Leert goede schrijvers de laatste 20%

De Mainzer Beobachter over bloggen en de wereld opvoeden: heeft het zin?

Ik heb een concurrent.
Hier thuis.

Ik bedoel: meneer Blogacademie leest af en toe mijn blog. Zeker. Natuurlijk. Dat doet hij. Jawel.

Soms leest hij er tien tegelijk, omdat hij drie maanden achterloopt. Omdat de NRC belangrijker was, of zijn hobbies. (Maar daar mag ik niks over zeggen.)

Als ik roep: je staat er in, dan leest hij het meestal wat sneller.

Maar dat hij nou elke vrijdagavond staat te trappelen van ongeduld, neuh.

De Mainzer Beobachter, daarentegen, slaat hij nooit over

De Mainzer Beobachter is het in kleine kring beroemde blog van de oudheidkundige Jona Lendering. Meneer Blogacademie citeert er al jaren uit.

Bij het ontbijt, bij de lunch, bij de hutspot.

‘Nee,’ roept hij regelmatig uit: ‘De Mainzer Beobachter, dát is pas een blog.’

dat is pas een blog
Nee, dan de Mainzer Beobachter

Vandaag heb ik het eindelijk bekeken

Je mag best weten dat dat niet van harte ging. Het voelde toch een beetje als een terrasje pikken met de maîtresse.

Maar inderdaad. Die Lendering, die kan wat. Hij legt de oudheid uit aan leken. Hij vertaalt de nieuwste inzichten uit de archeologie op een manier die jij en ik ook snappen. Hij beschouwt dat zelfs als zijn levenstaak.

Bijvoorbeeld: tot zo’n 20 jaar geleden dachten oudheidkundigen dat nieuwe ideeën en technieken zich verspreidden doordat mensen ze overnamen van hun buurvolken (diffusie). De ontwikkelingen gingen dus langzaam. DNA- onderzoek en isotopenonderzoek heeft een eind gemaakt aan die opvatting. Ook in het verre verleden blijken mensen en dieren mobiel te zijn geweest, en kennis verspreidde zich veel verder dan we eerst dachten. Dat doet de archeologie schudden op zijn grondvesten, want alle kaders veranderen.

Lendering is een geweldige docent

Zodra je zijn blog begint te lezen, blíjf je klikken. Uit nieuwsgierigheid.

Hij schrijft niet alleen over de oudheid, maar ook over de onderzoeksmethoden. En omdat geschiedenis gaat over hoe je informatie haalt uit bronnen die niet voor jouw vraag zijn ontworpen, kan iederéén er wat van opsteken.

Het mooie is dat hij óók lekker kan doordraven

In mei bestond zijn blog tien jaar, en bij dat jubileum schreef hij in tien blogs zijn frustratie van zich af:

Dus dit is na een slordige kwart eeuw uitleg geven over wat oudheidkunde is en tien jaar bloggen de balans: de studie van dooie stenen zou een relevant vak kunnen zijn, maar er is weinig animo om haar professioneel uit te leggen, en ik kan het niet verbeteren.

Hij is teleurgesteld. Kort gezegd breekt hij al tien jaar een lans voor allemaal dingen die de meesten van ons niet meer kennen, juist omdat historisch besef een schaars goed is.

Ik zal zijn tien blogs even kort in mijn eigen woorden vertalen:

De nadruk ligt in onze maatschappij, nu, op de beta-wetenschappen: daar gaat bijna al het geld heen, en daarvan verwachten we oplossingen voor al onze problemen. De humaniora, oftewel de geesteswetenschappen, genieten veel minder prestige. (Hij vergeet te noemen dat dat ook geldt voor de mens- en maatschappijwetenschappen: de gammastudies.)

En toch zijn het juist inzichten uit de geschiedenis, de filosofie, de talenstudies, de psychologie, de antropologie enzovoort, die richting zouden kunnen geven aan waar de techneuten mee bezig zijn. Want in de alfa- en de gammaweteschappen gaat het over mensen, de ontwikkeling van de mensheid, en hoe te leven.

Wat is het nut?

Een voorbeeld: wie de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, is bezorgd over wat een al te grondige administratie kan aanrichten bij een nieuwe bezetting. In 1971 was er breed verzet tegen een volkstelling die in een computer terecht zou komen:

Geen volkstelling in de computer. Rechtsklik op het plaatje voor een grotere weergave.

Vijftig jaar later staan we onze privé-gegevens echter gedachtenloos af aan kapitalistische monsterbedrijven als Google en Facebook. De historische kennis van de bezetting is verdwenen.

Een ander voorbeeld: wie een volk moet overhalen om anderhalve meter afstand te houden en feestjes een jaar uit te stellen, omdat anders honderdduizenden landgenoten kunnen overlijden, heeft gedragswetenschappers nodig voor de beste inzichten in hoe communicatie werkt. Anders wordt het een bende.

Oftewel: zonder historische kennis maken we alle fouten opnieuw, en het zijn de alfa- en gammawetenschappen die ons doen reflecteren op onszelf, en op de waarde van alles.

Tot zover het maatschappelijke nut van die wetenschappen.

Maar Lendering wil gewoon ook géén oppervlakkige meuk lezen over de oudheid

Onder zijn blogs over de methodes van zijn vak zet hij standaard de waarschuwing:

Geschiedenis is geen amusement, leuk voor een vrijblijvend stukje in een tijdschrift of een item op TV. Het is een wetenschap

En kennelijk heeft hij echt een tijd gedacht dat dit de oplossing was:

Als mensen makkelijk slechte informatie vinden, bouw je een structuur [voorlichting op internet] om mensen even makkelijk betrouwbare informatie te laten vinden: het mag […] vanzelf spreken dat er naast de fabeltjesfuik een feitenlift moet zijn. Bron.

Maar hij vindt dat iedereen eigenlijk nog steeds tekort schiet: de universiteiten, de universitaire voorlichters, de wetenschapsjournalisten. En hij neemt dat zichzelf kwalijk.

Tsja.

Dat is alsof Greta Thunberg het zichzelf aanrekent dat de temperatuur op aarde nog steeds stijgt.

Lendering bouwt een feitenlift voor zijn vak

Dat anderen dat niet ook doen, is niet zijn schuld.
Hij geeft het goede voorbeeld.
Zelfs Jezus kon niet méér doen dan dat.

tips voor beter bloggen

(Zet je VPN uit als de knop niet werkt).

Over Kitty Kilian

Kitty Kilian

Schreef voor NRC, gaf les aan vakopleidingen Journalistiek. Sinds 2011 docent copywriting | De Blogacademie. Delicate as a hand grenade.

Cursussen:
Blogbasics (beginners)
Blogpro (professionals)
Karakter & Dialoog (fictie)
Little Black Dress (strakke huisstijl)

21 comments

  • Volstrekt oneens met “De nadruk ligt in onze maatschappij, nu, op de beta-wetenschappen”.
    De nadruk ligt op de economie: geld verdienen ten koste van alles.

    Een prachtige ode aan Lendering. Wiens naam ik herken van dit blog https://mainzerbeobachter.com/2018/07/02/internetproblemen/ Ik moet bekennen dat ik verder weinig van hem gelezen heb. Ben er teveel beta voor vrees ik.

    • Het is geen opinie, Martine, dat beta het hoogst gewaardeerd wordt. Er zijn cijfers voor: https://stukroodvlees.nl/de-financiele-suprematie-van-de-betas/

      Daarnaast speelt het prestige van spannende en blinkende technische vakken een grote rol: ruimtevaart, luchtvaart, grote infrastructurele projecten: allemaal leuke mannenhobbies. Zelfs in de psychiatrie krijgt alles dat je op een hersenfoto kunt laten zien meer financiering dan de rest, alleen maar omdat het er zo spannend uitziet. Wat al die foto’s nou precies betekenen is een heel ander verhaal.

      Ook de oplossing van de klimaat/biodiversiteit/enz-kwestie laten veel mensen vrolijk over aan ‘de wetenschap’, waar ze een soort mystiek geloof in hebben.

      Maar uiteindelijk zit er ook een gigantische psychologische component aan het klimaat-enz probleem: hoe kunnen we over ons gebrekkige voorstellingsvermogen heen springen, en over onze kort-termijn-hebzucht?

      Dat er geen gedragswetenschappers aan de tafel zaten bij het corona-overleg van de overheid zegt wat mij betreft genoeg over de overschatting van de techniek.

      • Ik denk dat er te weinig beta’s in de politiek zitten. En dat degenen die over de budgetten gaan denken dat techniek (biomassa, kerncentrale, waterstof, elektrische auto’s) alles kan oplossen.

        Elektriciteit voor auto’s; 76% wordt opgewekt uit…. fossiele brandstof. En van het restant komt een kwart uit biomassa. Tel daarbij grondstoffen en gewicht van batterijen bij op….

        Techniek is zondebok noch oplossing.

  • Meneer Enchanting Marketing leest niet eens mijn blog. Misschien in 9 jaar twee blog posts omdat ik dat specifiek gevraagd heb? Waarschijnlijk mag ik hem niet eens meneer Enchanting Marketing noemen. Nou ja, dat vertel jij hem niet hè?

    Wel geruststellend dat zelfs Jezus niet meer kon doen dan het goede voorbeeld geven. De wereld veranderen valt niet mee.

    • Nou ja, zeg, waar is meneer Enchanting Marketing nou helemaal mee bezig? Moet ik anders even langskomen?

      Ik las in Lenderings blog dat de leiders van de eerste Christenen afstammelingen waren van Jezus’ broers – Eusebios, blog: Het criterum van de gêne – wat nieuw voor mij was. Die broers. Dus over zijn voorbeeldfunctie moeten we ons beeld misschien ook nog aanpassen ;-)

  • Hij staat al erg lang in m’n bloglijst en ik lees er wel eens fragmenten. Eigenlijk hou ik het nooit een volledig blogbericht vol. Ik weet niet precies waar het aan ligt. Het geeft wel aan dat smaken kunnen verschillen.

  • Hahaha… Ik heb hem altijd in de grappige hoek geschaard. Oeps, hij bedoelde het echt serieus? Oh my fecking hero, dat was niet de bedoeling hè?!

  • Troostende slotwoorden. “Hij geeft het goede voorbeeld. Zelfs Jezus kon niet méér doen dan dat.”

Leert goede schrijvers de laatste 20%
google-site-verification: google3d8706b2d2bb5ca6.html