Schizofrenie Bestaat Niet

Van 1 december tot 1 maart 2015 heb ik iets anders gedaan dan De Blogacademie.
Vanaf zaterdag 7 maart is schizofreniebestaatniet.nl online. Het was een geweldige leerschool en een prachtig avontuur.

Homepage origineel schizofreniebestaatniet

 

Meer over de achtergronden lees je in het pamflet:

van psychose kun je herstellen

Klik op het plaatje om het pamflet te downloaden

Volgende week is De Blogacademie weer netjes aan het gewone werk.

NB. De website schizofreniebestaatniet.nl is een paar maanden na de oprichting in maart 2015 de facto opgeheven, omdat veel artsen en fondsenverleners niet open stonden voor bijstelling van het ziektebeeld schizofrenie. Meer daarover in deze post.  Zie hier een overzicht van alle 30 originele interviews plus een uitleg waarom ik ze maakte.

Hier vind je al mijn posts over de psychiatrie en over een kind verliezen  bij elkaar. Lees ze als je iemand kent die zich ernstig uit het dagelijks leven terugtrekt. En bekijk de video’s.

61 reacties op “Schizofrenie Bestaat Niet

 1. Wat een geweldig initiatief!

  Persoonlijk heb ik geen ervaring met een psychose, maar ik ken wel mensen die er een gehad hebben. En daar gaat het gewoon weer goed mee.

  Én ik ken de reactie van mensen zonder psychose op mensen die er wel één hebben. Het is onbekend (en dus eng) en ze willen er niets mee te maken hebben.

  Dus wie een psychose heeft gehad kan een hoop aan deze tips hebben of anderen hiernaar verwijzen!

 2. Petje af, Kitty. Ik heb ongeveer anderhalf uur op de site rondgekeken, gelezen en geluisterd, en ik heb al zoveel geleerd. Ik vind ook dat jullie een hele prettige toon hebben gevonden.

  Ik hoop dat heel veel mensen deze site zullen ontdekken en ervan zullen leren, en dat het gewoner wordt om over psychoses te praten (en dat heel gauw niemand het meer over schizofrenie heeft!).

 3. Kitty, ik ga de hele website bekijken. Ik ben heel blij met de aandacht en de visie. Op naar een mooiere wereld met minder stigma’s en meer kansen voor kinderen en volwassenen die kwetsbaar zijn voor psychoses.

 4. Ik ben zelf bekend met psychoses en ik kan mij helemaal in deze nieuwe informatieve en, wat ik vooral belangrijk vind, nuchtere site vinden. Je krijg er geen gevoel bij alsof je ernstig ziek bent maar het geeft hoop voor de toekomst dat je ermee kan leren leven.

 5. Wow, wat een onwijs mooie website en hoe helder uitgelegd. Ik heb het ook altijd iets engs gevonden, want je weet vooral wat je wordt verteld via media, films en series. Maar de vergelijking met suikerziekte maakt het ineens helemaal duidelijk voor mij als leek. (Ik ken ook niemand in mijn omgeving die er mee te maken heeft.) Weer wat belangrijks geleerd zo op de gewone zaterdagmiddag.

 6. Indrukwekkend, de boodschap maar ook het vakmanschap achter realisatie van content en website. Wat een klus moet dat geweest zijn. Volgende week weer netjes aan het werk? Wat was dit dan? :-)

  PS: Kleinigheidje, op de e-mailspreekuurpagina staat volgens mij een (?) shortcode [spreekuur] die niet goed gaat.

  • Is nog handig ook. Hoef je niet steeds het hele verhaal uit te leggen.. ik was net in de VS en daar kwamen meteen ook weer vragen: mijn vriendin heeft een zoon.. enz. In de VS lijkt zo’n site als deze nog niet te bestaan. Van Os wil de site laten vertalen in het Engels. Uiteindelijk moet elk land gewoon zijn eigen site maken, en voor elke grote groep aandoeningen, denk ik.

  • Dank je. Bewondering hoeft niet hoor. Hij moest er echt komen en ik ben erg blij dat Jim van Os me de kans gaf om hem te maken. Met zijn kennis en netwerk aan de inhoudelijke kant en mijn netwerk aan de vormkant was het nog vrij snel te doen, hoewel we allemaal wel lichtelijk overwerkt zijn nu.

 7. Kitty, heel mooi gedaan! Mooie interviews, als je eenmaal filmpjes gaat kijken, blíjf je kijken.
  Ik denk dat een heleboel mensen op zoiets al lang zaten te wachten. En ik ga dit zeker delen.
  (en nu voor jou even lekker uitrusten hoop ik ; )

  • O, fijn om te horen! Veel filmpjes zijn relatief lang. Eigenlijk was 10 minuten het streven. Maar het was vaak zo zonde om er in te knippen omdat de informatie vaak zo nuttig was dat ik dat vrij vaak naast me neer heb gelegd.

 8. Vreemd dat allang wetenschappelijk bekend is (m.n. uit verslavingsonderzoek) dat het dopaminerge systeem in het brein zich kan aanpassen (plasticiteit heet dat). In het klassieke geval van antipsychotica die de dopamine-2 receptoren blokkeren zal de cel dus nieuwe receptoren op de synaps aanleggen. Tel uit je winst. Andersom werkt het ook: teveel signaal en de zenuwcel reduceert het aantal receptoren. Ook loopt het aantal receptoren bij het ouder worden vanzelf terug (ik las ooit in een leerboek dat dit alleen bij mannen zo werkt).
  Enfin, waarom zou het geen gemeengoed zijn dat een psychose met kortdurende interventie behandelt kan worden? In de praktijk vallen patiënten terug is het antwoord. Vandaar de diagnose schizofrenie en de stabiele onderhoudsdosering.
  Ik zelf heb twintig jaar onder dat regime geleefd, maar heb het nu al zo’n acht jaar geleden vakkundig afgebouwd. Geen zin meer om melkkoe te zijn van de psychiatrie: à €800 per jaar uit de AWBZ een paar gesprekjes met recepten, kom op zeg!

  • Hm.. groot gelijk. En interessant. Zet die opmerking eens onder het blog van schizofreniebestaatniet, benieuwd wat de psychiaters erover zeggen, over die opbouw van ongevoeligheid, als ik je goed begrijp.

   • Wilde ik wel, maar de “wisdom of crowds” is aan de doktoren niet besteed, die wonen in hun eigen vleesgeworden toren. Kortom, als je een linkje geeft (of beschrijft) waar ik kan reageren graag, maar volgens mij handelt het daar niet om een blog!

    • Ik denk dat je je vergist in Jim van Os. Die staat wel degelijk open voor nieuwe geluiden. En Rogier Hoenders – zie de filmpjes op de site. Bovendien is die site bedoeld voor discussie. Als je een comment plaatst – of als je aanbiedt een blog te schrijven – kun je een genuanceerder reactie verwachten. Je kunt je vraag ook nog stellen in het online spreekuur, aan Van Os zelf, dan krijg je altijd antwoord. Redactie at schizofreniebestaatniet punt nl voor een blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *