Leert goede schrijvers de laatste 20%

Hoe beeindig je je online bedrijf- met elegantie?

hoe beeindig je je online bedrijf‘Schrijf erover.’
Elisabeth Griffioen schuift een mok zwarte koffie naar me toe.

‘Schrijf het gewoon op. We hebben het er al wéken over. Je praat er met iedereen over. Maak er een onderwerp van.’

Hell, ja, denk ik

Waarom ook niet?

Het begon allemaal met haar boekje over videoscripts. Dat is namelijk een echt boek. Van papier. In een fijn formaat. Mooi vormgegeven. Met invulbare filmscripts, dus nog nuttig ook.

marketing als je onlinebedrijf eindigt
Een boekje van papier

Ik schrok ervan. Want ik ben óók een boek aan het afmaken, over schrijfstijl. Mijn copywritingtips. En ik dacht: daar maken we snel een pdf van. Voor mij geen gedoe met uitgevers.

Maar is papier eigenlijk niet beter?

Want geef toe, een pdf is niks. Staafvormige moleculen in vloeibaar kristal die wel of niet draaien als je er stroom op zet. Eén zonnewind en alles is weg.

(Vilan van de Loo zegt het ook.)

Wat is je doel, Kilian?

Meneer Blogacademie weet niks van online marketing, maar wel van uitgevers. ‘Wil je er aan verdienen?’
Ik kijk hem ongeveer zo aan:

je website opheffen
Verdienen aan  boeken

‘Je verdient aan cursussen’, zeg ik, ‘niet aan boeken. Niet met mijn kleine bereik.’

Hij schept 16 zoete aardappel frietjes op zijn bord. ‘Dus wat dan? Meer klanten trekken?’

‘Heeft dat zin?’, zeg ik. ‘In 2025 hou ik op.’

Meneer Blogacademie fronst zijn wenkbrauwen. ‘Ja, en? Tegen die tijd kun je je site toch verkopen?’

Ik prik de stukjes appel uit de witlofsla. ‘Verkopen, verkopen. De site hangt natuurlijk aan mij.’

Beetje arrogant, hè?

Je denkt toch niet dat je onmisbaar bent, hoop ik? Je kunt toch mensen opleiden die jouw cursus geven? Die cursus is kant en klaar. Die staat er. En dan geef jij ze een licentie en dan komt er nog jaren na je pensioen wat geld binnen.’

Daar gaat mijn rustige oude dag. ‘En wie doet de marketing? Want dan wil ik óók niet meer bloggen.’

‘Je huurt gewoon iemand in’, zegt de minst ondernemerige man van Nederland. ‘Je gaat adverteren.’

Ik zucht

‘Kunnen we het even bij het boekje houden? Ik wil dat iedereen het kan vinden, zonder dat ik er veel gedoe aan heb.’
Meneer Blogacademie knikt. ‘Een educatieve uitgever, dan.’

Een marketingvriendin knikt

‘Goed idee. Een uitgever geeft toegang tot de markt.’

Elisabeth schudt haar hoofd

‘Dus jij gaat door hun hoepeltje springen?’

Het idee alleen al, dat ik er straks niks over te zeggen heb. Over de plaatjes en het font en de witruimte in de binnenmarge.

‘Het is ook nog een dun boek. Een raar, dun boek’, zeg ik. ‘Het past in geen enkele reeks. En waar past het in mijn toekomstplannen voor de Blogacademie? Ik bedoel: als ik 65 ben stop ik.’

‘Maak er een onderwerp van: hoe beeindig je je online bedrijf?’

zegt Elisabeth. ‘Het internet is jong, er zitten vast veel meer mensen mee. Wat laat je na? Is het iets waard? Behandel al die vragen tegelijk.’

‘Je hebt gelijk’, zeg ik. ‘Potdorie, goed idee.’
je online bedrijf beeindigen
Lezer, dit wordt een korte serie. Hoe beeindig je je online bedrijf – met elegantie. Ik ga verslag doen van wat ik leer. Vragen, opmerkingen en tips zijn van harte welkom.

Eerst maar eens even dat boekje. Wat doen we daarmee? Ik denk nu: self publishen on demand. Op papier. Te koop aanbieden via Bol en Managementbook en mijn eigen site. Dan is het in elk geval beschikbaar voor wie het zoekt. (Zolang het duurt, want alles gaat voorbij ;-))

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

106 comments

 • Hoi Kitty, ik heb geen verstand van een boek uitgeven of een online bedrijf stoppen, maar ik zie wel dat je teveel voor anderen denkt. Je doet aannames die gebaseerd zijn op aannames. Kijk bv eens naar de reactie van de lerares, die meteen jouw boekje zou kopen. Die had je niet zien aankomen. Dus….niet voor anderen denken. Boekje uitgeven, veel lawaai maken en je ziet wel waar het schip strand. Maak het niet groter dan het is.

 • Zeg, kun je dat soort plannen voortaan in de zomer bedenken en uitwerken? Dan had ik nu kerstcadeautjes gehad voor mijn klanten en schrijvende vrienden.

  Dat wordt dus geen blogbijbel van Kilian onder de boom, maar weer dat eeuwige flesje wijn. Of kan ik een twintigtal gepersonaliseerde warme wintersokken bij je bestellen?

 • Ja, boek en eboek allebei doen. Sommige mensen kopen misschien zelfs beide. Ik heb jaren geleden alleen de eboeken uitgebracht en heb daar spijt van (maar nu geen energie om de paperbacks te organiseren).

  Printen on demand is wel vrij duur en het is handig om pre-orders te vragen van je lijst (+ social media) zodat je in ieder geval in eerste instantie een grotere oplage kunt printen.

   • Ja, dat kan, maar het kost ook tijd om iemand te vinden en te zorgen dat het naar mijn wensen gebeurt, en die tijd heb ik momenteel niet. Misschien volgend jaar als mijn volgende cursus af is.

 • Zelf een boek uitgeven is niet zo lastig. Ik zou zeggen; laat mensen vooraf al kunnen bestellen, dat geeft een idee van hoeveel interesse er is. Ik zou hem kopen.

  Een ISBN nummer kun je aanvragen op mijnisbn.nl, De Vrije Uitgever kan je betaalbaar aan een CB aansluiting helpen. Drukken kun je ook laten doen in het buitenland. Ik betaal nog geen 2 euro per gedrukt boek (full color, ca 150 pagina’s). Wel gelijk minimaal duizend bestellen.

  Zelf versturen is nog het meeste werk, maar zo kun je er wel veel meer aan overhouden dan als je het via Bol.com en dergelijke doet.

  • Dat is ook een goed idee. Voorintekening. Jij zit op hetzelfde spoor als Saskia in de comment hiervoor. Ik denk er over. Ik wil vooral graag dat iedereen het kan bestellen, en tegenkomen, ook op andere plekken dan op mijn site. Want hoewel niemand dat schijnt te geloven, ook al roep ik het steeds: zoveel bezoek heb ik niet. Maar weinig mensen kennen mij. Een lijst van 4000 klinkt misschien veel voor wie net begint, maar in internationaal perspectief is het niks.

   • Ha Kitty,
    natuurlijk is 4000 internationaal gezien niks, maar is dat je bedoeling? Ik denk dat wij (van de 4000) je boek(je) ALLEMAAL gaan kopen en er verschrikkelijk de roeptoeter voor gaan aanzetten op bol.com en managementboek met mooie reviews. Ik heb n groen boekje in de kast staan over wetenschappelijke artikelen schrijven. Heul vaak geraadpleegd. Terwijl: saai. Niet grappig. Maar: opvallende kleur (bij blauw: denk smurfenblauw, en nu niet gelijk in de weerstand schieten ;) er valt wat te zeggen over opvallen in een boekenkast) en goede tips. Dun. Dus. Ik bedoel dus: Doen! Ik ga m zeker bestellen. Enne ik heb zelf (wel al lang geleden) met plezier zaken gedaan met WPS of de koninklijke wohrman, nu wilco (soms is vernieuwing geen verbetering, zullen we maar zeggen).

 • Gewoon doen Kitty. Je bent al heel lang bezig met dit idee en je merkt het: we zitten allemaal met smart te wachten op een boek van Kitty Kilian. Geen beter moment dan nu.

  Omdat wij ook graag zelf de dienst uitmaken, zijn we onze eigen uitgeverij en dat bevalt ons prima. De eerste boeken van Natuurlijk Zien en de Makkelijke Moestuin gaven we uit als POD via Pumbo. Maar als je met plaatjes en kleur wilt werken zijn de mogelijkheden daar vrij beperkt en wordt het al snel erg duur. Tenzij je er weer een flink aantal tegelijk laat drukken, maar dan is het weer niet echt POD.

  Nu laten we het zelf drukken bij een drukkerij in Malden en zijn aangesloten bij de Vrije Uitgevers. Via hen hebben we ook een aansluiting bij het Centraal Boekhuis. We verkopen dus zowel via onze sites als via het CB. Werkt als een trein en we verdienen er aardig aan.

  Jij hebt genoeg bekendheid om een flink aantal boeken te verkopen, al is het alleen al aan je volgers en je cursisten. Ik zou er direct een aantal aanschaffen: verplichte kost voor iedereen die voor ons werkt ;-).

  Het opmaken kan je vast heel goed zelf doen en wat je niet kan krijg je wel uit je netwerk. Daar horen wij ook bij dus roep maar als je iets wilt weten of als je hulp nodig hebt.

  • Slim van jullie. Maar ik verwacht niet anders ;-) Ik wijs nog altijd zoveel mensen op de opbouw van Natuurlijk Zien.

   Ja, ik zet er nu eindelijk vaart achter. Hoe vrolijk of hoe zakelijk de opmaak wordt is een beslispunt. Ik neig naar strak en alles zwart-wit. Ik heb Pumbo ook op het oog. Ik ken ze pas kort, maar van de informatie en de onboarding word ik erg blij.

   Hier in de comments deed Annick van Broeck de suggestie om er een website aan te koppelen (voor meer diepgang, uitleg, voorbeelden) en dat is eigenlijk een prima idee. Dan kan er een e-pub-boek met linkjes bij. Naar de betreffende webpagina’s. Kost natuurlijk weer een maandje meer.

   • Ja. lijkt me goed idee, zo’n website. Als je weet hoe je boek eruit moet zien en hoeveel pagina’s het krijgt, neem dan even contact met ons op, ok? Dan vragen we de prijs ook even op bij onze drukker. Dan heb je wat meer te kiezen.

    De site van de Vrije Uitgevers is niet zo indrukwekkend als die van Pumbo, maar ze kunnen net zoveel en doen ook POD. Plus je bent rechtstreeks aangesloten bij het CB (en dus bij Bol.com en alle andere boekhandels) en dat geeft je veel controle.

    Succes met alle beslissingen!

 • Kitty, een écht boek van papier plz. Je kan je lezers per verkocht exemplaar een boom laten planten om het papier te compenseren, toch?

  Waarom zou je ‘t niet meteen óók adapteren/uitbrengen in ‘t Engels? Dan is je bereik meteen worldwide. Als ik van jou was, zou ik ook een e-book/online versie met links en videootjes maken. Wie een printexemplaar koopt, krijgt x-tijd gratis toegang tot de online versie.

  Ik vind die van Paul Arden – Whatever you think, Think the Opposite – geweldig: een tikje dwars, het juiste formaat, easy-reading en een fantastische typo.

  Go go go. (Als je wil brainstormen, zooooooom)

  • Ja, mooi formaat, lekker grote letters. Doet wat denken aan de opmaak van de site van Good Fucking Design Advice.

   In het Engels? Whoa, jij denkt groot.

   Online versie met links en video’s… dat zie ik voor me. Damn, dat is een idee. Een echt interactief boek. Met een site waarop je het desgewenst nog uitgebreider in werking ziet. Hee, goed zeg! Ik stop hem in mijn hoofd.

 • Van bedrijfsbeëindiging weet ik niets, naar je boekje ben ik wel nieuwsgierig. Ik teken vast in. Is het dat boekje wat je vorig jaar/twee jaar geleden hier schreef en dat ik volgde tot ik weer eens wat rottigheid meemaakte waar ik maanden van door van de kaart was?

 • Natuurlijk ga je dat boek zelf uitgeven.
  Heb ik ook gedaan. En het is fantastisch geworden. Een gewaardeerd product in kleune kring. Maar ik heb wél de kosten terug verdiend.
  En dat jij nu al weet dat je gaat stoppen op je 65ste? Heb je zo’n hekel aan je werk?
  Blijf genieten, Kitty, van al die nieuwe schrijvers die je opleidt. De wereld wordt er zoveel leuker van. Ik hoop ook jouw wereld.
  En alsjeblieft alsjeblieft alsjeblieft blijf jouw leven delen op je blog. Ik grniet er elke keer weer van.

 • Eerst je laatste vraag. En je wel/niet een uitgever voor je boekje. Je kunt er ook vanuit een heel ander perspectief naar kijken. Bijvoorbeeld dat de uitgever-optie je een scala aan nieuwe ervaringen kan opleveren. Sommige leuk, andere minder leuk, maar allemaal leerzaam.

  En wees eerlijk, je kunt ook voorwaarden stellen aan een uitgever. Over witregels en zo.

  En dan dit:
  ‘Je huurt gewoon iemand in’, zegt de minst ondernemerige man van Nederland.

  Hoe prachtig is die zin. De waarheid die je ziet in je man en die je beseft én niet wil zien “zegt de minst-ondernemerige man van Nederland”. Zoveel mooier dan “hij heeft gelijk”, want zoveel rijker.

  Dus stoppen met je 65, dat kan, maar zorg alsjeblieft dat je nalatenschap door kan groeien. Voor de ontwikkeling van de mens.

  • Ha! Maar ik vind níet dat hij gelijk heeft. Iemand inhuren – daar begint de ellende mee. Dan moet je omzet omhoog enz enz. Terwijl ik straks geen kopzorgen meer wil. En adverteren? Op Facebook zeker, waar ik om politieke en morele redenen een godsgruwelijke hekel aan heb? Iemand anders je marketing laten doen? *Proest*

   Over uitgevers. Daar hebben wij hier thuis al behoorlijk wat ervaring mee. Natuurlijk zijn er prima uitgevers. Ik vermoed echter dat eigen beheer beter bij mij past.

   Misschien allemaal weerstand. Ik ga het de komende weken uitzoeken.

 • Boek: kom maar door! Vanavond krijg ik van Sinterklaas vast nog wel een Nationale Boekenbon, die heeft dan meteen een bestemming.

  En tja. Natuurlijk ga je een keer stoppen. Ben benieuwd of/hoe/wanneer/waarom het dan verder gaat.

  Erik Dijkstra presenteert nu Per Seconde Wijzer. Hij volgde Kees Driehuis op, die 29 jaar het gezicht was van het spelprogramma. Het waren grote schoenen om in te stappen.

  Jouw eventuele opvolger moet in ieder geval een flinke maat hebben ;-)

  • Er zijn genoeg mensen – ik ken er verschillende persoonlijk – die een prima gevoel voor taal hebben en een uitgesproken schrijfstijl. Geestiger dan ik. Origineler dan ik. Er zijn enorm veel goede schrijvers. De vraag is alleen: hebben die zin om 23 weken per jaar een intensieve schrijfcursus te geven? Voor mij is het ideaal, maar dat is niet voor iedereen zo. Dus het is goed mogelijk dat alleen de site nog een tijdje blijft bestaan na 2025.

 • Ja, zelf uitgeven en on demand drukken. Kan je bij centraal boek huis doen en dan komt ie vanzelf bij bol en management boek in de winkel. Hoe eerder hoe beter, wat mij betreft!

 • Atlas Contact heeft een hele serie over schrijven. Ook over schrijfstijl. Van allerlei auteurs. Daar pas jij wel tussen!

 • Ja. Boek.
  En ik moet denken aan The Elements of Style waar Kalman plaatjes bij heeft gemaakt. Geen idee of/ hoe plaatjes of tekeningen bij jouw boek zou passen, behalve de oude foto’s met quotes, maar toch…

  • Ik vind Kahlman erg grappig. The Elements of Style is iets beknopter dan ik van plan ben, maar het komt in de buurt. Het geïllustreerde boek heb ik nog nooit gezien, ik ga even zoeken… aha. Nou, eerlijk gezegd vind ik de illustraties daar onnodig. Meer een stunt van een uitgever.

   Ik hou meer van een kaal boek. Overzichtelijk. In dit geval, dan.

 • Kitty, jouw boek wordt de schrijfbijbel voor vrijwillige bloggers van mijn platform. En voor al die andere concept platforms die ik ga begeleiden. Dat je dat maar ff weet. ;-) Kan ik er vast 50 bestellen? Heb ik voor de toekomstige bloggers in ieder geval genoeg. En ja. Papier is veel officiëler. Een boek zorgt nog steeds voor een soort autoriteit. ?

  Fijn weekend! ??‍♀️

  • Ik hoor het al, ik moet doorwerken. (Dat was óók de bedoeling van deze post, mezelf even onder druk zetten.) Het kan er gauw zijn, want eigenlijk ligt alles er al. Nog een keertje doorheen, nog een keer over nadenken.

   • Ik ben heel benieuwd! Als je nog een meelezer zoekt, mag je me mailen! Succes met afronden. Ik vind een boek maken elke keer een kleine bevalling. ?

    • Aardig van je! Ik had een paar goede meelezers toen ik het schreef, online. Misschien moet er inderdaad nog iemand meelezen voor het eindresultaat.

 • Papieren boek via POD kan uitstekend. Ik heb het ook zo gedaan met mijn eerste boek. Toen had ik geen maillijst van 4.000 mensen en ik kwam wél in de top-100 bij managementboek. Dat kun jij dus ook.

  Bedrijfsoverdracht heb ik ook gedaan, toen ik als zzp-ers stopte met mijn marktonderzoeksbedrijf en verder ging als business coach. Was heerlijk om te doen. Zowel ik als de overname-partner werden er heel blij van. Wil ik je graag meer over vertellen.

  Even mailen/bellen? Laat maar horen als je dat zou willen. ?

 • Goed nieuws Kitty, een boek! Een boek is gewoon fijn als naslagwerk. Online leidt vaak af.
  Geef het zelf uit, schakel eventueel een clusteruitgever in zodat de boekhandels gewoon via het centraal boekhuis kunnen bestellen en verkoop daarnaast zelf via je website. Ik bestel ‘m heel graag!

   • Clusteruitgever zorgt voor de aansluiting bij het CB en andere administratieve taken. Daar betaal je meestal periodiek een x bedrag per boek voor. Doet in beginsels geen marketing o.i.d.

    Pumbo is inderdaad erg transparant. En doet het aanmelden bij CB ook, en biedt nog veel meer diensten die helpen het boek te verkopen.

    Succes ermee!

   • Een clusteruitgever heeft een ‘aansluiting’ bij het Centraal Boekhuis waardoor alle boekhandels (en bol.com) heel eenvoudig boeken kunnen bestellen. Die aansluiting kost geld en is te duur voor 1 boek. Bij een clusteruitgever zijn meerdere kleinere uitgeverijen aangesloten. Daardoor zijn de kosten lager, je boek ligt op voorraad in het Centraal Boekhuis en het is makkelijk te bestellen.

 • Je bericht stemt melancholisch. Ik ben niet van de spullen, maar wel van de boeken. Dat is een vorm va CO2-opslag ;-). Ik kijk niet uit naar je 65ste verjaardag, maar wel naar je boek.

   • Hi Kitty. Je kan een boek uitgeven met links als QR code. Kan je gewoon terwijl je bladert even af en toe wat bekijken op je telefoon. En als je een vormgever zoekt die jouw stijl en strenge vormgeef regels hanteert dan weet ik nog wel iemand. Of je komt zelf in de leer om Indesign te tackelen. Zo moeilijk is het niet. Je hebt de ideeën al.

 • In jouw geval heeft een uitgever nog een voordeel- je krijgt een schop onder je achterste als je niet oplevert. :)

  Je kunt eens met Daisy Goddijn praten zij doet allemaal boeken van kleine ondernemers. Past misschien wel. Enne… Koen heeft ook een uitgeverij he. Is niet helemaal zijn topic maar ik heb zo’n bruin vermoeden dat ie voor jou wel een uitzondering maakt.
  Mocht je toch zelf publiceren- dan ga ik graag nog eens een kop koffie met je drinken want mijn boek ligt as we speak bij de editor voor de laatste slag, en de ontwerper voor de cover. :) (ja daar ben ik heel trots op!)

  Enne… stoppen met je bedrijf- snap ik heel goed maar om daar nu en boek over te schrijven… moet je zien hoe moeilijk het is als je over je passie schrijft. Maak nou eerst dat boek maar eens af.

  Zo… das wel genoeg ongevraagd advies. Sorry no sorry:)

  • Dank je voor je advies! Goddijn is geen goede match, Koen is uit de uitgeverij en het gaat niet over gezondheid, en verder ben ik eigenwijs ;-)
   Ik ga geen boek schrijven over stoppen met je online bedrijf, hoor. Maar een paar blogs, terwijl ik zelf onderzoek wat daar bij komt kijken. Wat je moet archiveren, of overdoen. Het boekje bevat puur mijn stijltips.

   • Goddijn was ik al bang voor idd. Jammer van Koen. Jouw boek verdient een podium. Maar dat komt vast vanzelf! En zelf uitgeven is niet verkeerd hoor! Ook dan kan het naar managementboek enzo.

 • Pre voor papier: jouw kennis is over een paar jaar nog steeds waardevol want al jaren waardevol en in de kern denk ik mogelijk gefinetuned, maar niet 100% op z’n kop gegaan.

  Pre voor e-boek (zou het geen PDF noemen, maar e-boek) is dat je met links kunt werken. Niet doen in papieren boek. Doodvermoeiend.

  Jouw kennis: ik zou daar nog jaren op willen kunnen teren, want zoek herhaaldelijk in jouw blogs naar wat jij daar over hebt gezegd en geschreven: pre voor boek of e-boek.

  Minimaliseren: ik wil minder spullen. Heb voor boek Elisabeth een uitzondering gemaakt omdat ik haar voor video zo goed vind als jij voor blogs/schrijven. Dat zal ik voor jouw boek dus ook doen, maar eigelijk wil ik geen boeken/spullen meer. En baal ik dat er geen e-boek variant van boek Elisabeth is. Minder spullen! Dus e-boek?

  Verkopen van je bedrijf: ik wil les van jou, niet van iemand die net niet jou is. Dus je kunt het concept van de Blogacademie en je lijst en de waardevolle blogs denk ik wel verkopen, maar de persoon die het overneemt moet dan niet proberen Kitty te zijn. Ik ken maar een Kitty ;) Dat zag ik bij Workshoptrainer van Ellen de Dreu ook. Meteen andere toon. En stel dat Ellen de Lange stopt. Ook maar eentje van – haar toon/intonatie/energie. Maar de kennis (bij jou in blogs en cursusmateriaal) en de naam Blogacademie is mogelijk wel wat waard. Zou ik dus zeker onderzoeken.

  Jij + stoppen = gruwel. De ENIGE blog die ik ALTIJD lees. Ik heb me overal in- en uitgeschreven, maar bij jou niet. Dus ik zal je gruwelijk missen als het zover is, ook al geef ik lang niet overal commentaar op.

  En,
  Amen op verhaal Elja
  Amen op Boek zonder -je

  keep us posted!!

 • Een boek, eindelijk een boek, ze gaat het doen!
  Dat wilde ik even roepen. Ik heb geen tips. Of nou ja, eentje: ga voor een papieren boek, gewoon omdat jij dat verdient, je houdt van de geur van papier. Iets offline, naast al dat online gebeuren. Het mag toch ook gewoon leuk zijn. Ijdel desnoods.

 • Goed idee. En graag als boek, er ligt hier al een hele stapel geprinte pdf’s van jou. Met nietje of zonder en allemaal met gekrulde hoeken en aantekeningen. Dus graag een boek, kan ik fijn in iets ‘echts’ zoeken en schrijven.

  Het staat me bij dat je voor een boekje gewoon een ISBN nummer kan aanvragen, ook als je het zelf uitgeeft. En dan kan je boekje naar het Centraal Boekenhuis. En daarna vrolijk naar winkels die jouw boekje leuk vinden en willen verkopen.
  (Of je vraag al je volgers of ze het willen bestellen bij hun boekhandel, gaan ze vanzelf denken dat ze dit boekje niet mogen missen)

  En ik lees net dat je in april 65 wordt (help!) dus dan is dit toch je gedroomde slotakkoord? Kan ik ergens voorinschrijven, dan doe ik dat alvast.

  • Nee, 61! Hoho, het gaat al veel te hard.

   O, dat is een goede tip. In de boekhandel laten bestellen. Die schrijf ik vast op. Dat is niet eens valsspelen.

   En ja, ISBN is een eitje. Maar ik ga niet zelf alle boekhandels aflopen.

   • Pfieuw, gelukkig maar Kitty!
    Dan kan ik nog een aanloopje nemen naar een tweede BlogPro om een andere 10% te leren.

    En boekhandels is niet valsspelen, maar levert wel minder op voor jou. Dus misschien alleen vragen of ze het hebben? En dan bij jou kopen natuurlijk. Iemand gaat het daarna in de kast zien staan, dat moet wel.

    • Ik denk niet vooral aan opbrengst bij zo’n boek. Ik wil het gewoon een keer opschrijven, voor als de site er niet meer is. Ik heb al veel sites zien verdwijnen. Soms razendsnel. Je hoeft maar onder een bus te komen..

 • Benieuwd naar boek!

  En naar wat je verder over opheffen/overdragen gaat ontdekken.

  Ik trek deze maand na 7 jaar de stekker eruit. Ben godsgruwelijk blij dat, ook al hangt ook mijn bedrijf sterk aan mij vast, een deel van mn bedrijf kan voortbestaan onder de hoede van een collega.

  Oh enne, be prepared… een bedrijf opheffen is veul meer werk dan opstarten. Zucht…

 • Ik visualiseer alvast hoe de cover van het boek eruitziet dat straks op mijn bijzettafel ligt. Dik of dun doet er niet toe. Kom maar op met dat boek. Dan laat ik je weten of mijn cover-fantasie klopt.

    • Een papieren boek van een echt leuke uitgever met lef: Loopvis. Die van de Kakkerlakjes. Daar moet ik aan denken als ik je verhaal lees.

     Zijstraat: Kun je je tips niet filmen? In hapklare brokjes. Dan ga je nooit verloren, noch je kennis en jouw eigen stijl.

     • Dank je voor de tip.
      Filmen? Hm.. het zijn schrijftips, je moet ze lezen, dan kan ik ze meteen voordoen. En film verdwijnt ook. Ik wil iets dat je offline kunt bewaren. De wereld blijft niet zoals hij nu is.

 • 1 Niet alle uitgevers zijn stom.
  2 Voor uitgevers is vandaag de dag voor belangrijk dat je een [open italic] audience [sluit italic] meeneemt en dat heb jij
  3 Boeken schrijven doe je vaak niet voor het geld. Als de uitgever er maar aan kan verdienen is het vaak voldoende. Denk: 1 a 2 euro per boek voor de auteur.
  4 Boeken met plaatjes en mooi papier en een toffe kaft zijn duurder dan andere boeken dus, re: 3 misschien nog minder per boek en re: 1 dat wordt misschien iets lastiger maar re: 2 dat heeft vrijwel niemand zoals jij dat hebt dus ..kansen te over
  5 Over dat beëindigen kan ik je niet helpen. Ik ben ooit met een bedrijf gestopt door het gewoon aan anderen te laten en succes er mee.
  6 Ik denk idd dat jij onvervangbaar bent en te uniek om dit te laten overnemen.
  7 Maar: de database, de naam, de SEO, de aanpak … er zitten mogelijk wel mensen in je netwerk (oud-cursisten) die je langzaam mee zou kunnen gaan nemen en introduceren. Dan kunnen jullie er allebei aan verdienen ook nadat jij stopt. Why not?
  8 Re: 7 enige reden is dat je er gewoon geen zin in hebt. Dan gewoon stekker er uit en klaar. Boem. Je kunt je blog altijd verder laten bestaan als je wilt.
  9 Mogen we dan nog wel samen wandelen?? Anders mis ik je te veel.
  10 Een uitgever is wel fijn omdat je het allemaal niet zelf hoeft te doen en zij/hij heeft vaak een goed netwerk en PR-machine en een goede opmaak-persoon etc. Alleen moet het iemand zijn die begrijpt hoe jij er in zit en hoe kritisch je zult zijn. Niet onmogelijk lijkt me zo.

  • Ik wil een duimpje onder de comment van Elja zetten maar dat kan natuurlijk niet bij blogcomments. Dan maar zo: ?

   PS: Ik zat na ons babbeltje nog wel te denken of Taco Oosterkamp hier misschien iets zinnigs over zou willen / kunnen roepen in een Zoom-interviewtje met jou. Die heeft wel met dat bijltje gehakt (weliswaar in MKB-context, maar denk dat ie ook voor ZZP’ers wel wat te melden heeft).

   • Heeft die verstand van zo’n niche-gedoe als het mijne? Ik wil wat mensen gaan interviewen. Kort en krachtige interviewtjes. Zou dat iets voor hem zijn? Op ondernemersgebied ben ik een eh.. hoe zullen we het noemen ?

   • Thanks Chris. :) Ik denk dat het er ook van af hangt waar je je mee vergelijkt en hoe groot het allemaal moet zijn. Maar een oplage van 1000 of zo kan Kitty denk ik vrij gemakkelijk verkopen en 1000 is helemaal niet zo gek voor een Nederlands managementboek.

  • Goede punten! Nee, niet alle uitgevers zijn stom. Helemaal niet. Ik ken een hele leuke, dankzij jou. Maar die wou iets anders dan ik wou. En ik wil alleen een compact boekje met al mijn schrijftips. Hij had iets anders voor ogen. Als ik het me goed herinner trouwens, want het is al een tijdje geleden.

   Ik ben een lastpak, want ik doe nooit concessies. Ik ben geen teamplayer.

   Mijn lijst en mijn publiek zijn niet groot. 4000. Dat is helemaal niks, op internationale schaal.

   • Kitty, 4000 is wél veel. En belangrijker, je hebt een enorm trouw en betrokken publiek. Ik weet zeker dat een deel daarvan jouw boek zo zou kopen, en dat is dan alleen nog maar via jouw blog, emaillijst en twitter/linkedin.

    De kunst wordt om iemand te vinden die jou begrijpt en ook begrijpt dat jouw stijl belangrijk wordt voor het slagen. Helemaal niet zo’n groot probleem als het lijkt. Zou me niet verbazen als binnenkort iemand zich bij je meldt. Je zou ook nog een keer met de betreffende uitgever (als we het over dezelfde hebben? denk het wel) gaan spreken, want die heeft nu ook een tweede uitgeverij waar je feitelijk zelf uitgeeft met hun hulp.

    • Van zo’n lijst is hoogstens een kwart actief, schat ik. Maar hoe dan ook, als je on demand print maakt het niet uit. Ik heb ooit een boekje uitgegeven dat niet liep – verschrikkelijk, al het papier dat je dan weggooit. On demand lijkt me ideaal. Ik verwacht niet de hemel op aarde van zo’n boek. Een klein groepje mensen kent me al, een paar komen het toevallig tegen. Het stikt van de schrijfboeken – alleen: de meeste vind ik onverdraaglijk. Ik doe een techniek voor terwijl ik hem beschrijf. Klaar. Geen opgedikte pagina’s, pure informatie. Geen geliteratureluur.

     Het moet direct toepasbaar zijn.

     • Kitty, dat jij je op een niche richt, wil natuurlijk nog niet zeggen dat al jouw volgers zich ook in die niche bevinden. Voor mij is bloggen bijvoorbeeld niet zo relevant. Ik geef les aan hbo-studenten die goed zijn in praktijkvakken, maar moeite hebben met schrijfproducten. Ik ben je blog ooit gaan volgen, omdat ik je schrijfstijl fantastisch vind. Inmiddels haal ik er regelmatig tips uit die ik aan mijn studenten doorgeef. Een blogcursus zal ik dus niet snel van je kopen, maar een boek (of e-boek) met schrijftips bestel ik onmiddellijk. En als het zo toegankelijk is als ik hoop, zal ik het ook mijn studenten aanraden. Het kan best zijn dat je het aantal actieve mensen op je lijst te laag inschat.

      • Ja, dat klopt naturlijk ook weer. Dank je. Ik moet zeggen dat ik ook hoop dat het in opleidingen gebruikt wordt. Ik ken zelf weinig echt praktische en leuke schrijfleerboeken in het Nederlands. Ik heb altijd Engelse boeken gebruikt, zelf. Maar dan nog zijn ze vaak veel te uitvoerig.

     • Hahaha. Ah joh. Het maakt allemaal niet uit. Ik wil maar zeggen dat een boek een goed idee is en je het zeker verder moet onderzoeken. Ik koop het. :)

 • Kan ik een pre-order doen van dat papieren boekje? Ik heb meerdere pdf-bestanden van je die ik nog regelmatig nakijk. Maar ik pak heel graag ook iets uit de boekenkast :~)

 • Holy shit. Ik schrik me een hoedje. Een blog over stoppen.
  Gelukkig duurt het nog een aantal jaar. Ik voel me maar deels gerustgesteld. Maar wel logisch, iedereen stopt, ooit. Fijn om dat lang van te voren te weten.

  Boek, nooit boekje zeggen. Waar las ik dat nou?
  Ik wil graag een echt boek. Dat lekker ruikt, goed in de hand ligt en prettig leest. Als er veel links gebruikt worden, wil ik er een e-variant erbij. Om daar dan die links aan te klikken.

  • Ja, ik heb al een paar keer het verkleinwoordje geschrapt. Je hebt helemaal gelijk. Maar het is geen dikke pil. Zo compact mogelijk.

   Die links, ai. Ik denk niet dat we dat gaan doen, links in een papieren boek. Moet ik ook over nadenken. Goeie.

   In april 2021 word ik 61, dus reken maar uit.

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html