Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen

2016, en mijn plannen met de Blogacademie

uitleg

‘Ik zie geen tekeningen meer op Facebook’, zei Sean.
‘Nee’, zei ik.
‘Je ging vooruit.’
‘I guess’, zei ik.

Ik had al jaren geen potlood meer aangeraakt. Tekenen is als schrijven, als pianospelen, als autorijden: hoe meer je het doet, hoe beter het gaat.

In april dacht ik: er moet iets gebeuren. Maakt niet uit wat. Ik neem een hobby. Ik ga elke dag een tekening maken. Ik zet ze op Facebook, dan móét ik het wel volhouden.

#1 - 16 april 2015
#1 – 16 april 2015
#13 – 30 april 2015

Al snel begon ik dagen over te slaan:

#30 - 23 mei 2015
#30 – 23 mei 2015
#42 - 14 juni 2015
#42 – 14 juni 2015

Dit is de laatste:

#47 - 26 juni 2015
#47 – 26 juni 2015

Op 27 juni had ik geen zin meer, en op 28 juni ook niet.

‘Waarom ben je gestopt?’ vroeg Sean.
Ik haalde mijn schouders op. ‘Ik had geen doel. Geen motivatie.’
‘There is no goal’, zei Sean. ‘Just do it.’

In december ging ik off social media

Geen tweets. Geen slappe filmpjes meer. Een hele maand niet, voor het eerst sinds 2011. Waarom?

Ik was moe. Sinds juni 2013 heb ik alleen maar gewerkt. Hoe méér last ik had van alle tegenstrijdige gevoelens over het overlijden van onze oudste zoon – rouw is een te sjiek woord voor iemand missen en jezelf voortdurend voor je kop slaan –  hoe meer uren ik maakte.

Daar heb ik geen spijt van. Werken is een prima coping strategie. En eigenlijk was er ook niks ánders dat zin leek te hebben.

Schizofreniebestaatniet.nl

O ja, ik maakte een website om andere jongeren met een verse diagnose – en hun ouders – te waarschuwen: pas op, rol niet gedachteloos de klassieke ggz in. Schizofrenie bestaat niet, laat je niet verlammen door die dodelijke diagnose, informeer je over depressie. Zoek de juiste hulp. Zoek goede ervaringsdeskundigen. Helaas is die site binnen een paar maanden de facto gekilld. Een groot deel van de medische stand heeft zoveel weerstand tegen het aanpassen van hun denkbeelden (en de geldstromen) dat ze de site schizofreniebestaatniet.nl alleen al vanwege zijn naam niet accepteren.

Dat is jammer, zou je zeggen, maar de site was ook bedoeld om nieuwe patiënten te bereiken. Via Google. Buiten de klassieke ggz om, die geen enkele hoop biedt op herstel. Tant pis, als sommige artsen daar nog geen boodschap aan hebben. Dat was nou juist het probleem. 

De inhoud van de site is deels overgeheveld naar Psychosenet.nl. Schizofreniebestaatniet is nauwelijks meer actief en van de oorspronkelijke opbouw is weinig over. Hoopgevende informatie om de diagnose-verlamming bij anderen te voorkomen staat nog steeds niet bovenaan in Google als je schizofrenie intypt. Een grote teleurstelling.

De video’s die ik voor de site gemaakt heb staan nu ook hier bij elkaar, en hier op mijn eigen site. Voor een beter overzicht. Iedereen kan ze gebruiken en embedden. Ik hoop nog steeds dat zoveel mogelijk mensen ze op tijd vinden.

Op 2 januari is er weer een blog, had ik geschreven

En ik hád ook een blog geschreven, vrijdag. Maar het leek nergens op. Het ging niet over waarover het moest gaan. Dus ik heb het weggegooid.

Waar moest het over gaan dan?

Dat weet ik niet precies. Daar denk ik nou al een paar maanden over na.

Maar zoals jij en ik allebei wel weten kun je denken tot je een ons weegt. Het gaat om wat je voelt. En ik voel tegenstrijdige dingen.

Een maand off social media gaan was een zegen

Hij Die Niet Genoemd Wil Worden riep het al jaren: ‘Je bent verslaafd.’

Onzin natuurlijk. Tot ik Twitter en Facebook uitzette. Na de eerste dagen kostte het verbazend weinig moeite om ze te negeren. Email alleen bleek al meer dan genoeg afleiding te geven.

Eén van mijn grootste valkuilen is een slechte organisatie van mijn werktijd. Ik zou veel meer willen studeren – echt studeren – dan ik doe. Uittreksels maken. Nadenken. Nieuwe onderwerpen aanboren. Minder op social media verkeren geeft een heleboel meer tijd. Dat ga ik dus zo houden. Ik ga er minder tijd doorbrengen, en veel gerichter. Op Twitter tweet ik alleen nog over schrijven, op Facebook ben ik wat persoonlijker.

Mijn weerzin tegen Facebook als systeem en als organisatie is altijd al groot geweest. Ik ben er meerdere keren weggegaan, en toch weer teruggekomen. Mijn buitenlandse vrienden zitten er nou eenmaal. Voor De Blogacademie levert Facebook niks op. Ik volg er alleen goede vrienden actief.

Twitter is een ander verhaal. Ik heb er van genoten. De snelle conversaties in real time, de toevallige ontmoetingen die het oplevert, het gemak waarmee je op de hoogte te blijft van mensen die je wilt volgen, als je goede lijsten aanmaakt: geweldig. Maar het afgelopen jaar was Twitter saai. Meer huiswerk dan liefhebberij. Bijna iedereen maakt er tegenwoordig reclame, het aantal echte gesprekken is schrikbarend afgenomen. Het is zo vervuild geraakt met commercie dat de ruis te groot is. Twitter heeft zijn glorietijd gehad. Mark Schaefer constateerde het al maanden eerder – hij is altijd iedereen vooruit.

Meer studeren dus, en nieuwe dingen doen

Ik begon De Blogacademie in 2011 als een avontuur. Ik leerde mezelf er vanalles over bloggen. Inmiddels ben ik uitgeleerd – wat het medium blog betreft. Zoveel is er niet over te vertellen. (Wel over online marketing, met alle steeds veranderende trucs voor SEO en traffic building – maar die kerelmarketing kan me maar niet boeien.)

De Blogprocursus, die uit dat avontuur voortkwam, is veel méér dan een blogcursus – het is een copywritingcursus, maar zonder de harde sales-kant die bij copywriting hoort. Het is een cursus om effectief te leren schrijven – veel praktischer dan een schrijversvakschool. Hij houdt, als ik het zelf moet definiëren, het midden tussen een cursus copywriting, journalistiek en creatief schrijven. Soms komt er ook wat coaching bij kijken, want om goed te schrijven moet je wel weten wat je doet en wie je bent.

Die cursus blijf ik geven. Maar als ik een Blogprocursus geef kan ik er tien weken lang niks naast doen. Dit jaar geef ik hem daarom maar twee keer. Want ik wil meer korte cursussen gaan maken, die over specifieke aspecten van pakkend schrijven gaan. Voor professionele schrijvers. De cursussen die ik voor ogen heb bestaan geloof ik nog niet, en ik moet ze in elk geval nog helemaal verzinnen. Van de zomer wil ik de eerste uitproberen.

Minder bloggen

Sonja van Vuren zegt het al maanden: ga minder vaak bloggen. Om de week. Ofzo.

Ik heb er lang over geaarzeld, want ik hou erg van regelmaat. Elke week een blog is voor iedereen helder, ook voor mijzelf. Toch ga ik het nu uitproberen. Ik heb tijd nodig om een nieuwe draai te vinden, om te studeren en om nieuwe cursussen te maken.

Maar ook meer op reis

Alleen als je uit je eigen omgeving stapt, kun je veranderen. En jezelf van een afstand bekijken. Dat heb ik geleerd van Rokus Loopik (en als je iemand met zware psychische problemen kent, lees zijn blog). Ik wist het natuurlijk al wel, in theorie. Maar nu weet ik het echt.

Veranderen is een noodzaak. De wereld en het leven veranderen continu en zelf moet je meebewegen. Blijven stilstaan, alleen maar op je werkkamer zitten omdat je daar nou eenmaal lekker in een flow komt, is niet goed voor je gezondheid en ook niet voor je creativiteit.

Ik schrijf je, maar ik bedoel ik. Hoewel ik natuurlijk ook jou bedoel.

In die vrije maand december ging ik naar Barcelona

Ik zag er voor het eerst de Sagrada Familia van Gaudi. Ik kende Gaudi (1852-1926) alleen van de gebroken tegeltjes. Maar hij bleek veel méér te hebben gedaan dan dat: hij nam afstand van de eclectische bouwstijl uit de late negentiende eeuw en ontwierp gebouwen die organisch moesten lijken. Hij bedacht razend ingewikkelde constructies om ze te kunnen maken.

De pilaren in de Sagrada Familia zijn knoestige bomen, allemaal anders.

De pilaren zijn knoestige bomen, en allemaal anders

Pilaren

De vertakkingen uit die pilaren dragen het dak. Een heel nieuwe oplossing.

Een bladerdak

Een bladerdak

Vanuit sommige hoeken is de kerk oogverblindend mooi. Vanuit andere hoeken valt hij tegen.

Al gauw liep ik een Gaudi-trail uit het reisgidsje.

Ik was verbaasd over hoeveel van wat hij maakte er niet uitzag

Dat komt: hij moest het allemaal zelf bedenken, het wás er nog niet. Gaudi experimenteerde, en wat hij bedacht lijkt soms op Jugendstil, soms op Vrije School-geknutsel, soms op de Efteling. Hij liet lompe, organische zuilen metselen van bakstenen. De portierswoning van Park Güell is niet om aan te pakken zo zoet. Maar op de zolder van Casa Milà, met die mooie boogconstructies, voel je je geborgen als in een middeleeuws klooster.

De zolder van xxx

De zolder van Casa Milà

Zou Gaudi een BHAG hebben gehad?

Een Big, Hairy, Audacious Goal?

Geen denken aan. Gaudi greep gewoon zijn kansen: hier katte hij een woninkje om, daar ontwierp hij een nieuwe gevel. Sterker: hij besefte dat hij de Sagrada Familia niet zou afmaken tijdens zijn leven. De kerk was voor het volk, maar het volk moest hem ook betalen: met giften. Dat schoot niet op. Hij liet nadrukkelijk ruimte voor een latere invulling van allerlei onderdelen door generaties na hem.

Gaudi wist dat hij niet alles kon beheersen

Dat stelde me gerust.

Weer thuis kreeg ik opeens behoefte aan een kerstboom

Voor het eerst sinds drie jaar. Ik informeerde bij de andere leden van het gezin of een boom een goed idee was. Ze knikten nog een beetje aarzelend.

Een boom. Een boom.

Een boom. Een boom.

En toen de boom er eenmaal stond vroeg ik: mogen we ook weer een poes?

Hij Die Niet Genoemd Wil Worden wou géén nieuwe kat. Want katten springen op tafel en jatten het vlees van je aanrecht. Maar hij is een buitengewoon aardige man.

‘Het is tijd voor nieuw leven’, zei ik.
‘Als jij er gelukkig van wordt’, zei hij.

Ze arriveerde de dag voor kerst.

Minoes.
De mijlpaalpoes.

Poes
Poes

 

PS

# 49. Da's het goede nummer.
# 49. Da’s het goede nummer.

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC Handelsblad, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. De Blogacademie sinds 2011. Delicate as a hand grenade.

Boek: Stijl. 30 tips

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (gevorderden)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (huisstijl maken)

143 comments

Leert je belachelijk goed zakelijk bloggen