalende klanten zoeken voor dat mooie product dat je in je hoofd hebt.

  Ben je echt hardcore internet-marketeer? Dan verkoop je je online training eerst op banale plekken (Marktplaats!). Merk je dat hij daar verkoopt? Dan heeft het zeker zin om een maatwerk salespagina te gaan maken op je eigen website.

  Ik wens jullie veel succes met jullie online producten!

  • Dank je voor de deze info!

   Voor beginners zoals mij heel handig:) Ik denk we groot maar eerst klein beginnen;)

   En Kitty ook bedankt voor deze informatieve blog!

   groetjes Eveline

  • Wat ben ik blij met jouw aanvulling Ellen, op de heldere informatie van Kitty. Ik ga eerst maar eens low-tech aan de gang (al is dat voor mij ook al een uitdaging ;-) ).
   Dank je wel.
   Hartelijke groet,
   Astrid

 • So, wat een informatie. Valt mij op dat hier een hele hoop vrouwen aan het werk zijn. Fantastisch te zien wat jullie allemaal weten en hele goede informatie die ik nog even ga overlezen, Thanks allemaal

 • Ben net zelf met wishlist member van start gegaan maar vind het inderdaad verwarrend. Ik denk dat het best goed werkt maar het is lastig te bepalen wat ik in elke error pagina schrijf. Maar ze hebben veel korte video’s dus ik zal nog eens kijken. Soms heeft het tijd nodig.

  • Het heeft altijd tijd nodig, jammer genoeg!
   Laat je horen of het uiteindelijk bevalt?
   Ik ben heel benieuwd, ken het zelf niet.

 • Vandaag lanceerde ik mijn online cursus. Over koffie.

  Toen ik deze post van Kitty las, was het al te laat.

  Ik heb dagen uitgeplozen hoe dit aan te pakken en tada, precies hetzelfde gedaan als Kitty beschrijft.

  Het gebruiken van de Plugins (Membership en Courseware) zorgen voor een professionele uitstraling en maken het beheer heel eenvoudig: alles gaat vanzelf.

  Zo, nu meer lezen van Kitty, waarom heb ik dit blog niet eerder gevonden?

 • Hoe werkt de koppeling met PathWright? Het ziet er goed uit. Kan ik cursisten via Autorespond laten betalen en ze dan een link naar de cursus in PathWright sturen? Goede tips! Dank je wel!

  • De koppeling doe ik gewoon met een link vanaf mijn website. Ik laat cursisten ook via een ander systeem betalen – dan kost het bovendien veel minder, want Pathwright vraagt een te hoog percentage van je omzet voor de betaaldienst, vind ik.

 • Beste Kitty, misschien dat jij hier een oplossing voor weet. Ik heb onlangs Canvas Theme en de Sensei plugin geistalleerd(dat gaf volgens woothems de minste prob.) Vier lessen inkloppen gaat nog maar bij de 5e gaat het helaas mis, krijg de code 404. Het gaat zover zelfs dat ik geen toegang meer heb tot mijn admin of Cpanel. Intussen het probleem al aangekaart op het forum van Woothemes. Blijkt dat dit probleem al meer dan een jaar bestaat. Heb jij misschien een suggestie? Bij voorbaat vriendelijk dank. Ron.

 • (Ik reageer even omdat jouw post verschijnt in de Facebook-groep van Bas Bakker)
  De nieuwe Membership plugin van WooThemes is helemaal geweldig. Paar knopjes, klaar, simpel en duidelijk.* Eenvoudig te integreren in wat je al hebt. En het werkt natuurlijk seamlessly met WooCommerce en Sensei.
  Grootste voordeel is dat iDeal enzo al lang en breed werkt, stabiel is en goed ontwikkeld voor de Nederlandse markt.
  ‘Memberful’ is ook super. Maar die werkt alleen met Stripe. Da’s niks voor NL.

  * Wat een hel, dat Wishlist. Werk er daglelijks mee, klachten afhandelen. Het belooft te automatiseren maar het is super omslachtig, ingewikkeld en onlogisch ingedeeld. Leve Woo!

  • Da’s een goede tip, dank. Ik zie dat ik de post nodig moet bijwerken, zal ik binnenkort eens even doen.

   Ik ben inmiddels wel een beetje klaar met membersites, je hebt er te weinig vrijheid. Ik doe het helemaal weer op een eigen site, die is beveiligd met de membersiteplugin WPEmember. Moet even nakijken of die nou betaald is of niet, maar in elk geval was hij niet duur en hij werkt perfect. Je kunt mensen aan meerdere cursussen laten deelnemen.

   Je kunt een cursus ook helemaal op een forum doen, ik ken verschillende mensen die dat doen. Vind ik wat minder mooi, maar het kan.

   En tegenwoordig is er Rainmaker van Copyblogger. Dat integreert helemaal alles, alleen mag je er niks aanpassen. Weet niet eens of ze wel met Ideal werken, wat voor Nederland toch echt nodig is.

   Die woo-plugin ga ik bekijken! Is hij makkelijk in het gebruik? Kun je mensen aan meerdere cursussne laten deelnemen?

   Enne.. Wat voor cursus geef jij eigenlijk?

   • Dank voor de update! Het is een beetje een doolhof geworden. Je moet wel weten hoe je alles aan elkaar knoopt, er zijn weinig mensen die dat overzien. Dat doe jij als geen ander ! Hulde.

    Je schrijft dat je er klaar mee bent. Welke vrijheid zoek je?

    Met de combi Woo + Sensei + WooMembership + Vimeo Plus + CampaignMonitor heb ik een voor mij ideale combi gevonden.

    Sensei is niet echt een Membership plugin toch? Meer een e-learning plugin.

    Voor een aantal klanten maak ik online cursussen en de mijne zijn in de maak. Vele ervaring opgedaan dus. Erg leuk. Weet alleen nog niet of het over saxofoon spelen moet gaan of over wat meer algemene creatieve onderwerpen ;-)

    Ik zag trouwens dat er een koppeling mogelijk is tussen WP eMember en WooCommerce, zodat je via WooCommerce kunt betalen. (Wat jij ook schrijft, iDeal werkt daarin prima). Misschien interessant voor jou? De plugin heet ‘WooCommerce and WP eMember Integration’.

    • Ik heb al een eigen site gemaakt, Leslokaal, plaatjes staan in het stuk. Nieuwe cursisten komen niet meer in Pathwright maar meteen daar. Voor oude cursisten blijft Pathwright nog een tijdje open.

     Dank voor je tip, ik gebruik Woocommerce al. Gaat goed. Cursisten geef ik met de hand toegang tot de cursus, kleine moeite. En dan is mijn shop ook nog gekoppeld aan mijn boekhoudsysteem.

     Ja, kan zijn dat Sensei geen beveiligde pagina’s heeft. Dat ben ik alweer vergeten.

 • Pffff…. Ik snap het nog steeds niet. Probleem is dat ik door de bomen het bos niet meer zie, geen idee heb wat al die termen betekenen en niet weet waar te beginnen… Ik raak dan ontmoedigd, omdat het gewoon niet voor een beginner is. Maar eens goed voor gaan zitten ;). Bedankt voor het artikel.

  • Als je het niet snapt en toch snel aan de slag wilt moet je betalen: Rainmaker is er voor mensen die zich niet in de techniek willen verdiepen, maar die meteen aan de slag willen. Dan betaal je voortaan per maand een fors bedrag.

   Als je niet wil betalen moet je googelen en tutorials lezen en jezelf wegwijs maken. Het is een boel, en het verandert steeds. Ik begon me er in 2009 in te verdiepen en gaandeweg heb ik bijgeleerd.

 • Je schrijft in je artikel erover dat jij een ander ‘betaalmiddel’ hebt. Welk betaalmiddel is dit?

  Momenteel bezig met een online cursus: het idee is dat mensen via de shop (gekoppeld aan WooCommerce & Mollie voor Ideal) een online cursus kunnen kopen. Zodra zij deze gekocht hebben, ontvangen zij de login gegevens waarmee ze toegang krijgen tot een beschermd gedeelte op mijn website. Daar zien zij verschillende cursussen en kunnen ze alleen de cursus openen waar ze voor betaald hebben.

  Ik zit nu vooral te klooien met het koppelen van 1. Eerst betalen en dan 2. De klant ontvangt daarna logingegevens en toegang. Wat raad jij me aan om te doen? Welke plugins zijn handig?

  LifterLMS in combinatie met Woocommerce probeer ik nu, maar krijg het niet voor elkaar om eerst betalen en dan login gegevens te krijgen. Ook moeten ze eerst via een aparte pagina doorgeleid worden naar Woocommerce. Niet erg handig. Heb jij ervaring met deze plugin? Kan deze doen wat ik hoop?

  Andere overweging is nu LearnDash, maar dan moet je betalen en weet niet of de koppeling etc. dan wel makkelijk loopt.

  Alvast bedankt voor je reactie!

 • 1. Ik gebruik de Woocommerce webshop en Ideal via Mollie voor de betalingen.

  2. Ik moet de cursisten met de hand toelaten tot de juiste cursus. Dat kost elke keer een paar minuten. Voor mij maakt dat niet uit, omdat het niet om hele grote aantallen gaat.

  3. Ik hoor goede dingen over MemberMouse, misschien moet je daar eens naar kijken. Ik geloof dat je daarin mensen kunt laten betalen en meteen toelaten.

  4. Check wat Chris Lema er over zegt, maar let op of je met Ideal kunt betalen in welk programma je ook probeert.

  5. De meeste programma’s hebben een proeftijd van 30 dagen. Dus je kunt een programma meestal uitproberen. En als ze dat niet hebben kun je de customer service mailen, vragen of de integratie mogelijk is en als in de praktijk toch blijkt van niet, of je dan toch je geld terug kunt krijgen.

 • Dag Kitty,
  Bedankt voor je goede blog.

  Klopt het dat je in WP e-member geen quizes op kan stellen? Of gebruik je daar een losse andere goede plugin voor?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Hartelijke groet,
  Janny

 • Hallo Kitty,
  Ik heb nu zoveel opties gelezen dat het me een beetje duizelt! En bovendien weet ik nu nog steeds niet wat jij nu precies wél gebruikt?
  Kun je me ajb vertellen welke plugins je gebruikt voor jouw online cursussen?
  Dank!
  gr. Harry

 • Ha Harry, ik gebruik WP e-member en gewoon een zelfgemaakte website. Plus Woo-commerce met de Mollie-Ideal-betaalfunctie. (Het staat wel in het blog, maar daarna noem ik allerlei andere mogelijkheden. Omdat veel mensen graag een kant-en-klare oplossing hebben.)

 • Dankjewel voor je uitgebreide post, ik ben hier een beetje nieuw in en weet niet zo goed wat voor mij het handigst is. Ik wil geen cursus maken, maar losse video’s ‘verkopen’. Of een bundel met een paar video’s. Ik heb een wordpress website. Heb ik het goed (kwam wat tegen scrollend door alle reacties) dat ik het kan koppelen aan vimeo? En dat ik al het andere niet hoef te gebruiken? Gaat het betalen dan ook via vimeo of heb ik toch nog mollie nodig? Thanks!

 • Wauw wat veel info. Toch nog een vraagje. De wpemember die je gebruikt werkt die makkelijk met ideal of paypro? Je schrijft met woocommerce dat jij dat gebruikt. Daar hoeft verder geen ingewikkelde tussenkoppeling tussen? En ook met deze plugin kun je tzt meerdere cursussen online zetten? Bedankt alvast ;-)

 • WP-emember werkt niet met Ideal. Ik heb het zo geregeld: ik had al een woocommerce-webshop. Die kan wel omgaan met Ideal. Mensen kopen iets in de webshop – die staat op deze website, van DeBlogacademie.nl – en ik log ze met de hand in op de leswebsite. Dat is een aparte website. En ik stuur iedereen een email met de inlogcodes vanaf die website, waar wp-emember de hele boel afschermt.

  Dus het betaalverkeer staat los van de leswebsite. Omdat ik maar weinig cursisten heb, kan dat. Als je een webshop hebt met tientallen of honderden producten een heel vee klanten, kan het niet met de hand.

  Is het je zo duidelijk? Ik zal deze post vanmiddag even uitbreiden en aanpassen, want nu ik hem weer lees zie ik dat er voor beginners nog allerlei vragen overblijven.

  • Ik niet, Thijs. Er zijn meer en meer programma’s voor online cursussen. Maar kijk of Chris Lema het toevallig beoordeeld heeft – zie de link in het stuk. En let goed op wat jij belangrijk vindt aan een cursusomgeving, en of het programma dat levert. Een uitprobeerperiode is niet verkeerd – dan kun je ook kijken of de helpdesk deugt.

 • Hi,

  wederom een fijne uitleg. Ik vroeg me alleen iets af… Toen ik de online chatdienst van Zoom ernaar vroeg, zeiden ze dat ik naast het Pro abbonement voor webinars ook nog de add-on moest kopen. Dan kwam ik ineens op 50 dollar per maand uit…
  Jij hebt het hier alleen over pro… Is dat dan echt voldoende om online webinars te geven? Enig idee wat het verschil is als je ook de add-on erbij neemt?

 • Dank Kitty voor je duidelijke en vooral lekker bondige informatie! Heel fijn. Ik kwam op je site over bloggen terecht en vandaag zocht kop het onderwerp ecourses maken en kwam ik weer op je site terecht. Dat zorgde ervoor dat ik eens uitgebreid ging kijken naar wat je nog meer aan info geeft.

 • Hai Kitty, wat heb jij een (h)eerlijke manier van schrijven. Ik heb één vraagje naar aanleiding van bovenstaand artikel. Ik heb een onlinecursus ontwikkeld bestaande uit 52 onderdelen (iedere week 1, is de bedoeling). Maar als ik jouw stuk lees dan begrijp ik uit jouw uitleg dat wanneer men eenmaal toegang tot de cursus heeft, de hele cursus in 1 keer toegankelijk is. Klopt dat? Ik hoor het heel graag van je want ik ben zoekende hoe ik mijn onlinecursus geautomatiseerd kan maken.

  Hartelijke groet,
  Annès Leferink

 • Mooi blog! Je hebt veel onderzoek gedaan en deelt je bevindingen, fijn! En: ik mis Learndash als WordPress LMS. Recent groots vernieuwd, ik ben ermee aan het stoeien, voor mij is dat ‘m wel.

  Van WPMUdev ben ik jaren lid geweest, maar doe ik er nu uit. Teveel gedoe en te onbetrouwbaar; gooien zomaar ineens een hele bups plugins uit het assortiment, moet ik vervanging zoeken.
  Bah.

  • Dank je, Ronald! Ik zal Learndash deze week bekijken. Ik ben er nog een vergeten, realiseer ik me nu: Canvas van Instructure. Die is geweldig, qua gemak en functionaliteiten, maar ik weet niet hoe duur hij is. Daarvoor moet ik ze bellen, dat ben ik vergeten. Damn, moet ik weer aan het werk.

 • Hai Kitty
  Ik zal misschien (ik heb niet alle comments gelezen) als mosterd na de maaltijd komen, maar er zijn uitstekende wordpress plugins om e-courses te maken. Ik ben een groot fan (en ook zakelijk gebruiker) van Learndash …zeker de moeite waard om eens naar te kijken. Scheelt veel werk!

   • De content past zich aan aan je theme, want de lessen zijn feitelijk WordPress berichten.
    Voor specifieke LearnDash items – denk dan bv. aan de titels in lessentabel, de optionele’Mark Complete’ knop onder de lessen, vinkjes voor gevolgde lessen – is er de keuze voor ofwel je eigen theme, ofwel ‘LearnDash template’ waarbinnen je kleuren kunt aanpassen aan je eigen themekleuren (opties: ‘Accent’, ‘Progress’, Notifications’).
    In hun demo is Astra theme gebruikt, voor klanten heb ik veel gewerkt met GeneratePress. Voor mijn eigen trainingensite gebruik ik EducationPro van Genesis.

     • Wel prima eigenlijk, ik had hier niet zoveel eisen, het gaat erom dat lessen makkelijk te volgen zijn zonder toeters en bellen. Ik heb meerdere Genesisthemes gebruikt voor gewone sites – dus niet voor trainingssites bedoel ik – ook voor klanten, ze zitten qua code goed in elkaar maar soms vind ik ze te dwingend of kan net niet wat ik wil, en kost aanpassen soms veel tijd.
      Tnx voor je link! :-)

 • HUPPEKEE.
  huppekee.

  hup.

  Blup.

  Tjeezus wat is het veel. Oké, ik ga eerst iets anders doen en bewaar deze belangrijke, overzichtelijke link. Voor in de toekomst.

  Volgend jaar.

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.